Copy
De maandelijkse nieuwsbrief van Buitengewoon Lager Onderwijs De Olm Herk De Stad over autisme.
De Olm

Wereld Autisme Dag

Op zondag 2 april 2017 vindt de tiende editie van Wereld Autisme Dag plaats. Over de hele wereld zullen die dag acties georganiseerd worden om de samenleving te sensibiliseren rond autisme. 


Autisme Limburg vzw zal die dag een groot event organiseren in Hasselt. Zo is er onder andere een "walking brunch" op de Groene Boulevard (kleine ring rond Hasselt), waar men al wandelend kan genieten van een lekkere brunch en randanimatie.Op het Kolonel Dusartplein zullen personen met autisme hun talenten laten zien aan het grote publiek en kan men genieten van het optreden van enkele bands. Daarnaast zullen er ook tal van organisaties die hulp verlenen aan mensen met autisme een infostand uitbaten.

Light It Up Blue logo
Om autisme zichtbaarheid te geven zullen de scholen van Limburg de Groene Boulevard in het blauw kleuren, met o.a. Tibetaanse vlaggetjes. Light it up blue is het teken van de Wereld Autisme dag dit jaar.  

 

Overprikkeling voorkomen door meer prikkels?

Er zijn nogal wat mensen met autisme die snel last kunnen krijgen van overprikkeling. Ze zijn met andere woorden hyperresponsief of hypersensitief. Deze overgevoeligheid voor prikkels kan spelen op zowat alle zintuigen: de vijf klassieke, maar ook bij de minder gekende zintuigen die informatie verzamelen over de toestand van ons lichaam (o.a. evenwicht, pijn, temperatuurswaarneming, ...).

Het eerste waar je aan denkt als je hoort over iemand die dreigt overprikkeld te worden, is dat je die persoon moet beschermen door de prikkels weg te nemen. Maar dit is niet altijd mogelijk en noodzakelijk. Soms kan je de situatie aanpassen door net meer prikkels toe te voegen!

Onze hersenen zijn namelijk zo ingesteld dat ze vooral gaan reageren op veranderingen in prikkels. Dat komt door onze eeuwenoude evolutie. Onze hersenen hebben als primaire functie om ons in leven te houden, en veranderingen in de omgeving moeten dus snel gecheckt worden op hun mogelijke dreiging. Onze hersenen zijn dus constant alert voor veranderingen in prikkels. Dus iemand die in een omgeving vertoeft waar veel wisselende prikkels zijn, ook binnen één zintuig, zal daar relatief meer last van ondervinden. Er zal aandacht gaan naar elke verandering, en als iemand dan al overgevoelig is voor prikkels komen die dus allemaal sterker binnen. 

Dit kunnen we onderscheppen door in een omgeving waar vele wisselende prikkels zijn een constante prikkel te creëren, die de wisselende prikkels wat overstemt. Je ziet mensen met autisme dat trouwens ook zelf doen. Zo hoor je misschien iemand tijdens een rumoerige maaltijd de hele tijd gillen, hummen of knarsetanden. Als de manier die de persoon met autisme zelf gevonden heeft geen storende of gevaarlijke manier is, kunnen we ze gewoon aanvaarden. Maar soms is hun manier om er mee om te gaan storend of niet passend binnen de context. Dan kunnen we zelf eens zoeken welke bron van constante prikkeling we kunnen introduceren. Enkele voorbeelden:

Als Annelies thuis aan de keukentafel haar huiswerk maakt, staat de dampkap aan. Dat constante geluid neemt de wisselende geluiden van haar spelende broertjes in de woonkamer weg.

Joke draagt graag strakke kledij. De constante druk van de kleding op haar huis is aangenamer dan de wisselende prikkeling van losse kledij.

Lukas is snel visueel overprikkeld. In de auto heeft hij altijd een boekje mee om in te kijken, waardoor hij minder last heeft van alle dingen die er buiten te zien zijn. 

VVA: binnenstebuitenactiviteiten

Infoavond "Wat is autisme"
Op donderdag 23 maart van 19.30u - 22.00u in Den Abricot (Aarschot). Bieke Van Deynse heeft het onder andere over de oorzaken en gevolgen van autisme, en hoe mensen met autisme kunnen ondersteund worden. Er is ruime tijd voorzien voor vragen en ervaringsuitwisseling.

Infoavond "autisme en angst"
Op woensdag 19 april van 20.00u - 22.30u in CC De Muze (Heusden-Zolder). Na een uiteenzetting door Jan Vandormael, psycholoog met heel veel praktijkervaring met kinderen en jongeren autisme, is er tijd voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën.

Voor meer binnenstebuitenactiviteiten: www.autismevlaanderen.be
 

Email Marketing Powered by Mailchimp