Copy

Den Haag, 14 februari 2019


Beste mede-avonturier,

Vorig jaar rond deze tijd was ik volop over het strand aan het wandelen, in weer en wind.
Nu-dit jaar lijkt het, zeker met het mooie weer van de komende dagen, al bijna lente. Een mooie tijd om plannen te maken en er op uit te trekken. En dan 's avonds weer de warmte en beschutting op te zoeken, en goed gezelschap. 

Ik schreef er ook al over in mijn nieuwjaarsspeech. Dat ik graag meer en vaker dingen samen wil doen. De wezenlijke ontmoeting op blijven zoeken. Eén op één zoals tijdens Whatever the Weather, maar ook met meerdere mensen tegelijk. Te onderzoeken en beleven wat dat zoal vraagt, en geeft.

Ik wil mezelf de komende maanden graag bij mensen thuis uitnodigen om over mijn werk te vertellen. Over hoe en waarom ik doe wat ik doe, en hoe dat zichzelf mogelijk maakt. Over de vragen en uitdagingen die dat oplevert. En al het moois. Dat moois ook zelf te komen laten zien. Voelbaar, tastbaar. Me te laten bevragen, en vrij te delen in de energie en inspiratie die daarbij vrijkomen.

Het liefst wil ik dat doen in de vorm van huiskamer-ontmoetingen. Samen voorbereid en vormgegeven met wie me in huis haalt, met uitnodiging aan mensen met wie wij die ontmoeting graag willen delen. Samen een vuurtje stoken. Misschien letterlijk. Sowieso spreekwoordelijk.

Als je dat eens wilt meemaken, laat me dat dan graag weten. Dan onderzoeken we hoe we dat precies op maat kunnen doen. In een sfeer van rust, ruimte en onverdeelde aandacht.

Wil je het me laten weten als ik daarvoor bij jou welkom ben?

En lees graag hieronder nog even verder, dan weet je alvast wat de huidige tussenstand in mijn avonturen is. Ik ben benieuwd ook naar de jouwe en lees graag van je terug,

Hartelijke groeten,


 


Financials

Dit wordt een vaste rubriek in Mee op Avontuur. Hoe het financieel gaat. Om te delen in mijn onderzoek naar leven van kunst. En levenskunst.

Hieronder zie je de tussenstand in de financiering van het kunstwerk-in-boekvorm-in-wording Whatever the Weather. Er is tot nu toe al voor meer dan € 7.000 van de benodigde € 50.000 ingetekend. Er zijn in totaal 72 exemplaren beschikbaar voor de vroegste intekenprijs van € 144. Eén daarvan voor-aanschaffen doe je desgewenst via www.whatevertheweather.nl/order.

De financiering van Whatever the Weather staat los van de huishoudfinanciën. Hoe het daarmee gaat, vertel ik in de volgende nieuwsbrief weer eens. Je mag me er ook altijd naar vragen trouwens.

foto: Jan van den Elshout, 30 december 2018


Interview met Richard Long

Op uitnodiging van kunstmagazine See All This reisde ik in de tweede week van januari naar Engeland. In Londen mocht ik landschaps- en wandelkunstenaar Richard Long (73) interviewen. Een eervolle primeur. Niet eerder interviewde ik iemand met het vooruitzicht dat het resultaat over vier pagina's gepubliceerd zou worden op papier. En dan gelijk te beginnen met iemand van zijn statuur, dat maakte de reis ook best spannend.

Directe aanleiding voor de ontmoeting zijn de aanstaande tentoonstellingen in De Pont (16 februari - 16 juni) en Kröller Müller (23 februari - 19 mei) dit jaar aan zijn werk wijden.

Het was een mooie ontmoeting. Wezenlijk. Plezierig gelijkwaardig in menselijkheid, met in achtname van wederzijds respect voor ervaring en eigenheid. Inspirerend ook. Volgend op de titel 'Een ontmoeting met Richard Long' worden dit de eerste regels van het verhaal:
Dat moet hem zijn. Precies zo laat als we hebben afgesproken, komt kunstenaar
Richard Long (73) aangefietst bij de beroemde Lisson Gallery in Londen. Met helm,
rugzak en afritsbroek. Zichtbaar fit, met lange, borstelige wenkbrauwen en
daaronder een heldere blik die de Engelsen 'witty' noemen. Speels, gevat en een
vleugje onvoorspelbaar.
Het hele interview lees je in het lentenummer van See All This (verschijning half maart). Waar de ontmoeting me toe geïnspireerd heeft, is een performancekunstwerk dat ik in april ten uitvoer ga brengen. Je leest er hieronder meer over.De nieuwe werkplek / het feestje

We hebben het heel goed op de nieuwe werkplek. Als je er bij het openingsfeestje niet bij kon zijn, kom dan graag een andere keer buurten. Wil je zeker weten dat ik er ben, stuur dan van tevoren even een berichtje. Zoutmanstraat 43a is het adres. Te herkennen aan onze namen op het raam, boeklampen van Tessa Kuyvenhoven in de etalage en een middelgrote blauwe NEW HORIZON er tegenover.

Foto's met de Olympus O-product camera. Gemaakt door diverse aanwezigen:


 


Fotografencafé Amersfoort op do 28 februari

In 2017 was ik al eens te gast bij het Fotografencafé in Amersfoort. Toen met fotograaf Poike Stomps en ik vertelde over NEW HORIZONS. Nu in 2019 neem ik de ervaring van 144 ontmoetingen op het strand mee om over te vertellen. En dit keer ben ik er samen met beeldmaker Ehlana Polgara.

Met ons beider werk als vertrekpunt gaan we onderzoeken hoe je bij het bekijken van jezelf en anderen, en het je laten bekijken door anderen - voorbij het oordeel en de confrontatie kunt zien. En via die route in plaats van beklemming juist bevrijding kunt ervaren.

Net als in Whatever the Weather speelt die beweging in het werk van Ehlana een belangrijke rol. Hoe het dat doet, kun je zelf beleven door op haar website te kijken:

www.ehlanapolgara.nlMaandag Mijn dag

Het wekelijkse wandelen op maandag bevalt goed en voelt steeds natuurlijker en vanzelfsprekender.

In het kort bestaat Maandag Mijn dag op dit moment uit een treffen hier thuis, om 9 uur 's ochtends. Met wie er op dat moment is, wandel ik naar de waterpomp, waar we met elkaar inchecken. Dan wandelen we over het strand, om via het havenhoofd uiteindelijk bij Lunchroom Eef uit te komen. Daar kijkt ieder voor zich terug naar de voorbije week en vooruit naar de komende, al schrijvend. Zo verschaffen we onszelf een ideaal vertrekpunt voor de rest van de week: helderheid die de tijd van de wandeling alweer snel terugverdient.

Wil je een keer meewandelen, kies dan graag een maandag uit, en vertel me van je komst, liefst per mail. Dan kun je er in de tussentijd voorpret aan beleven, en ik ook. Twee 24-uurs horizonobservaties in 2019

Mooi en een verrijking was het, om aan het einde van vorige zomer ook eens 24 uur aan de horizon door te brengen met 'slecht' weer. Veel regen, veel wind. Koud. En in termen van groepsdynamiek tegelijk: heerlijk rustig, ruimtelijk en gecommitteerd. Veel van die vrije flow is te danken aan de zorgvuldige voorbereiding, en aan de samenwerking met kunstenares Hanneke van der Werf.

Die samenwerking krijgt dus graag een vervolg. Twee zelfs. Eén rond Pinksteren (jubileumeditie, #10), de tweede rond de herfstequinox (#11). Allebei de precieze data kiezen we volgende week.

Aanmelden kun je je nog niet, dus als je nu een beetje op je stoel begint te schuiven... Heb geduld. We zijn behalve de ervaring op het strand ook het proces van voorbereiding en nazorg met aandacht aan het vormgeven. En maken daar graag de tijd voor die dat vraagt.

opname: Eric de Keizer, die ook de boekenwieg voor NEW HORIZONS maakte, featuring Mario van Megen


Eerste performancekunstwerk: 'Water naar de Zee Dragen'

Met een glas kraanwater in mijn hand, in vijf dagen tijd, van het Kröller Müller Museum naar het Haagse Zuiderstrand wandelen. In stilte, met wie graag mee wil wandelen. Met iedere avond een vertelling op de plek waar ik dan ben aanbeland.

Het werk is geïnspireerd op de ontmoeting met landschaps- en wandelkunstenaar Richard Long begin januari in Londen. (zie hierboven). Wat ik bijzonder in zijn werk waardeer, is de vanzelfsprekendheid waarmee hij dingen doet die schijnbaar nutteloos zijn. Maar door ze wél te doen, en alleen daardoor, autonoom-soeverein waardevol zijn. Dat vind ik fascinerend en wil ik ook graag op mijn eigen manier beleven. En in dezelfde beweging mogelijk maken voor anderen.

Richard Long doet zijn werk alleen. Ik onderzoek hoe ik mijn avonturen toenemend samen kan vormgeven. En dan toch dezelfde moeiteloosheid te beleven. Je kunt dus een dag met me mee komen wandelen. Als je dat wilt, houd dan graag vast een dag vrij in de week van 8 tot 12 april.

In de volgende Mee op Avontuur lees je er meer over.
Proost voor nu :)Als je iemand anders een plezier wilt doen met dit bericht,
of het wilt delen via social media,
dan kun je daarvoor deze link gebruiken: 
https://mailchi.mp/photologix/verhalen-rond-het-vuur


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands