Copy
Levelünkre, karácsonyi vásárunk során iratkozott fel.
...MINDEN AMI A KERTNEK KELL!

E hétvégén 2 helyen
Budaörsi Kertészetünkben és  Kertészeti Szakkiállításon Vásáron

Kiállítóként megtalál minket a K4 szektorban, valamint építettünk egy nagy játszóteret az arborétumban. A gyerekek részére arcfestéssl és lufikkal kedveskedünk! Igazi családi tavaszi program nemcsak kertimádóknak! XI. kerület, Villányi út 29.-43. Nyitva: 9.00-19.00


Friss Hortus Hungarikus Díjnyertes
gyümölcs-fűszerek

Csoki-menta
Eper menta
Cola

ez nem áprilisi tréfa, mindjárt itt a május
!

Leanderek, Bugenvilleák, Citromok irány a kert

Teleltetett mediterrán növények ápolása

Itt az ideje előhozni értékes teletete virágokat, összeszedtük egy csokorban a gyakran felmerülő kérdéseket. Jó olvasást!

Mit tegyek ha a növényen elszaporodtak a pajzstetvek?
Viaszos kártevő, megjelenése a levelek sárgulásához és lehullásához vezet.
Árnyékos, szabadlevegős helyen kis kézi pumpás permetezővel olajos lemosószerrel, Vektafiddal permetezzük le a növényt-külön ügyelve, hogy az ágakon, leveleken kívül a levelek fonákját is befedje az olaj, mert elsősorban itt szoktak előfordulni viaszos pajzstetvek. Az olaj befedi a kártevőket és elzárja levegőtől, így elpusztítja a lárvákat és az imágókat. Ha ez nem segít akkor felszívódó növényvédő szerrel lehet beöntözni a földjét(Actara). Érdemes a környezetében lévő növényeket is megvizsgálni, mert szobanövények rejtett károsítója. Hatásos de időigényes védekezés a pajzstetvek fizikai eltávolítása, pl. szappanos lemosás-dörzsölés kézzel.

Elszáradt, elfagyott, levéltelen mediterrán növénnyel mi a tennivaló?
Nyugodtan vágjuk vissza növényeinket, ha kell akár 15-20 cm-re is. Gyorsan növő fajták, tehát ha a gyökere egy része ép, a rendszeres öntözéssel hamar elkezdenek hajtani az alvó rügyeikből, sarjhajtásokról. Az erős napsugárzás miatt visszavágás, metszés után amikor hajtani kezd eleinte védjük a friss leveleket a naptól vagy egy újabb kiszáradástól. Nem javasolt elkezdeni a tápozást rögtön mert egy legyengült állapotú növény friss hajszálgyökereit a táppal „megégethetjük”. Az átültetés szintén nem jó ilyenkor, bár a nagy cserépben a kis vissza vágott csonk nem mutat túl jól, legyünk türelemmel, ha  a növény életképes, a levelek hamar megjelennek és meglepően jól tud regenerálódni pl. a leander!

Ha még nincs Leanderje, nálunk van 5 színben, minden méretben S-től XXL-ig. Hogyan lehet jól telelteni? Tippünk idén őszre
Az ilyen problémákat el lehet kerülni ha 5-10 fok közötti napos helyen (túl alacsony elfagyást- túl magas károsítok elszaporodását okozza)  teleltetünk és heti-kétheti öntözésről gondoskodunk! Ősz közeledtével a tápozást hagyjuk abba hogy a szövetek megvastagodhassanak így ellenállóbbak lesznek!

Üdvözlettel

Urbányi Eszter

Budaörsi Kertészet 

06 20 546 3006, 06 70 41990 13

budaorsikerteszet@gmail.com
2040 Budaörs, Károly király út 145. TESCO mellett, Diegó előtt

 

Amennyiben kertészeti tanácsra van szüksége, kérem írja meg kérdését, szívesen válaszolunk!

Nyitva tartásunk: 
Hétfő-péntek: 8-18 
Szombat: 8-16 
Vasárnap: 8-14

Jövő heti levelünkben; várjuk a tavaszt felkészülten!Tervezzük meg együtt kertjét.

budaorsikerteszet@gmail.com
06 20 546 3006
06 70 419 9013
Levelünk összes képe a kertészetünkbe készült.
 Amennyiben levelünk az ön részére nem hasznos, írjon nekünk milyen kertészeti téma érdekelné. Ha nem szeretne több tanácsot, kérjük, küldjön egy lemondó tárgyú levelet  budaorsikerteszet@gmail.com címünkre. Elnézést, ha zavartuk. levelünkkel.