Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?   Bekijk in browser
Do it yourself
Het tijd perk van het nieuwe ´doe-het-zelven' is aangebroken. De angst voor welke kant het op gaat met de wereld en in het bijzonder met het klimaat is een grote drijver hierachter. Maar ook het gebrek aan vertrouwen: wat zit er in mijn eten? En hebben er echt geen kinderhandjes aan mijn nieuwe broek gewerkt? Zelf doen biedt dan zowel transparantie als het gevoel een steentje te kunnen bijdragen aan een betere wereld. Door COVID-19 is er nog een extra factor aan toegevoegd: we hebben weer ontdekt hoe fijn het is om iets met onze handen te maken. In deze nieuwsbrief vind je dus inspirerende voorbeelden van DIY, inclusief zelf leren werken met trends natuurlijk.
Gespot
 1. Danik Uderbekov, een ontwerper uit Kazachstan, maakte in coronatijd deze stoel van materialen uit zijn directe omgeving, met simpele technieken en wat 3d-printen. Volgens hem is industriële productie van meubels niet meer nodig. 
2. Het Japanse ontwerpburo Nendo ontwierp voor het Italiaanse tassen-retailplatform Up to you anthology de tas 'Mai'. De tas wordt geleverd als een vel gekleurd leer. De koper maakt er zijn eigen tas van door het leer te vouwen en vast te zetten met nagels. Het bedrijf staat trouwens open voor tassendesigns van iedereen en begeleidt de productie als ze in je ontwerp geloven.
3. Het Duitse ontwerpburo 8 Minutes heeft een serie kantoormeubilair ontworpen waarmee je een kantoorruimte flexibel kunt inrichten. Omdat een kantoor voor verschillende soorten activiteiten gebruikt wordt. Met het meubilair kunnen de gebruikers gemakkelijk de ruimte zo inrichten dat hij past bij hun activiteit. 
4. Bio bombola is een project van het Londonse ecoLogicStudio. Algen als je nieuwe plant in huis, die de lucht verfrissen en een bron van vegetarische proteïnen vormen. Je bouwt de installatie zelf en oogst ook zelf.
5. Zelf je eigen huis bouwen? Why not! Den Outdoors helpt je bij alle facetten: van ontwerpen, tot plannen en het aanvragen van vergunningen. Volg het stappenplan!
6. Kinderen maken hun eigen kleren in de Alma Borealis workshops. En dan het liefst als puzzels, zodat je per keer kunt bedenken wat nu fungeert als mouw of hals.
7. De Lien Foundation toont hacks om Ikea producten te gebruiken als readymades om zelf dementie-vriendelijke omgevingen te maken: hack care
8. Zhou Florence ontwikkelde Re-crafting plastic een circulair ecosysteem voor restmaterialen. Hergebruiken we in de toekomst zo ons eigen plastic?

9. Dat vinyl niet dood is, dat weten we al een tijdje. Maar nu kun je ook je eigen platen maken! Niet van life muziek, maar door de Phonocut aan te sluiten op je geluidsdevice. Zo leg je je favoriete spotify-playlist gewoon op je draaitafel! Wel nog even ondersteunen op Kickstarter.
 
Make it (work)
Op 12 oktober gaf Rozenbrood een keynote over de toekomst van het creatieve ambacht op de 'Ruimte in Zicht'-dag van Nimeto. Nimeto is een MBO vakschool voor 'creatieve ruimtemakers'. Behalve het presenteren van de keynote Make it work verzorgden we ook twee workshops over de doorvertaling van de trends naar de opleiding op de korte en langere termijn. Het was een mooie inspiratiedag en we zijn blij dat we daaraan een bijdragen hebben kunnen leveren.
Incompany Trendtrainingen
Binnen Rozenbrood doen we trendonderzoek in opdracht van bedrijven en overheden. We maken daar een inspirerende presentatievorm van en werken dat met de stakeholders door. Op de Trendacademy trainen we mensen die zelf meer grip willen krijgen op trends en het willen toepassen in hun werkveld.
We merken nu dat juist de opdrachtgevers van Rozenbrood behalve een informatievraag ook steeds meer een trainingsvraag stellen. Ze willen niet alleen weten welke ontwikkelingen er aan gaan komen, maar hier ook zelf in getraind worden. We hebben hiervoor een trendtrainingsprogramma ontwikkeld dat we incompany kunnen geven. Het programma bestaat uit verschillende elementen die we selecteren op basis van doel en doelgroep van de training. Ook belangstelling voor een incompanytraining? Meer informatie lees je hier.
Neem contact met ons op via office@rozenbrood.nl.
Trendacademy 2022
In januari starten we weer met module 1 van de Trendacademy. Dus voor alle twijfelaars die dit najaar nodig hadden om weer op de rit te komen: het is tijd ons van je bucketlist af te strepen door je in te schrijven! 
Wij trainen je om trends te zien, te duiden en om ermee te werken in je werk. Of je nu alleen 1 module volgt of alle drie de basismodules, we garanderen je nieuwe ogen om mee naar de samenleving te kijken.
In een vrijblijvend intakegesprek kijken we of de Trendacademy en jij een match zijn. Stuur ons een berichtje als je zo'n afspraak wilt inplannen via office@rozenbrood.nl.
We starten ook een module 2. Er is beperkt plaats.
Trots op Rosemarie Konijnenburg
'When nothing is sure, everything is possible’
Bovenstaande quote van schrijver Margaret Drabble is kenmerkend voor het toekomstenthousiasme van Rosemarie Konijnenburg. Een enthousiasme dat in 2013 en 2014 verder aangewakkerd werd tijdens het volgen van M1, M2 en M3 van de Trendacademy. Met haar presentatie ‘The Rise of Organisational Consciousness’ onderzocht ze het gebied dat haar nog steeds het meest fascineert: gezamenlijk organiseren voor een betere wereld. Rosemarie is merkstrateeg en begeleidt bedrijven, gemeenten en ondernemers bij het vinden van hun identiteit en het ontwikkelen van strategieën om de toekomst vorm te geven. Samen met Thomas Blekman schreef ze in 2012 het boek ‘Orkestratie van Effectuation – het organiseren van ondernemend gedrag’. Sinds 2019 doceert ze als Field Expert het vak Trend- en Freshwatching bij de Global School for Entrepreneurship, een geaccrediteerde Hogeschool voor jonge ondernemers, mede opgericht door Thomas. Vanuit het verlangen om de kennis over en het gebruik van toekomstverkennen te stimuleren in het Nederlandse bedrijfsleven, is ze bestuurslid van de Dutch Future Society. Deze stichting zet zich in voor kennisverspreiding en het verstevigen van het netwerk van toekomstverkenners, trendwatchers, futuristen en iedereen die professioneel met de toekomst bezig is. Omdat het weer eens tijd werd om zelf het onderzoek in te duiken en met de prettige herinneringen aan de vorige modules is Rosemarie in najaar 2021 gestart met M4.

Rosemarie Konijnenburg | Het Rijk der Verbeelding

Wil je de vorige afleveringen uit deze rubriek nog eens nalezen? We hebben ze verzameld op onze website. Omdat we trots zijn en omdat het geheel zo'n prachtige staalkaart is van hoe je met trends kunt werken.
TrendConnection
Nu een groot deel van het leven zich weer 'in real life' afspeelt, draaien we het aantal online bijeenkomsten wat terug. Maar niet naar nul natuurlijk! Graag wisselen we op de eerstvolgende zoommeeting signaleringen uit die je hebt opgedaan op de Dutch Design Week. We doen dit op dinsdag 9 november van 16 tot 17 uur. Aanmelden is niet nodig, DDW bezocht hebben wel.
Deze bijeenkomsten staan open voor leden van TrendConnection, het alumninetwerk van de Trendacademy.
Tips:
- Je creatieve denkspieren beter trainen? Gebruik het Creative Thinkers Rethink Book!
- Niet zozeer zelf doen als wel zelf onder vinden is de 'No-One Show by Futurists Foundation' van Jerzy Bielski, Tatiana Rosa & Thomas Brand. De No-One Show neemt je mee op virtuele, audiovisuele reis door een wereld gedomineerd door codes en algoritmen, om de essentie van het menszijn te ontdekken. Het is een combinatie tussen een 360° -film en een interactieve live performance in de nieuwe Amsterdamse culturele hotspot Splendor, 30 en 31 oktober.
- Brainwash Festival | 30 en 31 oktober Wie zijn de meest inspirerende filosofen en wetenschappers en de spannendste makers en schrijvers van dit moment? Een explosie van gedachten, vragen en ideeën met meer dan 120 sprekers in circa 70 programma’s.
- Brave New World | 8 en 9 november is een jaarlijkse conferentie voor mensen die willen weten wat de toekomst in petto heeft en hoe dit hun zaken, beleid en leven zal beïnvloeden. Zullen de werelden van cultuur, filosofie, wetenschap, technologie en storytelling met elkaar in botsing komen?
Copyright © 2021 ROZENBROOD. Alle rechten voorbehouden.

https://picturingthefuture.com/

office@rozenbrood.nl

* Klik hier om je af te melden
**Klik hier om je gegevens te wijzigen


         
Facebook
Twitter
Email
Website
Pinterest
Instagram


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ROZENBROOD · Warmoesstraat 155 · Amsterdam, NH 1012JC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp