Copy
De maandelijkse nieuwsbrief van Buitengewoon Lager Onderwijs De Olm Herk De Stad over autisme.
De Olm

Welkom in het nieuwe schooljaar

Ondertussen zijn we alweer even bezig, maar De Olm wil jullie toch nog even welkom heten in het nieuwe schooljaar. We gaan er samen weer iets moois van maken!

Slaapproblemen bij autisme

Een slechte slaap heeft jammer genoeg ook zijn weerwerking overdag: problemen met sociaal gedrag, cognitief functioneren, waarneming, denken en emoties ... Er zijn verschillende oorzaken.
Bij kinderen en jongeren met autisme wordt gesproken over 40 tot 80% ernstige slaapproblemen. En zij hebben net sowieso al meer te maken met de problemen hierboven besproken. Bij kleine kinderen gaat het vooral om weerstand tegen of angst voor het slapengaan, grotere kinderen hebben meer problemen om in slaap te geraken. In het algemeen hebben kinderen met autisme vaak een kortere slaapduur. Een slechtere slaap kan autismesymptomen in de hand werken, maar heftigere autismesymptomen op zich kunnen ook een slechtere slaap tot gevolg hebben ... Na behandeling van slaapprobleem wordt vaak gezien dat de autismesymptomen minder prominent zijn en het algemeen functioneren vooruit gaat.

Mogelijke oorzaken zijn een moeilijkere prikkelverwerking; moeilijk licht en geluid kunnen negeren, moeilijk zichzelf kunnen kalmeren, fixatie op gebeurtenissen van de dag, moeite om verwachtingen te kunnen begrijpen ... Maar ook angst, ADHD of medicatie kunnen slaapproblemen in de hand werken. 
Er is ook aangetoond dat bij kinderen met autisme de productie van melatonine verstoord kan zijn. Melatonine is de stof die zorgt voor een goed slaap-/waakritme. Als het donker wordt, komt er normaalgezien meer melatonine en dit zorgt dat je moe wordt. Bij kinderen met autisme kan dit minder zijn. In dat geval kan behandeling met melatonine dus een oplossing vormen voor het slaapprobleem. 

Wat er aan te doen? Wat zeker is, hoe sneller je erbij bent, hoe beter. Het is belangrijk naar de oorzaak te kijken. Zo zal de behandeling bij een kind met een angststoornis anders zijn dan de aanpak binnen een gezin waar de bedtijdroutine niet duidelijk is. Sowieso is het vaak nuttig om een huisarts of kinderarts te raadplegen. Enkele tips die al kunnen helpen:

 • Zorg voor een opgeruimde, goede geventileerde donkere kamer
 • Zorg voor een vaste bedroutine (wassen - tandenpoetsen - lezen - slapen). Een vast patroon geeft meer rust.
 • Doe een half uur tot uur voor het slapen gaan enkel rustige activiteiten (en geen computerspelletjes of sport)

Omgaan met kwaadheid

Kwaadheid bij mensen met autisme kan vele redenen hebben die we niet altijd onmiddellijk herkennen. Hoe kan je hier mee omgaan?
Els Smekens
komt hiervoor naar de Binnenste Buiten activiteit in Zolder. Na de inleiding is ruim tijd voorzien voor vragen en uitwisseling van ervaringen en ideeën. Els heeft zowel ervaring met mensen met een verstandelijke beperking als met mensen met een normale begaafdheid.
 

 • Wanneer
  • donderdag 6 oktober
  • 20:00 tot 22:30
 • Waar
  • CC MuzeDekenstraat 40
   3550 Heusden-Zolder 
 • Meer info

Ella kan achterstevoren

Dit boek is gericht op begeleiders van kinderen vanaf 2 jaar. Het boek legt uit waarom visualiseren zo belangrijk is en hoe je eraan begint. Dit gebeurt niet via zware theorie, maar meestal vanuit praktijkvoorbeelden. Er wordt vooral aandacht geschonken aan het tekenen van wat net wel mag of wat het kind wel kan doen in bepaalde situaties in plaats van te tekenen en doorstrepen wat niet mag.
In het tweede deel van het boek leer je zelf hoe je een eigen leer-leefverhaal kan maken.

Billen Goedele - Acco 2015 - 30 euro - ISBN 978 94 6292 170 2

Uit de context ...

Email Marketing Powered by Mailchimp