Copy
Coopkracht - juli 2016
Voor een optimale weergave:
Bekijk deze nieuwbrief in uw browser
Internationale Dag van de Coöperaties in het teken van duurzaamheid
Sustainable Development Goals (SDGs)

De slogan voor de Internationale Dag van de Coöperatie 2016 is: “Co-operatives: The power to act for a sustainable future”. Deze slogan werd gekozen om de bijdrage die coöperaties leveren aan de “Sustainable Development Goals (SDGs)” in de kijker te zetten.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties keurde in september 2015 de 2030 Agenda for Sustainable Development goed. Dit referentiekader voor het wereldbeleid voor de toekomst telt 17 doelstellingen, de Sustainable Development Goals (SDGs). De Agenda 2030 maar ook de Addis Abeba Action Agenda of the Third International Conference on Financing for Development noemt coöperaties als een van de actoren in de privésector die kunnen bijdragen tot het behalen van deze SDGs. CIFAL Flanders organiseert verschillende trainingen en activiteiten over de SDGs in Vlaanderen.
 
Lancering praktijkinstrumenten over duurzaamheid voor coöperaties

Coöperaties profileren als trendsetters op het vlak van economische, sociale en ecologische duurzaamheid: dat ligt Coopkracht nauw aan het hart.
Verheugd kondigen we de lancering van enkele tools aan: een Visietekst en een handleiding ‘Stap voor stap naar een Duurzaamheidsverslag voor Coöperaties’ met een bijhorend excel-werkdocument.

Deze opdracht kwam tot stand vanuit socialeeconomie.be, gefinancierd door de Vlaamse overheid in opdracht van de Vlaamse minister van Sociale Economie. De opdracht werd uitgevoerd door adviesbureaus Sustenuto en Coopburo i.s.m. een werkgroep van coöperaties, namelijk: Bast, BelOrta, Cera, Core, Ecopower, GOW!, Omgeving, Thuisverpleging Meerdael, Wereldcafé, Werk met Zin, VBT en Coopkracht.

Meer info
Zet je coöperatie in de kijker op het event “De kracht van coöperaties voor het beheer van commons” op 8 september in de Gentse Vooruit
Ben je als burgercoöperatie op zoek naar bijkomende vennoten? Grijp dan de kans om je coöperatie in de kijker te zetten op het event De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’, op donderdag 8 september 2016, in de Gentse Vooruit. We verwachten een divers publiek van ongeveer 150 à 200 geïnteresseerden en lokale besturen met interesse in coöperatief ondernemerschap.
Tijdens de netwerkpauze tussen 16u en 16u45 geven we een 10-tal burgercoöperaties uit Vlaanderen de kans om zich op de infomarkt voor te stellen. Zo steken we jullie een hart onder de riem in de zoektocht naar vennotenkapitaal.
Interesse? Stuur een mail naar ines.rothmann@coopkracht.org met een korte beschrijving van je coöperatie en je vraag naar vennotenkapitaal.
Meer informatie over het event vind je hier.
Ik ben kandidaat voor de infomarkt
Ik schrijf me in voor het event
Ander nieuws en evenementen in de kijker
Werkbezoek Kabinet WSE

Op 15 juni organiseerde Coopkracht voor het Kabinet Werk en Sociale Economie een werkbezoek aan vier Antwerpse coöperaties. We bezochten BelOrta, De Landgenoten, Q-bus en Passwerk. Medewerkers van het kabinet en het departement WSE konden proeven van de diversiteit aan coöperatieve invullingen en de bijdrage die coöperaties leveren aan economie en maatschappij. Dit is een van de acties die Coopkracht onderneemt om de coöperaties meer onder de aandacht te brengen bij Vlaamse beleidsmakers.
Op 25 januari 2016 ging een groep jonge vennoten van Cera in gesprek met CIFAL Flanders over de impact van Cera op onze maatschappij. De Raad van Bestuur en het team van Cera buigen zich de komende maanden over hoe Cera duurzaamheid en de SDGs nog sterker in haar werking kan verankeren.
Op 28 juni hield Febeboop en Netwerk Bewust Verbruiken een symposium over deelinitiatieven. Een belangrijke conclusie: kies de juiste werkvorm (feitelijke vereniging, vzw, cvba, vso,…) en vul die in volgens de doelstellingen. Met praktijkvoorbeelden van Bright Futures, Partago en TimeLab.

Hier mag nog een vervolg op verwacht worden.
Je droomt van je eigen zaak in de branches: FOOD, BEER, DESIGN en CRAFTs! En je wilt graag feedback krijgen op je business-idee, -plan of -product van ervaren ondernemers. Grijp dan je kans op woensdag 28 september in Zappa Antwerpen en geef je business-idee wind in de zeilen met coöperatieve energie! Laat je daarnaast inspireren door een ándere kijk op ondernemerschap en de succesformules van ervaren coöperatieve ondernemers. Nadien is er volop tijd om gezellig te netwerken, met muziek en hapjes van en door jonge ondernemers.

Meer informatie en inschrijving hier!

Dit event wordt georganiseerd door Coopkracht met financiering van de Provincie Antwerpen.
Kansen en uitdagingen van crowdfunding voor coöperaties, 17 oktober, De Markten Brussel

In het kader van de Move your Money Week 2016, organiseert Coopkracht i.s.m. FairFin op 17 oktober 2016, om 17u in De Markten (Brussel) de workshop: Move Your Money into Cooperatives. Kansen en uitdagingen van Crowdfunding voor coöperaties.
Enkele thema’s van de avond: Wat is crowdfunding? Wat zijn de verschillen tussen bestaande crowdfunding-platforms? Wat kunnen we leren van de ervaringen van enkele coöperaties? Welke kansen en uitdagingen biedt crowdfunding als financieringsinstrument voor coöperaties? Waar liggen de verschillen met coöperatief ondernemen? En bovendien, wat zijn de financiële en fiscale voordelen bij investeringen in coöperaties en via crowdfunding?
Noteer de datum alvast in je agenda.
Meer informatie volgt binnenkort.
Coopkracht verwelkomt 16 nieuwe leden
Coopkracht steunt, sterkt en stuwt coöperatief ondernemen en 16 nieuwe leden willen met ons samen hun schouders onder onze missie zetten. Ontdek ze hier:

Commons
 • Bright Futures cvba-so: verwerft en co-creëert gemeenschapsgrond. De kracht van delen en ondernemen verenigd op één grond.
 • Collectief Goed cvba-so: nieuw coöperatief woonmodel dat goede, betaalbare woningen verhuurt aan kwetsbare gezinnen.
Hernieuwbare energie
 • ZuidtrAnt cvba-so: Verenigt burgers om de zuidelijke rand van Antwerpen energie duurzamer te maken.
 • Campina Energie cvba: Campina Energie is een Kempense coöperatie die in maart 2015 werd opgericht. Deze RESCoop wil burgers samenbrengen om te investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing in de Kempen.
 • Ducoop cvba: ontwikkelt een duurzaam warmtenet in een Gentse woonwijk tegen 2019 (website binnenkort beschikbaar).
HRM
 • We and Work cvba: coöperatief HR-bedrijf met een andere kijk op kandidaten en werknemers.
 • Ameel D&C bvba: Met loopbaancoaching, outplacement en verbindende bedrijfscultuur vind, coach en houd je (eigen) talent.
Kunst en Cultuur
 • Smart.be cvba: Europese coöperatie die de werkomstandigheden van kunstenaars en creatievelingen wil verbeteren, o.m. via administratieve en financiële ondersteuning, zakelijke begeleiding, juridische bijstand, …
Duurzame mobiliteit Duurzaam bouwen
 • De Noordboom cvba: bouwt energiezuinige woningen met hernieuwbare grondstoffen uit duurzame ontginning.
 • Huizen om te Aarden (HOTA) cvba: is een Gents bio-ecologisch bouwbedrijf met 10 jaar ervaring in houtskeletbouw. Zij bouwen energiezuinige huizen met milieuvriendelijke en gezonde materialen.
Food
 • Roof Food cvba: Een coöperatieve dakmoestuin op het bedrijvencentrum De Punt in Gent voor catering en teambuilding.
 • Wereldcafé.coop: coöperatief café dat naast producten uit de eerlijke handel ook streekproducten, producten uit de sociale economie en de bio-landbouw aan een breed publiek aanbiedt.
 • Aardevol cvba: biologisch tuinbouwbedrijf met thuisverkoop (boerderij 'De krekel en de mier').
Andere
 • Oxfam Fair Trade cvba: Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven.
 • Café de Fiennes cvba: Zij beheren "The Conference House", een moderne, multifunctionele werk-, vergader- en ontmoetingsplaats in de multiculturele wijk Kuregem in Anderlecht, op wandelafstand van het Brusselse Zuidstation.
Kalender
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email
Copyright © 2016 Coopkracht - Het netwerk voor coöperaties in Vlaanderen

Meer informatie over Coopkracht? www.coopkracht.org
Meer informatie over coöperatief ondernemen in Vlaanderen? www.cooperatiefvlaanderen.be
Lid worden van Coopkracht? Klik hier

uitschrijven    gegevens wijzigen
Email Marketing Powered by Mailchimp