Copy
Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein
Indien deze nieuwsbrief er vreemd uitziet, klik dan hier voor de online versie.

Nieuwsbrief van Natuurlijk Gezond Plein


Een initiatief van de Stichting Natuurlijk Welzijn en de Stichting Gezond Leven
Februari 2016      
Jaargang 4 - Nummer  02
SPOED! Doe direct mee aan de handtekeningenactie van Foodwatch om te voorkomen dat de Europese commissie het levensgevaarlijke Glyfosaat weer voor tien jaar toelaat. Begin maart valt het besluit.
Onderteken de noodoproep Glyfosaat
Schilderij van Ingrid van El, zie ook haar website www.ivanel.nl
In deze nieuwsbrief informeren wij u over

Voeding     Onderzoek     Milieu     In de serie minder bekende therapieën
Acties     Recept     Agenda

Voeding


Weston PriceWeston Price Symposium Brain Food, januari 2016.

We hebben weer heel wat opgestoken op de jaarlijkse Weston Price dag. Een overzicht van de belangrijkste punten.
Voor achtergrondinformatie over Weston Price zie ons eerdere artikel.

Net als ons hele lichaam, hebben vooral onze hersenen voedsel nodig en wel heel speciaal voedsel. Onze hersenen bestaan voornamelijk uit cholesterol en water. Sinds 30 jaar zijn we door de ‘deskundigen’ op een dwaalspoor gebracht: zij beweerden dat we minder verzadigd vet, minder cholesterol en minder zout moesten eten. Wat blijkt? In die tijd is het aantal mensen dat lijdt aan hart- en vaatziektes en neurologische aandoeningen (bijvoorbeeld Alzheimer, ALS) explosief gestegen. Echter: het ene (verzadigd) vet is het andere niet. Waar transvetten (die in de natuur niet voorkomen, ze ontstaan bij bereiding, met name in de fabriek) bewezen heel erg schadelijk zijn voor ons lichaam, zijn ‘medium chain vetzuren’ juist bijzonder gunstig. Die vind je o.a. in het supergezonde kokosvet. Deze vetten hoeven niet door de spijsvertering te worden afgebroken, zodat ze direct via het bloed naar de hersenen kunnen en naar alle andere plaatsen waar vet nodig is ... Niet voor niets bevat moedermelk gunstig verzadigd vet en cholesterol! Ook een eierdooier bevat veel cholesterol. Zonder dat zou er nooit een kuiken kunnen groeien… Lees hele verslag.

Jong leren eten. Wil je jongeren én hun ouders bereiken met deze bepaald niet nieuwe, maar zeker niet achterhaalde boodschap, dan moet dat in hun ‘eigen taal’. Een aansprekende app kan hierbij behulpzaam zijn.
voedselsysteem op de schopIn zijn speech ter gelegenheid van de presentatie van de essaybundel ‘Aan Tafel!’ op donderdag 11 februari jl. in Rotterdam, kondigde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken een nieuw schoolprogramma aan over voedsel: “Jong leren eten”, waarin bestaande projecten als bijvoorbeeld schoolfruit en smaaklessen worden gecombineerd tot een totaalpakket. Kosten ongeveer 10 miljoen euro.
Nog meer over suiker. Volgens een onderzoek in 2013 van het Credit Suisse Research Institute: ‘consumptie op een tweesprong’ is 40% van de gezondheidskosten in de Verenigde Staten op de een of andere manier te relateren aan een overconsumptie van suiker. Het feit dat suiker en obesitas linken aan een toenemend risico op kanker, wordt steeds meer onderkend. Volgens een in 2014 verschenen rapport is obesitas verantwoordelijk voor ongeveer 500.000 gevallen van kanker, wereldwijd, per jaar. Lees nog meer nieuws over suiker.
Orti-food maakt paneermeel van groente. Het voordeel is dat dit paneermeel vezels, eiwitten, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen bevat. Bijvoorbeeld een visstick wordt zo een stuk gezonder. Het bekende paneermeel wordt gemaakt van broodkruimels. Dit bestaat uit lege calorieën en neemt gemakkelijk olie op. Orti-food paneermeel is gemakkelijk in het gebruik, lekker en duurzaam. FD 
borstvoedingAls bijna alle baby’s twee jaar borstvoeding zouden krijgen, scheelt dat meer dan 800.000 kinderdoden per jaar.
Belangrijke doodsoorzaak onder kinderen zijn infectieziektes, die zorgen voor bijna de helft van alle kinderdoden. Moedermelk bevat beschermende afweerstoffen. WHO/Unicef; NRC Next
biologische melk en vlees is beterZowel biologisch vlees als biologische melk blijken een gunstiger samenstelling te hebben dan gewone melk. Ze bevatten meer omega-3 vetzuren. Dat is nu onomstotelijk vastgesteld in een tweetal meta-analyses. Lees artikel.
Sinds 1995 wordt er veevoer gemaakt van genetisch gemanipuleerde mais (GMO). Nu blijkt pas op de lange termijn dat dit de koeien ziek maakt. Als het percentage GMO mais 40% bedraagt, stijgt het sterftecijfer met 10%. De koeien lijden o.a. aan lever- en nierziektes, hartproblemen, verminderde vruchtbaarheid, vermoeidheid en uierkwalen. Het gen dat hiervoor verantwoordelijk lijkt te zijn is ook al gevonden in vrouwen en baby’s. Schokkende documentaire.
De ene deskundige is de andere niet: bij tijd voor Max mag de hoofdredacteur van weetjesblad Quest vertellen welke mythes er bestaan over voeding. Geen medicus of voedingsdeskundige maar een uitgever.
Een openbaring… “water drinken is juist heel slecht, het belast je nieren”.

Onderzoek

 
Een klei-afzetting uit de ijstijd in Canada lijkt in staat bacteriën te doden die resistent zijn tegen antibiotica. De klei werd eeuwenlang gebruikt door de lokale bevolking tegen verschillende kwalen. Bacteriestammen, onder meer afkomstig uit ziekenhuizen, die blootgesteld werden aan de klei, overleefden de proef niet. De volgende stap is om dit bij mensen te gaan testen. Er ligt een voorraad van 400 duizend ton. Volkskrant
In de natuurgeneeskunde wordt al lang met succes gewerkt met medicinale klei.
Frans wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij behandeling van spier- en gewrichtspijn door homeopathische artsen de helft minder pijnstillers wordt ingenomen. De effectiviteit van de behandeling was even hoog. Nieuwsbrief Homeopathie
placebo-effectDe beste medicijn zou wel eens een placebo kunnen zijn. Wetenschapsjournaliste Jo Marchant wilde voor een boekrecensie weten in hoeverre afleiding kan helpen pijn te verminderen. Daartoe plaatste ze haar voeten in een teiltje met nauwelijks te verdragen heet water. ‘Het voelt als een brandende pijn’, liet ze de onderzoekers weten. Vervolgens werd het experiment herhaald nadat ze een geluidwerende koptelefoon had opgezet en terwijl ze een speciaal voor brandwondenpatiënten ontworpen videospelletje speelde. Nu voelde ze het nauwelijks! Lees artikel.
Meer over placobo’s
NATO omarmt integrale geneeskunde. De stellingname ten aanzien van ‘integrative medicin’ in het NATO-rapport mag gerust bijzonder worden genoemd. De stijgende zorgkosten, de beperkte budgetten voor de gebruikelijke zorg, de afnemende reguliere zorgopbrengsten alsmede de duidelijke voorkeuren van het militair personeel en hun gezinnen zijn enkele redenen. Eerst gaat men inventariseren binnen de aangesloten landen in welke mate en om welke redenen gebruik wordt gemaakt van complementaire geneeswijzen. Kennelijk is het argument om te willen luisteren naar andere dan de huidige westers-geneeskundige visies nu al krachtig genoeg. Verdergaande maatregelen mogen worden verwacht: 'onderzoek alles en behoudt het goede'. TIG 2015 nr. 4
Een ‘bosbad’ is goed voor lichaam en geest. â€˜Forest bathing’ noemen de Japanners het. Struinen door de bossen of lopen langs de vloedlijn zorgt ervoor dat je je gezonder en gelukkiger gaat voelen. Komt het omdat je niet aan het werk bent, niet gestresst bent of is er meer? Japanse wetenschappers deden onderzoek hiernaar op het eiland Yakushima, beroemd om zijn biodiversiteit. Lees artikel.
Emotionele Intelligentie 2.0
Voor veel mensen is het een vaag begrip, daarom heeft de schrijver van het boek “Emotionele Intelligentie 2.0” het kort en krachtig op een rijtje gezet.
Wie dieper op de materie in wil gaan zou het boek kunnen aanschaffen. Auteur Travis Bradberry. Uitg: 2011 Van Duuren Psychologie.
Welke 18 factoren bepalen je emotionele intelligentie? De factoren.
de oogtestHet Oogfonds heeft een online ogentest ontwikkeld om enkele veel voorkomende beginnende problemen op te sporen. Minpuntje is dat er niet naar geschiedenis wordt gevraagd: als je invult dubbel te zien krijg je het advies je direct te melden bij de huisarts. Als je dat al 60 jaar hebt en er is al diverse malen naar gekeken lijkt me dat overdreven! Doe de test.

Milieu


Het kan wel biologisch! â€œBiologische landbouw zou de sleutel kunnen zijn tot het voeden van de wereld wanneer opwarming van de aarde doorzet”. Aldus één van de grootste studies ooit betreffende deze 'omstreden' materie.
Dit onderzoek, over meer dan vier decennia, staat haaks op het gangbare denken. Het is bovendien in tegenspraak met het standpunt van het Engelse officiële voedsel agentschap, dat herhaaldelijk de chemie-vrije landbouw als niet efficiënt heeft beoordeeld. Biologische landbouw kan wel degelijk de wereld voeden, mits op de juiste wijze toegepast. Artikel in Nature Plants.
Een belangrijke reden om biologische landbouw te promoten is ook de recente ontdekking dat de gezondheid van planten sterkt afhankelijk is van een gezond ‘microbioom’. Dat is nu juist waar het om draait: pesticiden en andere chemicaliën die in de gangbare teelt worden gebruikt, zijn voor het microbioom van de plant net zo schadelijk als antibiotica voor die van ons. Vormen van landbouw die een gezond microbioom van aarde en gewassen stimuleren, zorgen voor een hogere opbrengst. Ook hier is het devies: “terug naar de natuur”!
schotse hooglandersMedicijnresten vormen een groot probleem voor ons drinkwater. Op dit moment zijn er ongeveer 4000 ‘actieve’ stoffen bekend, die via de riolen en het oppervlaktewater uiteindelijk in ons drinkwater terechtkomen. Dit zijn stoffen die ongewenste effecten hebben op organismen, zowel in water buiten in de ‘natuur’, als op de mens, die ze via de kraan binnenkrijgt. Deze ongewenste stoffen zijn vooral afkomstig uit de veehouderij, maar ook voor een deel van medicijngebruik door mensen. Ze kunnen moeilijk uit het water worden verwijderd. Nog een reden om te kiezen voor biologisch vlees en zuivel en om - waar mogelijk - natuurlijke middelen te gebruiken in plaats van chemische medicijnen. Vroege Vogels
Maakbare samenleving? Weer veel te doen over ontwikkelingen op medisch gebied. Moeten we echt alles wat ‘kan’ ook willen? Steeds meer prenataal onderzoek, weer een stap dichter bij designer baby’s. Weer een omstreden film met een ‘live’(!) uitgevoerde euthanasie, dit keer op een ogenschijnlijk volkomen gezond persoon. Steeds vaker ‘eisen’ mensen dat artsen al hun problemen op een medische manier oplossen. Wanneer gaat men eisen dat de dokter ons terughaalt uit de dood?
In de serie minder bekende therapieën:
 
Bioresonantietherapie
Deze therapie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzochte verschijnselen uit de biofysica. Bij alle processen die in het lichaam plaatsvinden ontstaan elektromagnetische trillingen. Aan de hand van de elektromagnetische eigenschappen van cellen, weefsels en organen kan vastgesteld worden of het lichaam goed functioneert of dat er ziekelijke afwijkingen zijn. Dit wordt gemeten met behulp van het BICOM apparaat. Bioresonatie therapie bouwt voort op de door Dr. Franz Morell ontwikkelde Mora therapie.
Hierbij wordt de door de door de BICOM gemeten trillingsinformatie in harmonische (gezonde) en pathologische (zieke / ziekmakende) trillingen gescheiden. De harmonische trillingen gaan onveranderd terug, de ziekelijke worden in hun spiegelbeeld veranderd en aan het lichaam teruggegeven. Hierdoor krijgt het lichaam de kans de pathologische informatie kwijt te raken en zo het evenwicht te herstellen. Inmiddels zijn er meer apparaten op de markt die deze mogelijkheid bieden. Lees hele artikel.

Acties

 
Nogmaals TTIP. “Ik vind het onacceptabel dat met de eventuele invoering van het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP onze huidige Europese normen onder druk komen te staan. Maar wat ik nog erger vind is dat TTIP niet het enige vrijhandelsverdrag is dat op dit moment achter gesloten deuren wordt onderhandeld” aldus Ilse Griek, directeur Stichting Foodwatch Nederland. En verder “over TTIP wordt nog onderhandeld, maar ondertussen hebben Canada en Europa de onderhandelingen voor CETA stilletjes in achterkamertjes afgerond, zonder enige publieke discussie. CETA treedt mogelijk al 13 mei a.s. in werking, zonder inspraak van nationale parlementen”. Lees artikel.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Heeft u de noodoproep aan het begin van de nieuwsbrief al getekend? 
Doe direct mee aan de handtekeningenactie van Foodwatch om te voorkomen dat de Europese commissie het levensgevaarlijke Glyfosaat weer voor tien jaar toelaat. Begin maart valt het besluit.
Onderteken de noodoproep Glyfosaat


Pittig-zoete knolselderij


Recept voor 4 personen

Agenda

 
Van 3 tot 8 april is er weer een Simonton week, speciaal voor kankerpatiënten en hun partners.

Natuurlijk Gezond Week


Dit jaar verzorgen wij een leerzame week in Savita, het prachtige huis in Sauerland waar we vorig jaar over schreven. (In de buurt van Winterberg.)
Verstandig zelfdokteren op een natuurlijke manier.
Van 4 t/m 8 juli 2016.
Kosten € 39,- p.p. per etmaal, inclusief 3 vegetarische maaltijden.
 
Onderwerpen:
Gezonde voeding, natuurgeneeskunde, geneeskruiden, homeopathie, ontspannen.
Natuurlijke huisapotheek aanleggen en het juiste gebruik daarvan.
Er is ook gelegenheid om mooie wandelingen te maken!
Om verzekerd te zijn van een plek kunt u nu al (vrijblijvend) uw interesse doorgeven aan het secretariaat.
Veel gebruikte bronnen:
The Optimist
• Mercola • AT&T Nieuwsbrief â€¢ Medisch Dossier
Het is onze wens dat dit plein uitgroeit tot een grote internet community van alle gebruikers en aanbieders van CAM (complementaire geneeskunde). 

Wilt u helpen? Er zijn diverse vacatures!
Inbreng uit de achterban in de vorm van kopij of hulp is zeer welkom. Tot er een redactie is gevormd, is de eindredactie in handen van Hetty van Doorn.

Aan dit nummer werd meegewerkt door Peter Oomens.

Kopij kunt u mailen naar: redactie@ngplein.nl, zet in het onderwerp: kopij of tip. 
 
Wij stellen het op prijs als u deze nieuwsbrief naar zo veel mogelijk mensen doorstuurt! 
Geen nieuwsbrief ontvangen maar wel op de hoogte blijven van acties?
Meld u dan aan voor de actie lijst
Website
Website
Redactie
Redactie
Facebook
Facebook
Email
Email

Links:

Secretariaat
088-2424288 
Copyright © 2016 Natuurlijk Gezondplein, All rights reserved.

 
Deze nieuwsbrief is voor iedereen die zich heeft aangemeld.
Het ontvangen van de nieuwsbrief is niet de enige reden aangemeld te zijn bij het Natuurlijk Gezond Plein.
Het is vooral ook heel belangrijk dat wij via dit plein voorstanders van natuurlijke leef- en geneeswijzen kunnen bundelen om hun belangen waar mogelijk te behartigen en acties op touw te zetten.

Heeft u deze nieuwsbrief via-via ontvangen?
Via deze link kunt u inschrijven voor een eigen nieuwsbrief op uw emailadres.

Like ons ook op Facebook
 
Wilt u géén nieuwsbrieven meer ontvangen
uitschrijven 
Wij hopen dat u wel aangemeld wilt blijven voor acties, die keus is er.

Wilt u uw gegevens (emailadres) aanpassen?
aanpassen

Email Marketing Powered by Mailchimp