Copy
November 2016 #2
Voor een optimale weergave:
Geef academisch opleidingsaanbod rond coöperaties mee vorm
en vul de vragenlijst in tegen 14 december 2016!
Een structureel onderwijsaanbod rond coöperatief ondernemen in het hoger onderwijs. Ooit konden we er alleen van dromen. Vandaag wordt het mogelijk. Vindt u zo’n aanbod belangrijk voor meer, sterkere en innovatieve coöperaties in België? Help ons dan om een academisch opleidingsprogramma vanaf september 2017 op maat van uw noden uit te werken. Vul deze vragenlijst in tegen 14 december 2016!

Coöperatief ondernemen structureel in het hoger onderwijs krijgen is een van de doelstellingen van het Coopkracht Actieplan 2015/2016. Bovendien richtte KU Leuven, in samenwerking met Cera en Boerenbond, recent het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen op onder leiding van Prof. Dr. Luc Sels. Dit kenniscentrum houdt zich niet alleen bezig met wetenschappelijk onderzoek maar biedt in de toekomst ook onderwijsprogramma’s rond coöperatief ondernemerschap aan.
Reden genoeg voor Coopkracht en het Kenniscentrum Coöperatief Ondernemen om de krachten te bundelen. We voeren dan ook onderzoek naar de ervaringen met het aanbod van academische opleidingen rond coöperatief ondernemen in Europa en naar de vraag naar een dergelijk onderwijsaanbod in België.
#coops4commons
Op ons kick-off event van 8 september 2016 in de Gentse Vooruit gingen we o.m. in gesprek met lokale besturen over: Welke rol kunnen coöperaties spelen in het duurzame beheer van onze “commons” en het behalen van lokale beleidsdoelstellingen rond duurzame ontwikkeling? En welk belang hebben lokale besturen bij het ondersteunen van burgercoöperaties? De komende maanden diept Coopkracht deze vragen verder uit in een visienota aan de hand van de ervaringen met een aantal commons. Bovendien blijven we inzetten op dit thema via andere partners.
Hernieuwbare-energiebronnen:
Zo organiseert bijvoorbeeld REScoop.eu op 17 januari 2017 de Interregionale Conferentie: Hernieuwbare Energie – Meer dan ooit! Een kans voor lokale actoren. Hoe kunnen burgers en lokale besturen actief betrokken worden in de energietransitie? Hoe kunnen technologische toepassingen ons helpen om de klimaatdoelstellingen te halen en te komen tot een model van 100% hernieuwbare energie?
Grond en lokale voedselstrategieën:
Via drie provinciale plattelandsprojecten zetten De Landgenoten in 2017-2018 sterker in op de toegang tot grond voor lokale voedselproductie via samenwerking met lokale overheden, privé-landeigenaars en andere organisaties.
Nieuws in de kijker
Pluralisme is nodig; ook in de financiële sector. 'Coöperaties ontsnappen niet aan economische wetten', schrijft Stefaan Michielsen (De Tijd 29/10/2016). En of hij gelijk heeft! De historisch lage rente doet ook coöperaties in de financiële sector buigen en zelfs kraken. En door de onvermijdelijke digitalisering ziet de Chief Information Officer (CIO) ook in coöperaties zijn invloed en budgetten toenemen. Terwijl de HR-manager zich tegenwoordig vooral mag bekwamen in het opstellen van afvloeiingsregelingen. Lees hier het opiniestuk van Peter Bosmans, directeur Febecoop, in de Tijd van 7 november.
Gedurende 6 weken richt de Provincie Antwerpen in de reeks Rondje Provincie de schijnwerpers op sociale-economie-projecten, o.m. rond coöperatief ondernemen. In de voorbije afleveringen kwamen al Passwerk (aflevering 2 vanaf begin) en ons Youth4Coop initiatief (aflevering 3 vanaf 6:55) aan bod.
Edinburgh University, St.-Andrews University and the James Hutton Institute offer now an open, free, self-paced MOOC (Massive Open Online Course) on cooperatives: “Economic Democracy: The Cooperative Alternative”. Once the course starts on 29th November, it’ll run as an open, free, self-paced course, with automated quizzes and community forums, monitored by the academic team and their teaching assistants. Interested? Enroll now
COOPLAB is een workshop-traject voor coöperaties die hun werking willen versterken. Het traject is op maat, want je kiest zelf welke thema’s voor jou het meest relevant zijn: bestuur, groepsdynamica, financiering, ... Iets voor jou?

Klik hier voor meer informatie en inschrijving
Kalender
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email
Copyright © 2016 Coopkracht - Het netwerk voor coöperaties in Vlaanderen

Meer informatie over Coopkracht? www.coopkracht.org
Meer informatie over coöperatief ondernemen in Vlaanderen? www.cooperatiefvlaanderen.be
Lid worden van Coopkracht? Klik hier

uitschrijven    gegevens wijzigen
Email Marketing Powered by Mailchimp