Butlletí electrònic del CCD de la UPC.
Número 26 - Juny 2015

[En primera persona]: Blai Samitier, estudiant de la FIB i participant en un projecte a Moçambic


Si l'estiu passat m'haguessin dit que acabaria a Àfrica fent aplicacions web per al Ministeri de Salut de Moçambic, els hagués pres per bojos. Personalment, mai m'havia involucrat gaire en aquests temes d'ajuda a la cooperació. Per a mi, totes aquestes injustícies que sortien a la tele passaven massa lluny de casa i jo no tenia temps, ni recursos per a dedicar-los a la causa. O això creia.
[Llegir l'entrevista]

[Convocatòria]:  47 projectes recolzats en 20 països


El El passat mes de maig es va resoldre la XXIII Convocatòria d'Ajuts del CCD, que es nodreix dels recursos provinents de la Campanya 0'7% a la UPC. En el marc d'aquesta convocatòria, el CCD recolzarà 44 projectes de cooperació per al desenvolupament i 3 de sensibilització i educació per al desenvolupament. Una bona part d'aquests projectes, 24, es duran a terme a l'Àfrica Subsahariana. 213 persones participaran en aquests projectes, 117 desplaçant-se sobre el terreny.  [saber-ne més]


[Nepal]: La UPC col·labora en la reconstrucció amb Amics del Nepal


El passat 25 d'abril un greu terratrèmol va sacsejar el Nepal, afectant greument la vall de Katmandú.  La UPC ha col·laborat a través de la convocatòria del CCD en projectes a Bhimphedi, una població d'uns 6.000 habitants, amb l'ONG Amics del Nepal, on s'han desenvolupat conjuntament projectes agrícoles, de qualitat de l'aigua i d'enfortiment de capacitats TIC. Base-A i la UPC col·laboren amb Amics del Nepal en el programa de reconstrucció, que amb l'ONG Caldes Solidària  està redactant el projecte per obtenir el finançament.
[saber-ne més]


[Recerca]: comença activitat el grup de recerca EScGD, sobre ciència, tecnologia i desenvolupament


L'any passat va començar a funcionar el grup de recerca Ciències de l'Enginyeria i el Desenvolupament Global. Aquest grup de recerca comparteix la visió de contribuir i construir una xarxa de contactes amb acadèmics i amb altres actors del desenvolupament, promovent la investigació per al desenvolupament a través de la pràctica de l'enginyeria. Els seus membres, alguns dels quals acumulen una llarga trajectòria en recerca per al desenvolupament, col·laboren activament en activitats de coooperació impulsades conjuntament amb el CCD.
[saber-ne més]

[Projecte]: Una barca per a Azizakpe, un projecte de la Facultat de Nàutica


Azizakpe és una petita illa de menys de 3km de llargada a la desembocadura del riu Volta, a la costa de Ghana. La comunitat que hi viu depèn del transport fluvial per a la comunicació amb l'exterior de l'illa, i les embarcacions de construcció local, precàries i insegures, són l'únic vehicle que permet aquesta comunicació. Un equip de la FNB està impulsant amb l'ONG Akoma Hearts of Ghana un projecte de construcció naval. El projecte té per objectiu construir una barca que millori les prestacions de les embarcacions actuals i assegurar la comunicació exterior d'acord amb les necessitats de la comunitat, així com millorar les tècniques de treball de la població en l'ofici de la construcció naval. [Saber-ne més]
 

[EpD]: Resultats finals del projecte GDEE


El projecte “La dimensió global als estudis tecnològics GDEE - Transversalitzant l'educació per al desenvolupament" es va iniciar fa dos anys amb l’objectiu de millorar les competències del professorat d’ensenyaments tècnics a l’hora d’integrar els conceptes relacionats amb el desenvolupament humà i sostenible (DHS) en la docència i la recerca. Hi han participat més de 300 docents de 50 universitats, i els resultats finals i materials estan disponibles per a tothom.
[saber-ne més]

[Acte]: cloenda del projecte Camina Tamshi


El proper 3 de juliol es presentarà el resultat final del projecte Camina Tamshi, un projecte per reflexionar sobre l'urbanisme des de la perspectiva de gènere que ha treballat als municipis de Gueznaia (Marroc), Granollers i Gavà. El projecte, liderat pel grup Equal Saree, format per arquitectes que van iniciar la seva trajectòria en projectes a l'India amb el suport del CCD.
[Saber-ne més]

 


[Formació]: Jornades de cooperació del CCD


El CCD organitza del 25 al 29 de juny les Jornades de Formació en Cooperació, adreçades als participants en projectes que es desplaçaran sobre el terreny per primera vegada. Al llarg de tres matins de reflexió, debats i dinàmiques es treballaran aspectes com el sistema de cooperació, la formulació de projectes, el paper del cooperant o dinàmiques participatives La formació és oberta a totes les persones interessades.
[saber-ne més]
 
Aquest contingut té llicència creative commons 
2015 Centre de Cooperació per al Desenvolupament - UPC.