Butlletí electrònic del CCD de la UPC.
Número 22 - Juny i juliol 2014


[Reutilitza]: una nova imatge per un Programa UPC Reutilitza renovat


El passat 30 de setembre es va fer la presentació del renovat Programa UPC Reutilitza. Des de fa més de 20 anys, aquest programa posa a disposició d'entitats socials i projectes solidaris equipament informàtic procedent de renovacions a la UPC. En els darrers mesos, l'equip del Programa ha treballat per fer-lo més participatiu, transparent i obert. [saber-ne més].

[Premi]: Bones pràctiques en la integració del DHS en ensenyaments tècnics


La Dimensió Global en els Estudis Tecnològics -GDEE- és una iniciativa per a la promoció de la integració del desenvolupament humà i sostenible com a aspecte transversal en el currículum, mitjançant la millora de les competències dels professors. L'Institut de Sostenibilitat de la UPC participa en aquest projecte europeu que va iniciar-se al 2013.
En aquest marc, fins el 15 d'octubre està oberta la 2a Edició dels premis  “Innovative teaching initiatives and approaches that promote integration of Sustainable Human Development (SHD) into technology & engineering education” que tenen per objectiu destacar i reconèixer propostes educatives innovadores que contribueixin a la inclusió del Desenvolupament Humà i Sostenible en els ensenyaments científics i tècnics. [saber-ne més]


[Projecte]: el 26 de setembre es va inaugurar l'hivernacle per produir flors a Moravia, Colòmbia


Gràcies a aquest projecte en el que participa la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC, Moràvia, el barri més densament poblat de Medellín i que durant 35 anys es va utilitzar com abocador d’escombraries de tota la ciutat, és avui model de transformació ambiental, econòmica, social i cultural, i es converteix en exemple local, nacional i internacional, pel treball articulat i corresponsable entre govern, comunitat, acadèmia i empresa privada.
El projecte “Moràvia floreix per a la vida” és mostra de l’articulació interinstitucional, de la innovació, del desenvolupament econòmic i del millorament de la qualitat de vida que es ve gestant a les zones més vulnerables de Medellín.
[saber-ne més]


[Campanya]: la Plataforma Pobresa Zero organitza diversos actes pel #17O


El proper divendres 17 d'octubre es celebra el Dia Internacional per l'Eradicació de la Pobresa. La Plataforma Pobresa Zero, de la que forma part el CCD de la UPC i que agrupa més de 4.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació, promou un any més una sèrie d'accions per visibilitzar les causes de la pobresa i reclamar-ne les solucions. Aquest any, la reivindicació se centra en la reclamació d'una fiscalitat més justa i social. A més a més d'una acció ciutadana el #17O, que amb el lema "Una fiscalitat injusta ens empobreix" escenificarà la construcció d'una nova fiscalitat tot posant la primera pedra a la Plaça Letamendi, la plataforma ha elaborat un manifest al que s'han adherit entitats i particulars, i està treballant en incidència política i sensibilització. 
[saber-ne més]

 

[Formació]: La cooperació al desenvolupament en l'oferta formativa per al PAS


Per segon any, aquest 2014 la cooperació universitària al desenvolupament (CUD) s'ha inclòs en el programa formatiu de l'Oficina de Desenvolupament Professional de la UPC adreçat al PAS. En aquesta edició, han participat en la formacióvuit membres del PAS, del servei de biblioteques, membres dels equips de les escoles, del CTT... 
Al llarg de la sessió, es va reflexionar amb els participants de manera dinàmica sobre les desigualtats al món, sobre la rellevància de la tecnologia en la construcció d'un món més just, i sobre el paper de les universitats. A més a més, es va presentar el conjunt de l'activitat solidària que duu a terme la UPC, i es van explorar possibles vies de participació i d'implicació del PAS, com la recollida d'aliments, la participació a la Campanya 0'7%...
[implica't tu també]

 

[Expo]: Imatges del Sud als laboratoris de la FIB


Entre el 29 de setembre i el 16 de novembre es pot visitar als Laboratoris d'Informàtica de la FIB una selecció de les fotografies presentades al concurs fotogràfic Imatges del Sud. Aquestes fotografies, realitzades per membres de la UPC durant els desplaçaments a terreny realitzats en el marc de projectes que han rebut suport de la convocatòria del CCD, són un recull que mostra la realitat dels països del sud així com l'impacte dels projectes. L'exposició està disponible per a les escoles o centres de la UPC que la vulguin exposar als seu espais.
[saber-ne més]

[Tallers]: Tecnologies per un món millor


En el marc de les activitats de promoció i foment de les vocacions científiques i tecnològiques del Campus del Baix Llobregat, s'organitzen des del curs passat els tallers adreçats a estudiants de secundària "Tecnologies per un món millor". Des de la producció aqüícola, la generació d'energia o el compostatge, s'aborden problemes i solucions tecnològiques des d'una perspectiva de desenvolupament humà i sostenible.
[saber-ne més]

[Voluntariat]: Projecte Rossinyol BCN


La UPC col·labora en el Projecte Rossinyol Barcelona, que duu a terme la Fundació Servei Solidari, i a través del qual estudiants universitaris esdevenen mentors d'alumnes de secundària de baix nivell socio-econòmic, amb l'objectiu d'accelerar la seva inclusió social. Els estudiants de la UPC poden convalidar 2 ECTS per la participació en aquest projecte. Aquest octubre s'inicia una nova edició d'aquest projecte, en el que l'any passat van participar una quinzena d'estudiants de la UPC. El passat 6 d'octubre se'n va fer una presentació a l'ESAB per informar 
[saber-ne més]
 

[Experiències]: En primera persona


La Maria va fer de voluntària a Guatemala, en Feliu va participar al Projecte Rossinyol, en Rubén, l'Àlex i el Dani han estat a Indonèsia i han escrit un blog sobre l'estada... Les experiències dels i les participants en els projectes ens acosten de manera molt directa a les activitats de cooperació i voluntariat, per això hem preparat aquest apartat específic a la web del CCD per recollir vídeos, entrevistes, articles i altres materials.

[saber-ne més]

 


[Projecte]: Taller de xarxes comunitàries a Namíbia


El 6 d'octubre s'ha celebrat a Windhoek, Namíbia, el "Participatory Networks Event", un taller adreçat a les comunitats locals sobre la creació i manteniment comunitari del servei d'Internet i de telecomunicacions. Aquest taller compta amb el suport i l'esponsorització de la UPC a través del projecte CONFINE, un projecte de recerca finançat pel 7è Programa Marc europeu i coordinat per la UPC a través del professor Leandro Navarro. 

[saber-ne més]

 


[Participa]: Els grups de cooperació UPC


Comença un nou curs, i molts estudiants s'interessen per la possibilitat de participar activament en la construcció d'un món millor. A la UPC hi ha moltes maneres de participar: suma't a la Campanya 0'7%, difón i participa a les activitats de l'agenda, o informa't del que fan els grups de cooperació. En l'àmbit de les TIC, Camins, Agro, Aquitectura, Òptica, Energia, Aigua... la comunitat universitària es mou!

[saber-ne més]
 
  Tant si ets PAS, com PDI, com estudiant, saps que pots col·laborar?  
Aquest contingut té llicència creative commons 
2014 Centre de Cooperació per al Desenvolupament - UPC.