Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?   Bekijk in browser
Zoom in
Het thema van deze nieuwsbrief heeft niets te maken met de videotool Zoom. Want zoom-moe zijn de meesten van ons wel. Nee, 'zoom in' staat voor specifieke aandacht. Aandacht voor mooie initiatieven die een voorbode zijn van veranderingen in de samenleving. In onze rubriek 'tips' vind je dit keer alleen maar podcasts. Ze zoomen in op toekomst gerelateerde onderwerpen. Laat je verrassen en start je reis door podcastland als je die nog niet begonnen bent!
En vooruit, als je toch de digitale wereld niet los kunt laten, tonen we je wat alternatieven voor Zoom waarmee we zijn gaan werken in de afgelopen maanden. Deze tools houden wij er zeker in!
Gespot
1. Zoiets simpels als maandverband, veel meisjes en vrouwen blijken er geen geld voor te hebben. In Schotland zijn dat soort producten na invoering van de tamponwet nu gratis te krijgen. Amerikaanse ontwerpers vragen aandacht voor 'period poverty' met een speciaal lettertype. Dat bestaat natuurlijk alleen maar uit punten. Je kunt het hier downloaden.
2. Slo architects uit New York ontwierp deze dome gemaakt van plastic flessen en duizenden wegwerp mondkapjes. De materialen staan symbool voor hoe je iets moois kunt maken van afval, dat mensen met elkaar verbindt.
3. 
De Bijlmer is na 00.30 uur niet meer met de metro te bereiken. 'Niet ok', vinden de mensen die juist in de nacht moeten werken en natuurlijk de partypeople. De Mobiele Omroep Bijlmer maakte van lijn 54 tijdelijk een studio en bracht hun verhalen ten gehore.
4. Wat gebeurt er in China zodat wij onze mooie kerstversiering kunnen hebben? Verstilde mooi gefilmde documentaire die een stukje van het leven van fabrieksarbeider Chen Li Ming volgt. Film van Richard John Seymour.
5. Design Studio Vouw maakte deze mooie lantaarn vanuit hun slow tech ideologie. De lantaarn buigt zich naar de voorbijganger om hem speciaal bij te lichten.
6. Fixing Fashion is het platform van ontwerper Dave Hakkens waar je niet nóg meer kleren aangeboden krijgt om te kopen, maar waar je kunt leren om nog iets te maken van wat je al hebt. Door kleding te repareren en kledingstukken te combineren tot iets nieuws bijvoorbeeld.
7. Opnieuw maakten Adidas en Lego samen een schoen: de ZX8000 bricks collection. Verkrijgbaar in primaire legokleuren met op de hiel de kenmerkende lego-noppen. Hoewel '8000' verwijst naar het materiaal en niet naar de hoeveelheid stenen, wordt de schoen in de lancering geheel opgebouwd uit legosteentjes!
8. Klimaatverandering en globale armoede van je bed? Tijdens de Change Now conferentie worden de millennium doelstellingen gekoppeld aan innovaties en innovators. Aan de slag!
9. Mathijs van Gageldonk ontwierp de Exercise Through Navigation workouts tool. Hij wil multifunctioneel fitnessmeubilair in bestaande openbare ruimtes zoals op stations. Op deze manier kun je micro-workouts in je dagelijkse routines integreren. Via online workout-tutorials leer je wat je ermee kunt.
Trendtrainingen
Heel voorzichtig zijn we weer begonnen trainingen te geven 'in real life'. Hoe leuk onze ontdekkingstocht in virtueel trainen ook is – bepaalde tools blijven we zeker inzetten – IRL is nog steeds onze favoriet. Dat betekent 1,5 meter afstand, sneltesten op locatie en extra groot werkmateriaal om ook veilig samen te kunnen werken. Zo trainden we deelnemers aan het Strategie Programma van de Baak. Ook trainden we jonge musici uit het talentontwikkelingsprogramma van de Noorderkerk Concerten in cultureel noodhospitaal Felix Meritis. Inzicht in de toekomst is immers voor iedereen belangrijk! Heb je belangstelling voor een trendtraining? Neem contact met ons op via office@rozenbrood.nl
Ai to the rescue
Vorig najaar deden we een onderzoek naar de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg in het kader van de managementdag van de GGZ Oost Brabant. Wat een interessant onderzoeksveld! We werkten met trendsignaleringen en scenario's. Vanzelfsprekend speelt technologie een grote rol in de geestelijke gezondheidszorg en kunstmatige intelligentie in het bijzonder. Om het onderzoek breder bekend te maken, lichtten we in het digitale magazine 'GGZ totaal' een aantal trendsignaleringen toe. Je kunt het hier lezen.
Trendacademy: start module 1
Zin om te starten met de Trendacademy? Te leren hoe je trends spot en ze kunt toepassen? Volg dan de Trendacademy! In ons modulair trainingsprogramma werken we met groepen van maximaal 10 personen. Alle aandacht dus voor onze cursisten! Heb je belangstelling, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek via office@rozenbrood.nl.
Hier vind je de data van de eerste module. En ben je benieuwd hoe anderen de Trendacademy beleefden? Referenties vind je hier.
To zoom or not to zoom
Er is meer dan zoom (of Teams of Google meet)! Er zijn allerlei leuke tools die meer dynamiek, personalisering en samenwerking mogelijk maken. We probeerden er een paar uit de afgelopen tijd.
Voor onze trendtraining voor de inspiratiedag van SintLucas, vakschool voor creatief talent, traden we op op de site van The Barn Games. 'Zoom meets minecraft' omschrijft deze tool het best. Leuk om als avatar rond te lopen, met anderen te praten en het programma zich te zien ontvouwen!
Bijzonder leuk vonden we Spatial chat. In deze tool beweeg je zelf door een virtuele ruimte. Het werkt net zoals in het echt: hoe verder weg je loopt van de spreker, des te minder je hoort. Sta je in een groepje, dan hoor je wat daar besproken wordt. Heerlijk om niet in een statisch zoomvakje te zitten. Bovendien konden we ons even terug wanen in onze dierbare Trendstudio. Die hadden we natuurlijk als virtuele plek gekozen!
Tenslotte zijn we helemaal gevallen voor Miro. Een tool om in samen te werken die creativiteit en open nadenken bevordert.
TC • Zoom bijeenkomst
Op de rol voor mei:
Vrijdag 28 mei 10.00 - 11.00 uur • Carla de Waal & Daniëlle Schreurs verzorgen een geleide discussie over de toekomst van de werkplek.

De zoomsessies staan open voor (oud)cursisten die zijn aangemeld bij de TrendConnection appgroep. Hierin worden de zoomlinks gedeeld. Vooraanmelden voor de sessies is niet nodig. Lees meer over TrendConnection.
Trots op Tjarda Wessels
Tjarda werkt als zelfstandig conceptontwikkelaar op het gebied van fashion en retail. Werken met trends is een tweede natuur voor hem. Toch ging hij de Trendacademy volgen om meer grip te krijgen op hoe trends werken, om ze nog beter in te zetten voor zijn werk. Gestrand tussen 2 modules door de pandemie heeft hij ondertussen niet bij de pakken neergezeten: hij opende zijn winkel Republiek aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Zelf zegt hij over de winkel: "Het gaat om
winkelen en even weg mogen zijn in een omgeving die je iets brengt in plaats van iets van je te willen. Binnen de vier muren van Republiek staat empathie centraal: het gaat om de mens die het maakt en degene die het koopt. In tijden waarin bijna alles draait om sustainable vergeten we onze mede mens te vaak die het maakt. Een langdurige relatie tussen maker en consument kan zo ontstaan, met andere woorden slow luxury". De winkel biedt dan ook mooie en duurzame producten met een verhaal erachter. Daarnaast fungeert ze als galerie. Tjarda: "Zowel voor de winkel als voor de gallery onderzoek en implementeer ik trends. Korte termijn is voor inkoop, lange termijn voor het ontwikkelen van een strategische visie. Een trend herkennen is niet voldoende. Ik kijk naar onze missie en pas daar de trends op toe". 
Republiek website en webshop
Instagram
Zoom in op
• Schrijfster Noreena Herz over eenzaamheid. 
1 nieuwsthema per dag uitgediept door NRC podcast. 
• Psychiater Damiaan Denys over onze mentale toekomst
• Nos tech podcast.
• Roma Yampolskyi over oncontroleerbaarheid, onbegrijpelijkheid & onverklaarbaarheid van AI
• Betere steden voor vrouwen bij Future Cities Laboratory. 
• Dave Couture en Jack Fritz van Deloitte over de kansen voor 5G
Copyright © 2021 ROZENBROOD. Alle rechten voorbehouden.

https://picturingthefuture.com/

office@rozenbrood.nl

* Klik hier om je af te melden
**Klik hier om je gegevens te wijzigen


         
Facebook
Twitter
Email
Website
Pinterest
Instagram


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ROZENBROOD · Warmoesstraat 155 · Amsterdam, NH 1012JC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp