Copy
Anne Kervers, Karim Benammar, Charles Eisenstein en Ali B. in gesprek, 5 oktober 2019
Na eerdere edities in 2014 en 2016 heb ik aan het begin van deze maand mijn initiatief Kraanwater Graag weer hervat en drink vanaf nu weer alleen maar kraanwater ~ Samen met Marc en Yvonne van Ruimte voor Helden nodig ik je ook dit jaar weer uit om een Nieuwjaarsspeech voor jezelf te schrijven ~ Voor Whatever the Weather zijn de eerste € 10.000 aan voorbestellingen binnen, nog € 40.000 te gaan.

Over dat alles verderop in dit bericht meer.
Eerst de nieuwsbrief.

 
Den Haag, 25 oktober 2019
 

Waarde mede-avonturier,

Nog niet zo lang geleden wezen Merlijn Twaalfhoven en Rachelle Eerhart mij op het werk van wereldverbeteraar Charles Eisenstein. Het eerste wat ik van hem zag was een filmpje over de branden in de Amazone. Het maakte veel indruk op me: de combinatie van urgency en de uitnodiging om voorbij de strijd naar nieuwe wegen te zoeken. Als je wilt kun je dat filmpje hier bekijken. 

Drie weken terug was Eisenstein in Nederland te gast bij een symposium genaamd 'Verbeter de wereld door het te doen. Het leek me mooi daarbij aanwezig te zijn, en via een aanbod om te komen Sfeervangen - voor het eerst in tijden - was ik deelnemend van de partij. 

Sacredness
We kwamen te spreken over Sacredness. Heiligheid. Wat er (nog) heilig is, en wat we als zodanig herkennen, erkennen en waarderen. "Dat wat we als sacred beschouwen, herinnert ons aan onze diepste Waarheid", zei Eisenstein daarover.

Nu krijg ik wel eens het commentaar dat ik mijn werk als heilig beschouw; verheven boven al het andere. Soms als compliment, van iemand die er iets van heeft meegemaakt, en dan ervaar ik het als heel bijzonder. Maar soms komt het van een afstandje, en klinkt het meer als een sneer. In geen van de gevallen kan ik er iets tegenin brengen.

Want ja, dat doe ik inderdaad, mijn werk als heilig beschouwen.

En gelukkig maar. Ik heb er een aantal jaren geleden voor gekozen om me afhankelijk te maken van mijn werk, zijnde: doen wat ik het liefste wil doen. En te zorgen dat ik daar zo goed in ben (en anders: word) dat ik daarmee ook kan voorzien in alles wat daarvoor nodig is. Inclusief inmiddels het levensonderhoud van ons 5-en.

Hoezeer ik daarin slaag, hangt af van de kwaliteit van mijn werk. 
Van de aandacht waarmee ik het doe en maak. 
Van hoezeer dat we voor mij toe doet.
En welk belang anderen daarin herkennen, of nog niet herkennen.
De vormen vinden die daartoe uitnodigen.
Zodat het werk voor zichzelf spreekt. Zich toont voor wat het is, en bedoeld is te zijn.

Daar is het één en ander voor nodig.
En het meeste wordt niet gevraagd door het werk zélf.
Als ik doe wat me te doen staat, dan voorziet dat minstens in de energie die ervoor nodig is om het te doen.
"Het werk, is het werk niet."

De uitdaging zit in het maken van de ruimte om dat werk te doen. De onverdeelde aandacht, en alle voorbereiding en bewuste keuzes die dat vraagt. De discipline die dat vraagt, of liever nog: toewijding. En hoe die te bestendigen, zonder dat de waan van de dag het overneemt. 

In flow geraken, zijn, en blijven.
In afstemming meebewegen, als onderdeel van een groter geheel.
Een practice van dienende routine vormgeven.
Een eigen ritme en melodie, die je steeds makkelijker toegang geven tot je diepste waarheid.
Waar 'dat wat je te doen staat' voor het oprapen ligt.

Om deze nieuwsbrief behapbaar te houden, heb ik een aparte blogpost geschreven over hoe ik dat doe / je / men dat kan doen. Die kun je hier lezen:

 

De kracht van verhalen
... zodat ik hier in deze nieuwsbrief nog kan verder vertellen over iets anders dat ik van de bijeenkomst met Eisenstein heb meegenomen. Het belang van het delen van hoopvolle verhalen. Het geweld van en in de media is zo groot en overrompelend, de druk van het economische schaarstedenken zo groot en zo manifest, de strijd zo voelbaar... Dat het hoopvolle geluiden gemakkelijk overstemt. En weinig ruimte laat voor wie of wat niet nóg harder meeschreeuwt in de massa.

Over feiten moet en zal het gaan.
Wetenschappelijk bewezen, want dan is het waar.
Al het andere is mening en doet er niet toe.

Maar de feiten spreken elkaar vaak tegen, om over meningen nog maar te zwijgen.
Ze laten weinig ruimte voor niet-weten.
En voor wezenlijke ervaring. 
Waarin alls Wonder kan zijn, en blijven.

Wonder kan zoveel waar-der zijn dan feiten.
En zoveel meer ruimte maken. 
Voor hoopvol realisme, in plaats van cynisch realisme. 
Realisme ook waaraan je kunt bijdragen, door het mee te maken.
Mee mogelijk te maken. 


Ik zal je een paar voorbeelden geven, voor de sfeer:
Inspirerende verhalen delen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk.
Omdat ze wel degelijk verschil maken: hoop kunnen bieden waar die niet vanzelfsprekend is, of wordt overstemd door economische gewelddadigheid van het type 'tijd is geld' en 'de een zijn dood is de ander zijn brood'.

Beleefde ontsnappingen aan de economische zwaartekracht.
Deel ze graag en gul.
Met mij, in reply op deze mail, als je wilt.
Of op het volgende verjaardagsfeestje waar je aanbelandt (welkom bij mijne :)
En op social media, zodat ook daar meer constructieve gezelligheid te beleven zal zijn.

Voilà, voilà.

Dit is wat ik deze keer graag via mijn nieuwsbrief met je wilde delen. Zeker nu je hier bent aangekomen, wil ik je graag bedanken voor je meebeleven van mijn avonturen via deze nieuwsbrief. Ik ben me er graag van bewust hoezeer ook de nieuwsbrief deel uitmaakt van mijn practice, en hoop dat wie m leest erbij glimlacht en er moed aan ontleent.

Graag tot de volgende nieuwsbrief of tussentijds, en check graag onderstaand voor welke ontmoetingsgelegenheden ik je de komende tijd graag uitnodig.

Veel liefs,Bruno
www.whatevertheweather.nl
06 - 146 330 72


Whatever the Weather - de reis naar het boek

 
Het moment liet even op zich wachten, maar we zijn er. De eerste € 10.000 aan voorbestellingen van Whatever the Weather zijn binnen. Als de voorverkoop vanaf nu met dezelfde snelheid doorgaat, is het boek er in 2024.

Als het er sneller wil komen, zal het er eerder zijn. Ik doe wat ik kan.

Wat kun jij doen om aan de realisatie van dit kunstwerk-in-boekvorm bij te dragen als je dat wilt?
  • Het boek voorbestellen;
  • Mensen vertellen over wat jij tot nu toe met het project beleefd hebt;
  • Mij uitnodigen om de dummy te komen laten zien en erover te vertellen;
  • Een spontane bijdrage leveren via Funds for Fun;
  • Iets anders constructiefs en sympathieks.

Dummy van Whatever the Weather op de boekenmarkt van UNSEEN, 21.09.2019
 
Whatever the Weather voorbestellen


Lezersvraag


Het lijkt me een mooie nieuwe rubriek voor 'Mee op Avontuur'. Een vraag van een lezer waar ik dan antwoord op geef. Ik heb er voor deze editie één uitgekozen van Adriaen van Etten, met wie ik tijdens de zomer een strandwandeling maakte in het verlengde van mijn vraag 'Wil je mij helpen?'

Adriaen had een aantal vragen voor me voorbereid en opgeschreven, die we tijdens de wandeling bespraken. Deze is me het meest bijgebleven:


 
Hoeveel boeken nog in voorraad van NEW HORIZONS: circa 450 van de 2012.
Geld/vermogen: none.

Zorgeloos...

Dat heb ik mezelf ooit belooft. Dat ik me geen zorgen meer zou maken over financiële vraagstukken. Omdat de zorgen de aandacht wegnemen van het ter hand nemen van het vraagstuk. Contraproductief is. Me zorgen maken lijkt te helpen, maar doet dat juist niet. Ongeveer alles dat ik onder druk kan doen, is beter dan me zorgen maken. Als ik een probleem ervaar, vraag ik me altijd het liefst af wat ik zou doen als ik het niet als probleem zou beschouwen. Maar gewoon als situatie, en mijzelf als actor.

Maar goed, dat is de theorie. Afgelopen zomer heb ik me wel degelijk zorgen gemaakt. Relatief weinig ten opzichte van de druk die ik heb ervaren. Maar het lukte me niet om mijn eigen belofte aan mezelf na te komen. Hoe dan ook, ik heb mn best gedaan. En heb er bij kunnen blijven. Dat was blijkbaar het maximaal haalbare, en dan is dat goed. En geeft het via die route alsnog rust. 
Het lijkt me leuk om in de volgende Mee op Avontuur weer een vraag te beantwoorden. Stuur me er graag een en dan nog het liefst per post:
Bruno van den Elshout, Cederstraat 138, 2565 JS  Den Haag
Als je die moeite doet, zal ik sowieso antwoord geven. En één vraag bewaar ik dan voor de volgende nieuwsbrief, halverwege november.


Luistertip


Els de Smet van het Verhalenhuis Belvédère wees me op deze podcast, waarin Matthijs Schouten te gast is. Hem 'ken' ik sinds hij in de Bergkerk in Amersfoort de jaarlijkse Bergrede uitsprak, terwijl NEW HORIZONS daar te gast was. Vooral het gedeelte over Wonderen spreekt me erg aan. En over zó kijken, dat al het andere zich aan je kan onthullen.

Als je wilt, zet m graag op je luisterlijst:Agenda


maandag 4 november 20h00: Meekijken naar 'The Artist is Present' (bijdrage: iets lekkers)
Kunstzaal de Bron, Den Haag
Maandagavond 4 november kijken we in Kunstzaal de Bron de documentaire 'The Artist is Present' over de gelijknamige performance van Marina Abramovic in MoMA in New York.
Film still uit de documentaire 'The Artist is Present'

~
donderdag 7 november 10h00 - 18h00: Symposium 'Wat zie jij?' (deelname: € 90)

Rijksmuseum, Amsterdam
Hoe zet jij je ogen aan? Wat zien we en hoe komt het dat we allemaal op onze eigen manier kijken? En welke tools kun je inzetten in een museum om bezoekers te leren ‘zien’? Het LKCA en het Rijksmuseum organiseren een symposium voor museumeducatoren.

Op deze dag onderzoeken we met elkaar én met deskundigen welke rol ‘leren zien’ speelt in het museum als betekenisvolle leeromgeving. En vooral de rol die ‘zelf doen’ speelt wanneer je andere perspectieven wil laten zien. 
~
vrijdag 8 november 20h00: Pizza & Vuur (bijdrage: € 15)

Mommenhoeve, Nijbroek - OV
De pizza-oven gaat nog eenmaal aan voor wie met ons wil proeven van het jaar én rond het vuur meer wil ontdekken over elkaar wezenlijk ontmoeten, samen met kunstenaar Bruno van den Elshout.
~
dinsdag 19 november 19h30: Meekijken naar 'As it is in heaven' (bijdrage: iets lekkers)
Kunstzaal de Bron, Den Haag
Op dinsdag 19 november 2019 word ik 40. Dat wil ik graag vieren.

Het lijkt me mooi om samen met wie dat wil te kijken naar de film 'As it is in Heaven', en dat te doen in Kunstzaal de Bron: de werkplaats die ik deel met vier fijne mensen.
Film still uit de film 'As it is in Heaven'
 
~ 
zondag 24 november 11h00 - 13h30: Wezenlijke Ontmoeting, met Soep (bijdrage € 7,50)
Verhalenhuis Belvédère, Rotterdam Katendrecht
Belvédère’s Verhalenacademie presenteert op 24 november van 11 uur tot 13.30 uur
Verhalencollege #19: ‘Wezenlijke ontmoeting’ onder leiding van de kunstenaar/fotograaf Bruno van den Elshout.

Wij nodigen u van harte uit om deze ontmoeting bij te wonen.
~
vrijdag 13 december + vrijdag 10 januari 2020: Nieuwjaarsspeech 2020 (deelname: € 144)

Ruimte voor Helden, Den Haag
Met de Nieuwjaarsspeech 2020 bieden Ruimte voor Helden en kunstenaar Bruno van den Elshout je een gegarandeerd gedenkwaardige gelegenheid om jezelf, in je eigen woorden, te laten toespreken. In een feestelijke en aandachtige setting, en in goed gezelschap.

Nieuwjaarsspeech 2019. Cees leest de speech van Marc voor.
 

Welkom als je dit bericht wilt delen. Je kunt daarvoor deze link gebruiken:
https://mailchi.mp/photologix/moois-om-in-te-delen

of de knopjes onderstaand:
Mail Mail
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Pinterest Pinterest


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands