Copy
Szeretne ősszel és télen is

virágzó balkonládákat?


 

 
Így ültesse be őszi balkonládáját, hogy szép is legyen és könnyebben is megvédje a fagyoktól:
-Kisméretű örökzöldeket is ültessen a virágos növények mellé, pl borostyánt, kecskerágót, fajdbogyót mert  ezek kitöltik a virágos növények közötti helyet zöld részekkel, ami nemcsak jól mutat de szigetel a lombjával
- A balkonláda tetejére nagyon vastagon terítsen fenyőkérget, dekorál, nedvesen tart és hidegben a töveket körül tudja venni vele, hogy megvédje a fagytól. Nagy hidegben takarja le az egész balkonládát fenyőgallyal!
Krizantém- Chrysanthemum 
A legnépszerűbb őszi  virágzó dísznövény. Rendkívül változatos színeivel és virágjaival nagy díszítőértéket képvisel.  Fényigénye nagy, de a déli naptól, ha tehetjük, óvjuk, mert akkor tovább szépek lesznek a virágok. Egész évben 10- 15°C optimális tartásukhoz. Tápoldatozni érdemes, mert kedveli a tápdús talajt. Elnyílott virágait csipkedjük szorgalmasan, akkor sokáig szép lesz.Nagyon mutatósak a nagy gömbkrizantémok, és mostanában jött divatba a trikolor vagy 3 színű krizantém, amikor egy nagyobb cserépbe, vagy konténerbe 3 különböző színt ültetnek egymás mellé. Igen dekoratív és exkluzív ajándék lehet.
TIPP: öntözni alulról ajánlatos, mert ha a leveleket víz éri, megbetegedhetnek; ám soha ne legyen száraz!
 Árvácska- Viola wittrockiana
Az árvácska sokszínű kétnyári növény, ez azt jelenti, ősszel már virágzik, a fagyokig nyílik és a hidegebb idővel nyugalmi állapotba kerül, ekkor érdemes fenyőággal letakarni
 Márciustól júniusig, vagy szeptembertől novemberig virágzik vetéstől függően. Ültethetjük tálba, cserépbe, balkonládába és virágágyásba egyaránt, fontos a jó vízáteresztő képességgel rendelkező talaj, valamit az, hogy ne hagyjuk kiszáradni. A virágzási időt meghosszabbíthatjuk, ha folyamatosan lecsipkedjük az elnyílt virágokat és egyéb növényi részeket. 
 TIPP:  A nagyfejűek állók, a kis fejűek többnyire futó, terjedő fajták, melyek jól mutatnak ámpolnában is. A barackos színűek illatosak.
 
 
Vékony hanga- Erica gracialis
 Bokros növekedésű, és felfelé törő hajtásait teljes hosszban beborítják az apró, harang alakú virágocskák. Erősen fagyérzékeny, de ennek ellenére nagyon sokáig díszít, a virágok lassan fakulnak ki, de mivel fagyérzékeny, a nagy hidegben érdemes betakarni. Napos, vagy félárnyékos, szélvédett helyen tartsuk.
TIPP: A savas, semleges talajt kedveli, vízigénye nagy.
Csarab, vagy Calluna
 A csarab évelő, télálló törpecserje, egyébként Norvégia nemzeti virága, Skóciában pedig a jó szerencse jelképe.
25- 30 cm magasra növő, örökzöld növény, sűrű ágrendszerrel. Virágai több hónapos virágzás után fokozatosan halványulnak el.
 Napos, félárnyékos fekvést igényel, savanyú talajban érzi jól magát.
TIPPHasonlóan savanyú talajban érzi jól magát, ültessük együtt más színű erikával.
Díszkáposzta- Brassica oleraceae var. Acephala
A közkedvelt díszkáposzta gyönyörű színeivel és csipkés leveleivel hangulatos dísze az őszi kertnek.Virágágyásban és balkonládában is jól érzik magukat, és bár némileg fagyérzékeny növény, de ha kicsit megcsípi a fagy, különösen a lilás árnyalatú példányoknak szebb színe lesz!  Az enyhébb teleken tavaszig is átvészelhet.   A közvetlenül a káposztából nemesített növény ehető!

TIPP: Talajban nem válogat, csak  a savas közeget nem kedveli.
Tudta, hogy ősszel nagyon jól lehet füvesíteni?
 Ilyenkor még elég a napsütés a csírázáshoz és a fű ősztől kora tavaszig képes begyökeresedni! Ősszel a fűmagok hamarabb kikelnek mint a gyommagok és tavaszra már a fűcsomók besűrűsödnek, így kevesebb lesz a ritkás gyep folt.
Meglévő gyep felülvetésének és téli előkészítésnek is most van itt az ideje. Fűmag-vetéssel pótolhatjuk az esetleg kiégett, kiszáradt foltokat gyepszellőztetés után. Téli kálium túlsúlyos műtrágyával  pedig felkészíthetjük a télre, a káliumtól a fűszálak szövetei vastagabbak lesznek így jobban ellenáll a téli fagyoknak, a hópenésznek és kora tavasztól szép, üde zöld pázsitja lesz!

 
Tudta, hogy ősszel nagyon jól lehet füvesíteni?
 Ilyenkor még elég a napsütés a csírázáshoz és a fű ősztől kora tavaszig képes begyökeresedni! Ősszel a fűmagok hamarabb kikelnek mint a gyommagok és tavaszra már a fűcsomók besűrűsödnek, így kevesebb lesz a ritkás gyep folt.
Meglévő gyep felülvetésének és téli előkészítésnek is most van itt az ideje. Fűmag-vetéssel pótolhatjuk az esetleg kiégett, kiszáradt foltokat gyepszellőztetés után. Téli kálium túlsúlyos műtrágyával LINK pedig felkészíthetjük a télre, a káliumtól a fűszálak szövetei vastagabbak lesznek így jobban ellenáll a téli fagyoknak, a hópenésznek és kora tavasztól szép, üde zöld pázsitja lesz! 
Használja ki a szép napsütést, kezdje ezekkel az őszi tennivalókkal a kertben:
Ültessünk virág hagymát hogy már kora tavasszal legyen szín a kertben!  
 Ne csak az ép termést szedjük le a fáról, hanem gyűjtsük össze a lehullott rothadó gyümölcsöt és a fán maradt összeaszalódott termést is, megtelepednek rajtuk a kórokozók és kártevőkés jövőre is fertőzhetnek.
Sok évelő növényt lehet tőosztással szaporítani, így azokat a növényeket, amelyek jól érzik magukat a kertünkben érdemes több helyen beültetni. A nagyobb cserjék, örökzöldek átültetésekhez is neki kezdhetünk!
A sövényeket utoljára ősszel kell visszavágni, hogy megelőzzük a korhadást a nedvesség felgyülemlése esetén. A lombos sövényeket csak annyira vágjuk vissza, hogy ne keletkezzenek lyukak, mivel ezek a tél során nem nőnek be, és a sövény csupasznak tűnik majd. A lehullott faleveleket is el kell távolítani a sövényről, mivel az egyébként nem jut elegendő friss levegőhöz és napfényhez, és korhadásnak indulhat.
A sziklakertet tisztítsuk meg a gyomoktól, a növényekre hullott falevelet távolítsuk el, mert kipusztulhatnak a növények. Ha sziklakertet akarunk építeni, erre most  a legalkalmasabb az idő, legfőképp a növények beültetése miatt, hisz a sziklakerti növények ültetési ideje is most van. Sziklakert telepítésénél leginkább évelő, és örökzöld növényeket ültessünk, amelyek szárazságtűrők.  
 
A kiürült virágágyásokat és veteményeseket is ássuk fel jó mélyen, hogy be tudják fogadni a csapadékot, és kellően porhanyósak legyenek tavaszra. Kötött talajú kertekben fel kell ásni a gyümölcsfák alját, szintén az optimálisabb csapadék befogadás miatt. Ilyenkor tápanyagokban gazdag marhatrágyát is bedolgozhatunk.
Ha szeretne komposztálót most érdemes megépíteni hogy a nemsokára aktuális metszéskor, lombhulláskor keletkező hulladékot beletéve tavaszra már komposztot tudjon adni növényeinek!
Ne várjon tavaszig az ültetéssel! A most ősszel ültetett növények tavaszra begyökeresednek!

 
Kövessen minket facebook oldalunkon! Aktualitások, akciók, kertészeti tanácsok egy helyen!
BUDAÖRSI KERTÉSZET:  06 70 607 9548, 06 70 419 9013, www.budaorsikerteszet.hu
2040 Budaörs, Károly király út 145. (Agip utcai körforgalomnál, a Diego előtt)
NYITVATARTÁS:  Hétfő-Szombat: 8-18, Vasárnap: 8-14
NATURAKERT: 2040.Budaörs Rákóczi út 40.
Amennyiben levelünk az ön részére nem hasznos, írjon nekünk milyen kertészeti téma érdekelné. Ha nem szeretne több tanácsot, kérjük kattintson saját e-mail címére az alább megtalálható  angol nyelvű feliratban.
Elnézést, ha zavartuk levelünkkel.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Budaörsi Kertészet · 2040 Budaörs, Kinizsi utca 1-3. · Budaörs, Budapest 2040 · Hungary

Email Marketing Powered by Mailchimp