Copy
View this email in your browser
Editie #19 - Oktober 2021
Nieuwsbrief ABR-Zorgnetwerken NH-FL, oktober 2021

In de maand november is er veel aandacht voor infectiepreventie en antibioticagebruik. De antibioticaresistentie-zorgnetwerken in Nederland hebben speciaal voor de infectiepreventieweek begin november een tijdelijke website in het leven geroepen: infectiepreventieweek.nl
Je vindt er veel informatie over goede infectiepreventie en de activiteiten speciaal georganiseerd voor de infectiepreventieweek, waaronder: webinars, een bingo en een Infectionary game, waar je aan mee kan doen met je zorgteam.
Later in de maand wordt wereldwijd de aandacht gevestigd op het juist gebruik van antibiotica in de Antibiotica Awareness week (18-24 nov). Ook in ons zorgnetwerk zullen we hier aandacht aan besteden, momenteel werken we dit verder uit. In deze nieuwsbrief lees je meer over de infectiepreventieweek, andere aankomende activiteiten en een aantal wetenswaardigheden.
Veel leesplezier!

Landelijke Infectiepreventieweek, 
Maandag 1 - vrijdag 5 november
Heb je de website van de Infectiepreventieweek al gezien? Hier vind je informatie en podcasts over alle thema’s rondom infectiepreventie die centraal staan tijdens deze week.
 • 1 november: Basishygiëne
 • 2 november: Uitbraakmanagement
 • 3 november: Reiniging en desinfectie
 • 4 november: Isolatie
 • 5 november: Gedragsverandering

Op de website staan links om je aan te melden voor webinars en games, een speciale youtubeserie, een bingo, de Infectionary Challenge en nog veel meer! Je kunt hier ook een quiz invullen waarmee je leuke prijzen kunt winnen.
Aanmelden voor een van deze events? Ga dan naar de website: infectiepreventieweek.nl.
Direct aanmelden voor de bingo kan hier.
Direct naar de Infectionary Challenge, klik hier 

Wordt jouw team het beste zorgteam van Nederland?

"Infectiepreventie in de Thuiszorg"
Gratis bijeenkomst in Amsterdam, Micropia op 2 november
Op 2 november 2021 van 14:15 - 17:30 uur zal een themabijeenkomst plaatsvinden over ‘Infectiepreventie in de Thuiszorg’. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de antibioticaresistentie zorgnetwerken Noord-Holland en Flevoland.
Het centrale thema van de bijeenkomst is infectiepreventie in de thuiszorg. In de thuiszorg is een goede handhygiëne belangrijk, maar ook een juiste omgang met resistente bacteriën (BRMO) tijdens het werk. GGD Hollands Noorden licht een project toe over infectiepreventie gericht op het verbeteren van de basishygiëne. Naast aandacht voor een goede basishygiëne is er tijdens de bijeenkomst ruimte om eventuele vragen m.b.t. infectiepreventie aan de deskundigen te stellen. Accreditatie is aangevraagd voor de verpleegkundige beroepsvereniging(en).
Meer informatie en aanmelden >
Ben je een huisarts en heb je het druk?
Dan is dit boekje misschien iets voor jouw praktijk!
Het griepseizoen staat weer voor de deur, een periode waarin er altijd een toename is in het aantal mensen met koorts, waaronder kinderen. Hiervoor heeft de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde in samenwerking met de Universiteit Maastricht een boekje gemaakt voor ouders met jonge kinderen.
In het boekje staat omschreven wat koorts nu eigenlijk is, maar er is ook een stoplichtsysteem dat ouders kunnen volgen om te kijken of ze naar de huisarts moeten gaan. Het boekje bekijken en delen met je patiënten? Dat kan! Via onderstaande link kom je bij een drukwerkbestand van het boekje uit.
 
Naar het boekje "Mijn Kind Heeft Koorts" >
Wist je dat...
 • Het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) is gestart met haar werkzaamheden?  Kijk terug naar het startsymposium van 7 juli.
 • Een onderzoek van het het Amsterdams universitair netwerk ouderen (UNO) is gepubliceerd in het British Medical Journal. Inzet van een eenvoudig diagnostisch hulpmiddel draagt bij aan een indrukwekkende reductie van het antibioticagebruik voor lage luchtweginfecties bij verpleeghuisbewoners.
 •  Het RIVM / SNIV nog verpleeghuizen zoekt die willen deelnemen aan een internationale studie die van groot belang is om inzicht te krijgen in het voorkomen van infectieziekten en bijbehorende ziektelast in Europese verpleeghuizen?
  SNIV zoekt verpleeghuizen die tegen vergoeding (€1000 per 50 cliënten, met een maximum van €5.000 voor 250 cliënten) gedurende één jaar bij alle deelnemende bewoners registreert of en welke infecties er optreden, het antibioticagebruik en eventuele ziekenhuisopnames.
  Verpleeghuizen kunnen zich melden bij sniv@rivm.nl wanneer ze interesse hebben. (Dit geldt ook voor tehuizen die geen SNIV gebruiken).
Nieuwe publicaties op de ABR-website, september - oktober 2021
Nieuws
Alle nieuwe informatie of informatie per sector in één oogopslag?

Speciaal voor jou verzamelen we al het nieuws op onze website in een handig overzicht.
Klik hier om het nieuwsoverzicht van september en oktober 2021 te bekijken. Ook is het mogelijk om informatie per sector te bekijken, zoals voor huisartsen, ziekenhuizen, verpleeg-en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en thuiszorg.
Heb je vragen over ABR? Klik hier voor meer informatie >
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij infectiepreventie en antibioticaresistentie.
Heeft u vragen over artikelen in deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via info@abrzorgnetwerknhfl.nl
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.