Copy
De maandelijkse nieuwsbrief van Buitengewoon Lager Onderwijs De Olm Herk De Stad over autisme.
De Olm

Participate vzw

Tijdens de ouderavond autisme kwam Martine Thys van Participate vzw op bezoek. Ze bracht ons wegwijs op hun erg uitgebreide informatiesite. Ze liet ons ook de facebookgroep van Participate zien, een handig interactieplatform waar je heel wat nieuws komt te weten en ervaringen kan delen met anderen. Deze groep willen we jullie natuurlijk niet onthouden. 

Auti-ouderclub

De Auti-Ouderclub (AOC) is een informele ouder- en familiegroep rond Limburg, met gezinnen in alle richtingen van de provincie en zelfs daarbuiten. Ze is ontstaan als een zelforganisatiegroep, destijds gegroeid uit een schrijnende afwezigheid van voorzieningen en informatie over autisme, uit het ontbreken van een toevluchtsoord voor een correcte diagnose en uit een minimaal aanbod voor een optimale opvang en aanpak van de kinderen en gezinnen waarin een persoon autisme heeft.
De AOC heeft momenteel ongeveer 25 leden (gezinnen). De vereniging is uit een feitelijke vereniging ontstaan en is intussen uitgegroeid tot een vzw. Iedereen die wil, draagt zijn steentje bij naargelang zijn eigen kunnen en mogelijkheden.
Meestal worden de gezinsactiviteiten toegespitst op het autisme, zodat de andere leden van het gezin in de vergeethoek raken. AOC organiseert daarom activiteiten waarin elke groep (vb. ouders, brussen ...), apart of samen met een andere groep zich kan ontspannen. 

Verhoogd kindergeld en PAB

Verhoogd kindergeld en een persoonlijk assistentiebudget (PAB), twee 'voordelen' waar jullie misschien ook recht op heeft. Gezin en Handicap organiseert twee info-avonden over de aanvraag van deze zaken.

 • Wat is PAB? - Gezin en Handicap i.s.m. Absoluut! - donderdag 20 maart 2014, 19u30 - CM, Prins Bisschopssingel 75, Hasselt
  Een PAB is een budget dat het Vlaams Agentschap (VAPH) kan toekennen om de nodige ondersteuning thuis, in de vrije tijd, in de school of op het werk te organiseren en te financieren.Tijdens dit infomoment krijg je een antwoord op vragen als: Wat is een PAB? Is dit iets voor mij? Wat kan ik met een PAB wel en niet doen? Hoe vraag ik een PAB aan? Wat is een contactpersoon? Absoluut vzw en Gezin en Handicap nodigen, in samenwerking met CM-Limburg, personen met een handicap, ouders van een kind met een handicap, broers en zussen en andere geïnteresseerden van harte uit om tijdens deze info-avond kennis te maken met de mogelijkheden van het PAB.
  Inschrijven verplicht: 03 259 08 85 of administratie@absoluutvzw.be (onderwerp inschrijving PAB-infomomenten 20-03-2014 + vermeld ook het aantal personen).
   
 • Bijkomende kinderbijslag - Hoe kan je je voorbereiden op de geneeskundige controle - Gezin en Handicap - donderdag 27 maart 2014, 19u30 - Groot Seminarie, Tulpinstraat 75, Hasselt
  Wie een bijkomende kinderbijslag voor een kind met een handicap aan- vraagt moet ‘op controle’ bij de arts van de Federale OverheidsDienst Sociale Zekerheid. Op welke evaluatieschalen baseert deze arts zich? Hoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op zo’n medische controle?
  Inschrijven: gezinenhandicap@kvg.be (onderwerp inschrijving bijkomende kinderbijslag 27-03-2014 + vermeld ook het aantal personen)
Onze school wil ook steeds helpen bij het invullen van de formulieren voor verhoogde kinderbijslag. Meer informatie vind je ook in de Praktische Gids van Participate.

Zorgkamperen

Zorgcamping en logeerhuis De Vlieger ligt in het Drentse Nieuweroord (Nl.). Het wil ontzorgende vakantie-, logeer- en opvangfaciliteiten bieden aan gezinnen met kinderen met een autistische of sociale beperking, al dan niet in combinatie met een verstandelijke beperking. Tijdens je vakantie kan je enkele (halve) dagen beroep doen op dagopvang voor je zoon of dochter. De activiteiten staan onder professionele begeleiding. Op die manier kunnen deze gezinnen als compleet gezin ontspannen vakantie vieren. 

Lezing Contextblindheid

Op 24 maart komt Peter Vermeulen naar BuBaO Ten Desselaer in Bierbeek. Hij komt er een lezing geven over Contextblindheid. Hier vind je alle informatie en gegevens voor de inschrijving. 
Cultureel Centrum De Borre, Speelpleinstraat 10, 3360 Bierbeek - Deuren 19u, lezing van19u30 tot 22u

Email Marketing Powered by Mailchimp