Copy


(foto: planning tweede halfjaar Us Europeans // Dublin - augustus 2008)
Den Haag, 7 september 2018


Beste mede-avonturier,

Las je eerder het artikel 'Waarom arme mensen domme dingen doen?' in De Correspondent?

Het gaat ervanuit dat mensen die arm zijn, keuzes maken die ervoor zorgen dat ook arm blijven. Niet als in 'eigen schuld, dikke bult', maar onderzoekend hoe mensen blijkbaar geneigd zijn keuzes te maken die de werkelijkheid zoals ze die ervaren, en verwachten in de toekomst te zullen ervaren, in stand te houden. Ook als die werkelijkheid er een is van tekort. In het geval van het artikel gaat het over geld. Ik denk dat ook zo werkt voor tijd, ruimte en energie.

Cirkelredenatie
Het idee van het artikel is dat het ervaren van tekort, je de ruimte ontneemt om keuzes te maken die je in wenselijker vaarwater brengen. Waardoor je het tekort dat je ervaart, onbewust maar actief in stand houdt. Armoede in het geval van het artikel. Of drukte in geval van tijd. Krapte in geval van ruimte. En overspanning of burn-out in geval van energie. Door tekort te ervaren, bestendig je tekort. Door te kiezen om ruimte te maken, maak je ruimte om te kiezen om ruimte te maken.

En ik geloof niet dat we alles voor het kiezen hebben, maar wel heel wat meer dan we gewend zijn te denken. 

Ik denk deze dagen veel na over kiezen. Hoe kies ik? Hoe kiezen mensen? Hoe werkt kiezen? En wat leidt tot welke resultaten?
 
Kun je kiezen voor succes, en zoja: Hoe?

En dan bedoel ik met succes: dat datgene waar je voor kiest, zich verwezenlijkt. Niets meer en niet minder. Dus niet: roem, rijkdom, macht en andere externe erkenning. Maar zo simpel als dat als je graag een ei kapot slaat, naar de winkel gaat om een ei te halen (of 12, of er eentje uit de koelkast pakt), daar een klap opgeeft en dan vaststelt dat het ei inderdaad kapot is. Succes. Want: dat was waar je het voor deed. Waarbij het dus niet maakt of je er 1) geld aan verdiende, 2) of iemand het zag, 3) of het een nieuwe rage wordt, 4) wat je daarna nog met het ei doet.

Verwezenlijken
Van idee naar gewenste werkelijkheid.
En hoeveel heb je er in te kiezen of dat je lukt?
En hoeveel ervaar je voor het kiezen te hebben?
Niets? Weinig? Of misschien wel meer dan je denkt?

Wat ik in mijn directe en indirecte omgeving veel zie gebeuren, is dat veel mensen liever niet kiezen dan wel.
(wat volgens mij ook een keuze is: een extreem ingrijpende zelfs).
Of pas als het echt niet meer anders kan (bijvoorbeeld door een burn-out, deadline, ziekte, of anderszins pregnant onwenselijke of onhoudbare omstandigheden).
Of als er amper nog iets te kiezen valt.
Of in doorlopende afwachting van wat zich als vanzelf aandient of ontvouwt.

Wie kiest, verliest - wordt veel gezegd.
En misschien is daar best heel wat van waar.
Maar als je door te kiezen iets verliest wat je kunt missen als kiespijn, kun je het liever kwijt zijn dan rijk. En dan is verlies een grote winst.
Die je kunt optellen bij hetgeen je mogelijk maakt door dat waar je dan wél voor kiest.

Als je een idee hebt dat je aan het hart gaat en waarvan je manifestatie verlangt, zijn er volgens mij vier voor de hand liggende mogelijkheden (om uit te kiezen):
 1. Je kiest er niet voor, en gaat het niet doen.
 2. Je kiest er niet voor, maar doet het toch.
 3. Je kiest ervoor, maar doet het niet.
 4. Je kiest ervoor, en gaat het doen.
Logischerwijs lijken mogelijkheid 1 t/m 3 me bij voorbaat al weinig kans op succes te bieden. 
En 4 een uiterst onzekere kans op succes.
Maar een kans. Helderheid. Voor jezelf, voor een ander en voor het universum. En nieuwe, vrije doch convergeerbare energie. Met een oorsprong en een bestemming.

En steeds meer werkbare materie als je die keuze algemeen, consequent, systematisch en zo mogelijk onvoorwaardelijk herhaalt.

Dan ontstaat een patroon van toenemende waarschijnlijkheid.
Waarbij ik moet denken aan een laser. Een bundeling van gericht licht, dat zo sterk kan zijn dat het materie doorsnijdt. Wat je je bij het zien van een gloeilamp niet voor mogelijk houdt.

En met die toenemende waarschijnlijkheid blijven sommige werkelijkheden binnen een mensenleven misschien alsnog buiten bereik. 
Maar andere zich op even wonderbaarlijke als vanzelfsprekende manier aan de gangbare wetten van de allerlogischte lineaire logica onttrekken. Dat je armer kunt worden dan je je ooit kunt voorstellen. Of rijker. Of tevredener, of chagrijniger. Wat jij wilt.

Wat jij?
Die potentie vermoedend, ben ik benieuwd hoe jij dat doet: kiezen.
En of het je leuk lijkt, dat uit te vinden.

Ik heb er drie dingen voor in de aanbieding:
 1. Een vragenlijst waarmee je al vraag-beantwoordend kunt uitvinden hoe jij blijkbaar kiest.
   
 2. De website www.denieuweduidelijkheid.nl, mijn kerstcadeautje-aan-de-wereld in 2016, om geheel vrijblijvend te helpen bij het maken van om het even welke keuze.
   
 3. Als praktijkcase: de uitnodiging om deel te nemen aan de komende 24-uurs horizonobservatie en ervoor te kiezen ruimte te maken voor wat jij op dit moment belangrijk vindt. Of ervoor te kiezen dat niet te doen, of op een andere manier die voor jou beter werkt.
En mocht je de komende tijd rondom Kiezen iets bijzonders beleven (in hoe je zelf kiest, in hoe iemand anders dat doet, of nog op een andere manier) - laat het me graag weten.

Ik wens je mooie keuzes en veel succes!

Hartelijke groeten,
 
 
BrunoBruno van den Elshout 
www.whatevertheweather.nl
+31 6 146 33 072
 

Mooi en aanstaande:

24-uurs horizonobservatie Herfstequinox 2018

za 22 september 18h30 - zo 23 september 20h30
Zuiderstrand, Den Haag


Nog tot maandag 17 september kun je je aanmelden voor de komende 24-uurs horizonobservatie. Daarna sluiten we de rijen, zodat we onszelf en alle deelnemers de laatste week voor de observatie in alle rust kunnen voorbereiden.

Heb je al eens eerder overwogen mee te doen, maar kwam het toen toch net (of helemaal) niet uit of was het er nog niet het juiste moment voor? Of deed je al eens mee en ben je benieuwd welke verdieping een volgende deelname je kan brengen...

Het wordt een mooie editie, met goede en aandachtige voorbereiding. Er is ruimte voor 12 deelnemers. 

Praktische info en aanmelding: http://24uurshorizonobservatie9.eventbrite.com/

foto: Najib Nafid, 19 mei 2018
 

Whatever the Weather herfsttour
vr 21 september 13h00
Gemeentemuseum, Den Haag


Hoe nodig ik uit tot wezenlijke ontmoeting? - die vraag (en de wens om in 2020 het tv-programma Zomergasten te presenteren) lagen aan de basis van mijn nieuwe kunstproject Whatever the Weather. Ik ontmoet ik 144 mensen met wie ik ieder een dag lang in de buitenlucht verblijf. Wandelend langs de Noordzeehorizon van het Haagse Zuiderstrand. Genietend van de rust en ruimte, en het gevoel 8 uur lang alle tijd van de wereld te hebben.

Dat is heel bijzonder om te doen en beleven. Ik wil er in de tweede helft van dit jaar ook graag werk van maken om de inspiratie die Whatever the Weather vrijmaakt, door te geven. Die wens combineer ik met het verlangen om ook dit project in boekvorm te materialiseren. De 12 ontmoetingen van de herfsttour bestaan net als die op het strand uit een zorgvuldig vormgegeven ruimte voor aandacht voor de ontmoeting. [...lees meer...]

 


Talkshow: Lokale Smaakmakers
vanaf 26 september elke laatste woensdag van de maand
Anne&Max Fahrenheitstraat 472, Den Haag


Vanuit de Bewonersorganisatie van de Bomenbuurt, waarvan ik sinds zomer 2016 mede-bestuurslid ben, hebben we het plan gevat om een serie lokale talkshows te organiseren. Een serie van 6, verspreid over het 'winterhalfjaar'. We hebben zes mensen uitgenodigd die in hun eigen woonomgeving een gaaf plan hebben bedacht, en uitgevoerd - waarmee ze ons kunnen inspireren. En ik mag ze interviewen :) 

Tijdens de eerste van de 6 avonden interview ik kunstenaar Annechien Meier, die wereldwijd (en ook in Den Haag) oplossingen bedenkt voor waterproblematiek en toekomstige klimaatoverlast in woonwijken. Neem graag een kijkje op de website van het Laboratorium voor Microklimaten, waar zij mede-oprichter van is.


 


Lees meer op ready2amaze.com

Waarom ik doe wat ik doe op de manier waarop ik dat doe
4 september 2018
 

Hoe zou ik het doen, Zomergasten presenteren (4/6)
21 augustus 2018
 

Organiseren voorbij tijd, geld en weersomstandigheden
24 november 2016
 


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands