Copy
Den Haag, 1 april 2019


Beste mede-avonturier,

Stel jij jezelf die vraag wel eens? Wat voor jou van waarde is?

Ik de laatste tijd steeds vaker.

Waarde is een belangrijk onderzoeksthema dat onder mijn projecten doorloopt.
En er soms zelfs het onderwerp van wordt, zoals volgende week met mijn eerste kunstwerk-in-wandelvorm Water naar de Zee Dragen.

Geïnspireerd door de ontmoeting met Richard Long voor het interview in See All This ga ik dan een hele werkweek lang met een glas kraanwater in de hand aan de wandel. Van maandag 8 april om 9 uur 's ochtends in het Kröller-Müller Museum in Otterlo - waar op dit moment een tentoonstelling van het werk van Richard Long te zien is - tot vrijdag 12 april om 5 uur 's middags op het Zuiderstrand hier in Den Haag.

Veertig werkuren lang de tijd om me van alles af te vragen over het thema Waarde. En het vrijmaken daarvan. 

Schaarstereflexen
Zo vraag ik me al een paar jaar af hoe ik mezelf de dwingende en beperkende gedachte van Tijd = Geld kan afleren. Ik doe geen werk meer waarin ik eenheden tijd in rekening breng. Die ervaar ik namelijk als oneindig kostbaar en waardevol. Die pricelessness vermenigvuldigen met een paar uren van mijn leven die ik aan iets besteed, levert net zo'n onmogelijk antwoord op als een willekeurig getal te delen door 0. Dus kost iets dat, wat mij een goed gevoel geeft en me de gelegenheid geeft om er de tijd en aandacht aan te geven die het nodig heeft om zijn eigen waarde waar te kunnen maken.

Wat ik ook heel graag wil uitvinden, is hoe ik - en wij met z'n allen - kunnen afstappen van de economisch-ingegeven misvatting dat waarde afhankelijk is van schaarste. Dat iets waarde krijgt naarmate er een tekort aan bestaat, en dus ook alleen bijzonder kan zijn als meer mensen het willen hebben dan dat iets beschikbaar is. Dat als ergens genoeg van is, of meer dan genoeg, dat het dus waardeloos is.

Genoeg tijd, genoeg voedsel, genoeg kleding, genoeg ruimte, genoeg gezondheid, genoeg energie, wereldvrede, schoon drinkwater: economisch gezien is het allemaal waardeloos en moet het bestreden worden, in sommige gevallen vernietigd. In het 'beste' geval aan het algemene belang onttrokken en geëxploiteerd. Een gezellige race to the bottom, waarvan het welbezien volstrekt logisch is dat die eens in de zoveel tijd in de zoveelste crisis uitmondt. In opstand en weerstand, van mensen op wie de rekening wordt afgewenteld. En die daar boos, verward en gefrustreerd over zijn. Wat moeilijk vreemd te vinden is.

Overvloed
Tijdens mijn schijnbaar nutteloze doch intens waardevolle waterwandeling ga ik doelbewust van genieten van wat er wél is. Dat ik gezond ben (zodat ik de volgende keer dat ik ziek ben niet hoef te balen dat ik er al die tijd niet bij stil heb gestaan hoe fijn en bijzonder het is om fit te zijn). Dat ik een week lang alle tijd van de wereld vrijmaak om te doen wat me te doen staat. Van de frisse lucht, van het buitenzijn. Van de ontmoetingen in stilte, van de zon die schijnt of de regen die valt. Van het bekijken en ontmoeten van alles en iedereen die ik tegenkom. Van hoe weinig ik daarvoor nodig heb. Van hoe weinig 'men' eigenlijk nodig heeft. Hoeveel daarvan in overvloed beschikbaar is.

Hoe bevrijdend het is om steeds verder los te komen van alle tekorten die we ons inbeelden en elkaar doorlopend aanpraten, expliciet en impliciet. Dichterbij het vertrouwen dat er van alles genoeg is, voor iedereen. Daar gewoontes en rituelen omheen bouwen die waarde terugbrengen in zijn/haar natuurlijke kringloop. Elin vroeg me gisteren op de fiets: "Pappa, waar komt water vandaan?" Volgens mij is het met waarde net als met water.

Wees welkom er mee over na te denken, en me je bevindingen te laten weten. Van jouw onderzoeken met de vraag:
 
"Wat is voor mij van waarde?"

Ik streef ernaar je eind april/begin mei bij te praten over wat ik de komende weken met die vraag uitvind. Ik zal tegen die tijd ook beschikken over alle 144 Whatever the Weather-portretten in hun uiteindelijke vorm, met dank aan lithograaf Sebastiaan Hanekroot die ze op dit moment onder zijn hoede heeft. Meer daarover lees je verderop in deze nieuwsbrief. 

En als je iets niet leest waar je wel benieuwd naar bent, laat het me dan graag weten.

Hartelijke groeten en een mooie aprilmaand toegewenst,


 
Bruno
www.whatevertheweather.nl
+31 6 146 33 072
De tussenstand in Whatever the Weather

Na eerdere bestudering van het vlakliggende boek, zijn we inmiddels overgestapt op een variant die zich leent om de portretten opstaand te tonen. Met de financiering gaat het rustig. Ik heb er de voorbije maand ook weinig op geïnsisteerd. Verderop in april wil ik het vuurtje graag weer wat opstoken. Dan zullen alle portretten er in de uiteindelijke versie zijn. Klaar voor alle soorten toepassingen, zowel het kunstwerk-in-boekvorm als voor tentoonstellingen. Daar ben ik voornemens eerder en meer werk van te gaan maken dan ik oorspronkelijk van plan was. Aangemoedigd ook door een reactie die ik veel hoor: "In mijn huis? Dat weet ik zo net nog niet. Maar in een museum zou ik er speciaal voor naartoe gaan."
 
Bekijk de tussenstand in €
De twee 24-uurs horizonobservaties van komende zomer

In de aanreis naar de eerstvolgende 24-uurs horizonobservatie (5/6 juni) ontstaat al volop beweging. We zijn al met z'n 10-en. Nog nooit eerder waren er zo vroeg al zoveel aanmeldingen. Het voelt heel fijn rustig om nu al een beeld te zien ontstaan van ons reisgezelschap. Mooi gevarieerd. 

Laat het ons (Hanneke en mij) graag weten als je ook deelname overweegt, en/of benieuwd bent wat 24 uur aan de horizon jou kan brengen. Stuur dan graag een berichtje in reply op deze email!
Huiskamerontmoetingen

In de Mee op Avontuur van februari Verhalen rond het vuur schreef ik dat ik graag bij mensen thuis wezenlijke ontmoetingen wilde komen aanstichten. Dat heeft in de tussentijd al een paar uitnodigingen opgeleverd, waarvan sommige in een verder stadium van voorbereiding zijn dan andere. De foto hierboven is van de eerste daadwerkelijke ontmoeting, afgelopen vrijdag in Den Haag. Een bijzondere editie van Aan tafel met Fenna, namelijk: Aan tafel met Fenna & Bruno. Via Mirella, die ons aan elkaar voorstelde. Het was een heerlijke avond, met heerlijk eten van Fenna en mooie ontmoetingen rondom het thema ontmoeting.

Een vooralsnog eerstvolgend huiskamertreffen staat gepland in Zwolle, op zondagmiddag 19 mei. Mocht je het leuk vinden om daar bij te zijn, laat het graag weten. En natuurlijk ook als je het leuk vind om samen een eigen editie te organiseren in jouw huiskamer. Of boardroom. Of een andere gave plek.
Over het huishoudboekje

Qua inkomsten is dit jaar tot nu toe vrij spannend. De inkomsten voelen incidenteel, terwijl er een aantal onverwachtse tegenvallers op de deurmat belandden. Zoals € 3.000 extra inkomsten- en omzetbelasting, nog te betalen over 2017. Fijn om te vernemen dat ik dat jaar meer heb verdiend dan ik dacht en had begroot, maar heel onprettig om ineens extra te moeten verdienen, bovenop wat er maandelijks al nodig is. Om dat vervolgens over te maken naar een anoniem instituut, in de hoop dat ze er daar iets nuttigs mee doen. Principieel doe ik dat graag. Maar op zulke momenten vind ik het moeilijk.

Ik wil er serieus werk van maken om mijn inkomsten de komende maanden structureler te maken én op een hoger niveau te brengen, én onszelf minder afhankelijk te maken van één project (NEW HORIZONS) dan nu het geval is. Met behoud van idealen, as stated above. Het liefst zowat verdubbelen, naar € 100.000 bedrijfswinst per jaar. Heel veel geld, daarvan ben ik mij terdege bewust. Maar als uitnodiging aan mezelf heel bruikbaar. Dát ambiëren vraagt namelijk een compleet nieuwe manier van denken over de waarde van mijn werk. En daar verlang ik naar. Zowel naar het kunnen leveren van die waarde, naar het toepassen van de rijke kennis, ervaring en inzichten die mijn autonome avonturen opleveren, als naar de ontspanning die ik verwacht als ik ook eens wat gezonde reserves kan opbouwen. En wat welkom onderhoud plegen aan een en ander, zoals aan het huis waar we dit jaar 10 jaar wonen.

Ik houd je graag op de hoogte van mijn belevenissen met deze uitdaging.

Wat me in het kader van financiën de afgelopen week bijzonder heeft verheugd, is om van een gulle gever (hier anoniem, maar mij bekend) een overmaking te hebben ontvangen van € 555. Onvoorwaardelijk schenkgeld. Behalve dankbaarheid voor zowel de gift als de omvang daarvan, ben ik ook blij met wat ik terugvond toen ik het getal 555 opzocht op een numerologische website:

"Er staan je grote veranderingen en belangrijke transformaties te wachten. Je hebt de gelegenheid uit de pop te kruipen en het fantastische leven te ontvouwen waar je werkelijk recht op hebt."

Het zal er de tijd voor zijn :)
Wees welkom?

Het wordt gezelliger op de maandagen. In 2017 wandelde ik regelmatig alleen en was de grootste groep betrokken die van mensen die serieus overwogen op een moment dat ze het rustiger hadden toch echt een keer mee te komen lopen... Inmiddels zijn er meestal wel 2 of 3 medewandelaars, met wie ik van hier thuis vertrek voor een wandeling op het strand. Gevolgd door een schrijfsessie waarin we ieder voor onszelf naar de voorafgaande week, en vooruit naar de volgende. Wat steeds weer een hele waardevolle exercitie blijkt.

Als je eens een Maandag Mijn dag wilt meebeleven wilt meebeleven, laat het graag weten. Ik stuur je dan de Blauwdruk die ik heb gecomponeerd, zodat je weet wat je te wachten staat en hoe je je daar op voor kunt bereiden.
Over Zomergasten 2020

In 2019 wordt Zomergasten voor het derde jaar gepresenteerd door Janine Abbring. 2020 komt met rasse schreden dichterbij. Sinds mijn blogpost uit 2017 heb ik bepaald niet stilgezeten. Wel heb ik meer aandacht gehad voor ontmoeting dan voor presentatie. Het medium. Daar wil ik me de komende tijd meer aan gaan wijden. Interviewen op radio of televisie. Regionaal of een eigen format? Wie weet dat laatste. 

Wat deed ik in de tussentijd zoal op interviewgebied? Richard Long interviewen voor het nummer van See All This dat nu in de winkel ligt. Vorige week reisde ik af naar Friesland (vandaar de foto van de Afsluitdijk) om de man achter Oerol te interviewen, die zich inmiddels met een mooi nieuw initiatief bezighoudt: 'Sense of Place'. Zes Lokale Smaakmakers interviewde ik voor publiek en voor Seizoener, de schoolkrant van de kinderen, ga ik drie ouders interviewen die oorspronkelijk uit een ander land komen. Over hun aanreisroute naar de Vrije School.


Recente blogposts op Ready2amaze.com
 

22 maart 2019:
Whatever the Weather
meets
Porträts (Thomas Ruff)


Een vergelijking tussen de portretten van Whatever the Weather en de beroemde werken van Thomas Ruff.

6 maart 2019:
Water
naar de Zee
Dragen


Over het hoe, vanwaar en waartoe van mijn wandeling van het Kröller-Müller Museum naar het Haagse Zuiderstrand.

26 februari 2019:
Bij de essentie blijven (over WTW als kunstwerk-in-boekvorm in wording)

Als je wilt weten welke weg ik met Sybren Kuiper afleg van boekidee naar kunstwerk-in-boekvorm.


Als je iemand anders een plezier wilt doen met dit bericht,
of het wilt delen via social media,
dan kun je daarvoor deze link gebruiken: 
https://mailchi.mp/photologix/wat-is-van-waarde

Van deze nieuwsbrief verschijnt voor het eerst ook een Engelstalige versie. 
Je kunt je daarvoor inschrijven via deze link.
Welkom er andere geïnteresseerden op te attenderen!


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands