Copy
Coopkracht - april 2016
Wordt deze nieuwbrief niet goed weergegeven?
Algemene Ledenvergadering - 11 mei 2016 - 17u30 - Leuven
Coopkracht is een netwerkorganisatie. En daar gaan we sterker op inzetten. Naast een terugkijk op onze activiteiten van 2015, stellen we met veel plezier onze nieuwe ideeën voor de toekomst aan jou voor tijdens onze Algemene ledenvergadering op woensdag 11 mei 2016 te Leuven. Bovendien, laat je inspireren door enkele van onze gerealiseerde en geplande activiteiten (bv. Youth4Coop, duurzaamheidsverslaggeving voor coöperaties, online communicatie), en door het boeiende verhaal van een aantal nieuwe coöperaties die zich komen voorstellen.

Praktische informatie
Inschrijven
Save the date: De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’ -  8 september 2016, 14u-18u - Vooruit Gent
Hoe kunnen we de commons organiseren, zodat ze geen voorbijgaand fenomeen zijn maar duurzame instituties waarmee burgers aan de toekomst bouwen? Welke rol speelt het coöperatieve model in dit verhaal? En welk belang hebben lokale besturen bij het ondersteunen van burgercollectieven?
Aan de hand van het coöperatieve beheer van vier belangrijke commons – grond, huisvesting, hernieuwbare energie en gezondheidszorg – verkennen we wat we van mekaar kunnen leren en hoe we mekaar kunnen versterken.

Meer informatie.
Jonge coöperaties zijn op zoek naar vennotenkapitaal
De Okelaar cvba-so is een cohousingproject in Wolvertem. Vanuit een ecologisch, sociaal en spiritueel engagement renoveren ze op bio-ecologische wijze een klooster en twee schoolgebouwen tot woningen. Die worden sociaal verhuurd waarbij een gezonde maatschappelijke mix voorop staat. Toch hebben zij momenteel maar 33 aandeelhouders die samen voor 51.000 euro aandelen hebben. Om het project krachtiger te maken en een sterk coöperatief netwerk te vormen zoekt De Okelaar cvba-so nieuwe aandeelhouders. Het opgehaalde kapitaal wordt gebruikt voor de uitbouw van een gemeenschapscentrum.

Meer informatie.
De Koningsmolen cvba is een co-creatief project in Eliksem waar wonen, werken en leren elkaar ontmoeten in een gemeenschappelijke ruimte. De bouwvergunning van het project is er. Het 'echte' werk kan beginnen. Wil je tochtgenoot worden van de Koningsmolen? Word dan coöperant en help mee het nodige basiskapitaal samen te brengen om de verbouwing te beginnen.

Wil je meer weten? Breng een bezoekje aan de website.
De Landgenoten cvba-so laat boeren en consumenten samen werken aan een betere toegang tot landbouwgrond voor bioboeren. Om het Enterra-project van De Landgenoten te steunen, startte Greenpeace een crowdfundingactie. Voel je je geroepen om boer Brecht een hart onder de riem te steken kan je een kijkje nemen op www.kisskissbankbank.com. Wil je je steun breder inzetten? Dan staat De Landgenoten voor je klaar.
Youth4Coop activiteiten
16 april 2016 - Afsluitend event BAAS.

Het einde van de BAAS-editie 2016 is in zicht. BAAS is een project van Jeugdhuis Kavka dat jongeren begeleidt naar ondernemerschap in alle vormen. Tijdens deze apotheose zullen 20 geselecteerde jongeren hun idee voor een breed publiek pitchen. Gastsprekers en BAAS’en van de vorige editie komen hun ervaringen delen. Als partner zit Coopkracht mee in de jury.

Meer info
29 april 2016 - KRAS slotdag

Plenum (b) XL biedt jongeren een platform waar op mondiaal niveau gedebatteerd wordt over werk. Coopkracht helpt de blik van jongeren te verruimen op deze KRAS-slotdag, waar jongeren één dag in onze parlementen zetelen en concrete beleidsvoorstellen formuleren.

Meer info
18 mei 2016 - Coopkracht-Expeditie Antwerpen

Laat je inspireren door de vier Antwerpse coöperatieve verhalen van Collectief Goed, Apache, De Wrikker en Choco.
En debatteer mee!
Hoe kan het coöperatieve model huisvesting voor kansarme groepen en de onafhankelijkheid van een journalistiek medium waarborgen? Hoe werkt dat precies - zelfbeheer in een coöperatie? Een fluitje van een cent of waar zit de weerstand, als je medewerkers wilt overtuigen om eigenaar te worden?
 
20 mei 2016 - Introductie coöperatief ondernemen

Coopkracht gaat in zee met Turnhoutse geweldenaars. Op 20 mei 2016 zoekt Coopkracht de provinciegrens op en trekken we naar Turnhout. We zijn te gast bij Jong Geweld vzw waar we jongeren zullen onderdompelen in een coöperatief avontuur. Campina Energie cvba zal ons ongetwijfeld voorzien van licht in de 'duistere hoekjes' van het energielandschap.
Dit evenement wordt georganiseerd door Coopkracht in samenwerking met Jong Geweld vzw en Formaat vzw en met de steun van de provincie Antwerpen.

Schrijf je hier in!
Nieuws in de kijker
Games about Cooperatives:

Je verdiepen in coöperatieve materie kan heel leuk zijn. Dat bewijzen NRC en Coopnet, allebei uit Nederland, met de komst van twee nieuwe spelvormen. De NCR Co-op Game wordt als workshop aangeboden. Tijdens deze workshop staan de deelnemers in de schoenen van een coöperatiebestuurder. In teamverband staan ze voor de uitdaging om een startende coöperatieve onderneming succesvol te maken. Tegelijkertijd dienen ook de leden van de coöperatie tevreden gehouden te worden. (NRC is de vereniging van en voor coöperaties in Nederland).

In de online Coopgame van Coopnet word je steeds het middelpunt van concrete scenario’s van burgerinitiatieven in vijf verschillende groeifasen. In deze scenario’s kun je via vraag en antwoord jouw kennis verdiepen van het proces om een burgerinitiatief te ontwikkelen en tot bloei te brengen. (Coopnet is een Nederlandse netwerkorganisatie zonder winstoogmerk voor startende en bestaande coöperaties en voor coöperatieve initiatieven).
 
Minisymposium ‘De werkerscoöperatie’ krijgt extra ruchtbaarheid

Naar aanleiding van het minisymposium publiceerde Arbeid & Milieu vzw een artikel over werkercoöperaties in haar AM magazine. Zowel maatschappelijke tendensen als individuele beweegredenen die bijdragen aan de oprichting van een werkercoöperatie komen naar boven.
Kalender
09/05/2016 - 10u-14u
Coop Workshop: Starten met een coöperatie
Lekker GEC cvba-so, Kon. Maria Hendrikaplein 6, 9000 Gent
11/05/2016 - 17u-21u
Algemene Ledenvergadering
Jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan 11A, 3010 Leuven
18/05/2016 - 9u30-16u
Coopkracht-Expeditie
't Collectief Goed cvba, Willy Vandersteenplein 1, 2060 Antwerpen
20/05/2016 - 18u30-21u
Introductie Coöperatief ondernemen
Jeugdhuis Wollewei, Draaiboomstraat 6, 2300 Turnhout
20/06/2016 - 10u-14u
Coop Workshop: Starten met een coöperatie
Coopburo, Mgr. Ladeuzeplein 15, 3000 Leuven
28/06/2016 - 14u-16u
Symposium Deeleconomie en Coöperaties
Febecoop, Barricadenplein 1, 1000 Brussel
08/09/2016 - 14u-18u
Save the Date: Coöperaties en Commons
Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent
12/09/2016 - 17u-20u
Netwerkevent voor Werkerscoöperaties
Het Achterhuis, Diksmuidestraat 41, 9000 Gent
12/09/2016 - 10-12u30
Coop Workshop: Starten met een coöperatie
KBC (Boerentoren), Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen
28/09/2016
Slotevent Youth4Coop
Zappa, August Leyweg 6, 2020 Antwerpen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email
Copyright © 2016 Coopkracht - De koepel voor coöperaties in Vlaanderen

Meer informatie over Coopkracht? www.coopkracht.org
Meer informatie over coöperatief ondernemen in Vlaanderen? www.cooperatiefvlaanderen.be
Lid worden van Coopkracht? Klik hier

uitschrijven    gegevens wijzigen
Email Marketing Powered by Mailchimp