Copy
De maandelijkse nieuwsbrief van Buitengewoon Lager Onderwijs De Olm Herk De Stad over autisme.
De Olm

Type 9

Voor het komende schooljaar heeft 'De Olm' nog geen goedkeuring om type 9 op te richten omdat er te weinig leerlingen met een diagnose autisme zijn. De huidige geïntegreerde autiwerking blijft echter bestaan. Kinderen met autisme zijn dus nog steeds welkom op onze school en zullen verder beroep kunnen doen op de nodige aanpassingen. Nieuwe kinderen met autisme kunnen zich ook nog steeds inschrijven, zij het met een attest type basisaanbod en niet met een attest type 9. De GON-werking blijft voorlopig verder bestaan, zowel voor de GON-leerlingen die reeds begeleiding krijgen vanuit onze school als voor nieuwe aanmeldingen.
Er wordt een nieuwe aanvraag gedaan om type 9 op te richten in september 2016.

G-Watersportdag


Klik op de afbeelding om de uitnodiging te zien.

Infoavonden gezin en handicap

  • Autisme en medicatie - 21/5/2015 - 19u30 - Hasselt
    Autisme is niet te genezen met medicatie, maar er bestaat wel medicatie die symptomen zoals angsten, fobieën, overprikkeling ... kan verminderen. Dr. Emmery geeft uitleg bij het gebruik van medicatie bij personen met autisme.
  • Bijkomende kinderbijslag - 28/5/2015 - 19u30 - Hasselt
    Ieder kind waarvoor bijkomende kinderbijslag wordt aangevraagd moet 'op controle'. Soms moet je kind ook terug naar de controlearts om te beoordelen of de toegkende categorie nog van toepassing is. Annelore Commers geeft uitleg over hoe je je goed kan voorbereiden op de geneeskundige controle. 
  • Autisme en voedingsproblemen - 17/6/2015 - 19u30 - Hasselt
    Thomas Fondelli gidst je tijdens deze avond doorheen het hoe en waarom van eetproblemen bij mensen met autisme. Hij geeft ook tips voor ouders om hun kinderen te ondersteunen bij het eten en om eetmomenten aangenaam te maken voor iedereen. 
Inschrijven voor een van deze avonden kan via gezinenhandicap@kvg.be of telefonisch op het nummer 03 216 29 90. Kostprijs voor ouders 3 of 8 euro, voor professionelen 25 euro. Al de info-avonden gaan door in het Pastoraal Centrum Seminarie aan de Tulpenstraat 75 in Hasselt. 

Paardenkampen

De Paardenboerderij in Houthalen-Helchteren organiseert elke vakantie (m.u.v. de kerstvakantie) paardenkampen waar ook kinderen met speciale noden welkom zijn. Meer info op de website.

Passwerk

Op Corda Campus in Hasselt werd maandag een nieuwe vestiging van Passwerk geopend. Dit bedrijf test software en werkt uitsluitend met mensen met autisme. Klik op de foto om het filmpje te bekijken. 

14-jarige schrijft boek over autisme

‘Mensen met autisme tonen weinig emoties, maar hebben er veel’, schrijft de veertienjarige Lumein in haar boek over het leven met autisme.

Ze is veertien jaar en trok zich enkele maanden terug om een boek te schrijven over het onderwerp. Lumein Hillewaert schetst in zestig pagina's voor een stuk het tragische levensverhaal van haar hoofdpersonage Anouk.

Anouk kampt door haar aandoening met felle gevoelens, angst, onzekerheid en onmacht. Ze heeft moeite met vriendschappen en relaties, wordt gepest op school en heeft zelfmoordgedachten. Het gaat ook over de psychiater waar ze naar toe trekt, en allerlei andere obstakels in het leven van deze autistisch jongere.

‘Maar vooral is Anouk een gewoon meisje, iemand zoals ik en jij met een leven voor een groot deel hetzelfde als het onze, maar toch helemaal anders. Dat is dan ook de titel van mijn boek’, legt Lumein Hillewaert uit.

‘Ik ken een aantal leeftijdsgenoten uit mijn naaste omgeving die kampen met vormen van autisme en waar ik veel van nabij kon meemaken. Ik leerde hen begrijpen en hun autisme aanvaarden. Mensen met autisme tonen weinig emoties maar hebben er wel veel, misschien veel meer dan wij. Ik wil op mijn bescheiden manier met dit boek een beetje het taboe dat nog steeds rond autisme hangt, doorbreken’, gaat de tiener verder.

‘Het boekje wordt uitgegeven in eigen beheer, maar ik heb nu al tal van leuke reacties op Facebook en ook al zeker zestig aanvragen om dit boek te kopen’, zegt de auteur. Lumein loopt school in het Atheneum van Zelzate, ze denkt erover om drama te gaan studeren in Gent.

U kan het boek 'Hetzelfde maar toch helemaal anders' bestellen via telefoonnummer 0032 9 342.74.47.

(bron: Het Nieuwsblad)

Email Marketing Powered by Mailchimp