Copy
Den Haag, 7 december 2018


Beste mede-avonturier,

"Je hoeft het niet te begrijpen."

Die zin viel me toe tijdens een interview dat ik afgelopen zondag 'deed' in Hilvarenbeek, met de auteur van een boek over het leven van kunstenaar Gijs van den Elshout. Inderdaad, familie. Al wist ik tot voor kort niet van zijn bestaan, en leeft hij inmiddels niet meer omdat hij zich in 2014 het leven heeft ontnomen. Hij was de tweede zoon van de jongste broer van mijn opa.

De schrijfster van het boek, Betty van den Elshout - de zus van Gijs, was mij in voorbije jaren op het spoor gekomen en had zich gaandeweg op mijn nieuwsbrief geabonneerd. Waarin ik een tijd geleden vertelde dat ik wilde gaan interviewen. Zij zag in de presentatie van dit boek ('De Bosbloem') een mooie gelegenheid om dat te doen. En nodigde me daarvoor uit, al een paar maanden geleden, waarop ik vrij gemakkelijk 'ja' zei. Het was wel ver weg en op zondag, maar ook nog ver weg in de agenda. En verder een kleine moeite en dankbare gelegenheid op een voor iemand overduidelijk bijzonder en belangrijk moment. 

Herkenning
Pas bij het lezen van het boek, in het bijzonder pas de tweede keer, herkende ik tussen de regels door ook iets van mezelf. Kunstenaar zijn in een traditie van (Brabantse) slagers, van zoon op zoon, met hier en daar een uitwijkmogelijkheid naar bakker als het dorp te klein blijkt voor alle zoons om slager te zijn. Duidelijke beroepen. In een wereld van hard werken, afzien waar nodig, en niet zeuren. Niet denken dat je beter bent dan een ander. Met veel loyaliteit en veel gelijkgestemdheid over wat er voor nodig is om erbij te horen. 

Allemaal nuttige skills in het Overleven. Maar niet altijd even plezierig als je denkt dat dat niet is waar je het allemaal voor doet. Dat overleven niet het einddoel is, maar dat het daar pas begint. En dat je dat wilt uitvinden hoe dat werkt, omdat je meent dat dat je te doen staat. Om niet de gebaande paden te bewandelen, maar er zelf op uit te trekken. Misschien om het wiel opnieuw uit te vinden en misschien om daar misschien niet eens in te slagen. En misschien ook wel. En wie weet nog heel wat meer. 

Jezelf toestemming geven om je buiten het systeem te plaatsen, met alle onbegrip die je dan ten deel valt. Samen met de bijzondere mix van pijn, boosheid, medelijden en waardering die daarmee gepaard gaat. Zowel voor wie er op uit trekt en zich niet begrepen voelt, als voor wie 'achterblijft' en het niet begrijpt. Met de afstand die daardoor ontstaat, en de worsteling in het daarmee omgaan. Het willen begrijpen schijnt me dan ineens soortgelijk aan als  'je zorgen maken'. Het klinkt lief, maar is al snel contraproductief en pijnlijk. 

Maar goed, worsteling. Dat woord komt in het boek, en kwam tijdens het gesprek, ook telkens terug.

Tussen werelden die elkaar niet ontmoeten. Of dat wel doen, maar zijdelings. Of in botsing. 

Er zijn
Aan het einde van het gesprek met de boekschrijfster nodigde ik het publiek van de boekpresentatie uit om de werken bekijken die voor de gelegenheid waren tentoongesteld. Met een extra aanmoediging om ervan te genieten zonder de verplichting te hoeven voelen om het werk of de maker te begrijpen. Want dat je het moet begrijpen, scheen me ineens aan als een hele kostbare misvatting.. Je hoeft iets niet te begrijpen om het te kunnen waarderen. Je hoeft het niet te begrijpen om het te kunnen zien of ervaren. Je hoeft het niet te begrijpen, je hoeft er alleen maar te zijn.

En dan denk ik nu, al schrijvend:

Je hoeft het niet te begrijpen.
Je hoeft niet begrepen te worden. 
Je hoeft alleen maar te doen wat je te doen staat.
Te zijn wie je bent.

Je als in: jij die dit leest. Of men.
En voor mijzelf.

Ik hoef het niet te begrijpen.
Ik hoef niet begrepen te worden.
Ik hoef alleen maar te doen wat mij te doen staat.
Te zijn wie ik ben.

Met de energie die bij dat inzicht vrij komt, maak ik de komende weken, dagen, werk van de laatste 12 van de 144 ontmoetingen van Whatever the Weather, 4 in elk van de 3 resterende weken van het jaar. De laatste op zondag 30 november, met mijn eigen zelfportret ten gevolg. Die dag, om 5 uur 's middags bij de waterpomp, vier ik dat ik dit (deel van het) project tot een einde heb gebracht. In het nieuwe jaar gaat het avontuur verder richting tentoonstellingen en boek. Daarover lees je hieronder als je wilt alvast meer. 

Ik wens je veel succes en plezier bij wat jou in het staartje van 2018 nog te doen staat!

Hartelijke groet,
 


Lasse bekijkt het eerste exemplaar van NEW HORIZONS, oktober 2015

Een nieuw boek!

Het is er weer tijd voor. En de eerste, voorzichtige stapjes zijn gezet. 432 boeken, met een begroting van € 50.000, mijn eigen uren niet meegerekend. Kostprijs: ongeveer € 120 per boek. Verkoopprijs: nader te bepalen. Ik mik op een reeks van € 100 voor deelnemers. En € 144, € 216 en uiteindelijk € 288 voor niet-deelnemers.

Maar belangrijker dan dat, is dit het vertrekpunt voor deze reis:
 
Er is veel over dit nieuwe boek dat ik nog niet weet. Hoe het eruit zal komen te zien. Wanneer het zal verschijnen. Wat het zal kosten. Wat ik wél weet: wat het beoogt en hoe ik het graag zou zien ontstaan. Zodanig namelijk dat het, zo goed als een boek dat kan doen en liefst nog beter:
  • blijvend uitnodigt tot Wezenlijke Ontmoeting, en deze uitnodiging nog breder, dieper en verder herkenbaar en toegankelijk maakt;
  • een volstrekt vanzelfsprekende sfeer van rust, ruimte en onverdeelde aandacht uitstraalt en ertoe uitnodigt om benieuwd-respectvol behandeld te worden;
  • rechtdoet aan alle deelnemers, projectpartners en andere betrokkenen en niet-betrokkenen, zowel individueel als collectief (samengevat: bijdraagt aan vrede op aarde);
  • zichzelf naar eigen aard laat verwezenlijken, zoals een bloem vanzelf naar de zon groeit. En op die manier onvervreembaar van zichzelf wordt en zijn weg in de wereld vindt. Even onwaarschijnlijk als vanzelfsprekend;
  • zijn eerste drukgang (3 x 144 genummerde exemplaren) ruim en sympathiek financiert door voorintekening en voorverkoop;
  • mag kosten wat het kost om voor al het bovenstaande te zorgen.
Daarbij zou ik natuurlijk het mooi vinden als Whatever the Weather, net als NEW HORIZONS, prijzen in de wacht sleept, en wereldwijd in museumcollecties wordt opgenomen. Cadeau wordt gegeven en ontvangen bij bijzondere gelegenheden.

Ik wens me bij het maken van dit boek toe om samen te werken met beeldbewerker Sipke Visser, lithograaf Sebastiaan Hanekroot, ontwerper Sybren Kuiper, boekbinder Wytze Fopma en drukker Arie Lenoir. Ieder van hen is ook als deelnemer bij het project betrokken en zal dus ook in het boek terug te zien zijn. 

Als eerste intekenen doe je hier:
 
Intekenen op Whatever the Weather als kunstwerk-in-boekvorm


Nieuwjaarsspeech 2019
vrijdag 11 januari, 12h30
Ruimte voor Helden, Den Haag


Tot komende maandagochtend 9 uur kun je je nog inschrijven om mee te doen met de Nieuwjaarsspeech 2019. Op vrijdag 14 december is de voorbereidingsdag, daarna op vrijdagmiddag 11 januari: Feest! Overweeg graag of je dat mee wilt komen maken & weet je welkom.


 


Sonderangebot!

Ik houd niet zo van de uitverkoop. Als ik iets waard vindt wat het kost, betaal ik dat er graag voor. En dan bepaal ik zelf wel wanneer ik iets nodig heb. En niet Albert Heijn, die het 'in de bonus doet'. 

Maar als de waarde van iets niet in het geding is, en korting een cadeautje - dan kan het wel leuk zijn. Omdat het iets anders mogelijk maakt. Zoals bij onderstaande foto. Als ik die nou alletwee in het groot verkoop, dan is daarmee de rest van het jaar financieel afgedekt. En kan ik me rustig concentreren op het afronden van Whatever the Weather. Wat ik sowieso doe. Maar nog rustiger zou best fijn zijn.

Zo ben ik op het idee gekomen om deze twee horizons samen (2 x 133x200cm) met € 1.000 korting aan te bieden. Met wat dan overblijft, kan ik precies de rest van het jaar afdekken, en de start op mn nieuwe werkplek. En daar heb ik graag € 1.000 voor over. En vraag ik ook met plezier aandacht voor.

Als je interesse hebt, hier lees je meer. En als je het idee leuk vindt, maar liever één horizon, of juist meerdere, of andere dan deze zou willen aanschaffen, kijk dan graag op de website van NEW HORIZONS

NEW HORIZON #4316, 28.06.2012 - 20h00 / NEW HORIZON #4317, 28.06.2012 - 21h00


Whatever the Weather Herfsttour 2018

Daarvan is vandaag de laatste editie. #12 in Utrecht, in het Centraal Museum. Aan de voorbije 11 heb ik al veel plezier beleefd, ook al was de opkomst soms kleiner dan waar ik op had gehoopt. Hoe dan ook was het heerlijk. En met als een van de uitkomsten: Ja, het is mogelijk om wezenlijke ontmoetingen ook in groter verband vorm te geven, en los van het strand. Vraag het gerust aan wie erbij is geweest.

De editie in Utrecht is al volgeboekt. Ik vertel ook in 2019 graag over Whatever the Weather en wezenlijke ontmoetingen, maar dan vooral op uitnodiging.

Herfsttour-ontmoeting #10 in 's-Hertogenbosch, 23 november 2018


Overig moois en leuks, inclusief recente blogposts:

BLOGPOST:
In welke werkelijkheid wil jij leven?
10 september 2018
 

BLOGPOST:
De uitdaging van het van niets iets maken
17 oktober 2018
 


Interview over Whatever the Weather op Radio 1 bij Nachtkijkers, in de nacht van 22 op 23 september. 
 

BLOGPOST:
In gesprek met jezelf

19 november 2018
 

+ voor de gezelligheid een foto van Marinthe eergister in haar wipstoeltje. Ze is nu al bijna 5 maanden oud.

Een mooie foto van Lasse vind je inmiddels in de portretgallerij van Whatever the Weather.

Mocht je het je afvragen: JA, NEW HORIZONS is ook nog te koop! Je kunt m bestellen via de website!
 

Mario brengt verslag uit van de weersomstandigheden tijdens de 24-uurs horizonobservatie (filmpje).
 Als je iemand anders een plezier wilt doen met dit bericht,
of het wilt delen via social media,
dan kun je daarvoor deze link gebruiken: 
https://mailchi.mp/photologix/je-hoeft-het-niet-te-begrijpen


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands