Copy
Coopkracht nieuwsbrief juni 2014
Bekijk deze mail in uw browser
De coöperatieve principes en het ICA-kompas
Coopkracht – het overlegplatform voor mens- en milieuvriendelijke coöperaties – pakt uit met een innovatief e-learning instrument over de zeven coöperatieve principes.
Vandaag krijg je als primeur de kans om aan de slag te gaan met het ICA-kompas.
De Internationale Coöperatieve Alliantie – de internationale koepelorganisatie van de coöperatieve beweging – stelde in 1995 zeven coöperatieve principes op die het richtsnoer van het handelen van coöperaties zijn. Een coöperatie die deze ethische maatstaven van coöperatief ondernemen hanteert, is drager van een internationaal gedeelde coöperatieve identiteit.
 
Zet zelf je koers uit met het ICA-kompas
Om dat ook praktisch aan te pakken, reiken we je een e-learning instrument aan: het ICA-kompas. Dit maakt de zeven principes concreet.

Op zoek naar inspiratie of reflectie? Benieuwd welke meerwaarde die principes voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem de proef op de som!

Lees meer over de coöperatieve principes en over hoe je het kompas kunt gebruiken in onze brochure.
Het ICA-kompas is een samenhangend, elkaar versterkend pakket aan instrumenten dat coöperaties:
  • sensibiliseert over de internationaal erkende coöperatieve principes (Van start).
  • inzichten geeft in de inspanningen die ze leveren om de ICA-principes in de praktijk te brengen (Self-scan).
  • inspireert en dat leren bevordert aan de hand van goede praktijken en casussen (Inspiratieomgeving).
  • helpt om sterktes, zwaktes en leerdoelen te identificeren in de operationalisering van de ICA-principes (Toekomsttraject).
  • ondersteunt om een kort verslag over de operationalisering van de ICA-principes op te stellen (Ondersteuning).
7 coöperatieve principes + 10 ambassadeurs = 1 boodschap

Tien ambassadeurs - waaronder Milcobel, Ecopower, Het Hinkelspel, P&V, BelOrta, De Wrikker, Passwerk, Q-bus, Choco en Cera – helpen Coopkracht om de boodschap van de ICA-principes uit te dragen.

"De ICA-principes zijn het kompas voor een eigentijdse en toekomstgerichte invulling van coöperatief ondernemen. Ze scheppen een krachtig gevoel van gedeelde coöperatieve identiteit.”

Alle ambassadeurs hebben het kompas al gebruikt en Coopkracht heeft hun ervaringen vertaald naar verdiepende casussen.
Hierin getuigen de ambassadeurs over de meerwaarde en de praktische invulling van de ICA-principes voor hun bedrijfsvoering.
Officieel lanceringsevent

Op woensdag 19 november 2014 om 17u30 stelt Coopkracht het ICA-kompas officieel aan het brede publiek voor. We nodigen dan ook iedereen uit die meer wil leren over de coöperatieve principes en het kompas. We presenteren de eerste tussentijdse resultaten en trends in de toepassing van de coöperatieve principes in Vlaanderen aan de hand van het eerste Coopkracht Syntheserapport.
Onze ambassadeurs vertellen aan de hand van hun actieve praktijk over de meerwaarde van het kompas. En we stellen het vormingsaanbod voor dat Coopkracht vanaf december 2014 lanceert om coöperaties bijkomend te ondersteunen in de toepassing van de ICA-principes – zowel individueel, per coöperatie, als in groep.
Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.
Volg het nieuws over het ICA-kompas op onze Facebook-pagina, via Twitter of via de Coopkracht-nieuwsbrief. We hopen dat je veel inspiratie opdoet en wensen je veel plezier met het ICA-kompas. Voor meer informatie of opmerkingen neem gerust contact met ons op.
Ines Rothmann, Coördinator Coopkracht
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2014 Coopkracht - overlegplatform voor mens- en milieuvriendelijke coöperaties

Meer informatie over Coopkracht? www.coopkracht.org
Meer informatie over coöperatief ondernemen in Vlaanderen? www.cooperatiefvlaanderen.be
Lid worden van Coopkracht? Klik hier

uitschrijven    gegevens wijzigen
Email Marketing Powered by Mailchimp