Copy
Interview met Sarah Schützle tijdens de presentatie van haar debuutalbum 'Wonders of Life', foto: Rachelle Eerhart
Den Haag, 27 december 2019

 
Dear mede-avonturier,

Dat ik Zomergasten wilde presenteren in 2020. Dat schreef ik in 2017 (hier). Ik voorzie dat het niet gaat gebeuren. Niet komend jaar.

Wat ik wel weet, is dat het thema Wezenlijke Ontmoeting dat ik aan mijn Zomergasten-wens te danken heb, nog altijd vrolijk voortleeft. In het werken aan het nieuwe boek, tijdens inspirerende en verrijkende persoonlijke ontmoetingen, en steeds vaker op uitnodiging - bij bedrijven en organisaties, bij bijzondere gelegenheden. Of op omgekeerde uitnodiging. Dat ik me 'gewoon' beschikbaar meldt om wezenlijkheid toe te voegen aan die me sowieso al waardevol en belanghebbend aanschijnt.

Zo ben ik ook op bovenstaande foto terecht gekomen, naast Sarah Schützle tijdens de presentatie van haar debuut-CD 'Wonders of Life' in Theaterhuis De Berenkuil, eerder deze maand. Ik ken Sarah sinds 2013 en sindsdien lopen onze levensreizen aardig parallel. Zo nu en dan komen ze bij elkaar in een horizonobservatie, of in een letterlijke reis zoals in 2015 met El Bonte Stoet naar Berlijn en in 2017 samen naar het Ruhrgebied/t.

En dus was het mooi (zo begon het interview op de foto) om vast te stellen hoe mooi het is om dat te doen. Van iemands reis getuige mogen zijn en vice versa. En hoe gaaf het is om mee te vieren wat er op die reizen ontstaat. Zoals in dit geval een debuutalbum. 

Dat mooi is om de muziek die erop staat. 
En die spreekt voor zichzelf.

Nu ben ik vaak bezig met de dynamiek tussen vorm en essentie. Ik zie Sarah hier een voorbeeld geven dat ik zelf ook graag volg. Van een beweging die me intens waardevol en belangrijk voorkomt.

 
Waar is het dan een voorbeeld van?

Het is een voorbeeld van het wereldkundig maken van iets volstrekt eigens, in de vorm die dat als vanzelfsprekend krijgt. Levenskunst volgens het Wordingsprincipe (zoals ik daar eerder al eens een tijd lang onderzoek naar deed met twee projectpartners in NEW HORIZONS). Iets leven inblazen dat tot dat moment nog besloten lag in een oneindig veld van mogelijkheden. Door wat je doet en laat om dat mogelijk te maken. 

Iets waar misschien wel niemand op zit te wachten. Dat geen probleem oplost. Niet per se nuttig is, maar wel noodzakelijk en onontkoombaar. En dat hoogstpersoonlijk antwoord geeft op de vraag of er niet meer mogelijk is dan het leven dat je tot nu toe leeft. Ja dus, en wel zó. Niet met de bedoeling om anders te zijn dan anderen, of beter. Maar eigen en jezelf. Met alle uitnodigende kracht die daar vanuit gaan.

Iets waar je al je ziel en zaligheid in legt. In blootlegt ook.
Alle geduld, vertrouwen en overgave waarvan je niet van tevoren weet of je daar genoeg van hebt om het te laten lukken. Jezelf rekenschap gevend van wat je te verliezen hebt als het niet lukt. Een kwestie van Doorgaan.
Of zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder zo je wilt.

De uitdaging van het zowel je eigen opdrachtgever als -nemer te zijn.
Wat veel meer vraagt dan de optelsom van die twee rollen.
In volledige vrijheid en volledige verantwoordelijkheid.
Ook voor het verdienen van je inkomen. 

Hoe je je angst(en) op ooghoogte en ware grootte aan te kijken hebt.
En steeds opnieuw te kiezen hebt om te geloven dat je wél van liefde kunt leven, en je af te vragen hoe dat er voor jou uitziet. Dat dat zelfs de enige route is, en jouw/mijn/ons/ieders geboorterecht.

Te geloven dat er van alles genoeg is, altijd - overal en voor iedereen.
En dat je kunt bijdragen aan de positieve bewijslast die dat vertrouwen voedt. 
Door te doen wat je te doen staat, en te delen in wat je dat brengt.

Crowdfunding
Nu is de crowdfundcampagne van Sarah geslaagd dus daar kun je niet meer aan meedoen al zou je het willen. Wel kun je zolang de voorraad strekt haar CD bestellen en het album 'Wonders of Life' beluisteren op Spotify, waarmee je alsnog bijdraagt aan moois dat zich over de wereld verspreidt. 

Gelukkig ken ik nog een andere Sara (zonder h) - Sara Vrugt, die juist nét met een crowdfundcampagne begonnen is, en die je hog naar hartelust kunt steunen om haar project te laten gewaarworden. Sara gaat als kunst- en communityproject een bos borduren en uiteindelijk om 100.000 bomen te planten.Via fondsen heeft ze al een goed deel van haar begroting gedekt. Voor wat er nog meer nodig is, heeft ze een crowdfundcampagne op Voor de Kunst. De eerste € 7.000 van de € 15.000 zijn al toegezegd, met nog 25 dagen gelegenheid om bij te dragen. (Ik droeg een roodborstje bij, het lievelingsvogeltje van Elin). In een later stadium kun je ook meeborduren. Dat verwacht ik zelf niet te gaan doen. Wel een aantal dagen fotograferen van hoe andere mensen samen aan het borduren zijn en welke ontmoetingen daaruit ontstaan.

Wordt vervolgd
Als je benieuwd bent naar mijn eigen volgende plannen en wat je daar desgewenst aan bij kunt dragen of mee kunt doen (nieuwe wezenlijke ontmoetingen, kunstwerk-in-boekvorm, de volgende filmavond in Kunstzaal de Bron of muziek in onze huiskamer), lees dan nog graag een verder hieronder. Zomergasten komt nog wel. Of niet. Ik blijf mooie dingen maken. En bij Sanne kun je vanaf 9 januari 2020 met je kindje (1 - 4 jaar oud) meedoen met nieuwe reeksen Muziek-op-Schootlessen.

Ik wens je fijne feestdagen in goede gezondheid en wezenlijk gezelschap.

 
Welkom alvast als je in 2020 een keer op maandag mee wilt komen tijdmaken. Dat blijf ik vrolijk doen.Bruno
www.photologix.nl
06 - 146 330 72


Nieuwe wezenlijke ontmoetingen


Op deze afbeelding zie je de spullen die ik nodig heb voor een nieuw project. Dat eigenijk geen project is, maar gewoon een bezigheid waar ik mee hoop te beginnen om er nooit meer mee op te houden. 

Wezenlijke ontmoetingen audio-registreren.Dat was ik al een tijdje van plan en ik schreef er dit voorjaar al over. Maar het wordt nog iets anders dan ik toen bedacht. Niet statisch en op één plek. Niet 3 uur lang. En buiten in plaats van binnen, en niet live voor publiek. Dus niet Zomergasten in Luistervorm. En zonder verdienmodel, maar als kunst.

Maar een vrije vorm. Een integrale geluidsopname van een echte ontmoeting. Op een plek waar degene die ik ontmoet zich thuisvoelt. Begin- en eindpunt zijn hetzelfde, de ontmoeting duurt tot het moment dat we weer op de plek van vertrek zijn aangekomen. Ik ga uit van 1 à 1.5 uur. Aan het einde van de ontmoeting besluiten we beiden of de opname wel of niet voor publicatie geschikt is. 

Een foto komt er ook, maar niet van mij en/of mijn gesprekspartner. Maar van het landschap waarom we wandelen. Die foto wordt de titelfoto van onze ontmoeting. Mijn gesprekspartner blijft anoniem, behalve voor wie eigenhandig zijn/haar stem herkent.

Over het onderwerp van gesprek is vantevoren niets bekend. We praten alsof er niemand meeluistert, ook al maken we het wel om met de wereld te delen. 

De uitzendingen komen niet op internet. Daar is het al druk genoeg. Ik stel me voor dat er op een aantal plekken in Nederland die in het teken van ontmoeting staan, een mooi en rustig hoekje komt met een goede koptelefoon. En dat je daar dan in een warme sfeer van rust en ruimte kunt genieten van het meebeleven van een ontmoeting. Je laat verrassen en verwonderen naar wat daar voor jou in te beleven valt.

Het enige is dat ik nog even moet sparen voor de spulletjes.

Dit is alvast de voorlopige website: www.groetenuit2020.nl


Whatever the Weather boekreis, en tentoonstelling


Ja, dit keer zijn er wel voorverkopen van het boek te melden! En dat ik samen met bevriend productontwerper Alexander Pelikan aan het broeden ben op een manier om Whatever the Weather tentoon te stellen. Niet als 144 losse foto's aan de muur (struikelblok: hoe gaan die in hn gelijktijdige veelheid werkelijk uitnodigen tot wezenlijke ontmoeting?)

Maar hoe we van het boek zélf een tentoonstelling kunnen maken. Van één exemplaar van het boek, in één museum- of kloosterzaal. 

Dat vraagt om een meubel dat de ruimte rondom het boek ook betekenis geeft. Zodanig dat de uitnodiging om het boek op de manier te bekijken waarvoor het gemaakt is. En zodanig, dat de ruimte eromheen ook betekenis krijgt. Hoe mooi zou het zijn om in je eentje het boek van Whatever the Weather te kunnen ontmoeten, terwijl je omringd wordt door grote afdrukken van NEW HORIZONS, waartussen je na het bekijken van het boek nog in alle rust kunt plaatsnemen of rondwandelen.

We studeren erop voort en houden je graag op de hoogte.

Ander gaaf werk van Alexander bekijk je desgewenst alvast op http://pelidesign.com/

Eerste schets voor een boekmeubel om Whatever the Weather als boek te kunnen tentoonstellen, PeliDesign
 
Whatever the Weather voorbestellen


Podcast Hoe blijf ik kunstenaar

 
Na het zingen van vorige keer, heb ik ditmaal een iets minder spectaculaire gesproken bijdrage. Opgenomen op het strand, samen met Robin van Gelder en Renée Kapitein. Zij kwamen me namens Cultuur + Ondernemen bevragen over hoe ik als kunstenaar in mij/ons inkomen voorzie. Wat afgelopen zomer een behoorlijke uitdaging was, maar terugluisterend heb ik er toch nuttige dingen over gezegd.

https://open.spotify.com/episode/4TPk1V7OTh4HQCnjxrStBL
 


Agenda 
ma 6 januari 2020: Filmavond Meekijken naar Eames, the architect and the painter (bijdrage: iets lekkers)
Kunstzaal de Bron, Zoutmanstraat, Den Haag
De documentaire is uitgekozen door studiogenoot en ruimtelijk vormgever Tessa Kuyvenhoven. Dit is wat ze over haar keuze schrijft:

"De documentaire over Charles en Ray Eames sprankelt wat mij betreft van levenslust en het plezier van creëeren. Het is aanstekelijk te zien hoe zij van een idee tot uitvoering kwamen met een heel team, in een grote werkruimte en in een tijd waarin dat nog niet eerder gedaan was. Ze creëerden hun eigen wereld die heel vanzelfsprekend lijkt maar grens- en disciplineoverschrijdend was."
~
vanaf do 7 januari
Sannes nieuwe Muziek-op-Schootlessen (deelname: € 52 voor 6 lessen)
Kunst & Kids Café, Acaciastraat, Den Haag
Wonderwijsje is terug! In de Muziek op Schoot lessen van Wonderwijsje maken dreumesen en peuters kennis met verschillende liedjes, klanken en instrumenten en dat alles vanuit de veilige schoot van pappa, mamma, grootouder of een andere vertrouwde verzorger. Het samen beleven van muziek draagt bij aan jullie band en de ontwikkeling van muzikaal gevoel. Ook wordt o.a. de zintuigelijke, sociale, motorische en spraakontwikkeling gestimuleerd. We gaan zelf spelen op instrumentjes, luisteren naar muziek en veel bewegen! De cursus Muziek op Schoot is een speelse cursus waarbij plezier voorop staat.
Sanne en Elin toen die nog klein was :)

~
zondag 9 februari 2020
: Gluren bij de buren (bijdrage: iets lekkers)
Cederstraat 138, Den Haag
Tijdens Gluren bij de Buren verwelkomen wij in onze huiskamer akoestisch duo Onder de maan, bestaande uit Sander Egas (zang) en Walter Verdonk (gitaar). Voor de gelegenheid speelt en zingt Sanne enkele nummers mee, zoals ze dat eerder ook al eens deed bij een optreden. Leuk als je op bezoek komt!
~
zo 31 mei - ma 1 juni 2020
(Pinksteren): 24 hour horizonobservation - International edition (deelname: € 144)
Zuiderstrand, Den Haag
How does this sound to you?

Spending 24 hours at Zuiderstrand in The Hague. Experiencing your own undivided attention between two sunsets. On the beach, with a view of the horizon. Experiencing abundance in space and time, in the attentive company of (maximum) 24 other mindful observers. 
~
do 27 - vr 28 augustus 2020
: 24-uurs horizonobservatie - corporate edition (deelname: € 800)
Zuiderstrand, Den Haag (inschrijvingsgelegenheid volgt, noteer graag vast de datum)

~
ma 21 - di 22 september 2020
: 24-uurs horizonobservatie Herfstequinox 2020 (deelname: € 144)
Zuiderstrand, Den Haag (inschrijvingsgelegenheid volgt, noteer graag vast de datum)

 


Lezersvraag 


Geen vraag in de brievenbus deze maand. Maar wel eentje live-gesteld aan het strand, op een maandag kortgeleden. Door Bart Krull, sociaal ondernemer en o.a. presentator van de Tegenlicht Meetups in Pakhuis de Zwijger.

De vraag:
 
Voordat je aan iets nieuws begint, hoe weet je of iets een goed idee is?
Het antwoord is een checklist die je via deze link kunt nalezen, of door op de foto onderstaand te klikken.

foto: La Suisse Normande, voorjaar 2003
~~

Het lijkt me leuk om in de volgende Mee op Avontuur weer een vraag te beantwoorden. Stuur me er graag een en dan nog het liefst per post:
Bruno van den Elshout, Cederstraat 138, 2565 JS  Den Haag
Als je die moeite doet, zal ik sowieso antwoord geven. En één vraag bewaar ik dan voor de volgende nieuwsbrief, ergens in het nieuwe jaar.


Foutje 


In de vorige nieuwsbrief zat een linkje dat niet werkte. Het verhaal over Waarom ik elke maandag wandel, kun je bereiken via deze juiste link:

https://ready2amaze.wordpress.com/2019/11/25/waarom-ik-elke-maandag-wandel/

 

Welkom als je dit bericht wilt delen. Je kunt daarvoor deze link gebruiken:
https://mailchi.mp/photologix/levenskunst-volgens-het-wordingsprincipe

of de knopjes onderstaand:
Mail Mail
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Pinterest Pinterest


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands