Butlletí electrònic del CCD de la UPC.
Número 21 - Abril 2014


[Premis]: Resolució XI Concurs Fotogràfic del CCD


El jurat ha valorat positivament la qualitat dels treballs presentats en el marc d'aquesta onzena edició del concurs, a la que s'han presentat un total de 76 fotografies. El lliurament de premis se celebrarà el dia 9 d'abril aprofitant l'Acte de presentació dels projectes de la XXII Convocatòria d'Ajuts del CCD, que es farà a partir de les 12h a l'Aula Màster del Campus Nord. [saber-ne més].

[Expo]: La cooperació s'exposa dins i fora la UPC


Diverses exposicions s'han instal·lat en centres de la UPC i s’han exposat també a la Sala Picasso del COAC: "Aprenent de la realitat" és un recull de Projectes de Final de Carrera que busquen ser un exercici crític i aproximar-se a la realitat; "Imatges pel Sud" a la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME), que és una mostra de les fotografies presentades al X Concurs Fotogràfic organitzat pel CCD; "Apropar-se al desenvolupament humà" i "Apropar-se al Desequilibris" s'han exposat al Campus Terrassa amb l'objectiu de fer conèixer problemàtiques actuals relatives als desequilibris Nord-Sud arreu del món; i diversos projectes de cooperació s'han exposat també a l'EPSEB i a la Facultat de Nàutica.

[Seminari]: Tecnologies per al Desenvolupament Sostenible


Durant el mes de gener a l'ETSETB es va dur a terme un seminari introductori sobre els principals aspectes relacionats sobre les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) per al desenvolupament sostenible (ICT4D). El curs es va estructurar a través de tres eixos: 1) Concepte de desenvolupament humà sostenible: definició d'aspectes relacionats amb la sostenibilitat, el cost humà i mediambiental de les TIC i responsabilitat personal i social. 2) Definició i eines a l'àrea TIC per al desenvolupament: fonaments en la concepció, proposta i gestió de cooperació sostenible a través de projectes i diferents tecnologies. 3) Aplicació: mostra de diversos exemples: eGovermment, eLearning, eHealth, etc...  [saber-ne més]


[Expo]: Con o sin Techo,
reflexió sobre l'hàbitat urbà a Amèrica Llatina


Del 17 de febrer al 22 de març es va poder visitar aquesta exposició a l'espai Picasso del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). "Con o sin Techo. Mecanismos para la mejora del hábitat en América Latina" es tracta d'una exposició itinerant promoguda per la Federació Iberoamericana d'Urbanistes (FIU), conjuntament amb el programa de treball Action Without Borders (AWB) de la UIA, sota el patrocini del Ministeri de Foment d'Espanya. En el marc de l'exposició, i amb la col·laboració de membres del CCD, es va organitzar també una taula rodona en el marc de l'exposició que es va centrar en el tema de la millora de l’hàbitat des de la perspectiva de la cooperació per al desenvolupament. [saber-ne més]

[Seminari]: Cap a on va
la Cooperació Universitària per al Desenvolupament?


El passat desembre, l’ACUP va celebrar el seminari 'Cap a on va la Cooperació Universitària per al Desenvolupament?' amb l’objectiu de debatre sobre el futur de la cooperació internacional de les universitats catalanes en l'actual context de crisi econòmica i el canvi de paradigma de la cooperació per al desenvolupament. El seminari va comptar amb la participació de representants de xarxes universitàries de Bèlgica i Països Baixos i amb responsables de les àrees de cooperació tant de la Generalitat com del govern espanyol. Es van fer també tres ponències sobre l'activitat de les universitat catalanes, una de les quals va anar a càrrec de Josep Casanovas, director del CCD. [saber-ne més]

[Experiència]: Màster en Tecnologia per al Desenvolupament Humà i la Cooperació


El passat dimecres 26 de març es va fer la sessió informativa del Màster dirigit a estudiantat universitari i titulats interessats en el programa educatiu organitzat per l'Institut de Sostenibilitat. Des del CCD hem volgut visibilitzar el punt de vista de l'alumnat, i és per això que hem contactat amb Lady Angélica Jiménez, ex alumna del Màster en Tecnologia per al Desenvolupament Humìa i la Cooperació, per tal de que ens expliqui la seva experiència.
[saber-ne més]


[Llibre]: "Proyectos de electrificación rural con energías renovables"


La publicació ha estat editada pels professors de la UPC Enric Velo i Laia Ferrer-Martí, juntament amb Aleix Cubells i Miquel Carrillo. La publicació del llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l'ONGD Enginyeria Sense Fronteres i el CCD.
[saber-ne més]

[Acció]: 272 kg d'aliments recollits
al Campus Nord
de la UPC


Entre els mesos de novembre i desembre de 2013, diversos espais del Campus Nord  de la UPC van acollir punts de recollida d’aliments per col·laborar amb la campanya del Gran Recapte. Durant aquest període es van recollir més de 272 Kg d’aliments, els quals van ser lliurats a principis de gener a la Fundació Banc dels Aliments. L'acció ha estat dirigida per diversos membres del PAS de la UPC i ha comptat amb el suport i coordinació del CCD.
[saber-ne més]

[Premis]: La UPC als IV Premis Corresponsables


El projecte presentat per la UPC "Sostenibilitat i Compromís Social en el plans d'estudi de grau" ha estat premiat en la convocatòria de bones pràctiques dels IV Premis Corresponsables, impulsats per la Fundación Corresponsables, celebrats al novembre de 2013.
[saber-ne més]
 

[Vídeo]: Nou vídeo del programa REUTILITZA


El Programa REUTILITZA, gestionat per l'associació Tecnologia per a Tothom (TxT) i el CCD, amb el suport de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB), té com a objectiu allargar la vida útil de l'equipament informàtic de la UPC que ha quedat obsolet. Per una banda, es posa a disposició aquest equipament a entitats i projectes solidaris, i per l'altra, es contribueix a la reducció i a la sensibilització sobre la problemàtica dels residus electrònics.
[saber-ne més]


[Projecte]: Colectivo EqualSaree


Se trata de construir, o reconstruir, barrios que no perpetúen las diferencias y las desigualdades de género, clase, origen de procedencia, etnia, orientación sexual o edad. Fundamos el colectivo en el año 2010 con el objetivo de llevar a cabo el proyecto “Iniciativa de igualdad de género para el desarrollo de la mujer en India”.
[saber-ne més]
  Tant si ets PAS, com PDI, com estudiant, saps que pots col·laborar?  
Aquest contingut té llicència creative commons 
2014 Centre de Cooperació per al Desenvolupament - UPC.