Copy
Water naar de Zee Dragen: de ontknoping, still uit documentaire door Ruud Bijvank

Deventer, 30 april 2019


Waarde mede-avonturier,


Heerlijk was het, eerder deze maand. Water naar de Zee Dragen. Volgens plan, en met maximaal genieten. Je leest er hieronder meer over. Want nu eerst dit:

Het is alweer een tijdje geleden sinds ik mijn wens om in 2020 Zomergasten te presenteren wereldkundig maakte. Dat was in juni 2017, toen 2020 nog ver weg was. Inmiddels is 2020 volgend jaar en is de presentator voor aanstaande zomer al bekend.

En wat heb ik in de tussentijd gedaan om mijn wens dichterbij te brengen?

Op het eerste gezicht misschien niet veel. Ik heb geen demo's opgenomen en rondgestuurd. Geen opleidingen gevolgd, weinig mensen aangeschreven. Wel een sollicitatie aan de VPRO maar voor een andere functie.

En wél een paar interviews, o.a. voor See All This met Richard Long (TIP: hier kun je het artikel nu integraal nalezen) en voor het komende nummer: Joop Mulder de oprichter van Oerol. En ook: zes interviewavonden-voor-publiek, met zes Lokale Smaakmakers in onze eigen Bomenbuurt. En recent een mooi drieluik-interview voor Seizoener, de schoolkrant van de kinderen.

De eerlijkheid gebiedt daarbij te vermelden dat de Zomergastenwens in de afgelopen anderhalf jaar ook wat naar de achtergrond was verdwenen. Uit die wens ontstond immers mijn aandacht voor het thema Wezenlijke Ontmoeting en het vinden van mijn eigen vorm om dat te doen. Zo heb ik aan Zomergasten in ieder geval al de 144 wezenlijke ontmoetingen te danken waar ik middels Whatever the Weather toe uitnodigde. 

Met de rijkdom die die ervaring vrijmaakte, reis ik nog altijd voort. Met als volgende bestemmingen: een kunstwerk-in-boekvorm, en inmiddels meldde zich ook - toenemend - de wens om een tentoonstelling vorm te geven.

Maar hoeveel dichter heeft het me tot dusverre bij Zomergasten gebracht?

Dat weet ik niet precies. 

Want 8 uur is iets heel anders dan 3 uur.
Op het strand wandelen is heel iets anders dan in een studio zitten.
En 1 op 1 is heel wat anders dan voor publiek.

Dat zijn vormmverschillen waarvan de impact zich niet gemakkelijk laat onderschatten. Ze zijn nochtans van kritiek belang voor mijn vaardigheid om Zomergasten te presenteren, of mijn voorstellingsvermogen om dat te doen, of de mate waarin ik iemand aannemelijk kan maken dat het een goed idee zou zijn.

Dus is er werk aan de winkel. Welkom werk overigens. Om in minimale vorm en maximale impact met die drie dimensies te gaan oefenen. En zoals bij wiskunde: het aantal onbekenden in de vergelijking terug te brengen tot één.

Ik ben daarom van plan om:

* vanaf 29 september *
* tweewekelijks en dus 24x per jaar *
* steeds 3 uur lang *
* één bijzondere gast *
* te ontmoeten meer dan te interviewen *

en zulks

* live bijwoonbaar in Den Haag *
* live uitgezonden als online radio *
* wereldwijd online terugluisterbaar *

en daarmee

* een stabiel en aanzienlijk inkomen te realiseren *
* financieel onafhankelijker van te worden NEW HORIZONS *
* uiteindelijk alleen de overstap van radio naar tv nog als te-overbruggen-onbekende te isoleren *

Hoe dan ook, ik heb nog een wereld uit te vinden.

Wat ik jou als meebelever van mijn avonturen graag wil vragen:

  • Wie zou jij graag 3 uur lang ontmoeten?
     
  • If any, wat van jouw expertise en/of energie zou je graag willen bijdragen aan het
    welslagen van dit plan?

     
  • Wil je me dat laten weten in reply op deze nieuwsbrief?

Ik ben benieuwd van je terug te horen, en nodig je graag uit om onder dit bericht verder te lezen welke avonturen ik nog meer allemaal beleef. En Wanneer & Waar je Wat kunt meebeleven.

Goeds gewenst op jouw pad,


 
Bruno
www.whatevertheweather.nl
+31 6 146 33 072

 

Verder in deze nieuwsbrief:
Water naar de Zee Dragen | Whatever the Weather (tussenstand) | Het huishoudboekjje (tussenstand) 
24-uurs horizonobservaties | Speech aan jezelf | Maandag Mijn dag | AgendaHoe het was: Water naar de Zee DragenWel, dat was een heerlijke en onvergetelijke ervaring. Hierboven zie je het vertrekpunt van de wandeling: de tentoonstelling 'From the River' van Richard Long in het Kröller-Müller Museum (TIP: nog t/m 19 mei te zien!). Van daar ging het in 120 kilometer en vijf dagen tijd dwars door Nederland, naar het Zuiderstrand in Den Haag. 

Op de beelden hierboven (gemaakt door Dayan Driessen van het Kröller-Müller Museum) zie je ook mijn reisgenoot tijdens dit avontuur: videomaker Ruud Bijvank. Hij werkt op dit moment aan de montage van de 14 uur aan footage die hij van Water naar de Zee Dragen maakte. In de volgende Mee op Avontuur zal ik vertellen waar en wanneer je m in de uiteindelijke vorm (ca. 70 mins) kunt bekijken, als je dat wilt. 

Zelf schreef ik alvast de blogpost Wat (voor mij) van waarde is, met daarin een inkijkje in de gedachten en overwegingen die mijn reisvraag Wat is van waarde? teweegbracht.

Het glas waarmee ik wandelde, heb ik na het leegdrinken op het strand gesigneerd en gedateerd, en via Marktplaats te koop aangeboden, voor het equivalent van 1 eenheid maandverdiensten + BTW.

 


Hoe het gaat met: Whatever the WeatherIn Apeldoorn legt lithograaf Sebastiaan Hanekroot (foto) de laatste hand aan het drukklaar maken van de 144 ontmoetingsportretten van Whatever the Weather. Met vormgever Sybren Kuiper en binder Wytze Fopma begin ik zicht te krijgen op een manier om het boek zodanig hanteerbaar te maken, dat het voor een 'lezer' volstrekt natuurlijk gaat zijn om de portretten zelf van vlak naar staand te bewegen. En dat met behoud van de vorm van een gebonden boek, wat best een uitdaging is.

In de komende nieuwsbrieven en hopelijk ook in de media kun je de komende tijd meer lezen over het vormkrijgen van Whatever the Weather. Intekeningen en aanmoedigingen blijven welkom. Er is nog veel te overbruggen om de beleving van bevrijding voorbij confrontatie en oordeel voor zichzelf te laten spreken, en onherroepelijk te doen plaatsvinden. Dat is echter wel precies waar de uitnodiging tot Wezenlijke Ontmoeting voor bestemd is. Om aan dat ongemak voorbij te geraken en wat dáár te beleven is.

Het is overigens goed mogelijk dat een tentoonstelling van Whatever the Weather daarin een belangrijke rol zal spelen. Daar ga ik dus ook in een veel vroeger stadium en veel nadrukkelijker werk van maken dan ik oorspronkelijk van plan was.
 
Bekijk tussenstand en/of teken in op Whatever the WeatherHoe gaat het met: het Huishoudboekje

Ik beloofde een terugkerende rubriek. En houd me daar graag aan. 2019 is in financieel opzicht nog niet bijzonder rooskleurig. Ik heb in de maand april geen grote afdrukken van NEW HORIZONS verkocht. En dan gaat alles gelijk een stuk langzamer, om niet te zeggen dat mijn inkomsten er op dit moment voor 90% van afhankelijk zijn.

Elke laatste dag van de maand is het de bedoeling dat ik € 5.000 van de zakelijke rekening-courant overschrijf naar privé, die van daar dan automatisch verdeeld wordt over alle uitgaveposten. Inkomstenbelasting is de grootste, gevolgd door de hypotheek, de boodschappen en verzekeringen. Oja en de BTW van Q1, en een staartje inkomstenbelasting over 2017 groot € 2.500.

Deze maand gaat dat niet lukken (zie tussenstand onderstaand), en ik heb ook geen backup. Anders dan wat potjes die ik in de loop van het jaar maandelijks vul, zoals de vakantiespaarrekening of die voor onverwachts dienstweigerende huishoudelijke apparaten en dergelijke.Na veel jaren van trainen lukt het me goed om daar niet teveel zorgen over te maken. Het maakt eerder dat ik me somber voel en alleen, dan bang. Denk ik. Wankeler wel, dan me lief is. Is het vertrouwen, of is het onverantwoordelijk - een week met een glas gaan lopen terwijl ik ook 40 uur aan acquisitie had kunnen besteden...? En wat wil ik blijkbaar niet leren of onder ogen zien, waardoor er telkens weer van alles aan een zijden draadje komt te hangen...

De maatstaf blijft: doe ik wat mij te doen staat. Zolang het antwoord daarop 'ja' is, beschouw ik al het andere als waren het weersomstandigheden. Met als devies: moedig doorstappen, eerlijk blijven en open. Alles sal reg kom als elkeen sy plig doen, zoals ze dat in Zuid-Afrika zeggen.

En moedig doorstappen betekent op ook: deze week met z'n 5-en op vakantie in Deventer, waar Sanne al eerder had georganiseerd dat we een week een huis mogen lenen. 

Welkome zaken
Goed nieuws is dat er veel gelegenheden voor de deur staan waarbij ik over mijn werk kan vertellen. Steeds vaker zijn dat betaalde bijdragen aan officiële bijeenkomsten (vaak aan het begin van dagen die in het teken staan van visievorming, anders denken of thematische reflectie). Andere gelegenheden zijn zo opzichzelfstaand gaaf, dat ik eventuele opbrengsten gerust laat afhangen van wat mogelijke verkoop van boeken of werk.

Wat me in elk geval plezier geeft, is dat het goed lukt om zulke ontmoetingen met steeds minder inspanning voor te bereiden. Rustiger, geconcentreerder en autonomer. Erop vertrouwend dat wie erbij is, zelf zal herkennen welke passages voor hem/haar van waarde zijn. Zo blijft mijn verhaal telkens ongeveer hetzelfde, en zorgen de vragen die ontstaan voor de garantie dat het verhaal zijn toepassing en waarde krijgt in de context van het werkveld waarin ik te gast ben. 

Minder moeite, meer plezier. 
En meer waarde voor wie erbij is.
Leuk dus om vaker te doen, en welkom als je daar een gelegenheid voor ziet of wilt maken.
 24-uur horizonobservaties

Zoals je eerder al las, zijn er dit jaar twee 24-uurs horizonobservaties. Aan beide vorm geef ik samen met Hanneke van der Werf vorm, en we beleven daar allebei veel plezier aan. Voor de herfsteditie is het nog rustig - voor de editie van 5 juni begint zich al een bont gezelschap te vormen. 

Onderzoek graag of jij benieuwd bent het mee te beleven. De ervaring van 2 weken rust en ruimte in 24 uur. Met alle belevenissen en inzichten die je dat brengt. Zie hieronder voor meer:
 
24-uurs horizonobservatie
Voorjaar 2019


wo 5 juni 21h00 tot do 6 juni 23h00

*
 
NIEUW:
Speech aan jezelf


Stilstaan, om in rust terug te kijken en vooruit. Al een tijdje doe ik dat rondom iedere jaarwisseling, samen met Marc en Yvonne van Ruimte voor Helden.

Die gelegenheid, om jezelf in je eigen woorden toe te laten spreken iemand die je dierbaar is, willen we nu ook in de zomer gaan aanbieden.

De Speech aan jezelf - Zomereditie.

Met een voorbereidingsdag aan het begin van de zomer, en een feestelijke speechgelegenheid om alles wat je tijdens de vakantie aan inzichten opdoet, mee te kunnen nemen naar de rest van het jaar.

Als je benieuwd bent wat een Speech aan jezelf jou zou kunnen brengen, neem dan graag een kijkje op de website van Ruimte voor Helden.


 
ELKE WEEK:
Maandag Mijn dag


Als je ook eens wilt beleven wat het met je doet om de week rustig te beginnen. In goed gezelschap uitwaaien, terugblikken en vooruit.  

De maandagse wandelingen hebben inmiddels een fijn herkenbaar format. Vertrekpunt aan de Cederstraat 138 om 9h00, een wandeling over het strand met als eindbestemming Eef Koffie. Daar installeren we ons om ieder voor zich de voorbije week door te nemen en de volgende alvast aan te kijken voor eraan te beginnen.

Laat het graag weten als je er eens bij wilt zijn! 

 

24-uurs horizonobservatie
Herfstequinox 2019


zo 22 september 18h30 - ma 23 september 20h30

*
 
Andere lezingen, vertellingen &  ontmoetingen


Huiskamers en boardrooms als gelegenheden om uit te nodigen tot wezenlijke ontmoeting.

Daar vroeg ik twee nieuwsbrieven geleden om. Inmiddels begint zich een mooie agenda te vormen.

Kijk graag of er een mooie gelegenheid voor je bij zit. En als je me zelf graag wilt uitnodigen om eens te gast te zijn, laat het me graag weten:za 18 mei 16h00 - 18h00:
Huiskamerontmoeting in Den Haag
over Wezenlijke Ontmoeting

in de tuin van Maya van Nes

zo 19 mei 12h00 - 14h00:
Huiskamerontmoeting in Zwolle
over Wezenlijke Ontmoeting

thuis bij Karin Visser

di 21 mei 20h00 - 22h00:
Verhoeven doet Buurtonderzoek
over Europa en cultuurverschillen

in Theater aan het Spui, Den Haag

zo 26 mei juni 14h00 - 16h00: 
Get the picture!
over Wezenlijke Ontmoeting

bij de tentoonstelling POST/DELETE
in Stedelijk Museum Schiedam


wo 5 juni 07h30 - 9h00:
Spelen met tijd
over hoe je rust en ruimte maakt

ontbijtlezing in de lobby van de Malietoren, Den Haag

vr 5 juli, 9 - 17h00:
Voorbereidingsdag Speech aan jezelf
over afstemmen op wat je te doen staat

samen met Ruimte voor Helden, Den Haag

wo 25 september 18h00:
Doe het niet zelf
over Wezenlijke Ontmoeting

in het Ramses Shaffeyhuis, Amsterdam

 
 
*
Share
Tweet
Forward
Als je iemand anders een plezier wilt doen met dit bericht,
of het wilt delen via social media,
dan kun je daarvoor deze link gebruiken: 
https://mailchi.mp/photologix/actieplan-zomergasten-2020

Van deze nieuwsbrief verschijnt binnenkort voor het eerst ook een Engelstalige versie. 
Je kunt je daarvoor inschrijven via deze link.
Welkom er andere geïnteresseerden op te attenderen!


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands