Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?   Bekijk in browser
Let's do better
We blijven bij de positieve geluiden, net zoals in de vorige nieuwsbrief. Want hoewel we ons -net zoals jij- heel wat negatieve toekomsten kunnen voorstellen, gaan we ervan uit dat we collectief die kant echt niet uit willen. Daarom hoopvolle signalen van organisaties die elk op hun werkgebied het verschil aan het maken zijn. Daarnaast natuurlijk nieuws over de activiteiten waarmee wij dat doel proberen te bereiken: de trendpresentaties van Rozenbrood voor onze opdrachtgevers en de trainingen van de Trendacademy. Want wie op de toekomst voorbereid is, maakt betere keuzes!
Gespot
1. 'Koffie zonder de bittere nasmaak van ontbossing' zo profileert de koffie van Northern Wonder zich. Dit Nederlandse bedrijf maakt koffie van vijgen, rogge en kikkererwten. Naar keuze met of zonder cafeïne. En natuurlijk ook geschikt voor je Nespresso.
2. Ook op kleinere schaal zijn er veel organisaties bezig met het beter te doen. Dagblad Trouw zette de meest duurzame initiatieven van 2022 op een rijtje: Trouw Duurzame 100 van 2022.
3. Supermarkt Lidl en duurzaamheid lijken misschien een niet voor de hand liggende combinatie maar dat klopt niet. In 2019 openden ze hun eerste klimaatneutrale supermarkt. De supermarkt die ze in 2021 opleverden in het Almeerse Oosterwold is de duurzaamste supermarkt van Nederland. CO2- en energieneutraal en zelfs eigen afval is verwerkt: oude werkkleding van medewerkers vormt een deel van de isolatie.
4. Er worden 70 miljoen schoenen per dag geproduceerd. Waar blijven die als ze afgedankt worden? Het Nederlandse bedrijf Fastfeetgrinded ontwierp de eerste ´Shoe Recycle Machine´. De materialen die dat oplevert worden nu apart hergebruikt maar er wordt gewerkt aan gerecyclede schoenen!
5. Een groen Nederland kan echt, bedacht een aantal medewerkers van adviesburo Rebel en ze schreven hun eigen regeerakkoord.
6. Global Alliance for the Rights of Nature ofwel GARN is een platform dat zich richt op het veranderen van onze houding ten opzichte van de natuur. De leden -zowel individuen als organisaties- zetten zich wereldwijd in om te zorgen dat de natuur rechten krijgt en dat deze beschermd worden.
7. NL2025 is een platform dat bestaat uit ceo's en leiders uit de wereld van kunst, wetenschap en sport. Onder het motto 'samen maken we Nederland' zetten ze zich in om initiatieven te ondersteunen op voorwaarde dat deze op hun beurt weer anderen ondersteunen.
8. Dawn neemt als eerste Nederlandse reclamebureau niet alleen verantwoordelijkheid voor hun eigen footprint maar ook voor de footprint van bedrijven voor wie ze werken. Ze compenseren hun CO2 en delen hun voedsel met organisaties in de buurt om afval te voorkomen. Ze gaan met de billen bloot door een Client Disclosure Report te publiceren. Hierin laten ze zien in welke mate ze klanten met een hoog koolstofgehalte helpen groeien, of ze voor klanten in controversiële sectoren werken en hoeveel ze daaraan verdienen.
9. De Foundation Academy, een initiatief van Nieuw Wij, is een Universiteit voor mensen die niet de juiste papieren hebben om in Nederland te studeren, zoals bijvoorbeeld vluchtelingen.
Archeologie van de toekomst/ nieuwe data
De bijeenkomsten van het drieluik 'Archeologie van de toekomst' zijn verplaatst! De nieuwe data om je terug te graven in het verleden om zo beter naar de toekomst te kijken zijn 3 feb, 17 mrt en 21 april 2023. Dus heb jij zin om je trendwatchersbrein extra te prikkelen en te trainen? Meld je dan aan. De workshops zijn ook los van elkaar te volgen.
De bijeenkomst van 3 februari vindt plaats in het Evoluon in Eindhoven. Na de training heb je dus de gelegenheid om -geheel in thema- de expositie Retrofuture te bezoeken! Via ons kun je bij vooraanmelding 20% korting krijgen op de entreeprijs.
Deadline voor aanmelding voor deze workshop is 22 december!

Praktische informatie:
Design in time - 3 februari
Evoluon, Noord Brabantlaan 1 A, Eindhoven 9.30 - 12.30 uur
Retracing Trends - 17 maart
Room2Learn, Utrechtsedwarsstraat 13-1, Amsterdam 14.00 - 17.00 uur
Old Future - 21 april
Room2Learn, Utrechtsedwarsstraat 13-1, Amsterdam 14.00 - 17.00 uur

Ingangseisen: Module 1 afgerond of aantoonbare ervaring in het werken met trends.
Let op: voor deze workshops moet je een voorbereidende opdracht doen!
Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.
Trendacademy Module 1, 2 en 4 voorjaar 2023
We starten 2023 met een Module 1. Dat is pas een goed begin van een nieuw jaar! Voor diegenen die Module 1 hebben afgerond bestaat de mogelijkheid om in te stappen in Module 2. En voor diegenen die Module 3 hebben afgerond en opnieuw een begeleid onderzoek willen doen, uitmondend in een trendproduct, start in maart Module 4.
Wil je starten in Module 1? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. Ook bij Module 4 hoort een intake. Wil je doorstromen naar Module 2? Meld je snel aan want er is beperkt plaats. Aanmeldingen worden afgehandeld op volgorde van binnenkomst.

Alle data van Module 1: 13 januari 2023
Alle data van Module 2: 13 januari 2023
Alle data van Module 4: 3 maart 2023
Inschrijven of een intake plannen? Mail office@rozenbrood.nl
Wonen 2050
Voor de gemeente Almere deden we een onderzoek naar wonen in 2050. Welke woonvormen gaan we zien in deze op duurzaamheid gerichte stad? En welke rol spelen technologie en sociale verbinding? Aan de hand van trends, waarden en vroege signalen in het nu schetsten we een beeld van 2050 met een doorkijkje naar 2100. Locatie was de mooie filmzaal van de bibliotheek in Almere. In de bij de presentatie behorende workshop werkten we met een kleinere groep trendsignaleringen over wonen en bouwen door om de geschetste scenario's op het Almere van nu en de toekomst te plotten. Een fijne opdracht!
Weten voor welke onderwerpen je ons nog meer kunt inhuren? Kijk hier.
Trendrede
Rozenbrood maakt deel uit van het nieuwe team dat dit jaar de Trendrede verzorgt. Mogelijk heb je al deelgenomen aan de enquête of aan een van de sessies waarin we kennis ophaalden uit het land: wat moet er nu eigenlijk in die Trendrede staan? Op dit moment zijn we hard aan het schrijven. Met ontwikkelingen die elkaar in zo'n hoog tempo opvolgen, blijven we waarschijnlijk tot het laatste moment tweaken. Maar het is erg leuk om dit in een team van toekomstprofessionals te doen. Graag nodigen we je uit om op 2 december bij de presentatie van de Trendrede te zijn. Hij zal ook per livestream te volgen zijn. De inschrijving gaat binnenkort open.
Houd de website van de Trendrede in de gaten!
Pakhuis de Zwijger, 2 december 17.30 -19.00 uur.
One Day
Wordt je enthousiast van al dit nieuws maar weet je niet zeker of het iets voor jou is? Volg dan de One Day training! Op 2 juni kun je kennismaking met dit vakgebied. Je wordt ondergedompeld in de theorie achter werken met trends. En gaat het daarna meteen in de praktijk brengen in een trendspottour. 'All in One Day' en misschien wordt het wel 'day one' van een heel nieuw pad!
Aanmelden via office@rozenbrood.nl.
Voor groepen verzorgen we ook One Day trainingen op andere data en locaties. 
Waar was Rozenbrood?
Voor onze eigen trendinspiratie gaan we graag op pad naar evenementen, musea of andersoortige trendbijeenkomsten. De afgelopen tijd waren we bij Brave New World, de opening van Retro Future in het Evoluon, het festival Society 5.0, de Kraaiennestdag van Rijkswaterstaat en natuurlijk op de Dutch Design Week.
Trots op: Jacqueline Bosker
In deze rubriek laten we zien hoe een oud-cursist van de Trendacademy werkt met trends in de praktijk. Dit keer is de beurt aan Jacqueline Bosker, chief procurement officer bij een groot ziekenhuis.
 
"Ruim 30 jaar geleden startte ik mijn carrière in de modewereld. Internet bestond toen nog niet. Om een modecollectie te ontwikkelen die aansluit bij wat de consument wil, is het essentieel om goed alle signalen binnen de tijdsgeest op te vangen, te ordenen en te vertalen naar je producten. Timing is daarbij cruciaal. Daarvoor reisde ik destijds de hele wereld rond: van Tokyo naar NY en langs diverse Europese steden zoals Milaan, London en Parijs etc. Na mijn modebanen werkte ik als consultant binnen diverse branches. In 2015-2016 volgde ik de eerste 3 modules van de Trendacademy. Ook presenteerde ik tijdens het trendevenement 'Picturing the Future | Trends galore (2016) in Pakhuis de Zwijger ‘de toekomst van de ruimtevaart in 2070’.
 
Nu ben ik eindverantwoordelijk voor de inkoopafdeling van het grootste topklinische ziekenhuis in Nederland. De zorg is een sector in transitie. Willen we zorg betaalbaar houden, dan moet we het anders gaan organiseren. Mijn trendachtergrond helpt mij om mijn gedachten te scherpen; goede analyses te maken; de organisatie in deze veranderingen mee te nemen; verschuivingen en trends in kaart te brengen en ideeën aan te dragen ook van buiten de zorg. Ik spons altijd graag weer even bij Djenny en Nanon om steeds weer met een frisse blijk naar de toekomst te kunnen blijven kijken, mijn trendaccu op te laden en vol inspiratie aan de slag te gaan".
Tips:
- Luister naar de Trendrede! Dat kan in de Grote zaal van Pakhuis de Zwijger, maar ook via de livestream.
- Wonderful things expositie van modefotograaf Tim Walker voor als je even aan de realiteit wilt ontsnappen. Kunsthal Rotterdam t/m 29 januari.
- Tomorrow is a different day. Kunstwerken uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam die een andere kijk bieden op de toekomst
- Dwarsverbindingen door de Australische kunstenaar Richard Bell die in zijn werk de dekolonialisering van de witte kunstwereld bepleit. Van Abbemuseum t/m 4 december.
- Jonge hedendaagse fotografen die hedendaagse problemen in hun werk aan de kaak stellen te zien bij Foam Talent 2022 t/m 18 januari.
- Immersive tech week in Rotterdam 28 november t/m 2 december.

 
Copyright © 2022 ROZENBROOD. Alle rechten voorbehouden.

https://picturingthefuture.com/

office@rozenbrood.nl

* Klik hier om je af te melden
**Klik hier om je gegevens te wijzigen


         
Facebook
Twitter
Email
Website
Pinterest
Instagram


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ROZENBROOD · Warmoesstraat 155 · Amsterdam, NH 1012 JC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp