Copy
Bekijken van documentaire 'Water naar de Zee Dragen' bij De Fuut, 20 mei 2019
Den Haag, 31 mei 2019


Waarde mede-avonturier,

Heerlijk was het vorige week. Om samen met 40 mensen in Strandtent de Fuut naar de documentaire te kijken die Ruud Bijvank van 'Water naar de Zee Dragen' heeft gemaakt. Ik heb het beleefd alsof iedereen die er was, met terugwerkende kracht een stuk heeft meegewandeld. Met alle plezier en ongemak die daarbij kwamen kijken. Met gedeelde opluchting van het welslagen van de missie. En door te delen in het vieren van dat alles.

Het zichtbaar en deelbaar maken van wat ik meemaak, beschouw ik als een belangrijk deel van mijn werk. En een hele uitdaging ook. Met NEW HORIZONS is me dat eigenlijk voor het eerst echt gelukt. Als in: onomstotelijk en algemeen geaccepteerd. Daar was een boek voor nodig, en ik ben blij en dankbaar dat dat er gekomen is. Het is met terugwerkende kracht moeilijk voor te stellen dat NEW HORIZONS tot die tijd door veel mensen vooral als matig interessant, weinig relevant werd ervaren. Het plezier van deze filmvertoning is dus ook onstaan tegen de achtergrond van hoe vaak het samen vieren me niet gelukt is, of pas heel laat in een proces - en hoe jammer ik dat heb gevonden.

Overbrugging
Dat verschil tussen aanvankelijk desinteresse en uiteindelijk waardering, geeft me moed en vertrouwen dat dat ook voor Whatever the Weather mogelijk is. Dat ook voor de 144 ontmoetingsportretten een vorm vindbaar is. Een vorm die voor eens en voor altijd het verschil aannemelijk maakt tussen "144 boze mensen in hard licht" en de Uitnodiging tot Wezenlijke Ontmoeting. Die maken dat je Wezenlijke Ontmoeting wilt beleven, in plaats van de neiging ervan weg te kijken. De Bevrijding voorbij de Confrontatie.

Met vormgever Sybren Kuiper en boekbinder Wytze Fopma puzzel ik al sinds januari op de vorm die daar maximaal toe uitnodigt. En na maanden van onderzoek, menen we die eindelijk gevonden te hebben. Dat was een hele reis. Om deze nieuwsbrief niet al te lang te maken, heb ik er een blogpost over geschreven, die je hier kunt lezen.

Wadlopen met Wytze, mei 2019

Vormvinden
De huidige tussenstand bestaat eruit dat we een blanco dummy gaan maken, net zoals destijds met NEW HORIZONS (zie foto's, op UNSEEN en Paris Photo in 2014). Whatever the Weather wordt (wederom) een flatbookgebonden boek, met hardcover. En in de omslag een constructie om iedere foto individueel rechtop te kunnen zetten. Een boek en tentoonstelling in één, op de grenzen van wat boekbindtechnisch mogelijk is.

Voorziene omvang: 24x36x10cm, met een vermoedelijk gewicht van ca 5 kg. Alle 144 portretten op ware grootte, op mat papier, en zodanig gebonden dat je ze allemaal individueel kunt bekijken. Zodat ze maximaal uitnodigen tot wezenlijke ontmoeting, en uitstijgen boven de vorm van 'een foto van een mens' en alle impliciete regels die daarvoor gelden.

Als je het leuk vind die dummy en de 144 portretten te bekijken, nodig me dan graag uit om erover te komen vertellen. Liefst voor een aantal mensen tegelijk, zoals eerder tijdens de Herfstontmoetingen in de 12 provinciehoofdsteden, tijdens diverse huiskamerontmoetingen die ik tot nu toe in samenwerking met leuke mensen vormgaf, en inmiddels ook als in-company workshop. Ik hoop dat in de toekomst nog veel vaker te doen. Meer daarover lees je verderop in deze nieuwsbrief.

Blanco dummy van NEW HORIZONS op UNSEEN en Paris Photo / Offprint, 2013

Return on Investment
Last but not least leek het me een goed idee om (eindelijk) ook deelbaar te maken wat de 144 ontmoetingen mij hebben opgeleverd. Dat is zoveel, dat als die vraag me live gesteld wordt, dat ik meestal niet verder kom dan het opnoemen van 1 of 2 dingen. Op de website van Whatever the Weather heb ik beschreven wat Wezenlijke Ontmoeting nu eigenlijk oplevert (mij/jou/de wereld), en wat er voor nodig is om dat te laten gebeuren.

En waarom Whatever the Weather een belanghebbend project is. Niet alleen als kunstproject, maar ook in maatschappelijk opzicht. In de essentie, voorbij de vorm.

Met vanaf hier dus nog de uitdaging om dat belang en de schoonheid van het werk helemaal vrij te maken. Zo deelbaar als mogelijk, en dan zodanig, dat het er alleen maar méér van wordt. Mooi, mooier, en nog mooier. 

Ik hoop dat je de uitnodiging wilt aannemen het mee te maken. 
Meemaken in de zin van meebeleven wat ik beleef.
En meemaken door aan mijn avontuur bij te dragen,
op een manier die voor jou passend is.

Met alle plezier en ongemak die daarbij komen kijken. Met gedeelde opluchting van het welslagen van de missie. En door te delen in het vieren van dat alles.


Met hartelijke groeten,

 
Bruno
www.whatevertheweather.nl
+31 6 146 33 072
[Tussenstand] Whatever the Weather als kunstwerk-in-boekvorm

Wat ook een magisch moment was: de aankomst van alle 144 afdrukken, eerst digitaal en inmiddels ook op papier. De pagina's zijn nog iets langer dan die van NEW HORIZONS, en tegelijk ietsje smaller. Whatever the Weather wordt nog een paar centimeter dikker, en een paar ons zwaarder. Ik ben erg benieuwd hoe ze naast elkaar in de boekenkast zullen staan, al hoop ik nog meer dat ze allebei een heel ander mooi en eigen plekje krijgen.

Na mooie omzwervingen en overwegingen beginnen de contouren van het boek zich inmiddels af te tekenen. Een flatbook mét handcover, dat ook als autonoom object dienst kan doen, maar zonder dat het geen boek meer is. De eerstvolgende stap is om een blanco dummy te maken en die overal te gaan flashen. Mocht je daar mooie gelegenheden voor weten, vertel het me graag!

De tussenstand van de financiering van het boek kun je telkens hier bekijken. Er aan bijdragen gaat vanaf daar ook erg eenvoudig:
 
Bekijk de tussenstand in €
[Om te delen] Wezenlijke Ontmoeting op uitnodiging


Nu alle 144 portretten er op ware grootte zijn, heb ik nog meer zin om er nieuwe Wezenlijke Ontmoetingen mee te komen aanstichten. Zowel bij mensen thuis als in organisaties. Het vertrekpunt is daarbij steeds hetzelfde: het creëren van een veilige sfeer voor Wezenlijke Ontmoeting, een korte vertelling over hoe Whatever the Weather ontstond en wat ik er tot nu toe mee heb beleefd.

En dan: veel vragen. En antwoorden, gesprek.
Ongemak soms, confrontatie.
Maar vooral ruimte.
En van daaruit: inspiratie n vrijheid.

Zo krijgt de ontmoeting in elke context zijn eigen vervolg en waarde.

Voorbeelden
Zo was ik laatst te gast bij iemand die haar 50e verjaardag vierde. De Ontmoeting zorgde ervoor dat mensen die zij allemaal kende en waardeerde voor het eerst ook met elkaar kennis maakten, verder dan elkaar een handje te geven. Er werden mooie woorden en waardering gesproken die tot dan toe vaak ongezegd bleven, of zelfs in het voorbijgaan nooit opgemerkt waren.

Ook verzorgde ik met veel plezier een Wezenlijke Ontmoeting als deel van een tweedaagse Training voor het managementteam van een zorginstelling. Het kwam vooral te gaan over hoe je ook in een organisatie werk kunt maken van waar je in gelooft. Hoe je toekomstige resultaten aannemelijk maakt en samen in beweging komt om het verschil te maken. Wat jou plek in het geheel is en hoe je die zonder energieverlies of armpjedrukken in kunt nemen. Helemaal. 

Waarbij ik ook graag benoem dat ik samen met Marc Verheij en Yvonne Versteeg van Ruimte voor Helden, en met Lars Doijer van AWVN onderzoek hoe we de verschillen die mensen ervaren in de rollen die ze thuis en op werk 'spelen' bij elkaar kunnen brengen. Waarbij dan heel snel blijkt dat bezieling of zingeving via dezelfde route bereikbaar zijn als Duurzame Inzetbaarheid, Vitaliteit en Wendbare Samenwerkingen. Uiteindelijk gaat het over hetzelfde. (Leestip: de nieuwsbrief  'Als de Ziel ook meedoet' die Yvonne hierover schreef)

Zelf meemaken
Als je benieuwd bent ook eens een Wezenlijke Ontmoeting in groepsverband mee te maken: de beste manier is door m zelf te organiseren en mij uit te nodigen om langs te komen met mijn koffer met 144 portretten.

Een typische ontmoeting duurt 2.5 uur, inclusief inchecken en uitchecken. Ik beschouw 12 mensen vooralsnog als ideale groepsgrootte. Vergoeding in overleg en afhankelijk van setting in doel.

 
Mail me graag je wensen, via info(a)photologix(.)nl

 


Met Elin in Londen, mei 2019

[Tussenstand] Over het huishoudboekje

Ook dat staat de voorbije weken in het teken van avontuur. Om niet te zeggen: er staat nogal wat druk op, en meer zelfs dan me lief is. Ik hoop dat ik in de volgende nieuwsbrief kan beschrijven dankzij welke magische synchronisaties alles weer op z'n pootjes terechtgekomen is - zoals dat toe nu toe nog steeds altijd gebeurd is. Vaak op onvoorspelbare en soms zelfs op onvoorstelbare manieren.

In elk geval vraagt het meer aandacht en regie dan ik de inkomsten en verkopen de afgelopen maanden gegeven heb. Werk aan de winkel dus. En aan mezelf de uitnodiging om uit te vinden hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn werk zichtbaar blijft (NEW HORIZONS) en wordt (Whatever the Weather) in de vormen waarop het doet waar het voor gemaakt is en daar een voedende context voor te vinden of maken.

Hoe het ook zij...

Recent plezierig was een onverwachtse boekbestelling van, in één tijd, 30 exemplaren van NEW HORIZONS, van een juwelier in Londen. Versturen kostte bijna even veel als als zelf bezorgen, én ik had kortgeleden Elin beloofd dat we (ooit) eens samen naar Londen zouden gaan. Daar was dit een mooie gelegenheid voor. Met de auto op de boot, 's nachts heen, n dagje daar en dan de volgende ochtend weer terug. Het was een mooie reis om samen te maken. Magische momenten, om te delen :)
 
[Save the date] 24-uurs horizonobservatie Herfstequinox 2019

Voor de horizonobservatie van 5/6 juni hebben we de inschrijving inmiddels gesloten. Overweeg je deelname aan de september-editie, noteer dan graag alvast de datum:
 
Ook deze observatie organiseer ik samen met kunstenaar Hanneke van der Werf. Van haar hand is ook het titelbeeld van deze observatie. Atlantis, 100x160cm, acryl op doek. Meer van haar werk bekijk je op www.derwerf.com.
 
Lees meer over de horizonobservatie
Doorsturen of delen via:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest


Als je iemand anders een plezier wilt doen met dit bericht,
of het wilt delen via social media,
dan kun je daarvoor deze link gebruiken: 
https://mailchi.mp/photologix/magische-momenten-om-te-delen

Van deze nieuwsbrief verschijnt voor het eerst ook een Engelstalige versie. 
Je kunt je daarvoor inschrijven via deze link.
Welkom er andere geïnteresseerden op te attenderen!


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands