Copy

Maas ter hoogte van Bazoilles-sur-Meuse (88). uit: 
Verkenning van de Bron, maart 2017
Den Haag, 27 juni 2019

Waarde mede-avonturier,

De zomer is begonnen.
Een ideaal seizoen om even afstand te nemen van haast en drukte.
Om mee te maken wat er buiten het alledaagse bestaan allemaal voor moois te zien en beleven is. Nieuwe mensen om te leren kennen. Nieuwe landen en streken. Nieuw lekkers.

Ik hoop dat je de ruimte voelt of kunt maken om dat te gaan doen.
Om een duik te nemen in de Levensstroom. Waar ideeën en energie moeiteloos stromen, en blijven stromen. Uitbundig en overvloedig.

Ik heb er in de voorbije jaren werk van gemaakt om daar steeds vaker, langer en dichterbij in en rondom de Levensstroom te verblijven. Er terug te geraken als ik er even van weg was. Haar te leren kennen, erop durven vertrouwen, me eraan overgeven. En dat niet alleen in de zomer te doen, maar de hele rest van mijn leven.

Dat is best spannend. 

Paden banen
De plek op de foto hierboven bezocht ik in maart 2017 samen met Roelof de Vries en mijn broer, als onderdeel van onze expeditie 'Verkenning van de Bron'. Het is een bijzondere plek in de bovenstroom van de Maas. Hemelsbreed zo'n 50 kilometer van de bron, waar de rivier nog kwetsbaar is. Toen wij er waren stroomde de rivier er vlot door. Op andere momenten in het jaar verdwijnt de rivier hier zomaar ondergronds, door de poreuze kalkbodem heen. Aan het oog onttrokken, verdwenen in de 'Pertes de la Meuse'. Om 4 kilometer verderop op laconieke wijze weer bovengronds te komen en voort te stromen richting de Noordzee.

Het zal maar gebeuren met je Levensstroom waar je net lekker in aan het zwemmen en op aan het surfen bent. Dat er ineens niets te zwemmen of surfen valt. Dat er een hele andere, nader uit te vogelen, inspanning te leveren valt. Waarvan de strekking, duur en intensiteit niet vooraf helder zijn. En waar dus ook veel geduld en vertrouwen bij komt kijken.

Het is een beetje hoe het voelt waar ik op dit moment ben aanbeland als ik naar mijn/onze financiële situatie kijk. Onderstaand lees je er meer over.

Ik ben blij dat ik in de voorbije jaren zoveel toegansgroutes naar de Levensstroom heb gebaand, ontdekt en bewandeld. Veel en vaak alleen, en in de voorbije jaren gelukkig ook steeds meer samen - zoals deze zomer nog de Speech aan Jezelf met Ruimte voor Helden, de tweede 24-uurs horizonobservatie van dit jaar en de eerste filmavond met mijn studiogenoten. Die ervaring en het plezier van het samenwerken en samen vormgeven aan waardevol moois, helpt mij nu ook weer om te blijven wandelen tot waar de rivier weer opduikt.

En al zie ik nu niet precies waar en wanneer dat zal gebeuren, misschien is precies dát wel het nieuwe dat ik deze zomer heb uit te vinden.

Ik wens me een mooie zomer. En jou ook.

Met hartelijke groeten,

 
Bruno 
www.laboratoriumvoorlevenskunst.nl
+31 6 146 33 072

    
[Tussenstand] 144 real-size portretten, en nu...

Ze zijn er, alle 144! En het is een rijke ervaring ze te bekijken. Vind ik, omdat ze mij een voor een terugbrengen bij de ontmoeting met de mensen in beeld. Maar vinden inmiddels ook de mensen die ze in de hand nemen. Het gewicht van de stapel, de levensgrootheid van de portretten. Alles wat online nog niet overkomt, doet dat op papier wel: de levendigheid en de impact van de beelden. En dat is voor veel mensen een hele andere, en veelmaals fijnere ervaring. (En voor gevoelie mensen ook wel eens om precies dezelfde reden niet).

Als je benieuwd bent: ik kom ze graag aan je laten zien. Het liefst aan meerdere mensen tegelijk, dus nodig graag wat mensen uit dan maken we er een mooi treffen van. Laat me graag weten als je daar komende zomer een moment voor wilt vrijmaken/-houden.

Wat als volgende op de planning staat: de witbladige dummy van het boek, ontworpen door Sybren Kuiper en straks gemaakt door Wytze Fopma. En ik ben een begin aan het maken met de volgorde van de portretten. Die wordt niet chronologisch, al lijkt het er wel op dat de eerste ontmoeting ook het openingsbeeld wordt. Niet de cover overigens, daar komt geen portret.
 
Lees meer over het ontstaansproces van het boek tot dusverre

 
[Tussenstand] Het Nulpunt >> Kun je daarvan leven?

Gedurende het Pinksterweekend was bovenstaande de financiële tussenstand. Waarbij aangetekend dat ik voor € 199 heb valsgespeeld. Daarvan heb ik vlak voor het maken van dit screenshot € 190 gepind en € 9 aan Sanne overgemaakt. 

Gek genoeg gaf deze tussenstand ook opluchting. 
Als er niets is, is dat heel helder.
En geeft dat heel veel ruimte.

En inmiddels is er gelukkig al weer van alles binnengekomen en uitgegaan. Maar de kringloop vraagt aandacht en actie, op een nieuw en hoger niveau dan tot nu toe gevraagd werd. Wat er moet / ik wil veranderen? Ik schreef er de blogpost 'Kan je daarvan leven?' over, een paar dagen later gevolgd door 'Beginnersfouten, en wat ik ervan leer'. Er komt nog een derde, over de consequenties die ik aan de tweede verbind. 

En wissel er graag met je van gedachten tijdens een van de komende zomerse Maandag Mijn dag-en.
 
Lees 'Kun je daarvan leven?'
Lees 'Beginnersfouten. En wat ik ervan leer''


foto: Eric de Keizer

[Reisverslag] 24 uur aan de horizon met donder en bliksem

En regen, oneindige regen. En wind die het naar binnen jaagt. Maar die ook de wolken opentrekt, nadat het toch weer dag geworden is. En dan de zon die ons gul en uitbundig komt vergezellen, vanaf het einde van de ochtend tot en met de laatste seconden van de dag. 

Het was een spannende en gedenkwaardige 10e editie. In het afgelopen halfjaar met veel zorg en liefde vormgegeven met Hanneke, en eerder deze maand met veel plezier (en enig afzien) ten uitvoer gebracht.

Voor iedereen is die ervaring altijd weer anders. Ik kan je dus eigenlijk alleen vertellen hoe ik het zelf beleefd heb. Je leest dat in de blogpost '24 uur alle tijd van de wereld en hoe dat deze keer was'.'
 
Reisverslag 24-uurs horizonobservatie Voorjaar 2019
[Save the date] 24-uurs horizonobservatie Herfstequinox 2019

Op 22 en 23 september is er een nieuwe gelegenheid om het ook eens mee te maken. Wat 24 uur aan de horizon jou brengen, als je die met ons komt beleven. Een mooi richt- en rustpunt voor na de zomer, net als afgelopen twee edities zorgvuldig vormgegeven in samenwerking met Hanneke van der Werf.
 
Het dragende thema van deze editie is Levensstroom. Wat is er voor nodig om daar te geraken? Te verblijven? En wat valt daar voor jou te beleven? Mooie vragen om mee te nemen naar de Rust, Ruimte en Onverdeelde Aandacht waar het vrije zicht op de horizon toe uitnodigt.
 
Lees meer over de 24-uurs horizonobservatie
[Save the date, vr 13 september] Opening Kunstzaal De Bron

Een half jaar werk ik nu vanuit onze 'creatieve studioruimte' die anders dan dat nog naamloos was. Daar gaan we verandering in brengen. Geïnspireerd op de naam van een toonaangevende galerie die begin vorige eeuw in het Zeeheldenkwartier was gevestigd, gaan we ons voortaan Kunstzaal De Bron noemen. En onze ruimte en ontwikkelingen naar voegen. 

Op maandag 1 juli ben je alvast welkom bij de eerste filmavond die we organiseren. We gaan kijken naar Loving Vincent, over het leven van Vincent van Gogh. Op vrijdag 13 september ben je welkom bij onze opening. Officiële uitnodigingen daarvoor volgen nog.
 
Kijk je mee?
Doorsturen of delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest


Als je iemand anders een plezier wilt doen met dit bericht,
of het wilt delen via social media,
dan kun je daarvoor deze link gebruiken: 
https://mailchi.mp/photologix/de-levensstroom-en-het-nulpunt

Van deze nieuwsbrief verschijnt voor het eerst ook een Engelstalige versie. 
Je kunt je daarvoor inschrijven via deze link.
Welkom er andere geïnteresseerden op te attenderen!


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands