Copy
Bekijk de e-mail in de browser

FCE Nieuwsbrief

 Speciale editie: Proceskunde, Werken met Aandacht 

2020: tien jaar Proceskunde, Werken met Aandacht

Sinds 2010 verzorgen Barbara van der Steen en Aart Goedhart Leergang 'Proceskunde, Werken met aandacht'. Inmiddels zijn er zo’n 100 mensen bij de FCE door hen opgeleid. Komend najaar start de 9e groep en in 2020 volgt de 10e editie. Een goede reden om hier nu al vast bij stil te staan.

Waarom zijn jullie destijds dit traject begonnen?
“We zagen dat veel vakgenoten en ook klanten de proceskant en de dynamiek tussen mensen vaak maar ‘gedoe’ vonden. Wij vonden elkaar omdat we juist die sociale kant van samenwerken zo boeiend vonden en zagen als de kern van het werk. Het gaat niet om het bedenken van plannen – maar vooral om het met aandacht verbinden van die ideeën aan mensen. Aan deze ‘proces-kijk’ hebben we een ‘kunde’ verbonden – en zijn we gestart met proces-kunde. We wilden graag een plek maken waar mensen zich er verder in kunnen bekwamen.” 

Wat zijn de thema’s? Is daar ook beweging/ontwikkeling in?
“Het centrale thema is altijd geweest: ‘processen van samenwerken en organiseren’. Dat is de kern. We putten daarnaast uit bronnen die, soms ver, buiten de grenzen van de ‘organisatie-kunde’ liggen. De filosofie, de kunsten maar ook maatschappelijke verschijnselen krijgen een royale plek in de leergang.
En organiseer-thema’s als zelforganisatie, zelfsturing, de omgevingswet, nieuwe samenwerkingsvormen in onderwijs en de zorg komen vaak voorbij. Onze deelnemers brengen die in.” 
 
Wat leren deelnemers?
“Het treffendst vonden wij de reactie van een deelnemer die aangaf dat hij ‘een paar extra ogen en oren heeft gekregen.’ Mensen kunnen het soms onbegrijpelijke verloop van processen in organisaties niet alleen breder en dieper begrijpen, ze zijn ook meer bij machte om er wat mee te doen. Ze kunnen rustiger en aandachtiger kijken en luisteren omdat er minder gedoe ontstaat in hun gedachten. Ze zien de dynamiek in de praktijk, die altijd anders loopt dan vooraf bedacht en kunnen daar in mee bewegen en alerter en scherpen interveniëren als dat nodig is.”

Wie doen er mee?
“Daar zit nog eens beweging en ontwikkeling! In de eerste edities hadden we veel mensen in adviserende (staf) functies. Maar de laatste jaren hebben we meer en meer managers en leidinggevenden in de groepen. Het zijn vaak mensen die veel tools en methoden hebben opgedaan gedurende hun professionele loopbaan. Veel van hen zoeken bij ons een verdieping of een overstijgende ‘kijk’ waardoor ze niet zozeer een nieuwe methode verwerven, maar meer een grondhouding die hen helpt om te handelen in de complexiteit van de processen om hen heen.”

De 10e editie komt eraan: gaan jullie dat nog vieren?
“Ja! Het starten van de 10e groep is al een feestje op zich. En we willen een viering op poten zetten met de afgestudeerde proceskundigen en hun werkveld om samen te gaan ontdekken waar proceskunde nu staat. De leergang is nu 10 jaar en net als bij mensen heeft ook de leergang na 10 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt en ontstaat er een nieuwe gedaante - met als kern wel hetzelfde DNA. De leergang staat op eigen benen, heeft zeker nog aandacht nodig, en begint zelf ook taal toe te voegen en nieuwe ervaringen. Dat is waanzinnig interessant om mee te maken als docent. Wij worden enorm verrast door de vraagstukken die mensen inbrengen en de rijkdom aan reflecties die tussen deelnemers ontstaan. We zijn na 10 edities toe aan een pas op de plaats waarin we terugkijken en vooruitblikken. Want proceskunde ontwikkelt zich de komende 10 jaar ook weer verder…”

Wanneer gaan jullie weer van start?
“We starten in november 2019 met groep 9. Er ontstaat nu een mooie diverse groep van mensen vanuit verschillende contexten en achtergronden. Je kunt je nog net inschrijven als je wilt… In het voorjaar van 2020 vieren we de 10 jaar en in het najaar van 2020 start de 10e groep. Genoeg om naar uit te kijken dus.”


Heb je interesse in de leergang Proceskunde, Werken met Aandacht en de Masterclass Imperfect adviseren? Meer informatie vind je op de website van de FCE
Proceskunde, Werken met Aandacht
Masterclass Imperfect adviseren

Overzicht startdata van al onze trajecten

Benieuwd naar onze trajecten? Vraag gerust een brochure of een intakegesprek aan, of bel als je meer wilt weten!

Ontwerpen en faciliteren van online en blended leren

Adviseren & ontwerpen voor leren in organisaties 

2 oktober 2019 
Masterclass Imperfect adviseren 

3 oktober 2019 
Systemisch coachen met talent

14 november 2019 
Proceskunde, Werken met Aandacht

28 november 2019 
Verhalen(d) veranderen

6 februari 2020 
Faciliteren als persoonlijk vakmanschap

Meer nieuws en blogjes vind je op
https://www.corporate-education.com/nieuws-fce/

Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je (oud) deelnemer bent van een van de FCE leertrajecten of workshops. Stuur hem gerust door naar anderen. Afmelden kan altijd door op onderstaande link te klikken.
Vragen of tips? Of wil je je aanmelden? Mail info@corporate-education.com
unsubscribe from this list  |  update your subscription preferences


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
FCE - Foundation for Corporate Education · Maliebaan 45 · Utrecht, NH 3581 DC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp