Butlletí electrònic del CCD de la UPC.
Número 24 - Desembre 2014

[Jornades]: UPC Reutilitza celebra les jornades de posada a punt d'equips


Les Jornades Reutilitza són un dels moments àlgids del Programa UPC Reutilitza. Durant aquestes jornades es revisen i posen a punt bona part dels ordinadors que s'integraran en el programa i suposen, alhora, un punt de trobada i una oportunitat de difusió i sensibilització al voltant dels temes de la reutilització i dels residus electrònics. S'han celebrat a l'aula Àgora, del 24 de novembre al 5 de desembre. El 4 de desembre es va projectar el documental "La tragèdia electrònica" amb la presència de la seva directora.
Hi han participat els estudiants de diverses assignatures de la FIB, però les activitats són obertes a qualsevol persona que hi estigui interessada. 
[saber-ne més]


[Campanya]: Gran REcaPTE a la UPC en col·laboració amb el Banc dels Aliments


El Gran Recapte d'Aliments és una campanya de recollida d'aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària. Té l'objectiu doble de recollir aliments bàsics i de sensibilitzar la població sobre la realitat actual de la pobresa al nostre país. La UPC s'ha sumat a aquesta inciativa organitzant una xarxa de 26 punts de recollida, estesa per tots els campus i escoles de la universitat, que a pocs dies de fer el recompte final, està a prop de l'objectiu dels 1000kg. A més a més, amb l'objectiu d'aprofundir en el debat i conèixer de primera mà les opinions de les persones que treballen en ajut alimentari, el passat 1 de desembre es va organitzar una taula rodona en la que van participar el Banc dels Aliments, Càritas i el Grup de Recerca en Drets Humans i Sostenibilitat de la UPC. 
[saber-ne més]


[Concurs]: XII edició del concurs fotogràfic "Imatges del Sud"


Un any més el CCD convoca aquest concurs amb l'objectiu de difondre les diferents realitats dels països del sud i de promoure i donar un reconeixement a la participació activa de la comunitat universitària de la UPC en els àmbits de la solidaritat i la cooperació per al desenvolupament. Poden participar-hi totes les persones vinculades a la UPC que hagin participat directament en activitats de cooperació per al desenvolupament realitzades al llarg de l'any, en el marc d'aquelles propostes que hagin rebut el suport del CCD a través de la corresponent convocatòria d'ajuts. Cada participant podrà enviar fins a 6 fotografies, que caldrà presentar en format electrònic. 
[veure bases]

 

[Entrevista]: "Després de dues bones experiències, no m’ho pensaria per a una tercera" Helena Garcia.


Helena Garcia és estudiant de darrer curs de la FIB. Ara mateix està treballant en els temes de mineria de dades i intel·ligència artificial. A banda, és una apassionada de la música, els llibres, viatjar i conèixer persones i indrets nous. Ens explica que sempre ha tingut clavada l'espina de no haver-se encaminat cap a branques més socials, i que justament per això li va semblar fascinant la idea de combinar la cooperació per al desenvolupament i els coneixements adquirits a la universitat. El seu pas per la cooperació a través de projectes a Burkina Faso i Guatemala li ha deixat petjada i està segura que tornarà a treballar en cooperació al desenvolupament.
[llegir l'entrevista]

 

[Memòria]: Ja està disponible la memòria d'activitats del CCD


La memòria d'activitats del curs 2013-2014 del CCD ja està publicada en format pdf a  la web. El document, que recull i dóna visibilitat a l'activitat de cooperació a la UPC. Com en el conjunt del sector, també la cooperació universitària està fent un esforç per treballar de manera imaginativa, repensar les seves activitats, concentrar esforços, sumar i complementar-se per dur a terme noves iniciatives: l’acció conjunta en el marc de xarxes, la posada en marxa de propostes formatives amb reconeixement de crèdits, noves vies de finançament i la implicació en la cooperació en l'àmbit local.
[accedir a la memòria]

[Acte]: La UPC acull l'associació RehabiMed


Amb una llarga trajectòria en el món de la cooperació al desenvolupament, molt especialment en l’àmbit de la rehabilitació i la regeneració urbana, l’associació RehabiMed ara té la seva seu a la nostra universitat. La UPC és soci fundador de RehabiMed i l’associació contribuirà a dinamitzar accions de cooperació interuniversitària i intercanvis amb universitats de tota la riba mediterrània. El proper dijous dia 18 de desembre celebra la primera assemblea des que l'associació està ubicada a la UPC.
[saber-ne més]

[Voluntariat]: Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT)


Un grup de professors de la UPC estan treballant per impulsar aquest projecte a casa nostra, i proposen que la comunitat UPC s'impliqui en el grup de recolzament cartogràfic a tasques humanitàries (HOT). A diferència d'altres mapes, OpenStreetMap es construeix en base a les aportacions d'informació cartogràfica de tots els seus usuaris, obrint així un enorme ventall de possibilitats per canviar les regles del joc pel que fa a la creació, actualització i ús de la informació relacionada amb els mapes.
[saber-ne més]
 

[Recerca]: Congrés sobre malalties de pulmó i tuberculosi


El programa científic d'aquest congrés internacional inclou temes com la tuberculosi, el VIH, control de tabaquisme i salut pulmonar; i representa una oportunitat per als participants de discutir sobre problemes clínics i de salut pública que són de gran interès per a professionals de la medicina i l'infermeria, especialistes de laboratori i de salut pública i per a participants de la societat civil. Investigadors del grup BIOCOM hi van presentar els seus treballs relacionats amb la tuberculosi.
[saber-ne més]

 


[Campanya]: Al febrer, matricula't per la cooperació


El programa solidari i de cooperació de la UPC és un projecte de tots i totes: gràcies a les vostres aportacions a través de la matrícula de setembre, en la que més de 3.500 estudiants es van adherir a la Campanya 0'7%, és possible posar en marxa projectes i activitats de cooperació al desenvolupament, que són impulsades i protagonitzades per la pròpia comunitat universitària. 
Et busquem a tu: quin és el teu motiu per col·laborar? 

[saber-ne més]


 


[Projecte GDEE]: Avenços i reptes plantejats al final del projecte


La Dimensió Global en els Estudis Tecnològics -Global Dimension in Engineering Education, GDEE- és una iniciativa europea liderada per l'Institut de Sostenibilitat de la UPC. Vol promoure la integració del desenvolupament humà i sostenible com a aspecte transversal en el currículum dels estudis cientificotecnològics, mitjançant la millora de les competències del professorat. El projecte es va iniciar al febrer del 2013 i s'acaba al febrer del 2015. Al llarg d'aquest 2014 s'han realitzat cursos per al professorat, la segona edició del premi de bones pràctiques, i diversos espais de debat, jornades i seminaris en els que s'han afavorit sinergies, intercanvi de coneixements i trobades.
[saber-ne més]
 
  Tant si ets PAS, com PDI, com estudiant, saps que pots col·laborar?  
Aquest contingut té llicència creative commons 
2014 Centre de Cooperació per al Desenvolupament - UPC.