Interni bilten projekta Profesionalna orijentacija Giz-a i Inventive. Sadržaji namenjeni svim učesnicima na projektu.
Januar 2013.godine, Broj V


Dobrodošli u POruku

POruka je bilten o profesionalnoj orijentaciji, projekta “Profesionalna orijentacija u Srbiji” koji sprovodi GIZ, u okviru međunarodne saradnje Nemačke sa našom zemljom, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Najnovije vesti:

Timovi za profesionalnu orijentaciju u svim planiranim opštinama i gradovima u Srbiji osnovani su i uspostavljeni. Početkom februara, odnosno 4.02.2013. u Novom Sadu, 5.02.2013. u Kragujevcu i 6.02.2013. u Nišu biće održani regionalni sastanci tima za profesionalnu orijentaciju sa koordinatorima/kama škola sa jednogodišnjim iskustvom u implementaciji programa, sa ciljem da se osnaže mentorske škole da postanu  resurs centar za profesionalnu orijentaciju u lokalnoj zajednici.
 
 
U drugoj polovini februara realizovaće se stručni forum Institucionalizacija i razvoj profesionalne orijentacije mladih, koji će se baviti pitanjima statusa profesionalne orijentacije, mentorstvom, realnim susretima sa svetom rada i rodnim pitanjima u profesionalnoj orijentaciji.
Vesti iz škola:

Pretpraznička druženja animirala celu zajednicu
Krajem decembra širom Srbije organizovana su brojna druženja i aktivnosti iz oblasti profesionalne orijentacije. Učenici/e uključeni/e u program profesionalne orijentacije ponudili su bogat sadržaj kreativnih i obrazovnih inicijativa, čiji je cilj bio promocija programa profesionalne orijentacije i druženja kroz muziku, ples i pozorišne predstave koje su animirale celu zajednicu. Decembarski program je otvoren premijerom predstave „6 šešira“ u izvođenju učenika OŠ „Jevrem Obrenović“ iz Šapca, koja će se ove školske godine izvoditi i u drugim školama, a nakon nje je usledilo kićenje jelke ukrasima koji simbolizuju različita zanimanja na gradskom trgu u Kikindi. O predstavama, likovnim kolinijama, maskenbalima, umetničkim izložbama, PO čajanki i drugim aktivnostima više pročitajte na sajtu programa, a ovom prilikom želimo da se zahvalimo školama i školskim timovima za profesionalnu orijentaciju na angažovanju i trudu koji su uložili u organizaciju ovih sjajnih događaja.
 
Drugi mentorski sastanak za škole
Za drugu polovinu februara planiran je drugi mentorski sastanak koji će okupiti sve škole koje su prošle obuku u avgustu i septembru prošle godine. Teme o kojima će se diskutovati su zanimljive: katalog usluga profesionalne orijentacije, kalendar usluga, program profesionalne orijenacije u funkciji stalnog stručnog usavršavanja, rodna ravnopravnost i osetljive grupe u oblasti profesionalne orijentacije.
 
Katalog usluga uskoro gotov
 
Katalog usluga profesionalne orijentacije na koji povratnu informaciju šalju učenici i učenice i profesionalci/ke iz škola u Jagodini i Nišu priprema se i proverava. Katalog sa nestrpljenjem očekujemo, a verujemo i vi!
 
 
Svima vama, poštovane i drage kolege i koleginice, čestitamo školsku slavu Sveti Sava!
 
Preporuke za škole
  • Iskoristite obnovljenu i novu energiju nakon odmora na zimskom raspustu: krenite sa realizacijom radionica profesionalne orijentacije po planu za drugo polugodište, uspostavite saradnju sa roditeljima i zajedno krenite na put informisanja o svetu rada i zanimanjima.
  • Dopunite svoj portfolio profesionalne orijentacije škole sa izveštajem školskog tima za profesionalnu orijentaciju koji je usvojen na nastavničkom veću.
  • Kutak za profesionalnu orijentaciju oplemenite fotografijama i proizvodima sa radionica.
  • Ako vam se dopala neka ideja nakon realizovanih akcija u školama profesionalne orijentacije u decembru, adaptirajte je prema vašim mogućnostima ili je ponovite u celini. Izvestite o tome rukovodioca/teljku tima za profesionalnu orijentaciju na lokalu, koji/a će proslediti vesti za naš sajt.
  • Ako imate postignuća kojima se ponosite u oblasti profesionalne orijentacije, pošaljite ih na konkurs Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja: Saznali na seminaru  - primenili u praksi.

Vesti iz Kancelarija za mlade:

KIK is live! Slede zvanična otvaranja Karijernog info kutka!
Kancelarijama za mlade sledi uzbuljiv period i dalji nastavak mentorskog rada koji u kojem će one kroz vođene zadatke i neprestanu komunikaciju sa mentorom otvoriti Karijerni info kutak (KIK). Formiranje KIK-a spada i u prve korake ka privredi kao i povezivanje sa lokalnim akterima u izradnji trajne i održive usluge karijernog informisanja.
Nakon mesec dana rada na mapiranju postojećih lokalnih aktera, aktivnosti i usluga iz oblasti profesionalne orijentacije, Kancelarije za mlade su se ponovo okupile na drugom danu obuke za upostavljanje Karijernog info kutka. Na 5 obuka u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu 50 Kancelarija obučeno je iz oblasti promocije i organizacije usluga realnih susreta i nakon dobijanja KIK tabele i brošura, spremne su za otvaranje i rad sa mladima. Drugi krug obuka i mentorskog procesa otvoren je i trajaće do 1. februara 2013. Prijavite vašu Kanclelariju ili prosledite poziv koordinatoru/ki iz vašeg mesta. Prijavu i dodatne informacije možete naći ovde.

Program stručne prakse ostvaruje izuzetne rezultate i uspehe
Program stručne prakse za studente/kinje Filozofskog i Fakulteta političih nauka u Beogradu u okviru kog studenti/kinje organizuju radionice profesionalne orijentacije za učenike beogradskih srednjih škola ostvaruje izuzetne rezultate i uspehe. O tome govore podaci da je sve više srednjih škola koje žele radionice za svoje učenike i samoinicijativno se prijavljuju za program. U narednom periodu ćemo uslugu stručne prakse ponuditi i studentima/kinjama u Nišu i Sjenici tako da će radionice iz oblasti profesionalne orijentacije biti dostupne i srednjoškolcima/kama i u tim gradovima.
 
Februar: „Zaljubi se u karijeru“
 
Mesec februar je mesec u kome promovišemo aktivan i moderan pristup karijeri. „Zaljubi se u karijeru!“ je kampanja koja na 14. februar promoviše Karijerni info kutak i mogućnosti mladih da svoju karijeru, školovanje i zanimanje biraju u odnosu na svoje potrebe i sposobnosti.
 
Preporuke za KZM
  • Dragi KIK-ovci i KIK-ovke, dostavite brošure i ne zaboravite da predstavite usluge Kutka u organizacijama i institucijama koje se bave osetljivim grupama (Centar za socijalni rad, Domovi za decu bez roditeljskog staranja, NVO organizacije čije su ciljne grupe Romi, osobe sa invaliditetom, raseljena lica, osobe sa HIV-om, itd.) Ove organizacije mogu vam pomoći u promociji, ali i u organizaciji realnih susreta. Dodatno, deca i mladi iz ovih organizacija mogu biti vaši korisnici. Pronađite zajednički jezik i uzajamne koristi.
  • Razvijajte kapacitete za saradnju. Najlakšu saradnju možete ostvariti sa Kancelarijama za mlade iz vašeg ragiona. Parternstva su kao mišići, što ih više vežbate to su jača.
  • Prilika za karijerno informisanja, te dalji razvoj KIK-a su svuda oko nas. Da li se, možda, u vašem mestu organizuje sajam turizma? Eto prilike da zainteresovane osnovnce i srednjoškolce informišete i povedete da se upoznaju sa zanimanjima kao što su: vodiči, operateri, marketing menadžeri u turizmu, komercijalisti...
  • Pokušajte da vaše napredne ideje definišite u vidu projekta i na taj način obezbedite finansije za realizaciju vaših usluga. Ministarstvo omladine i sporta u februaru 2013. otvoriće poziv za dostavljanje predloga projekata.