Copy
De maandelijkse nieuwsbrief van Buitengewoon Lager Onderwijs De Olm Herk De Stad over autisme.
De Olm

Welkom terug

De herfstvakantie ligt al dichterbij dan de eerste schooldag, maar toch, hier is hij, de eerste nieuwsbrief van het schooljaar.

Methodiek voor ouders en begeleiders

Wie leeft of werkt met mensen met autisme, komt elke dag wel stukjes tegen van de puzzel die autisme zo boeiend maakt. Sommige stukjes merken we op in onze samenwerking of begeleiding, andere in de manier waarop mensen met autisme in het leven staan. Vaak gaat het om dingen die mensen met autisme wel of niet doen. Om dingen die ze zeggen of ons op een andere manier duidelijk proberen te maken.
De AutismeCentraalMethodiek helpt je anders kijken naar het gedrag van mensen met autisme én naar je eigen begeleiding. Aan de hand van zes kernbegrippen - die je gemakkelijk kan onthouden als je de eerste zes letters van het alfabet kent - helpt de methodiek je om een autismevriendelijke school-, leefgroep-, thuis- of werkomgeving te creëren. Dit boek is geen wondermiddel dat alle moeilijkheden magisch uit de wereld zal helpen. Het is wel een duidelijk overzicht dat je doet inzien waar kansen liggen, telkens met oog en respect voor autistisch denken.
Meer info

Checkpad

Zijn je tanden al gepoetst? Is je boekentas klaar? Zijn de ochtenden of avonden bij jullie ook soms stressy? Herkenbaar, hoor. Deze checkpad zorgt ervoor dat wij als ouders niet alles 100 keer moeten vragen. De checkpad laat zien wat je kindje al gedaan heeft en wat er nog moet gebeuren. En dat zorgt voor duidelijkheid en rust, zowel bij de ouders als bij de kinderen.

Hoe werkt het?
Je kiest een aantal activiteiten voor de ochtend (voorkant) en middag/avond (achterkant). In totaal zijn er 54 magneetjes, waarvan 4 blanco. Van aankleden, tanden poetsen en tas inpakken tot handen wassen, tafel dekken en pyjama aan. Is het taakje klaar? Draai het wieltje een halve slag. In één oogopslag zien kind en ouder welke taakjes nog gedaan moeten worden. Is alles in de ochtend gedaan, dan draai je de hele Checkpad om en staat hij klaar voor de middag/avond.
Interesse?
 

Wie heeft gelijk?

Mensen met autisme bekijken de wereld met een andere logica. Ze gaan betekenissen verlenen die vaak veel minder gebaseerd zijn op de context, die veel minder rekening houden met de verbanden tussen zaken. Die andere logica is niet fout. Ze is gewoon anders. Mensen zonder autisme zijn in de meerderheid en gaan dus hun logica een beetje als de norm zien, als ‘de waarheid’. En durven dan ook al wel eens beweren dat de persoon met autisme ‘fout’ is in zijn redenering. En dat leidt dan weer tot eindeloze discussies. Discussies waarin de persoon zonder autisme op een gegeven moment, lichtjes wanhopig, uitroep: ‘Ja, je hebt gelijk, maar…’. Want ja, de persoon met autisme heeft inderdaad gelijk vanuit zijn of haar logica.

Punt is dus niet om te blijven discussiëren, maar om even toe te lichten dat we beiden een andere invalshoek hebben, die een verschillende visie geeft, maar waarbij elk toch uiteindelijk gelijk heeft. Hoe kan je dat concreet en inzichtelijk maken?

Probeer eens het volgende: neem een rood en groen blad papier en leg deze mooi op elkaar. Plastificeer.
Ga nu tegenover elkaar zitten en zet het blad rechtop tussen beide gesprekspartners in. De ene persoon ziet dus de rode kant, de andere de groene. Vraag welke kleur het blad heeft. Zeg nu jouw ‘waarheid’. Draai het blad om en stel dezelfde vraag.

Het wordt nu duidelijk dat er verschillende invalshoeken zijn, én dat beiden voor een stuk gelijk hebben, maar dat de werkelijkheid toch complexer is (uit: Sterk! In autisme).

Lezingen Diest

Documentaire Autimatisch: 16/10/2018
Een groepje volwassenen met autisme vertelt over hun diagnoseweg en hun leven met autisme. De film illustreert de specifieke moeilijkheden waarmee ze te maken krijgen. Ze stoten op veel onbegrip en ongeloof bij het uitleggen van hun handicap: "Ons autisme is niet altijd even zichtbaar en zeker niet op de klassieke manier."

Feiten en fabels over autisme: 27/11/2018
Heel wat fabels over autisme doen de ronde. Zo zouden ze altijd hetzelfde willen eten, nooit oogcontact maken en heel erg ordelijk zijn. Tijdens deze vorming trachten we de hardnekkige misverstanden over autisme de wereld uit te helpen door deze ‘typische ‘gedragingen te kaderen.

Steeds om 20u in CC 'Begijnhof', Infirmeriestraat, 3290 Diest

Inschrijven is niet nodig. Inkom: vrije bijdrage. 

Toch?

Email Marketing Powered by Mailchimp