Copy
Coopkracht - mei 2015
Lerend netwerk Youth4Coop - donderdag 7 mei (herinnering)
Op donderdag 7 mei 2015 organiseert Coopkracht samen met Kavka vzw het eerste Youth4Coop. Tijdens deze avond verkennen we twee praktijkvoorbeelden die recent studentencoöperaties opgericht hebben. We inspireren andere stakeholders met een debat over de kansen en uitdagingen van deze modellen. Daarna willen we samen dromen over hoe we coöperatief ondernemerschap nog dichter bij jongeren kunnen brengen.

Doelgroep: onderwijsinstellingen, jeugdorganisaties, jongeren, coöperaties en al wie met Coopkracht wil nadenken over hoe we jongeren kunnen warm maken voor coöperatief ondernemerschap.
Datum: donderdag 7 mei 2015 van 17 - 21u.
Plaats: Kavka vzw, Oudaan 14, 2000 Antwerpen.
Prijs: Jongeren en Coopkracht-leden gratis. Niet-leden: 35 euro.
Meer info & Programma
Werknemersparticipatie en werkerscoöperaties
Iedereen spreekt erover. Want het is één van de hippe thema’s waar bedrijfsleiders en werknemers in vergrijzende KMO's en bedrijven bedreigd met faillissement, vakbonden, beleidsmensen en coöperaties in Vlaanderen van wakker liggen. Daarom organiseert Coopkracht vanavond een filmavond in de Antwerpse Klappei over Mondragón waar werknemers de baas zijn, en een workshop over dit thema op het ToekomstForum Sociale Economie op 19 mei 2015.

Meer inspiratie nodig?
Lees de artikelen in DeWereldMorgen: Mondragon, waar werknemers de baas zijn, Hoe moet dat als de werknemers ook de ondernemers zijn? Het nadenken waard en Wat na Ford Genk? Als we nu eens zoals Mondragon zelf ons werk creëren.
ProjectEquity bundelde onlangs nieuwe casussen over de omvorming naar werkerscoöperaties in de Verenigde Staten, CoopsUk gebruikt al sinds 2012 de Workers Co-operative Code of Governance, en Febecoop pakt binnenkort eveneens uit met een studie over werknemersbetrokkenheid en werkerscoöperaties en de toekomst van dit model in Vlaanderen.
Nieuwe leden in de kijker
Partago cvba wil jou een echt en duurzaam alternatief aanbieden voor jouw eigen wagen. We dromen van een stad met meer ruimte, meer gezonde lucht en zonder rompslomp die bij een eigen wagen hoort.
 
Talea cvba-so produceert biodiversiteit en ontwerpt, creëert en verzorgt uw bedrijfstuin op een kwalitatieve en budgetvriendelijke wijze. Talea is een startende onderneming binnen de groensector en een spin off van De Winning.
Ben jij ook een Radicale Vernieuwer?
… net zoals de Coopkracht-leden Passwerk, De Landgenoten of Partago, die in deze campagne vernoemd worden als enkele inspirerende voorbeelden? Kan jij de wereld veranderen?
Maak je dan kenbaar en doe mee aan de wedstrijd Radicale Vernieuwers georganiseerd door De Standaard en de Sociale InnovatieFabriek in samenwerking met Cera, de Koning Boudewijnstichting en IWT.
Literatuur in de kijker

In het nieuwe boek “The energy transition to energy democracy” krijg je een boeiende kijk in de geschiedenis van de energiecoöperaties en de energietransitie. Van fossiel/nucleair naar hernieuwbaar, van centraal naar meer decentraal, van verspillend naar rationeel energiegebruik. En het is de burger die ervoor betaalt. De energietransitie moet een transitie naar energiedemocratie zijn. Als de burgers de energietransitie moeten betalen, dan kunnen ze die maar beter in eigen handen nemen. Deze stelling krijgt – zeker op het Europese niveau – steeds meer steun.

Wil je meer weten, bekijk dan de pdf en het bijbehorende animatiefilmpje.
ToekomstForum Sociale Economie - dinsdag 19 mei
Meer info & Programma
Agenda
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email
Copyright © 2015 Coopkracht - overlegplatform voor coöperaties in Vlaanderen

Meer informatie over Coopkracht? www.coopkracht.org
Meer informatie over coöperatief ondernemen in Vlaanderen? www.cooperatiefvlaanderen.be
Lid worden van Coopkracht? Klik hier

uitschrijven    gegevens wijzigen
Email Marketing Powered by Mailchimp