Copy

Nieuwjaarsspeech 2020 bij Ruimte voor Helden, 10.01.2020 - foto: Marc Verheij
Den Haag, 29 februari 2020
 
Dear mede-avonturier,

Belichaming. Daarover schreef ik in mijn nieuwjaarsspeech voor 2020. Jeroen Kooi las m aan me voor, zoals je kunt zien op de foto hierboven. Over onvoorwaardelijk geven en ontvangen, zonder me zorgen te maken of ik teveel of te weinig geef of neem. Energie, geld, tijd, ruimte, werk, aandacht, liefde: hoe alles vrij kan stromen, in één vloeiende beweging.

Om dat alles te onderzoeken bedacht ik sometime vorig jaar het Laboratorium voor Levenskunst. Met als ondertitel: "Ruimte om te onderzoeken ~ Wat je te doen staat & Hoe je dat kunt doen." Ik bedacht het als uitnodiging aan anderen om van die ruimte gebruik te maken. En merk nu dat ik er vooral zélf eerst van alles te onderzoeken heb. (Zoals dat werkt, dat had ik kunnen weten...)

Met als hoofd-onderzoeksvraag:
Hoe kan ik mijn werk- en privéleven voorwaarts met elkaar integreren?
Hoe kan ik ook in het klein en thuis (versus: in het groot en als kunstproject) uitnodigen tot wezenlijke ontmoeting? Hoe kan ik dichtbij en in mezelf liefdevolle ruimte creëren voor alles wat zich aandient, ook als ik strijd en tekort ervaar en als het me niet lukt om eerst kaders van rust en ruimte te scheppen. Om ook dan oordeelloos en zorgeloos benieuwd te kunnen zijn. Er ook dan bij te blijven. Gezamenlijkheid te kunnen blijven ervaren, en vrijheid.

Het idee dat er een Laboratorium voor Levenskunst bestaat - ook al is het virtueel en zelfbedacht - helpt me daarbij. Het geeft me een plek om in gedachten naar toe te gaan en te verwijlen, maar ook anderen toe uit te nodigen en er ook samen op onderzoek uit te kunnen gaan.

Met het zelf in gebruik nemen van het Laboratorium komen er inmiddels verschillende thema's bovendrijven. Die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het Grote Onderzoek. Dit zijn de thema's die zich tot nu toe gemeld hebben, die ik dan nu vormgeef als Prakticums. In die prakticums gebeurt nog veel meer dan in deze nieuwsbrief zou passen, en veel staat nog in een vroeg stadium te pruttelen. En/maar welkom alvast op deze eerste korte rondleiding:

Prakticum Gevoel
Wat ik graag wil uitvinden:
Hoe kan ik voelen wat ik voel?

Waar & hoe ik het doe:
Zoveel mogelijk overal. Ik merk dat ik de afgelopen 40 jaar vooral bezig geweest ben met wat ik denk en weet. Voelen vind ik ingewikkeld en eng. Maar het gemis van het niet doen groeit, en dus is er werk aan de winkel. Ondersteunend aan de zoektocht is in ieder geval de lichaamsgerichte therapie die ik ben gaan doen op aanraden van Frank Tilman van de Zitacademie (TIP!), van wie wij onze persoonlijke stoelen in Kunstzaal de Bron huren. En ook: mijn deelname aan de Muzische Werkplaats, waarin ik met 50 professionals van uiteenlopende achtergronden onderzoek hoe kunstzinnige interventies - die minder bedacht zijn en fysieker dan braincrunchen - kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van complexe organisatorische en maatschappelijke uitdagingen. Dat vind ik heel gaaf en belangrijk om te doen, en ik krijg er veel energie van.
 
Praktikum Gezondheid
Wat ik graag wil uitvinden:
Hoe zorg ik voor mijn vitaliteit en levenslust?

Waar & hoe ik het doe:
Gezondheid en fitheid bewust beleven en ervoor zorgen. Dat doe ik graag, maar ik vergeet het ook wel eens. Dat ik het toch als vanzelfsprekend ervaar dat ik gezond ben, ten koste van de dankbaarheid daarvoor. Ik werd me er weer eens extra bewust van toen Marinthe in januari twee weken in het ziekenhuis verbleef, met een ingewikkelde longontsteking die eerst onopgemerkt was gebleven en daarna maar niet overging. Daar uiteindelijk zelfs was een operatie voor nodig. Gelukkig verliep die goed, en is ze daarna alsnog razendsnel opgeknapt.

Het was een intensieve tijd, vooral voor Sanne die de volledige twee weken bij haar is geweest. Gelukkig hebben veel mensen ons geholpen door lieve gedachten en berichten te sturen - per post of door de lucht. En doorvoor Sanne te koken of bij wie ik met Lasse en Elin mocht aanschuiven. Dat heeft ons allemaal veel goed gedaan, en bijgedragen aan de goede afloop.
Marinthe in het Nijntjemuseum, afgelopen donderdag

Prakticum Financiën
Wat ik graag wil uitvinden:
Hoe zorg ik dat ik de waarde genereer die nodig is om te kunnen doen wat mij te doen staat?

Waar & hoe ik het doe:
Hmmja... In 2019 lukte me dat moeilijk en afgelopen januari vroeg ik in dezen om n wonder (letterlijk: "of er geen geld uit de lucht kon vallen?"). Dat meldde zich. In een gesprek dat tot dan toe niet over geld ging, maar over een paar sets ansichtkaarten die ik aan iemand (bewust anoniem) kwam bezorgen.
"... Ben je er anders mee geholpen als ik een maandsalaris naar je overmaak?"
- Uh, ja, daar zou ik best mee geholpen zijn... Maar een bijdrage leveren aan een mooi project en daar een vergoeding voor krijgen, dan wil ik evengraag.
"Daar heb ik meer werk aan om te organiseren."
- Ja, dan kan ik me voorstellen.
"Is de bankrekening geschikt die ik ook gebruik om de ansichtkaarten te betalen?"
- Ja. Ja, die is daar zeker geschikt voor.

En de volgende dag stond er € 3.000 bijgeschreven, met vriendelijke groeten.
Hoe gaaf. Fijn om over te kunnen beschikken en fijn om over te vertellen, om hoe veel hoop en plezier ik eraan beleef.

Het geld is inmiddels voortgereisd. Goeddeels naar lopende zaken maar ook naar o.a. eindelijk een paar nieuwe truien, en een treinreis naar Zweden (!!!, bestemming iets ten noorden van Uppsala, om precies te zijn op deze foto, bij Stijn, Elisiv en hun 3 kinderen) waar ik bijzonder naar uitkijk. 

Wat van deze Wonderlijke Wending sowieso blijft meereizen, is het thema. Als titel voor deze nieuwsbrief. Wonderlijke Wending als iets om ruimte voor te maken, door niet alles vol te plannen en dicht te timmeren. Als leidmotief voor de komende tijd en thema van de komende Zomerspeech-aan-jezelf. Hoe die Wending vrijblijvend uit te nodigen en in onvoorwaardelijkheid te ontvangen. Waar deze belevenis dan gelijk een heerlijk voorbeeld van is.

Gelukkig meldden zich sinds deze wending ook een aantal horizonverkopen en uitnodigingen voor lezingen en samenwerkingen, waardoor er sowieso weer meer flow ontstaat. Die zeer welkom is, en me bijzonder verheugt. Zie ook 'samen moois maken' hieronder.


Prakticum Samen moois maken
Wat ik graag wil uitvinden:
Hoe kan ik samen ondernemen wat ik tot nu toe vooral alleen deed, met behoud en uitbreiding van aandacht?

Waar & hoe ik het doe:
Met heel veel mensen en daar ben ik heel blij mee. Met Helen met wie ik de komende horizonobservatie al een paar maanden aan het voorbereiden ben. Met Marc en Yvonne met de afgelopen Nieuwjaarsspeech en aanstaande Zomerspeech. Met studiogenote en ruimtelijk vormgever Tessa Kuyvenhoven geef ik op uitnodiging vorm aan een fototentoonstelling over 75 jaar vrijheid die te zien zal zijn tijdens de Zuid-Hollandconferentie.

Met de mensen van het Residentieorkest voor de horizonvertoning tijdens de opvoering van La Mer (za 14 maart). Met Sybren en Wytze, het vinden van die ene precies vanzelfsprekende en onontkoombare vorm voor het boek van Whatever the Weather. En meer samenwerkingen zijn welkom. Ik heb er zin in.
Waarbij:

Om deze nieuwsbrief niet nog langer te maken dan ie al is, bewaar ik de rondleiding door een aantal andere prakticums (ik voorzie o.a. Liefde en nabije relatiesWerk en Ouderschap) voor een volgende gelegenheid of persoonlijkere uitwisseling.

Ik hoop dat ik in de tussentijd tot de volgende nieuwsbrief weer van alles uitvindt dat waardevol is om te delen. Welkom als je er iets live van wilt meebeleven. Iedere maandag op het strand, maar ook in ontmoeting of correspondentie.

Voor nu veel moois gewenst, tot graag horens en treffens!

Bruno
 Bruno
www.photologix.nl
06 - 146 330 72


Sybren (vormgever) en Wytze (boekbinder) bekijken de dummy, 21 februari 2020
 

Tussenstand Whatever the Weather


Als je benieuwd bent hoe één van de deelnemers van Whatever the Weather inmiddels terugkijkt op zijn eigen portret... Ik deelde op mijn blog, met toestemming, de e-mail die hij me daarover schreef. Om hoe mooi ik het vind hoe weinig verhaal er in de foto zit, en hoe alle ruimte daarmee beschikbaar blijft voor de uitnodiging tot Wezenlijke Ontmoeting. Telkens weer. Met jezelf, de Ander en het Alles.

De teller tikt, maar langzaam. Gelukkig er er nog genoeg budget om samen met Sybren en Wytze een nieuwe stap te zetten. De basisvorm die we hebben uitgevonden, blijkt heel goed te werken. Eén portret tegelijk, opstaand, geen tekst, geen verhaal. Een rustige en tegelijk onontkoombare uitnodiging tot ontmoeting. Zoals bedoeld. De volgende stap bestaat eruit dat de constructie degelijk en elegant wordt en blijft, ook bij de waarschijnlijke boekdikte van ca. 6 cm. 

To be continued...
Whatever the Weather voorbestellen


NEW HORIZONS bij het Residentieorkest


Op zaterdag 14 maart speelt het Residentieorkest de compositie La Mer van Claude Debussy. Tijdens de 24 minuten die het stuk duurt, zullen op de achtergrond achtereenvolgens 59 beelden uit NEW HORIZONS te zien zijn.

De opvoering vindt plaats in het Zuiderstrandtheater als onderdeel van het programma Reflections. Kaarten zijn aan € 25 te koop via de website van het theater:

https://www.residentieorkest.nl/concerten/masterclassics-met-schumann-en-debussy/


24-uurs horizonobservatie in voorbereiding


Het lijkt nog ver, maar komt met rasse schreden dichterbij. De volgende 24-uurs horizonobservatie, en dat is dan gelijk de eerste Internationale Editie. Ik organiseer die samen met Helen Hartmann (links op de foto). Helen is Brits en Nederlands tegelijk, woonde in Engeland, Duitsland, Hong Kong en sinds 2001 in Nederland. Ik ken haar oorspronkelijk uit de tijd dat ze voor Crossing Border werkte, inmiddels heeft ze haar eigen communicatie- en vertaalpraktijk First Aid for Text. Vorige zomer nam ze zelf voor het eerst deel aan een horizonobservatie, toen al met het vooruitzicht om de komende editie mee te organiseren. 

Tijdens pinksteren is het zover. Zondag 31 mei zonsondergang tot en met maandag 1 juni zonsondergang. 24 uur rust, ruimte en onverdeelde aandacht. Die we al sinds de kerstvakantie met zorgvuldigheid en plezier aan het voorbereiden zijn.

Hier lees je meer: http://24hourhorizonobservation-international2020.eventbrite.com/

 


Werkplek bij De Bron + filmavonden maart/april/mei


Eén van onze beide Tessa's (Beurskens) zal de komende maanden niet bij De Bron aan het werk zijn maar elders. Daardoor hebben we een vrije werkplek. We zouden ons gezelschap graag uitbreiden met een nader te bepalen creatieveling. Onze voorkeur gaat uit naar iemand die vrouw is, van lekker eten houdt, mooie dingen maakt en die mooie dingen ook graag met de wereld deelt. Er staat een mooie werkplek voor je klaar, fijne studiogenoten, een hele fijne werk- en expositieruimte. Maandelijkse deelname in de kosten bedraagt € 250. 

Laat graag van je horen als je je misschien bij ons wilt voegen!

Filmavonden hebben we weer op:
Maandagavond 2 maart (keuze van Simon): Hunt for the Wilderpeople
Maandagavond 6 april (keuze van Bruno): Water naar de Zee Dragen
Maandagavond 4 mei (keuze van Idris): Struggle, the life and lost art of Szukalski

Het werkt voor de filmavonden zo: je meld je aan en je neemt wat lekkers mee. En dan gaan we samen film kijken met wie er is.

Otis kijkt hoe Hugo ons logo op het raam schildert, september 2019
 


Zomerspeech aan Jezelf

 
Omdat de zomer ook een hele mooie periode is om tot goede ideeën en inzichten te komen, organiseer ik samen met Ruimte voor Helden dit jaar voor de tweede keer behalve een Nieuwjaarsspeech ook een Zomerspeech. De voorbereidingsdag is op woensdag 1 juli. De feestelijke samenkomst met speeches op woensdag 16 september. Thema van deze editie: Wonderlijke Wendingen.

Je leest er meer over op http://zomerspeech2020.eventbrite.com/

De foto is afkomstig van de Nieuwjaarsspeech gelegenheid. Je ziet de speech van Iris, voorgedragen door haar zus Roos. Mocht je het leuk vinden de speech te lezen - dat kan, want ze publiceerde m als blogpost. Hij is erg de moeite waard om kennis van te nemen. 


Agenda


~
do 12 maart 2020, 12h00 - 14h00
: Ontmoeting in De Tussenruimte (deelname: gratis, inclusief lunch)
EMMA Experts in Media en Maatschappij,
Wijnhaven 88, Den Haag
Interview met journalist Bas Mesters.

"... Om negen uur begonnen ze met lopen langs de zee. Halverwege keerden ze om. Om vier uur mocht zijn gast een zelfportret maken op het Zuidelijke Havenhoofd in Scheveningen. In de Tussenruimte vertelt Van den Elshout hoe het was: ontmoeten. En wat het hem bracht. Samen met het publiek bekijken we de uiterst indringende foto’s die zijn wandelgasten na een dag gezamenlijk optrekken van zichzelf maakten..."
~
za 14 maart 2020, 20h00
: NEW HORIZONS bij opvoering La Mer van Claude Debussy (kaartjes: € 25)
Zuiderstrandtheater, Den Haag
Kijk in de zee en zeg me wat je ziet. Zie je de diepte onder de oppervlakte? Of zie je in de reflectie de onmetelijke diepte van jezelf? Zoals de zee: ongrijpbaar maar allesomvattend, vredig, wild, nooit hetzelfde. Debussy inspireert ons met zijn gelaagde en kleurrijke compositie ‘La Mer’ tot een zoektocht naar persoonlijke waarheid: Wie ben ik? Wat hoor ik? Hoor ik hetzelfde als jij? Kunnen we dezelfde waarheid zien?

Op 14 maart duiken we in het mysterie tijdens een avondvullend programma.
~
ma 6 april 2020
: Filmavond Water naar de Zee Dragenbijdrage: iets lekkers)
Kunstzaal de Bron, Zoutmanstraat, Den Haag
Water naar de Zee Dragen is een onderzoek naar het voorbijgaan aan de tegenstelling tussen nutteloos en waardevol. De wandeling is geïnspireerd op een ontmoeting met Richard Long, dat als interview werd gepubliceerd in kunsttijdschrift See All This. Je kunt het interview hier nalezen.

De registratie van de wandeling door Ruud Bijvank laat zien hoe Bruno op een maandagochtend om 9 uur 's ochtends een glas water inschenkt in het restauratie-atelier van het Kröller-Müller Museum, en er vervolgens in 5 dagen tijd mee naar het Zuiderstrand wandelt. In stilte, om het daar op vrijdag om 5 uur 's middags leeg te drinken. 

Voorafgaand aan de film is er een kort welkomstwoord, na de film gelegenheid om uit te wisselen over wat we al kijkend beleefd hebben en wat we daarvan willen meenemen. Ook aanwezig zijn Ruud en hopelijk een paar van de meewandelaars van toen.
~
zo 31 mei - ma 1 juni 2020
(Pinksteren): 24 hour horizonobservation - International edition (deelname: € 144)
Zuiderstrand, Den Haag
How does this sound to you?

Spending 24 hours at Zuiderstrand in The Hague. Experiencing your own undivided attention between two sunsets. On the beach, with a view of the horizon. Experiencing abundance in space and time, in the attentive company of (maximum) 24 other mindful observers. Organised in collaboration with Helen Hartmann.


~
wo 1 juli 2020
Zomerspeech aan Jezelf (deelname: € 144)
Ruimte voor Helden, Den Haag
De zomer als gelegenheid om tijd te maken voor jezelf, en voor je ideeën. Even snelheid terugnemen om te kijken waar je staat. In je leven, in je organisatie of in je ondernemerschap. Om de ruimte in te nemen die je toekomt. Om nieuwe en verse energie vrij te maken. De stappen te zetten die je brengen waar je wilt geraken.

Met de Zomerspeech 2020 bieden Ruimte voor Helden en kunstenaar Bruno van den Elshout je een gegarandeerd gedenkwaardige gelegenheid om jezelf, in je eigen woorden, te laten toespreken. In een feestelijke en aandachtige setting, en in goed gezelschap.
~
do 27 - vr 28 augustus 2020
: 24-uurs horizonobservatie - corporate edition (waardebepaling achteraf)
Zuiderstrand, Den Haag (inschrijvingsgelegenheid volgt, noteer graag vast de datum)

~
ma 21 - di 22 september 2020
: 24-uurs horizonobservatie Herfstequinox 2020 (deelname: € 144)
Zuiderstrand, Den Haag (inschrijvingsgelegenheid volgt, noteer graag vast de datum)

&
Iedere maandag:
Maandag Mijn dag (deelname gratis, wel graag even laten weten dat je komt)
9u00, Cederstraat 138, Den Haag
Doe je mee? De tijd en ruimte die je toekomen beschikbaar maken? Heroveren op het systeem, het scherm, energievreters, afleiding en alles wie of wat er (soms ongemerkt) mee vandoor gaat? Tijd en ruimte voor jezelf, voor jouw ideeën en voor wat jou écht te doen staat. Vanuit autonomie, in afstemming.

Om dat voor elkaar te krijgen begin ik iedere nieuwe week offline, buiten wandelend. Terugkijkend naar de voorbije week, en vooruit naar de komende. Ik nodig je uit om dat ook te doen. Zelf op eigen gelegenheid, of samen met mij en wie zich op dezelfde maandag misschien nog meer meldt.


Lezersvraag 


Geen vraag in de brievenbus deze maand.
Wie er voor de komende nieuwsbrief één heeft, stuur m me graag op, bij voorkeur per post.
Bruno van den Elshout, Cederstraat 138, 2565 JS  Den Haag
Als je die moeite doet, zal ik sowieso antwoord geven. En één vraag bewaar ik dan voor de volgende nieuwsbrief.
 

Welkom als je dit bericht wilt delen. Je kunt daarvoor deze link gebruiken:
https://mailchi.mp/photologix/wonderlijke-wendingen-in-het-laboratorium-voor-levenskunst

of de knopjes onderstaand:
Mail Mail
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Pinterest Pinterest


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands