Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven

Jaargang 4     Nummer 06     

Snijbonenplant
In deze nieuwsbrief informeren wij u over

Voeding     Gezondheid/preventie     Milieu     Algemeen     Misstanden
Boeken     Agenda     Acties     Recept     

Voeding


Goed nieuws! Het begint in de medische wereld langzaam door te dringen dat voeding een belangrijke factor is in onze gezondheid. Al eerder berichtten we over voorlopers op dit gebied en onderzoeken die momenteel lopen. Vorig jaar was er een heus symposium Arts & Voeding en nu is er zelfs een vereniging Arts & Voeding met website en nieuwsbrief. Die gaat zich o.a. bezig houden met scholing van artsen. Info.
Overrijpe bananen zijn heel erg gezond: ze bevatten veel Tumor Necrose Factor, een stof die het lichaam helpt kankercellen te bestrijden. Daarnaast versterken ze het immuunsysteem in het algemeen. Komt nog bij dat bananen veel kalium bevatten, dat goed is als tegenpool van natrium, wat veel mensen via keukenzout te veel binnenkrijgen. Telegraaf
Lekker Weten

Bericht in Ekoplaza magazine: een jongetje met syndroom van Down had vaak buikpijn en obstipatie. Nadat hij het oerdieet kreeg verdwenen niet alleen die klachten, hij ging op cognitief niveau goed vooruit, sliep beter en zag er gezonder uit!
De VS is de laatste weken weer opgeschrikt door problemen met voedsel:
  • General Mills moest miljoenen kilo’s meel terugroepen dat via drie merken was verspreid en een gevaarlijke E. coli bevatte, waarvan 38 mensen in 20 staten ziek werden. Zes mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.
  • Een kleine honderd producten moesten worden teruggenomen omdat er met Listeria besmette zonnebloempitten in waren verwerkt.
  • Het merk Nature Made moest diverse vitamine preparaten terugnemen wegens besmetting met Staphylococcen.
SMAM-1 obesitas
Opnieuw is er een kippenvirus gevonden dat bij mensen obesitas kan veroorzaken. In 1997 bleek het SMAM-1 virus dit effect te hebben. Bewijzen is moeilijk omdat je nu eenmaal mensen niet voor onderzoek hiermee gaat besmetten. Bij muizen en kippen is het verband wel vastgesteld.
Het British National Obesity Forum (NOF) waarschuwt dat het propageren van een vetarm dieet om af te slanken een ‘desastreus’ effect heeft op de volksgezondheid. Niet alleen werkt juist een vetrijk dieet beter om gewicht te verliezen, sommige verzadigde vetten zijn noodzakelijk voor onze gezondheid, waar juist de geraffineerde plantaardige oliën soms net zo schadelijk zijn als het beruchte transvet. Zij stelt: “verzadigd vet veroorzaakt geen hartkwalen”. Dit gegeven is al in 2015 in toonaangevende bladen gepubliceerd. Twee van de drie mensen die met een acuut hartinfarct worden opgenomen, hebben een volkomen normaal cholesterolniveau. Des te opmerkelijker is het dat zeer recent nog een Nederlandse wetenschapper in “Broodje Gezond” heel zeker wist dat margarine gezonder is dan roomboter… Boze tongen denken dat dit te maken heeft met het feit dat de universiteit van Wageningen wel erg innig is verstrengeld met de industrie, met name Unilever.
AfvallenHet lijkt zo aantrekkelijk: repen en shakes die de maaltijd vervangen en je gezond laten afvallen. Maar schijn bedriegt. De Consumentenbond verdiepte zich in de samenstelling van diverse maaltijdvervangers en kwam tot onthutsende conclusies.
Neem de drinkmaaltijd van Weight Care (flesje van 330 ml). Die blijkt meer suiker te bevatten dan een glas (250 ml) cola. MMV-Divitaal
Twee van de vijftien meest voorkomende emulgatoren (nodig voor binding voedingsmiddelen) kunnen de slijmlaag van de darmbarrières beschadigen. Een studie* met muizen, gepubliceerd in Nature vond dit. Muizen die deze voedingsadditieven consumeerden, hadden een grotere kans op ontstekingsziekten en metabool syndroom.
De onderzochte stoffen waren carboxymethylcellulose (E 466) en polysorbate-80  (E 433), die staan nog niet op de lijsten van “te vermijden E nummers”.
* Georgia State University and Cornell - Voedingsgeneeskunde
Het is jammer dat de wetenschap zich niet bezig houdt met Bovis waarde. Door het meten van de energie van levende organismen kan je veel dingen te weten komen. Bijvoorbeeld het verschil tussen wel en niet biologisch geteeld voedsel. Als iemand daar nu eens mee aan de slag kon om dit toegankelijk te maken…
ParacelcusParacelsus wist het al: de dosis maakt het vergif. In principe heeft elke stof (zelfs water) een dosis die essentieel is voor een gezond leven en een giftige, dodelijke dosis. Veel gebruikt keukenkruid nootmuskaat blijkt ook te worden gebruikt als partydrug: de werking lijkt op ecstasy. Het heeft echter veel nare bijwerkingen. Een internist nam op een congres per ongeluk te veel nootmuskaat op de asperges en bericht in een artikel hoe ze slachtoffer werd van deze (heftige) bijwerkingen. Haar collega’s brachten haar zelfs naar de spoedeisende hulp. Op weg naar huis besefte ze dat het nootmuskaatvergiftiging was, een probleem dat waarschijnlijk zelden wordt herkend.
De Australische markttoezichthouder Australian Competition and Consumer Commission heeft voedselfabrikant HJ Heinz Company Australia Ltd aangeklaagd vanwege een misleidende voedselclaim. Volgens de ACCC misleidde Heinz het winkelend publiek door op de verpakking van een snack te claimen dat het peuterhapje “gezond” zou zijn, terwijl het een suikergehalte van meer dan 60 procent heeft. Ter vergelijking: 'volle' jam zoals die in Nederland te koop is, heeft een suikergehalte van rond 45 procent. Heinz heeft Shredz inmiddels van de markt gehaald. Foodlog
discussie met nobelprijswinnaars110 Nobelprijswinnaars binden de strijd aan met Greenpeace. Ze vinden dat GMO gewassen (genetisch gemanipuleerd) de redding van de mensheid zijn tegen honger. Doet ons weer denken aan die uitmuntende wetenschappers die in de jaren ’50 heel zeker wisten: radioactief afval 1,5 meter onder de grond stoppen en je hebt nergens meer last van… Lees discussie op Foodlog.

Gezondheid/preventie


Een gezonde mond is niet alleen aangenamer in de omgang en om te zien, het voorkomt ook diverse aandoeningen. Flossen en ‘oil pulling’ zijn naast een gezond voedingspatroon belangrijk.
Elke dag 20 minuten mediteren vertraagt verouderen en geeft een dosis energie vergelijkbaar met cafeïne. Vooral goed om de dag mee te beginnen.
In een onderzoek van 12 weken bleken mensen die aan yoga deden hun hersenen beter te trainen dan de groep die conventionele hersentraining deed. Regelmatig yoga beoefenen heeft een positief effect op de gezondheid, in het bijzonder op de slaap, het immuunsysteem, depressie, angsten, ADHD en schizofrenie. Het verlaagt ook stress en het risico op migraine en hartziekten.
fluoridetandpastaHet toevoegen van fluoride aan de meeste tandpasta’s is omstreden. Veel tandartsen wijzen erop dat het belangrijk is omdat de glazuurlaag op je tanden er hard van wordt. Onderzoek van de Universiteit van Harvard stelt echter dat blootstelling aan fluoride een negatief effect heeft op het IQ. Het kan o.a. het geheugen beschadigen. Ondanks waarschuwingen op de tube en advies weinig te gebruiken: kinderen hebben nu eenmaal de neiging om tandpasta door te slikken. O.a. doordat er vaak een lekker smaakje aan wordt toegevoegd. Hebben we het per se nodig? In principe zit fluoride ook van nature in onze voeding, dus het is verstandiger daar voor te kiezen. Fluoride in tandpasta is een synthetische vorm, dus minder gunstig. Het toevoegen van fluoride aan tandpasta is eigenlijk overbodig, omdat tandpasta’s zonder fluoride ook kunnen zorgen voor een gezond en schoon gebit. Het is daarom aan te raden fluoridenvrije tandpasta te kopen of zelf te maken.
Onnodige onrust over een rechtelijke uitspraak in de VS: talkpoeder zoals dit sinds de jaren ’70 wordt verkocht is NIET kankerverwekkend. MMV-Divitaal
toiletrolEén op de vijf mensen met het ’prikkelbare darmsyndroom’ (PDS) voelt zich onbegrepen. Artsen doen hun darmproblemen, naar zij zeggen, dikwijls af als "psychisch, het zit tussen uw oren". Terwijl familie, vrienden en collega’s dergelijke gezondheidsklachten vaak beoordelen als „aanstelleritis en theatraal gedoe”. In Nederland kampen ongeveer 2,5 miljoen mensen in meer of mindere mate met een prikkelbare darm. Telegraaf
Zal te maken hebben met het feit dat er geen standaard behandeling voor is. Gelukkig kan complementair wel vaak resultaat worden geboekt.

Zelfhulp: Bij het Prikkelbare Darm Syndroom helpt pepermuntolie.
Het vermindert de pijn en de spasmen in het maag-darmkanaal. Zelden geringe bijwerking. Belangrijk is dat de olie verwerkt is in een coating. Zonder coating komt de olie vrij in de maag en werkt het niet in de darmen. Er ontstaan bijwerkingen zoals brandend maagzuur. Pulse Media Group, juni 2016
Elke patiënt draagt zijn eigen overgewicht, en dus haalt internist en hoogleraar Liesbeth van Rossum in haar vernieuwende Rotterdamse obesitaskliniek “Centrum Gezond Gewicht” alles uit de kast om maatwerk te bieden. Met succes - en zonder drastische maagingrepen. In deze vernieuwende kliniek beseffen ze dat overgewicht een veelkoppig monster is waarvan je alle hoofden tegelijk moet afhakken. En vooral: dat het bij elke patiënt anders werkt. Volkskrant
Sanquin bloedbankIJzerstapeling is een veel voorkomend probleem voor de gezondheid. De extra vrije radicalen die erdoor vrijkomen berokkenen op diverse plaatsen schade aan het lichaam. Het gehalte aan ferritine in het bloed zou tussen de 20 en 80 ng/ml moeten zijn. Behandeling is eenvoudig: twee tot drie maal per jaar bloed doneren laat de ijzerspiegel weer voldoende zakken.
mobiele telefoons, schadelijk of niet?Mobiele telefoon, wel of niet schadelijk?
Onderzoeken blijven elkaar tegenspreken. Opmerkelijk is wel, dat 72% van de onderzoeken die door de industrie zijn betaald geen enkel nadelig effect vindt, terwijl 67% van de onafhankelijke studies dat wel vindt! 
Een Amerikaanse overheidsstudie heeft een verband aangetoond tussen mobiele telefoonstraling en kanker bij ratten. De onderzoeksresultaten zorgden deze week voor veel ophef in de Amerikaanse media. De Wallstreet Journal kopte “mobiel-kanker link gevonden in overheidsstudie” en nieuwszender NBC spreekt van een ‘game changer’ in het debat over de schadelijkheid van mobiele telefoons.” - Lees verder.
Sinds 400 voor Christus is bekend dat zilver antimicrobieel werkt. (Microben waren toen nog lang niet ontdekt, maar men kende de werking bij ontstekingen.) Zilver bleef ook gebruikt worden tot het moment dat antibiotica beschikbaar kwamen in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Nu de antibiotica aan het verliezen zijn (de beestjes worden steeds sneller resistent) haalt men de oude remedie weer voorzichtig uit de kast. Het zou wel eens de redding kunnen zijn. Al is het maar omdat het de werking van antibiotica versterkt, waardoor ze toch nog iets kunnen betekenen. Met name colloïdaal zilver blijkt in staat gemene ziekteverwekkers uit te schakelen. Nanodeeltjes zilver kunnen mogelijk vermenigvuldiging van gevaarlijke ziekteverwekkers in levensmiddelen voorkomen. Een flesje colloïdaal zilver is een goede investering in de huisapotheek. Wel opletten dat het een vertrouwd merk is, in verkeerde vorm en dosering blijft het giftig!
Een genitale herpesinfectie kan ernstige verstopping veroorzaken, doordat de zenuwknopen rond de darm beschadigd raken. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Akiko Iwasaki van Yale University na onderzoek bij muizen. Het herpes simplexvirus blijkt via het ruggenmerg van geïnfecteerde muizen naar zenuwuiteinden in de darmen te kunnen reizen, waar het zich kan vermeerderen in zenuwknopen. De ontstekingsreactie van het afweersysteem die daarop volgt beschadigt de zenuwuitlopers in de darmwand, waardoor de darmperistaltiek na een week geheel stilvalt. Hoewel van patiënten bekend is dat een actieve herpesinfectie soms bijkomende klachten als obstipatie of moeite met plassen geeft, was nog maar weinig bekend over de oorzaak ervan. Die denken Iwasaki en haar team nu op het spoor te zijn. Hetzelfde gebeurt waarschijnlijk bij andere virussen, zeggen ze. NRC
Hart en bloedvaten hebben baat bij voldoende inname van magnesium. Sterker nog, gebruik van supplementen met magnesium zorgt op de lange termijn voor versoepeling van de bloedvaten. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Groningen en Maastricht gepubliceerd in het tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.
Bij een tekort aan magnesium zijn de vaten rondom het hart erg stijf en is er een hoger risico op hart- en vaatziekten. Voedingsgeneeskunde
Wetenschappers vinden het idee dat een zelfde stof die klachten veroorzaakt, deze ook kan genezen (homeopathie) te belachelijk om zelfs maar te onderzoeken. Toch zien we steeds meer onderzoek waaruit blijkt dat dit ook voor reguliere medicijnen geldt. Zo is onlangs vastgesteld dat pijnstillers niet alleen leiden tot verslaving, misbruik en sterfte (in de VS vorig jaar 20.000 doden), ze zorgen er al binnen enkele dagen voor dat chronische pijn toeneemt. Dit effect kan lang aanhouden. Artikel.
Popster Prince was één van de tienduizenden slachtoffers van de pijnstiller Fentanyl. Dit recept middel tegen pijn veroorzaakte in 2014 19.000 doden. Het is 100 maal sterker dan morfine, dat verklaart waarschijnlijk de enorme populariteit (en de mate van verslaving die erbij optreedt). NRC
muizenIn Rusland en Europa is het risico op nieuwe ziektes het grootst. Niet de vleermuizen uit Zuid-Amerika of apen uit Afrika zijn de gevaarlijkste bron van ziekten. Het zijn de ratten en (spits)muizen in Europa en Rusland. Veel nieuwe ziektes ontstaan doordat de ziekteverwekker vanuit een zoogdier plotseling verspringt naar de mens. Ze worden zoönosen genoemd. Het risico wordt groter naarmate er meer contact is met dieren. Vandaar het hogere risico in landbouwgebieden en in dichter bevolkte, in cultuur gebrachte, gebieden dan in ongerepte natuur. NRC
Een interessant interview met arts - epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin Dick Bijl in de NRC (27-6-'16)
“Minder medicijnen is vaak beter”.
Evenals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vinden hij en zijn collega's dat medicijnonderzoek lang niet altijd evidence based is: verkeerde statistische toetsen die niet voldoen aan het vooraf opgestelde onderzoeksprotocol en te weinig proefpersonen. Bij de keuze van het juiste middel voor een individuele patiënt, dient men uit te gaan van het beste bewijs uit klinisch onderzoek. Maar de vraag is of wat er in een studie gevonden is voor een bepaalde patiëntengroep, ook geldt voor de hele bevolking. Door het beperkte onderzoek naar de risico's van medicijnen worden (ernstige) bijwerkingen veel later pas bekend. Dat bleek de laatste tijd b.v. bij een aantal psychofarmaca. Bijl’s vaststelling dat er geen bewijzen zijn voor de werking van het griepvaccin, viel niet goed bij de virologen. Terwijl de Lancet tot dezelfde conclusie was gekomen. Artsen die het Geneesmiddelenbulletin lezen - voor hen is het in eerste instantie bedoeld - blijken beduidend minder geneesmiddelen voor te schrijven. 

Milieu

 
In Parijs zorgt de luchtvervuiling inmiddels voor bijna even veel sterfte als alcohol. HFD
Basalt biedt uitkomst bij CO2-opslagEuropese en Amerikaanse onderzoekers hebben in IJsland CO2 in basaltformaties gepompt. Dit gesteente is rijk aan magnesium en ijzer en gaat graag chemische verbindingen aan. Terwijl CO2 in een leeg olie- of gasveld als gas aanwezig blijft, kan het in basalt neerslaan als carbonaat, een vaste stof. Het resultaat was dat binnen twee jaar 95% van de geïnjecteerde CO2 vaste stof geworden was. Trouw
Online science magazine Nautilus: “the combination of factory farms and air travel forms a viral expressway to pandemics." (De combinatie van intensieve veehouderij en luchtvaart creëert een virale snelweg naar pandemieën.)
Net als het lichaam van mens en dier kan de bodem afweer opbouwen tegen ziekte verwekkers. Met deze wetenschap zoeken grote bedrijven als Bayer en Monsanto naar vaccins voor planten. Volgens de Wageningse microbioloog Jos Raaijmakers in Science moet het onderzoek verbreed worden. Aangezien het bodemleven enorm divers is en een belangrijke rol speelt bij de groei en gezondheid van planten, zal een vaccin ook heel divers moeten zijn. Logischer en goedkoper zou zijn als beide grote firma’s hun gif niet langer verspreiden… Trouw
dode bijenIn het boek ‘De geschiedenis van de bijen’ beschrijft Maja Lunde een onheilspellende toekomst zonder bijen. Aan het einde van de 21ste eeuw. De bijen zijn verdwenen en de beschaving is ingestort. Een Chinees echtpaar doet hun loodzware werk als menselijke ‘bestuivers’. Ze worden gedwongen om in fruitbomen te klimmen om met een borsteltje bloemen te bestuiven: werk dat vroeger de bijen deden. Stilistisch krijgt het boek geen goede recensie. Het onderwerp is boeiend. Albert Einstein formuleerde het zo: de mensheid zal nog maar vier jaar te leven hebben, als de bijen uitgestorven zijn. Trouw
Ook wij staan achter biologisch

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in biologische landbouw?
Kijk hier op Ontdek Bio en meld aan voor de nieuwsbrief!
 
Stichting DemeterBehalve biologische landbouw is er ook Biodynamische landbouw.
Neem eens een kijkje op de site van Stichting Demeter voor uitgebreide informatie. Stichting Grondbeheer - helpt u mee?
Als u een steentje wilt bijdragen om ook in de toekomst verzekerd te zijn van een gezonde bodem waarop ons voedsel groeit, kijk dan eens op de site van Stichting Grondbeheer of bekijk het promotiefilmpje.

Algemeen

 
De KruidenhoeveKent u de Bach Bloesem Remedies? Het zijn door de Engelse arts Bach ontwikkelde middelen, die de kracht van bloesems ‘vangen’ en waarmee allerlei problemen kunnen worden behandeld. De subtiliteit lijkt een beetje op homeopathie. In de tuin van de Kruidenhoeve in Balkbrug is een unieke border met de meeste van deze planten. Op de website is een leuke film over de tuin te zien. Info.
Mooi gebaar: bij sommige grote werkgevers is het mogelijk verlofdagen te schenken aan een collega die veel tijd en energie stopt in mantelzorg. De gemeente Amsterdam maakt dit bijvoorbeeld mogelijk. In Frankrijk bestaat het al. Een trambestuurder kreeg 362 vrije dagen geschonken om zijn vrouw en baby te verzorgen, nadat de vrouw was getroffen door een hersenbloeding.
In onbruik geraakt veevoer levert winst op voor het klimaat. Ook blijkt dat koeien die het voedergewas HOOI eten ongeveer 10 procent meer melk produceren. Dankzij Wageningse wetenschappers wordt die goeie oude tijd misschien nog trendy. Trouw 30/05/16
spoed eisende hulp“De spoedeisende hulp (SEH) kan de grote vraag niet aan. De fragiele patiënten en ook de toename van jongeren met chronische welvaartsziekten als COPD, hartfalen, diabetes, maar ook kanker worden dankzij de goede medische zorg steeds langer in leven gehouden. De ouderen moeten langer thuis blijven en belanden steeds vaker op de SEH. Deze ontwikkelingen hangen de medische sector als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Het is de hoogste tijd voor preventie!” Aldus R.S. Kuipers, arts in opleiding tot specialist. NRC
LSD en andere hallucinerende stoffen waren ooit medicinale beloften, maar kwamen door groeiend recreatief gebruik in een kwaad daglicht. Ze keren nu terug in de kliniek, als mogelijke therapie tegen depressie, verslaving, angst en pijn. Het schijnt dat depressieve patiënten meer hebben aan paddo’s dan medicijnen. Ook positieve resultaten bij rook- en alcoholverslaafden en kankerpatiënten met angsten. Trouw

Misstanden

 
ObesitasDuizenden kinderen krijgen tegen agressie het antipsychoticum risperidon. Dit gold mede door gemanipuleerd onderzoek lang als een wondermiddel: effectief en zonder veel bijwerkingen. Nu blijkt dat jonge kinderen er gevaarlijk dik van worden. Verhoogde bloedwaarden 10 tot 20 procent, die horen bij het metabool syndroom. Hoge bloeddruk, hoge suiker spiegels en cholesterol. Dus meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Van de wal in de sloot raken noemt men dat. Ook hier zijn klinische studies die bijwerkingen aantoonden jaren lang weggemoffeld. Weer was een knoeiende Amerikaanse ‘sterpsychiater’ erbij betrokken.
Onder het mom van “wetenschappelijke benadering” verzaakt de Europese commissie als het gaat om hormoon verstorende stoffen. Het voorzorgsprincipe kent men daar niet, liever loopt men het risico achteraf met de brokken te worden geconfronteerd. Lees meer.
Artsen die eten op kosten van een farmaceut schrijven medicijnen van die firma 20 tot 120 procent vaker voor. Het hoeft niet eens een sterrenrestaurant te zijn. Niet alleen de liefde gaat door de maag, de pillen dus ook. NRC

Voeding & GedragBoeken

 
Voeding en Gedrag
van ADHD tot zinloos geweld
Dr. Gert Schuitemaker
 
“Gert Schuitemaker is al 60 jaar bezig met informatie verzamelen en onderzoek naar de oorzaken van ziekten en gedragsproblemen. Dit boekje geeft een overzicht aan problematiek, ook de psychische of psychosomatische, met de oplossingen die we vaak kunnen bereiken door soms kleine veranderingen. Zo blijkt dat heel veel mensen niet weten dat ze een subtiele vorm van ondervoeding hebben. Onze voeding is veranderd de laatste 100 jaar, en niet altijd ten goede.
Het blijkt dat we Vitamine B, C en D vaak te kort komen. Mensen die fanatiek veganist zijn of door geldgebrek zeer sober eten, komen vaak waardevolle eiwitten te kort. Dit kan in directe zin leiden tot psychoses. Kinderen met ADHD reageren niet zelden op stofjes die bij de kindervaccinaties mee komen.
Met reiniging van je lichaam en goede verantwoorde voeding kan dit vaak een heel eind worden opgelost. Chips, snoep en cola zijn leuk voor een feestje, maar horen niet thuis in het dagelijks voedingspatroon.
Gedetineerden met agressieve neigingen kwamen veel beter in hun vel te zitten door gezonde biologische voeding en een aantal basale supplementen zoals hoog gedoseerde Vitamine D3 en visolie. De rust keerde weer.
 
Wie bewust wil werken aan zijn of haar innerlijk evenwicht, kan veel hebben aan dit kleine overzichtelijke boekje, dat zowel de nieuwste als de al oudere inzichten naast elkaar zet”
Van harte aanbevolen!

Agenda

 
Ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum organiseert onze medeoprichter de Stichting Natuurlijk Welzijn op 1 oktober een symposium onder de titel: Integrale zorg, het beste uit twee werelden!

De Natuur uw artsOp dit symposium zal - onder leiding van dagvoorzitter dokter Anna Kruyswijk - zo'n zestal sprekers elk een kant van integrale zorg belichten. Het betreft hier sprekers die op hun eigen manier zijn gaan zoeken in dat brede CAM-veld met haar grote diversiteit van mogelijkheden, terwijl er ook volop kennis werd genomen van de uitkomsten van regulier onderzoek om te kijken wat daarvan kan worden benut.
Opgeven kan op de website van de stichting Natuurlijk Welzijn.
De kosten bedragen € 25,- voor donateurs. Niet-donateurs betalen € 40,-, maar als u nu donateur wordt voor een minimale bijdrage van € 15,- per jaar, betaalt u ook € 25,- en ontvangt u bovendien jaar lang 6 nummers van De Natuur Uw Arts.
Voor dit bedrag bent u de hele dag onze gast. We bieden u koffie / thee / sapjes, een heerlijke biologische lunch en een drankje na afloop. Er is ook in voldoende mate gedacht aan vegetariërs. Als u andere dieetwensen hebt, kunt u dit gelijk met uw aanmelding doorgeven.
Het symposium zal worden gehouden in Congrescentrum Antropia in Driebergen. Dit is zeer goed bereikbaar, zowel via de weg als met het openbaar vervoer.
Nadere info in volgende Natuurlijk Gezond.
Vooraankondiging: 7e Congres Integrale Psychiatrie Out of the box. Woensdag 22 maart 2017. Ook hier volgt nog nadere informatie.

Acties


In juni 2016 vond het Internationale Congres voor integratieve gezondheid en geneeskunde in Stuttgart plaats. Meer dan 600 deelnemers uit 46 landen maakten van deze gelegenheid gebruik om ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Conclusie: De integratieve geneeskunde biedt patiënten noodzakelijke keuzemogelijkheden. Lees hier de slotverklaring en u kunt deze ook ondertekenen.
Oproep van Eliant. U kunt deze organisatie ook steunen door donateur te worden.
actie MoodFoodMoodfood. Personen met overgewicht die wonen in de omgeving van Amsterdam kunnen meedoen aan een onderzoek van de VU van een jaar over de relatie tussen voeding en stemming.
Kijk hier voor info en aanmelden.

Salade van snijbonen


Recept voor twee personen.
Wij streven ernaar de nieuwsbrief 10x per jaar uit te brengen.

Veel gebruikte bronnen:
The Optimist • Mercola • Voedingsgeneeskunde â€¢ Medisch Dossier

Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 

Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.
Aan dit nummer werkte mee Peter Oomens.

- - - - - - - - - - - - - - - 

Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Geen nieuwsbrief ontvangen maar wel op de hoogte blijven van acties?
Meld u dan aan voor de actie lijst
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2016 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen
uitschrijven 
Wij hopen dat u wel aangemeld wilt blijven voor acties, die keus is er.

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp