Copy
Ontmoeting in het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam, 24.11.2019 - foto: Iddo Drevijn
Den Haag, 4 december 2019
 

Dear mede-avonturier,

Ineens ben ik 40.
Ik dacht dat dat me niet uitmaakte, maar dat bleek het wel te doen.

Van twee mensen kreeg ik per post de tekst toegestuurd uit het boekje 'Nog vele jaren, de symboliek van elk levensjaar' van Hans Korteweg, en dan de bladzijde over 40 zijn. (Je ziet m hieronder of via deze link. Hij maakte indruk.


Het product dat ik met zekerheid aan de samenleving wil aanbieden: dat is een makkelijke. Dat is het kunstwerk-in-boekvorm van Whatever the Weather.
En daarna komen de vragen.


Welke illusies houd ik in stand?
Welk innerlijk gehoorde ontken ik?
Hoe kan ik een waarnemer zijn die thuiskomt bij zichzelf?

En dan kom ik via die route al snel weer bij 'De Juiste Vraag':

Wat staat mij te doen?

Het antwoord is in dit verband: 'durven voelen wat ik voel en me uitspreken'. Met de grootst mogelijke onvoorwaardelijkheid. Whatever the Weather, so to say.
Voorbij de angst, illusie en confrontatie.
In vrijheid, vertrouwen en genietend.
Respectvol benieuwd. 
Op ware grootte, en op ooghoogte.
In Wezenlijke Ontmoeting dus.

Zingen
Nu spreek ik me best vaak uit, onder andere via deze nieuwsbrief, maar dat gaat veel meer over wat ik meemaak dan over wat ik voel. Het is goed mogelijk dat dat gaandeweg gaat veranderen. Ik ga er mijn best voor doen.

Ik nam er tijdens de eerste editie van Stand Up Stories in Amersfoort een voorschot op. Door niet alleen een verhaal te vertellen zoals me was gevraagd, maar ook een stukje te zingen. Een heel klein stukje, maar 4 regels die ook nog eens allemaal hetzelfde waren. Ook al had ik dat niet eerder gedaan, was er tóch mensen in de zaal die ik kende (onder wie iemand die sprekers traint, Natalie Bouts), en Henk Jan Smits, die eerst Idols presenteerde. En werden er video-opnamen gemaakt.

Maar ik bleek er zin in te hebben, en mijn verhaal bleek te gaan over hoe belangrijk het is om daar aandacht aan te geven en ruimte voor te maken.
Dusss...
 
Als je het aandurft, kun je mijn verhaal onderaan dit bericht in retrospect alsnog bijwonen.

Uitnodigingen
Over 'voelen wat ik voel en me uitspreken' schrijf ik ongetwijfeld meer in de Nieuwjaarsspeech 2020 die ik ook dit jaar weer mee organiseer, samen met Marc en Yvonne van Ruimte voor Helden. Je kunt nog met ons meedoen. De voorbereidingsdag is op vrijdag 13 december 2019, het feestje met de uiteindelijke speeches - die dan letterlijk worden uitgesproken :) -  op vrijdag 10 januari 2020. Het is een mooie manier om met een krachtige beweging het nieuwe jaar in te luiden. Je hebt er gegarandeerd nog heel 2020 plezier van.

Mocht de Nieuwjaarsspeech je niet passen, maar dat je het wel leuk vind om over bovenstaande van gedachten te wisselen, weet je welkom voor een maandagse strandwandeling. Iedere maandag hier in Den Haag, van thuis naar de waterpomp en over het Zuiderstrand naar Eef. Voor maximale helderheid aan het begin van je werkweek. En plezier en gezelligheid. Om een keer mee te wandelen, volstaat een reply op deze nieuwsbrief.

Meer moois lees en wat er nog meer de komende tijd mee te beleven is, lees je onder dit bericht.

A+,Bruno
www.photologix.nl
06 - 146 330 72


Spreken en zingen


Wanneer ik uitgenodigd wordt om ergens een verhaal te vertellen of ontmoeting aan te stichten, dan weet ik nooit van tevoren wat ik precies ga vertellen. Er ontstaat altijd iets anders, afhankelijk van de plek, de mensen, de aanleiding. Vroeger bereidde ik dan een verhaal voor, zo goed mogelijk. En dan kwam er altijd iets heel anders uit.

Tot ik bedacht dat ik vooral aandacht en aanwezigheid kom brengen. En dat daar vanzelf wel een verhaal uit ontstaat. Met als voordeel dat het nooit hetzelfde is, en ook mijzelf altijd verrast. Zodat ik benieuwd kan blijven naar de nieuwe samenhang die ontstaat, en de verrassende relevantie voor wie er bij is. 

Bij Stand Up Stories in Amersfoort, begin november, kwam ik uit bij een verhaal over het belang van Doen waar je zin in hebt. Met 4 regels zang, omdat ik daar blijkbaar zin in had. En dat was aardig spannend... De video is gemaakt door Daan van Bergen aka Videologic. Als je m helemaal uitkijkt, heb je er 14 minuten en 2 seconden plezier van.

Still uit de video door Daan van Bergen


Whatever the Weather boekreis


Tot mijn spijt zijn er sinds de vorige nieuwsbrief geen nieuwe boeken verkocht. Ik hoop in de volgende nieuwsbrief anders te kunnen berichten. Whatever the Weather wordt een heel mooi en bijzonder boek. Elk van de € 144 die het nu kost waard voor wie ook maar enige benieuwdheid koestert naar andere mensen en zichzelf. 

Help me graag het mogelijk te maken door het voor te bestellen, of door me uit te nodigen om over mijn werk te komen vertellen.

Dummy van Whatever the Weather in de directiekamer van papierdistributeur IGEPA
 
Whatever the Weather voorbestellen


Agenda


vrijdag 13 december + vrijdag 10 januari 2020: Nieuwjaarsspeech 2020 (deelname: € 144)
Ruimte voor Helden, Den Haag
Met de Nieuwjaarsspeech 2020 bieden Ruimte voor Helden en kunstenaar Bruno van den Elshout je een gegarandeerd gedenkwaardige gelegenheid om jezelf, in je eigen woorden, te laten toespreken. In een feestelijke en aandachtige setting, en in goed gezelschap.

Nieuwjaarsspeech 2019. Cees leest de speech van Marc voor.

 
~
zo 15 december middag
: Interview met zangeres/muzikant Sarah Schützle (erbij zijn: gratis)
Theater De Berenkuil, Utrecht
Op zondagmiddag 15 december 2019 vieren we de geboorte van het Sarah Sounds Debuutalbum in Theaterhuis de Berenkuil te Utrecht. Een bijzonder feestelijk moment met live muziek, inspiratie, verbinding en natuurlijk de CD. Van harte welkom om deze Album Release Ceremonie mee te beleven! 
~
zo 31 mei - ma 1 juni 2020
(Pinksteren): 24 hour horizonobservation - International edition (deelname: € 144)
Zuiderstrand, Den Haag
How does this sound to you?

Spending 24 hours at Zuiderstrand in The Hague. Experiencing your own undivided attention between two sunsets. On the beach, with a view of the horizon. Experiencing abundance in space and time, in the attentive company of (maximum) 24 other mindful observers. 
~
do 27 - vr 28 augustus 2020
: 24-uurs horizonobservatie - corporate edition (deelname: € 800)
Zuiderstrand, Den Haag (inschrijvingsgelegenheid volgt, noteer graag vast de datum)

~
ma 21 - di 22 september 2020
: 24-uurs horizonobservatie Herfstequinox 2020 (deelname: € 144)
Zuiderstrand, Den Haag (inschrijvingsgelegenheid volgt, noteer graag vast de datum)

 


Lezersvraag 


Ja, deze keer kreeg ik wel post, en veel ook. Felicitaties voor mijn verjaardag, waar ik veel plezier aan beleefde! In één van de correspondenties trof ik een vraag die me mooi leek om te beantwoorden. Hij kwam van Laura Vegter, schrijfster van het boek Naar de Aarde met als ondertitel: Hoe word ik een groene pionier?

De vraag:Het antwoord:
Maandag Mijn dag is ontstaan vanuit de wens om rust en ruimte officieel en terugkerend onderdeel van mijn werkweek, leven en 'practice' te maken. Het strandwandelen en daartoe uitnodigen helpt me om de week niet overhaast te beginnen met wat er nu eenmaal aan werk is overgebleven van de week ervoor, of neerslaat vanuit de waan van de dag, maar eerst te kijken wat vanuit rust en ruimte een goed idee blijkt te zijn. Wat me blijkbaar te doen staat.

Daar wordt het werk makkelijker van, plezieriger, gezelliger. Mijn ideeën helderder, samenwerkingen overzichtelijker. Het helpt me om wat ik beleef in perspectief te plaatsen, erop te reflecteren, en daarvan te delen. En te genieten van dat ik leef, wat vanzelfsprekend klinkt, maar als ik daar niet apart aandacht aan besteed, kan ik er ook gemakkelijk aan voorbij gaan. De buitenlucht doet me goed, het uitzicht, de beweging - en de mogelijkheid om dat niet alleen maar samen te beleven. Met wie daar ook voor voelt.

Voorafgaand aan Maandag Mijn dag was ik hier ook al mee bezig. In 2018 was ik drie werkdagen per week op het strand, en in 2017 ook al elke maandag. Toen onder de noemer 'Tijd maak je maandag', als onderzoek of en hoe je tijd kunt maken (los van of je tijd hebt of niet, of ergens voor neemt). Kun je tijd maken? Met als conclusie: Ja dat kan.

Om dit verhaal niet al te lang te maken, kun je in deze blogpost verder lezen:
https://ready2amaze.wordpress.com/2019/11/25/waarom-ik-op-maandag-wandel/
~~

Het lijkt me leuk om in de volgende Mee op Avontuur weer een vraag te beantwoorden. Stuur me er graag een en dan nog het liefst per post:
Bruno van den Elshout, Cederstraat 138, 2565 JS  Den Haag
Als je die moeite doet, zal ik sowieso antwoord geven. En één vraag bewaar ik dan voor de volgende nieuwsbrief, halverwege december.


Horizonliteratuur


In april komt een boek uit waarop een nieuwe horizon de cover siert. Het boek heet 'In Sluitertijd', is geschreven door Adriënne Schouw, en in het verhaal komt de tentoonstelling in Panorama Mesdag voor! De horizon op de cover is NEW HORIZON #7277, 30.10.2012 - 04h00.

Als je meer over het boek wilt lezen, kijk graag in de voorjaarsbrochure 2020 van de uitgever, Gloude Publishing.
Cadeau-idee


En als je van je 12e, 13e of 14e maand, of vanuit andere overvloed of wens de rust en ruimte van de horizon in huis wilt halen...

Weet je welkom.

Voor een werk in de maat 50x75 t/m 133x200cm als kunstwerk aan de muur, zoals hier op onderstaande foto uit de tentoonstelling in Panorama Mesdag - of als kunstwerk-in-boekvorm om elke dag een nieuwe bladzijde open te leggen. Al dan niet met ondersteunende boekwieg.


 

Welkom als je dit bericht wilt delen. Je kunt daarvoor deze link gebruiken:
https://mailchi.mp/photologix/over-40-zijn-en-jeme-uitspreken-of-zingen

of de knopjes onderstaand:
Mail Mail
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Pinterest Pinterest


This email was sent to <<Email:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PHOTOLOGIX.NL · Cederstraat 138 · The Hague, 2565 JS · Netherlands