Copy
Den Haag, 22 augustus 2019


Beste en/of lieve mede-avonturier,

Er is veel bijzonders voorgevallen sinds de vorige nieuwsbrief die ik verstuurde, vandaag een dag en een maand geleden.

Thuis vierden we voor het eerst drie kinderverjaardagen op rij. Marinthe is 1 geworden en heeft zich zelf in de voorbije weken leren lopen. Elin is nu 5, en Lasse 10.

En er is een eerste dummy van Whatever the Weather, daarover verderop in deze nieuwsbrief meer.

We mochten 14 dagen op een huis in Westzaan passen en er vakantie houden, waarvan ik er 5 uit werktechnische/financiële overwegingen alsnog in Den Haag doorbracht. Aansluitend zouden we nog een paar dagen gaan kamperen op de Mommenhoeve, maar het leek net die week heel veel te gaan regenen waardoor we alsnog thuisbleven. De treinbaan die we van plan waren te leggen, kwam er wel - maar dan bij de buren in de straat die op vakantie waren (
foto).

Voor na de zomervakantie is Sanne onder de naam Wonderwijsje een nieuwe reeks Muziek-op-Schootlessen aan het voorbereiden voor (in de peuterlessen zijn nog een paar plaatsen vrij). Ik heb een veelheid aan ontmoetingen gepland staan, maar verder nog geen idee hoe de toekomst er uit komt te zien. Toch zie ik die weer met groeiend vertrouwen tegemoet, en dat maakt veel verschil.

Rijkdom II
En dan was er nog de vorige nieuwsbrief, en wat die in beweging bracht. Dat is veel moois en ik wil er graag van delen. 

Wil je me helpen? - vroeg ik. 

Een vraag die ik niet gewend ben te stellen, en zeker niet zo letterlijk.
Dat nu wel eens te doen, was een onverwacht plezierige ervaring.
De vrijheid te vinden om om hulp te vragen.
En dáár mee uit te reiken.

En vervolgens te beleven wat er met die vraag allemaal in beweging is gekomen.
Zowel in omvang als in diepgang.
Doorgaans krijg ik op een nieuwsbrief zo'n 12 directe reacties. Nu waren dat er tegen de 200. De meeste per e-mail, sommige zelfs per post. Het was een hartverwarmende en moedgevende ervaring zoveel moois in ontvangst te nemen. Zoveel gezamenlijkheid te ervaren, waar ik die ook vaak en gemakkelijk niet ervaar.

Met direct ook een eerste uitdaging:
Hoe dat met gepaste aandacht te doen.
Te beginnen met het aandachtig lezen van alle berichten en tot me nemen welk een rijkdom die al vertegenwoordigen. Gevolgd door het onderzoeken hoe aan al die rijkdom te beantwoorden. Hoe te bepalen wie ik wanneer wil ontmoeten, en wanneer.. En waar ik de dagdelen vandaan haal om dat te doen...

Als het goed is, heb ik iedereen die reageerde inmiddels ook van eerste antwoord voorzien. 
Met veel mensen heb ik de komende tijd een ontmoeting gepland. 
Of al beleefd zelfs. 

Rijkdom III
Ik wil graag delen van wat die ontmoetingen me tot brengen. 

In algemene zin is dat alvast heel veel vreugde. Ik had me niet gerealiseerd hoezeer ik de ontmoetingen van Whatever the Weather eigenlijk gemist heb: de luxe van het gezamenlijk beleven van zeeën van tijd, de diepgang van de gesprekken, het buitenzijn, de ruimte en de wisselende seizoenen. De nieuwe ontmoetingen brengen me dat allemaal weer en daar wordt ik erg blij van.

De gesprekken gaan meestal niet over geld. Wel over Waarde, waardering en gelijkwaardigheid, betekenis en zin. Ruimte maken. Jezelf zijn en dat samen doen. Kunst en wat kunst is, waarover ik inmiddels een blogpost schreef. Ontmoeting en wezenlijkheid. En uiteenlopende thema's, die allemaal samenvallen met de term Levenskunst. En ook daarmee ben ik heel blij, want dat wordt het thema van mijn volgende project. Dat geen project is, maar het leven zelf en dus geen begindatum heeft, en ook geen einddatum.

De naam van het project was er al een tijdje. Het Laboratorium voor Levenskunst. Nu krijgt het vorm en de ontmoetingen dragen er heel veel aan bij. Wat staat er in het Laboratorium te gebeuren? Het is vooral ruimte. Bedoeld om uitvindingen te doen over hoe je kunt leven en werken op de manier waarop je dat het liefste doet. Ik ben er zelf de eerste gebruiker van, en/maar verwelkom graag iedereen die ook iets wil uitvinden, of iets mee wil uitvinden.

Iedereen is welkom en er is niet veel nodig.

1) Een vraag over wat jou te doen staat;
2) De wens om dat uit te vinden of te onderzoeken;
3) De bereidheid om te delen in wat het onderzoek je brengt.

De website is nog (lang) niet af, maar neem er gerust alvast een kijkje. En laat me graag weten wat jij er het liefst zou willen beleven.

 
www.laboratoriumvoorlevenskunst.nl
Je vindt er ook de komende 24-uurs horizonobservatie terug en binnenkort de Nieuwjaarsspeech 2020, als voorbeelden van reeds bestaande werkvormen om zicht te krijgen op wat je te doen staat.
Daarvoor ben je sowieso al vast uitgenodigd.

En als je daar bij wilt zijn: op vrijdagmiddag 13 september vieren we een feestje in onze studio aan de Zoutmanstraat, die vanaf dan ook een andere naam krijgt.
Meer daarover in de volgende nieuwsbrief.

Ik wens je in de tussentijd een plezierig vervolg van de zomer.

Hartelijke groeten,

 
Bruno 
www.laboratoriumvoorlevenskunst.nl
+31 6 146 33 072
 ~  ~ 


24-uurs horizonobservatie 22/23 september 2019

24 uur onverdeelde aandacht om alles wat de zomer bij je heeft losgemaakt rustig in een nieuwe samenhang aan elkaar te knopen. Wat was leuk zolang het zomer was. Waar wil je werk van maken en hoe doe je dat? De horizon heeft de antwoorden niet, maar geeft je wel de ruimte om in helderheid te kiezen wat er wezenlijk toe doet. En het plezier te beleven dat bij die helderheid hoort.

De horizonobservatie tijdens de herfstequinox wordt de 11e klassieke editie en de derde die ik samen met kunstenaar Hanneke van der Werf vormgeef. Ben je benieuwd meer over de horizonobservatie te horen, of wil je de uitgebreide uitnodiging ontvangen, inclusief veelgestelde vragen? Laat het ons graag weten! 


24-uurs horizonobservatie 'Kiezen voor Rust & Ruimte, juni 2017 / foto: Koen Hogewoning
 
Lees meer over de 24-uurs horizonobservatie


Tussenstand boekmaken Whatever the Weather

Er is een dummy en die maakt indruk :) Het verschil met hoe mensen de portretten online beleefden, is bijna onvoorstelbaar. Op Facebook ging het tot dusverre vooral over het uiterlijk van de geportretteerden, en wat je daar allemaal van kunt vinden. De fysieke portretten geven vooral toegang tot de aanwezigheid van wie in beeld is. En dat levert een hele andere en veel rijkere ervaring. En het verschil tussen een plaatje en een uitnodiging tot wezenlijke ontmoeting. 

De vorm van het kunstwerk-in-boekvorm in wording draagt er wezenlijk aan bij.

Ben je benieuwd de dummy te bekijken? Laat het me graag weten, dan kijk ik hoe we dat kunnen organiseren. Hier kun je nog wat meer foto's bekijken, ook van de voorkant :)

Bekijken van de dummy met Marinthe, Elise, Nina en Martin, augustus 2019 / foto door Sanne
 
Lees meer over Whatever the Weather
 

Welkom als je dit bericht wilt delen. Je kunt daarvoor deze link gebruiken:
https://mailchi.mp/photologix/3x-rijkdom

of de knopjes onderstaand:
Mail Mail
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Pinterest Pinterest


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands