Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?   Bekijk in browser
Feelgood
Heb je ook zo´n behoefte aan een beetje goed nieuws? De wereld lijkt immers niet vrolijker geworden te zijn de afgelopen jaren. Sommige mensen kijken daarom geen nieuws meer. Want ze raken overweldigd door klimaatstress, woningnood, asielproblematiek en stijgende energieprijzen. Maar er is ook goed nieuws! Dus stap uit je bubbel en kijk naar onze signaleringen als je je weer wat vrolijker wilt voelen.
En wil je zelf meer vat krijgen op de ontwikkelingen in de wereld: in september starten we weer met de Trendacademy!
Gespot
1. Buurtkoelkasten worden steeds gebruikelijker, zowel om voedselverspilling tegen te gaan als om mensen te helpen die weinig geld hebben voor eten. In Leeuwarden wordt het eten zelfs centraal ingezameld bij de Refood Factory en dan verdeeld over de koelkasten in de stad.
2. Verantwoord en bewust consumeren is het doel van het platform ´reparar´.
Daar kun je snel iemand vinden die jouw afstandsbediening repareert, je tent weer waterdicht maakt en de rug van je boek weer netjes maakt. Zodat jij geen nieuwe hoeft te kopen!
3. Airbnb-fan, maar wil je het beter doen? Kijk dan eens op Social bnb. Per locatie kun je zien aan welk duurzaam doel je bijdraagt met je verblijf.
4. Kijken door de ogen van designers (waarom maken ze wat ze maken?) en daardoor zelf anders gaan kijken. Dat brengt de podcast 'Verwondering', onlangs bekroond met zilver in de categorie 'eigen initiatieven' van de European Design Awards.
5. Lego is niet alleen om te bouwen maar is er ook om je kind te helpen over zijn of haar emoties te spreken. Spelvormen hiervoor maken deel uit van het duurzaamheidstraject van Lego.
6. 3D geprinte huizen zijn er al wel meer, maar deze uit de koker van Mario Cuccinella architecten is heel bijzonder want gemaakt van lokale klei. Hiermee is het het eerste ecologische 3D geprinte huis!
7. Als ouder van kinderen onder de 10 jaar weet je hoeveel plastic speelgoed er je huis binnenkomt. Maar hoe krijg je het er op een verantwoorde manier weer uit? Onder het motto 'fun comes full circle' biedt speelgoedfabrikant Mattel de mogelijkheid hun speelgoed terug te sturen. Het wordt zoveel mogelijk gebruikt om er nieuw speelgoed van te maken.
8. Gebana is een 'global farmers market'. Via het duurzame platform koop je als consument producten van boerenfamilies van over de hele wereld in bulk. Zo kunnen zij voortbestaan en heb jij lekker eten.
9. Bij Kusala maken ze zeep met de hand uit reststromen in de Blue City in Amsterdam. Fijn voor je lijf en goed voor het milieu! (maar zou de rijstcurry met komijnzeep nou echt van curry gemaakt zijn?)
Archeologie van de toekomst
Op 30 september vindt de eerste workshop plaats in het drieluik 'Archeologie van de toekomst'. In 'Design in time' onderzoeken we de datering en achtergrond van design ontworpen met een voorzienige blik. Zo werd de elektrisch auto al in 1884 uitgevonden maar omarmen we die nu pas. Waar zat het ‘tipping point’?
We vinden het belangrijk om hier een workshop aan te wijden omdat de timing van je signaleringen in de tijd een van de moeilijkste opgaven is voor een trendprofessional!

Ingangseisen: Module 1 afgerond of aantoonbare ervaring in het werken met trends.
Praktisch: 30 sept 9.00 - 12.30 uur
Locatie: Room2Learn, Utrechtsedwarsstraat 13-1, Amsterdam
Let op: voor deze workshop moet je een voorbereidende opdracht doen!
Kijk hier voor meer informatie.
Trendacademy Module 1 & 3 najaar 2022
Dit najaar bieden we je zowel de kans om te starten met de Trendacademy in
Module 1, als om hem af te ronden in Module 3.
Wil je starten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake.
Wil je finishen? Meld je dan aan!

Startdata Module 1: 9 september / 13 januari 2023
Startdata Module 3: 9 september / 14 april 2023
Inschrijven of een intake plannen? Mail office@rozenbrood.nl
Toekomst van de zorg
Het afgelopen half jaar verdiepten we ons in de toekomst van de zorg. Wie het nieuws een beetje bijhoudt, weet dat de druk er hoog is en de vraag om zorg alleen maar toeneemt. Waar liggen er kansen om de zorg in goede banen te leiden?
We trainden een team van het Isala Ziekenhuis om trends te spotten en als een trendwatcher naar hun eigen werkveld te kijken. Daarna maakten we de stap naar toekomstscenario's. Het werk dat we in de vijf sessies met deze gevarieerde groep gedaan hebben, vormt input voor de strategie van het ziekenhuis.

We begaven ons ook op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg. In opdracht van Fivoor, specialist in forensische en psychiatrische gezondheidszorg, bereidden we een inspiratiedag voor. Die bestond uit een trendpresentatie over de toekomst van Nederland in 2032 en een viertal workshops. In de workshops brachten we gespecialiseerde trendkennis over op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. En activeerden we de expertkennis van de deelnemers. Dit leidde tot nieuwe inzichten, nieuwe concepten, meer verbinding met elkaar. En natuurlijk tot bouwstenen voor het nieuwe strategische plan wat het doel van de dag was.
Weten voor welke onderwerpen je ons nog meer kunt inhuren? Kijk hier.
Onzekere Zaken
Wat fijn als een overheid het belang ziet van werken met trends in de maatschappij. We vonden het dan ook erg leuk om uitgenodigd te worden een bijdrage te leveren aan het Onzekere Zaken Festival, een samenwerking van de Provincie Noord-Brabant, Brabant Kennis en Fontys ACI. Wij zitten immers elke dag middenin de onzekere zaken! Juist in de vernieuwingen die nog geen duidelijke toepassing of plek hebben, zitten vroege signalen verstopt van een veranderende maatschappij. Onze bijdrage was dan ook een korte training van het enthousiaste en diverse publiek in het analyseren van door ons geselecteerde trendsignalen. Om hen te laten zien hoe wij werken en denken. Maar vooral ook om ze zelf te bewegen op die manier naar hun omgeving te kijken en daar informatie op te halen.
Zelf met trends leren werken? Binnen de Rozenbrood Trendacademy maken we ook trendtrainingen op maat voor beginners en gevorderden. Je vindt hier meer informatie. Of stuur gewoon een mail naar office@rozenbrood.nl voor een vrijblijvende kennismaking en bespreking van jullie trainingsbehoefte!
Nieuw: Module *
Heb je een trenddoel waar je naar toe werkt en waarbij je training, coaching en/ of input kunt gebruiken? Vanaf nu bieden wij Module * aan (spreek uit: module ster). Dit is een module die we op maat voor jou samenstellen. We kijken naar je achtergrond in het werken met trends en naar het doel dat je wilt bereiken. Puttend uit onze ervaring op zowel de Trendacademy als in de trainingen voor bedrijven en overheden maken we dan voor jou een programma. Online, offline, een combinatie, coaching, input, het kan allemaal. Meer weten?
Waar was Rozenbrood?
Voor onze eigen trendinspiratie gaan we graag op pad naar evenementen, musea of andersoortige trendbijeenkomsten. De afgelopen tijd waren we bij Art Rotterdam, het NPO Innovatiefestival, European Women in Technology conferentie en op de Floriade.
Trots op: Simone Mutsaers
In deze rubriek laten we zien hoe een oud-cursist van de Trendacademy werkt met trends in zijn/ haar praktijk. Dit keer is de beurt aan Simone Mutsaers, innovatie-onderzoeker bij de NPO:
'Ik ben een onderzoeker die in de loop van de jaren het accent heeft verlegd van kijken naar gedrag in het verleden naar gedrag in de toekomst. Waar ik vroeger mensen vroeg naar hun gebruik of een concept voorlegde om reacties te polsen, sta ik nu vooraan in de productieketen. Welke behoeften zien we ontstaan? En kunnen we daar passende oplossingen voor bedenken? Op die manier heb je als onderzoeker ook een meer actieve signalerende rol, en die past me goed. Sinds een paar jaar doe ik dat bij NPO Innovatie op het speelveld van media, maatschappij en technologie. Op die manier proberen we nieuwe experimenten en innovaties te bedenken die aansluiten bij de tijdsgeest en veranderende waarden.
De Trendacademy heeft me geleerd om ook juist buiten je sector te kijken wat er gebeurt en om die veranderingen te relateren aan je eigen werkveld. Het interessante is dat je trends op verschillende niveaus kan toepassen. Het gaat over strategie, marketing en content. Daarnaast vind ik het een enorme meerwaarde dat er een netwerk is ontstaan van toekomstonderzoekers en –denkers die elkaar versterken maar ook verschillende expertises hebben. Mijn grootste uitdaging is om trendonderzoek behapbaar te houden. Zo houden we bij NPO goed in de gaten wat er gebeurt op het gebied van technologie en platforms. Maar de ontwikkelingen gaan ontzettend snel. Daarbij is technologie inzetten voor ons geen doel op zich, maar een middel'.
Tips:
- The Optimist Life  Al jaren de verzender van ´The Optimist Daily´ gaan ze nu op 30 juni live met een event over de ´tussenruimte´ op weg naar een betere wereld.
- Ook CNN heeft door dat het nieuws dat ze brengen niet bepaald positief is. Daarom hebben ze de 'CNN feelgood fix' in het leven geroepen. Daar brengen ze 'stories that restore our faith in humanity'.
- Tiktok staat al bekend om de vrolijke filmpjes maar doet daar graag nog een schepje bovenop door deelnemers op te roepen filmpjes te maken met #romanticizeyourlife. Ze hebben inmiddels 550 miljoen views.
- Graduationshows 2022 Een nieuwe lichting, een nieuw geluid? Op deze pagina de mogelijkheden om het eindexamenwerk van kunststudenten live (of soms besloten) te kunnen bekijken.
- Verse trendblogs van onze Module 2 cursisten! Over schaamte, klimaatkunstenaars, genderspecifieke zorg en nog veel meer. Te lezen op de website van de Trendacademy.
- Feel good festival anyone? Niet met elkaar verbonden wel organiserende zielen met dezelfde gedachte in Oostenrijk en België. Verder vonden we feel good pop, diverse feel good shops en natuurlijk de Feelgoodmarkt In Eindhoven. Het is wel duidelijk dat we hier behoefte aan hebben!
 
Copyright © 2022 ROZENBROOD. Alle rechten voorbehouden.

https://picturingthefuture.com/

office@rozenbrood.nl

* Klik hier om je af te melden
**Klik hier om je gegevens te wijzigen


         
Facebook
Twitter
Email
Website
Pinterest
Instagram


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ROZENBROOD · Warmoesstraat 155 · Amsterdam, NH 1012 JC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp