Copy
Cork,1 augustus 2007 -> Den Haag, 1 augustus 2017
 

Beste mede-avonturier,

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat ik vertrok voor een jaar lange rondreis door Europa. Op 1 augustus 2007 vloog ik, toen 27 jaar oud, van Amsterdam naar Cork (Ierland) om een jaar lang onafgebroken op reis te zijn. Missie: alle 27 EU landen bezoeken om jongeren te ontmoeten en ondervragen over hun dagelijks leven. 

Ik wilde uitvinden wat er in Europa nu écht gebeurt, in plaats van wat de kranten en reisgidsen erover schrijven. En de beste manier om dat te doen, leek me door het mensen zelf te vragen. Uiteindelijk ondervroeg ik zo'n 2700 jongeren, en schreef ik dagelijks uitgebreide verhalen over wat zij mij leerden, en wat ik onderweg allemaal beleefde. Een groeiende verzameling inkijkjes in het Europa van allesdag. Dat was Us Europeans, en is het trouwens nog steeds:Onuitputtelijke energie
Het was de eerste keer dat ik een persoonlijke autonoom project als werk heb ontworpen (in plaats van als hobby). Met als gevolg dat ik nog nooit - en tot nu toe nooit meer - zo hard heb gewerkt als tijdens dat jaar. Toch denk ik er met warme gevoelens aan terug. Want Us Europeans leerde me hoe ongelooflijk veel energie het geeft om 's ochtends op te staan met het idee dat je (in dit geval: ik) precies gaat doen wat je het allerliefste wilt doen. Welke stappen je die dag gaat zetten om een groter doel dichterbij te brengen. En hoe bijzonder het is als/wanneer je dat zo helder voor ogen hebt. Dat op zich is al een hele rijke ervaring.

NEW HORIZONS werd er een paar jaar later er ook een mooi voorbeeld van. In het bijzonder de twee weken op het dak, met Roelof, om de machine te bouwen. En daarna natuurlijk het hele ontstaansproces van het boek. Op het scherpst van de snede, zonder plan B, ALL SYSTEMS GO. En dan het vertrouwen voelen dat het gaat lukken, linksom of rechtsom. Omdat dat dat de bedoeling is, en het uiteindelijk niet aan mij is. Dat ik het 'alleen maar' hoef te doen.

Zonder tekort te doen aan al het moois dat de voorbije jaren brachten: die alomvattendheid mis ik inmiddels al een tijdje. En nu zich op allerlei omstandigheden aandienen die me er terug in zuigen, voelt het ineens heel eng dat het er onherroepelijk weer iets alomvattends in aantocht is.En nu...
Want tijdens onze heerlijke vakantie in Zweden in de afgelopen weken, lukte me heel goed om afstand te nemen van alles wat ook maar een beetje op werk leek, beter misschien wel dan ooit tevoren. Maar dan bij terugkomst is het ook ongekend stil... En heb ik geen idee hoe het nu verder moet.

Wat ik eens zal 'ondernemen', om in augustus niet alleen mijn eigen inkomen te verdienen, maar met onmiddellijke ingang ook dat van Sanne. Daar hebben we immers zelf en samen voor gekozen. Ook voor de consequenties. Maar tot nu toe waren die vooral abstract van aard. Nu melden ze zich pontificaal in de dagelijkse gang van zaken. Die met dank aan de vakantie nu juist tot stilstand was gekomen. 

Ik begin er maar eens mee terug te lezen wat ik eerder in/over dergelijke situaties schreef. Dat brengt in eerste instantie wat opstartturbulentie te weeg. Die vervolgens al snel aanzwelt tot een soort allesverzengende wervelwind aan ideeën, waardoor alles ineens op losse schroeven komt te staan. Alles waarvan ik denk dat ik weet dat ik het wil, alles wat ik als waar beschouw. De welbekende vraag: Wat als alles anders is dan je altijd dacht? staat in levenden lijve voor mijn neus. En hij komt niet voor iemand anders.

Flarden van ideeën die zich aandienen, hoop, inspiratie, maar ook angst, twijfels. Verslagenheid op het ene moment en hypertijdelijke vastberadenheid op een ander moment. Van het idee alles te kunnen wat ik graag zou willen tot en met 'maar wat heb ik dat tot nu toe aantoonbaar gepresteerd?'. Tegelijk wetend dat dat heel veel is. Maar hoe dat aannemelijk te maken zonder er anderen van te hoeven overtuigen, terwijl ik eigenlijk niet precies weet hoe ik wil wat ik denk te willen... En hoe dat allemaal met elkaar en het grotere geheel te verbinden... Bijzonder verwarrend en meeslepend. Maar na een paar dagen in die flow begin het inmiddels te zien voor ik denk dat het is: een grote herschikking van de spelregels van het dagelijks bestaan.

In het oog van de orkaan, waar ik nog niet ben aanbeland, is zich een nieuw project aan het weven. Een omvangrijk en veelzijdig body of work, waarin al het eerdere wat ik ooit leerde en wilde, samenkomt naar een nieuw richtpunt. Voorwaarts integreren, next level. Wat alle turbulentie meer dan de moeite waard maakt. 

Waarbij ik bovendien geloof:
Dat als ik doe wat me te doen staat, vertrouw ik dat ik over de energie en middelen kan beschikken om dat te doen. Wat me nu te doen staat, is uitvinden wat me te doen staat. En als ik daar met onverdeelde aandacht gehoor aan geef, hoef ik me over de rest geen zorgen te maken.

Zo makkelijk en duidelijk is het dus eigenlijk. Ontspannen voortpuzzelen. In vol vertrouwen. Voor de gelegenheid wel met een Grote V. Dát staat me nu te doen. 

Laat graag weten hoe jij het deze zomer hebt (gehad), ik wens je er sowieso alle goeds mee.

Hartelijke groet,
Bruno van den Elshout  / www.newhorizonsahead.nl / +31 6 146 33 072


De volgende avonturen zijn aanstaande. Kom ze graag meebeleven.
Of kom op maandag mee Tijdmaken. Iedere week, om 9 uur bij de Waterpomp!
 
Wishful Thinking
tweewekelijks vanaf 29 aug
bij ons thuis, Den Haag


Samen met Sanne dagdroom ik er vaak van om buiten de stad te gaan wonen. In een oude dorpsschool in een Zweeds bos, of misschien toch in een boerderij in Drenthe. Of gaan we een vervallen dorp in Italië opknappen?

Net als veel andere mensen willen we vooral graag meer graag rust ervaren, en meer ruimte. Meer natuur en minder commercie. Meer onderling en lokaal organiseren, en minder consumeren. En dan niet pas als we met pensioen gaan.
...
Lees meer
Wandeling en interview in samenwerking met See All This
za 26 augustus 2017, 19h30
De Fuut, Den Haag


In samenwerking met kunstenaar Bruno van den Elshout organiseert See All This op zaterdagavond 26 augustus een strandbezoek tijdens zonsondergang aan het Zuiderstrand in Den Haag.
 

Wie meewandelt, ontmoeten we om 19.30 uur bij de waterpomp aan de Duivelandsestraat (tegenover nummer 77). We steken de duinen over, langs de plek waar het idee voor NEW HORIZONS ontstond. Bruno neemt ons vanaf daar mee en vertelt over de rust en ruimte die hij met zijn werk graag zichtbaar en deelbaar maakt.

Aan de vloedlijn maken we de zonsondergang mee (20.40 uur)
....

Lees meer
24-uurs horizonobservatie 'Samen oogsten'
20 september 2017, 18h30
Zuiderstrand, Den Haag

Voor de tweede keer dit jaar kun je straks op 20 en 21 september weer 24 uur meekijken naar de horizon. Kiezen voor rust & ruimte, om nog eens terug te kijken op al het moois dat de zomer bracht. En vooruit naar wat je met al die rijkdom de komende tijd graag wilt aan- en uitrichten.

Ten opzichte van eerdere horizonobservaties zal er bij deze editie extra aandacht zijn voor de gezamenlijkheid van de ervaring, en wat die gezamenlijkheid mogelijk maakt. 
...

Lees meer


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands