Copy
Nieuwsbrief 2017 #1
Voor een optimale weergave:
#coops4commons
Wie meer wil leren over commons, moet dit jaar op 10-14 juli in Utrecht zijn. Want daar vindt de "XVI Biennial IASC conference Practicing the Commons: Self‐Governance, Cooperation, and Institutional Change” plaats.
Wil ook jij je ervaring delen met anderen en in gesprek gaan over de uitdagingen die je in de praktijk tegenkomt, bekijk dan snel deze Call for (Contributions to) Practitioners’ Labs in het kader van de IASC Conferentie.
In dit artikel deelt David Bollier zijn ervaringen over Barcelona, een stad die de ambitie heeft om zich als commons te organiseren: “I learned that crystallizing a new commons paradigm – even in a city committed to cooperatives and open digital networks – comes with many gnarly complexities."
Lees hier het volledige artikel Barcelona’s Brave Struggle to Advance the Commons en zijn Presentation on The City as a Commons.
Duurzaamheid en coöperaties
Coöperaties verbinden zich officieel tot het mee realiseren van de Sustainable Development Goals (SDGs). De Declaration of the 2016 International Summit of Cooperatives stelt een aantal ambitieuze doelstellingen voorop om de relevantie en de bijdrage van coöperaties aan het behalen van de SDGs te tonen.

Ben ook jij duurzaam bezig? Pak ermee uit en Maak je eigen duurzaamheidsrapport voor je coöperatie! In dit lerend netwerk op 15 maart en 19 april stel je zelf zo’n duurzaamheidsrapport samen. Je werkt dit dus al lerend uit, binnen een opleidingstraject voor en door coöperaties.
Deeleconomie
How to coop the internet economy?

Conferentie over deeleconomie in Brussel. De deelplatforms van de ‘sharing economy’ tellen steeds meer gebruikers die vlotjes muziek, appartementen of wagens delen. Tegelijk bouwen meer en meer producenten, werknemers én gebruikers hun eigen apps. Omdat ze de winsten eerlijk willen verdelen en het werk billijk vergoeden. Vaak komen ze uit bij een model met veel coöperatieve trekjes … en dat is geen toeval. Op 9 maart 2017 organiseert Febecoop een conferentie over PlatformCoops.

Weg met coöperaties, leve deeleconomie! Of nee, weg met deeleconomie, leve coöperaties?
Wat kan de meerwaarde zijn van het coöperatieve ondernemingsmodel bij deeleconomie?


In deze Nota Coöperatief ondernemen en deeleconomie geeft Cera Coopburo uitleg over wat deeleconomie is en wanneer de collaboratieve economie ook werkelijk een coöperatieve economie is.
Goed bestuur
“Governance is a key component of the co-operative difference. The co-operative values and principles call for an open, voluntary and democratic process of decision-making and co-operative governance is an essential tool in applying those values and principles.”, zei Pauline Green in dit nog steeds relevant en interessant rapport: Co-operative Governance Fit to Build Resilience in the Face of Complexity.
Zoek je ook voortdurend naar innovatieve manieren om jouw business te ontwikkelen? Probeer je ook nieuwe antwoorden te vinden op maatschappelijke uitdagingen? De invloed van een slagvaardige raad van bestuur, en een goed samenspel tussen bestuur en management, zijn in deze tijdsgeest van cruciaal belang om een innovatief ondernemingsklimaat te ondersteunen. Op zoek naar inspiratie en professionalisering van je bestuursmodel? Laat je inspireren tijdens deze twee studieavonden over Goed besturen in sociale economie ondernemingen - goed besturen in coöperaties op 13 en 20 februari 2017. Key note speaker Prof. Herman Daems deelt zijn jarenlange expertise uit de bestuurskamers van ondernemingen. Hij focust op actuele vraagstukken m.b.t. goed bestuur. Prof. Marleen Denef (Curia) modereert samen met Dirk Dalle van Hefboom een geanimeerd gesprek met ondernemers uit coöperaties en de sociale economie.
 
Wettelijk kader voor coöperaties
Wat is er aan de hand met onze wetgeving? Zal de vennootschap met sociaal oogmerk verdwijnen? Wordt de vennootschap met sociaal oogmerk een variante op een coöperatieve vennootschap? Zullen vzw’s in de toekomst onbeperkt handel kunnen drijven?

Het nieuwe Praktijkboek De vennootschap met sociaal oogmerk van Dirk Coeckelbergh, Marc Bosschaert en Lieve Jacobs is een onmisbaar instrument voor elke coöperatie met sociaal oogmerk.
Youth4Coop
Ook in 2017 zetten we onze samenwerking met Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) voort om jongeren te sensibiliseren over coöperatief ondernemen. Op 7 en 16 maart organiseert Vlajo i.s.m. Coopkracht twee Train-the-Trainer sessies Coöperatief Ondernemen voor leerkrachten secundair onderwijs in Antwerpen en Gent.
Kalender:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email
Copyright © 2017 Coopkracht - Het netwerk voor coöperaties in Vlaanderen

Meer informatie over Coopkracht? www.coopkracht.org
Meer informatie over coöperatief ondernemen in Vlaanderen? www.cooperatiefvlaanderen.be
Lid worden van Coopkracht? Klik hier

uitschrijven    gegevens wijzigen
Email Marketing Powered by Mailchimp