Copy
Levelünkre, karácsonyi vásárunk során iratkozott fel.
...MINDEN AMI A KERTNEK KELL!
Még mindig beválthatja a fenyőfához kupont!
Itt az idő, vigye haza legszebb növényeinket! Írja össze, mit szeretne ültetni, érje el a lehető legnagyobb kedvezményt!
Aranyeső, árvácskabarka és még sok szép növény árudánkban.


Hívjon!
06 20 546 3006

06 70 419 9013

Kerti teendők MOST hétvégén!

Lemosó permetezés

 

Sajnos az időjárás miatt eddig nem volt lehetőség elvégezni a lemosó permetezést, próbáljuk meg most elvégezni rügyfakadás előtt a legközelebbi szél és esőmentes napon a téli lemosó permetezés réz, kén és olajtartalmú szerekkel! Ez nem old meg minden növényvédelmi problémát, de megalapozza az egész év növényvédelmét!

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk az időbeni elvégzését, még azoknak is, akik biogyümölcsöt szeretnének enni idén, mert bizonyos növényvédő szerek alkalmazása még öko gazdálkodásban is megengedett és hatásfokuk is kitűnő még alacsony hőmérsékleten is. (Agrol Plusz, Nevikén extra, Thiovit Jet, Vektafid R, Vegesol eReS)

Mi ellen is védekezünk ilyenkor?

A rovarok áttelelő alakjai ellen, gombák áttelelő képletei ellen és baktériumfertőzés ellen.

Hogyan is kezdjen neki? Mivel permetezzen?

Érdemes kombinált hatóanyagú készítményt vásárolni (Agrokén, Vegesol R és eRes Vektafid S, Vektafid R). A kéntartalmúak többek között lisztharmat ellen is védenek a hagyományosakkal szemben.

Nézzük meg a permetezőnk rendben működik-e, majd olvassuk el a vásárolt szer használatát, az élelmezés-egészségügyi és munka-egészségügyi várakozási időt tartsuk be (É.v.i., M.v.i.)! A legtöbb növény védőszert 2-4 %-os töménységűre kell kevernünk tehát egy 10 Literes permetezőt alapul éve 10 L vízhez 2-4 dl vegyszert kell adni, de mindig az adott szer használati utasításának megfelelő dózist alkalmazzunk, különben megégethetjük a növényeket!

Figyeljünk arra, hogy a permetlé készítéséhez használt víz ne legyen hideg lehetőleg langyos vizet használjunk a jobb oldódás segítésére. Ez a kezelés valóban a bőlével-, lemosás szerűen kell, hogy történjen, mind a cserjéknél mind a gyümölcs és díszfáknál (de ne folyjon). Próbáljuk meg minden rejtett ágzugba, repedt kéreg alá bejuttatni a szert, a talajon lévő levélmaradványokon is sok károsító telelhet, ezeket is permetezzük le. Ameddig felérünk a permetezőszárral, minden fát permetezzünk le! Ilyenkor jön jól a védőfelszerelés igazán!

A lomblevelű örökzöldeken (babérmeggy, kecskerágó, magyal) a lemosó permetezés kékes-zöld száradt permetmaradéka meglátszódhat a leveleken, ez gondot nem okoz, sőt inkább tovább védi a növényünket, mivel ezek kontakt szerek, vagyis a károsítóval érintkezve hatnak. Örökzöldeknél kerüljük az olajtartalmú szerek használatát, mert perzselést okozhat. Lombhullató növényeknél pajzstetűprobléma esetén az olaj hatóanyagú szereket részesítsük előnyben!

Az időjárás előrejelzést megnézve, amint 5 fok feletti nappali hőmérséklet lesz, munkához is lehet látni!

A növényvédelmi rovatot lektorálta: Dr. Mándoki Zoltán egyetemi tanárÜdvözlettel

Urbányi Eszter

Budaörsi Kertészet 

06 20 546 3006, 06 70 41990 13

budaorsikerteszet@gmail.com
2040 Budaörs, Károly király út 145. TESCO mellett, Diegó előtt

 

Amennyiben kertészeti tanácsra van szüksége, kérem írja meg kérdését, szívesen válaszolunk!

Nyitva tartásunk: 
Hétfő-péntek: 8-18 
Szombat: 8-16 
Vasárnap: 8-14

Jövő heti levelünkben; várjuk a tavaszt felkészülten!Tervezzük meg együtt kertjét.

budaorsikerteszet@gmail.com
06 20 546 3006
06 70 419 9013
Levelünk összes képe a kertészetünkbe készült.
 Amennyiben levelünk az ön részére nem hasznos, írjon nekünk milyen kertészeti téma érdekelné. Ha nem szeretne több tanácsot, kérjük, küldjön egy lemondó tárgyú levelet  budaorsikerteszet@gmail.com címünkre. Elnézést, ha zavartuk. levelünkkel.