Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?   Bekijk in browser
Train for life
Leren doe je niet alleen meer op school, leren doe je je leven lang. Dat is maar één van de grote veranderingen in het denken over onderwijs en over hoe je kunt leren, van wie en wanneer. In deze nieuwsbrief vind je bijzondere vormen van leren, trainen en kennis delen. In signaleringen en natuurlijk in onze eigen trainingsprogramma´s!
Gespot
1. Leren door dingen te maken kan bij internationaal platform Wecandoo. Hier kun je kiezen uit verschillende ambachtelijke workshops. Het maken van een product staat centraal. Je kunt er je eigen kimono, sieraad of sneakers maken maar ook bijvoorbeeld rum distilleren.
2. Gevangen leren om 'indoor farmer' te worden is een inspirerend project in Californië. Door deze training is er gezonder eten voorhanden in de gevangenis en leren de veroordeelden een vak waarmee ze uit de voeten kunnen na hun vrijlating.
3. We Architech Anonymous gaf een speelplek voor kinderen in Beijing een hele nieuwe vorm: een golvend platform met plekken om je te verstoppen, te rennen, uit te rusten en te leren door te bewegen.
4. Honden kunnen meer leren dan zitten of meelopen! Sheepadoodle Bunny leerde via een connectboard 90 woorden om met haar baasje te communiceren.
5. Killing time in between foodruns? De fietskoeriers van Foodpanda –de Thuisbezorgd van Zuid-Oost Azië–  kunnen ondertussen studeren aan een polytechnische school in Singapore. Samen met hun werkgever ontwikkelde die voor hen 200 cursussen. Ze zijn opgedeeld in bitesize online lessen van 15 minuten. Het volgen ervan levert een certificaat op van de school.
6. NOW School is een vorm van onderwijs waarbij de school wordt gezien als onderdeel van de samenleving en niet als voorbereiding daar op. Kinderen, ouders, leerkrachten, specialisten en vrijwilligers leren samen vanuit nieuwsgierigheid over het leven.
7. Lange werkdagen en het moordende verkeer op de Filippijnen maken het heel moeilijk voor moeders om te werken, laat staan om te leren. De organisatie Filipina Homebased Moms biedt hen een online platform waar ze kunnen studeren, ondersteuning vinden én nieuwe banen. Ze worden financieel ondersteund door wasmiddelenfabrikant Surf.
8. Leren van onze voorouders is een thema momenteel, net zoals 7 generaties vooruit denken. Maar wat als je leert van de toekomst? Imagine 2000 publiceert Climate Fiction for Future Ancestors om van de toekomst te leren in het nu.
9. Het Friese cultuurverbinders platform KEK heeft een verdwaalatlas uitgebracht voor kinderen. Ook in hun overgereguleerde met schermen gevulde levens is het belangrijk om andere vormen van leren en ontdekken aan te bieden.
Archeologie van de toekomst • deel 2
De eerste bijeenkomst van het drieluik 'Archeologie van de toekomst' vindt plaats op 3 februari. Hiervoor is inschrijving niet meer mogelijk. Voor deel 2 en deel 3 kun je je nog wel inschrijven! De workshops hebben hetzelfde thema maar zijn ook los van elkaar te volgen. Ze bieden allemaal een andere ingang om via het verleden de toekomst beter te kunnen zien.
´Retracing trends´ is de titel van de tweede workshop. Hierin graven we ons terug in een aantal grote maatschappelijke trends. Hoe, waar en wanneer zijn ze ontstaan? En hoe hebben ze zich ontwikkeld? Wat waren daarin de meest invloedrijke factoren en wie waren de voortrekkers? Aan de hand hiervan trekken we gezamenlijk de lijnen door naar de toekomst.
In deel 3 gaan we oude science fiction onder de loep nemen als trendbron.
Zin om mee te doen? Meld je aan!

Praktische informatie:
Retracing Trends 17 maart 14.00 - 17.00 uur.
Old Future 21 april 14.00 - 17.00 uur.
Locatie: Room 2 Learn • Utrechtsedwarsstraat 13-1, Amsterdam.
Ingangseisen: Module 1 afgerond of aantoonbare ervaring in het werken met trends.
Let op: voor deze workshops moet je een voorbereidende opdracht doen! In verband daarmee is de uiterste inschrijfdatum 14 dagen voor de workshop.
Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.
Trendacademy Module 2, 3 en 4
Op 14 april starten we weer een module 2. Hierin komen verdieping in trendonderzoek, oefenen met trendimplementatievormen en basale scenariotheorie aan bod.
Voor wie toe is aan het afronden van het basisprogramma starten we op dezelfde datum een module 3. Je doet hierin een groot trendonderzoek en geeft de resultaten vorm in een trendproduct naar keuze: een presentatie, magazine, rapport, film, enz.
Heb je module 3 al afgerond maar wil je opnieuw in de flow, structuur en coaching naar een eindproduct, dan kun je op 3 maart starten met een module 4. We houden dan graag opnieuw een korte intake met je om helder te krijgen wat jij zou willen doen in deze module.

Alle data van Module 2, Module 3 en Module 4.
Inschrijven, een intake plannen of nog vragen? Mail office@rozenbrood.nl
RozenStorm
Onder deze naam werken wij samen met Perfect Storm. Zij zijn gepokt en gemazeld in scenario's bouwen; wij zijn altijd bezig met trendmanifestaties te vinden die goede bouwstenen vormen voor scenario's. Het ontwikkelen van een gezamenlijke training om van trends naar scenario's te komen lag dus voor de hand! Op 7 februari geven wij deze training in Utrecht. Inschrijven kan tot en met 20 januari. Daarna popt ons 'bubbelbad voor je brein' onregelmatig op in verschillende delen van ons land.
Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe data en locaties! Wil je deze training boeken voor je team of organisatie, dan plannen we natuurlijk een aparte datum voor je in. Meer informatie over de training en de trainers vind je hier.
One Day
Word je enthousiast van al dit nieuws maar weet je niet zeker of het iets voor jou is? Volg dan de One Day training! Op 2 juni kun je kennismaking met dit vakgebied. Je wordt ondergedompeld in de theorie achter het werken met trends. En gaat het daarna meteen in de praktijk brengen in een trendspottour. 'All in One Day' en misschien wordt het wel 'day one' van een heel nieuw pad!
Aanmelden via office@rozenbrood.nl.
Voor groepen verzorgen we ook One Day trainingen op andere data en locaties. 
Trendrede
Met veel plezier hebben we met onze mede-trendredenaren op World Futures Day de Trendrede uitgesproken. Het gezamenlijk schrijven hiervan was een bijzonder proces waarin we veel geleerd hebben van elkaars outlook op het vak van trendprofessional.
Je kunt de Trendrede zoals gebruikelijk teruglezen. Wil je hem liever voorgelezen krijgen, kijk (luister :) dan de video terug.
Maar de Trendrede is natuurlijk niet bedoeld om op de plank te blijven liggen! Voel je vrij om ermee aan de slag te gaan in je team, je organisatie, je klas of club. Wil je ons daarbij inschakelen, dan kan dat natuurlijk. We gaan graag met je in gesprek hoe dat zou kunnen.
Waar was Rozenbrood?
Voor onze eigen trendinspiratie gaan we graag op pad naar evenementen, musea of andersoortige trendbijeenkomsten. Maar afgelopen maand zaten we met onze neus in de boeken. We verdiepten ons onder andere in:
Trots op: Sharda Tewari
In deze rubriek laten we zien hoe een oud-cursist van de Trendacademy werkt met trends in de praktijk. Sharda Tewari vertelt:
"Sinds medio 2022 ben ik werkzaam als strategieconsultant bij De Ruijter Strategie. Ik begeleid gemeentes, ministeries, bouwbedrijven en andere instellingen met het nadenken over en het anticiperen op de toekomst. Een jaar eerder zegde ik tijdens de Great Resignation van de coronajaren mijn baan als vastgoedadviseur op zonder een plan B te hebben. Ik had niet kunnen bevroeden dat ik binnen een jaar een complete carrièreswitch zou maken.
Als planoloog werkte ik al bijna 20 jaar in de ruimtelijke ordening en vastgoed. Hoewel ik dat best leuk vond, bood het geen onderdak aan alle uiteenlopende, niet correlerende hobby’s die ik had, zoals mode, geopolitieke geschiedenis, Engelse taal en cultuur, kunst, moderne cultuur en nog veel meer. Maar plots kwam de term 'trendwatcher' op mijn pad en ineens viel er een kwartje. Instinctief was ik altijd al bezig met het aan elkaar knopen van verschillende ontwikkelingen en met vooruitkijken. Ik deed er alleen niets mee en probeerde mijn ideeën niet uitgebreider te verwoorden of te staven.
Dankzij de cursus van Djenny en Nanon, waarmee ik in september 2021 begon, gingen er ineens allemaal luikjes in mijn hoofd open open. Trendwatching bleek de perfecte paraplu om al die gekke hobby’s en side hustles van mij bij elkaar te houden. Het voelde als thuiskomen. Ik leerde hoe ik mijn intuïtie kon combineren met onderbouwing en analyse, en hoe ongemak en onbehagen tot de mooiste inzichten kunnen leiden. En ik bemerkte dat er niet 1 toekomstvoorstelling is, maar dat deze juist meervoudig en/of multidimensionaal is. Meerdere drivers werken gelijktijdig en beïnvloeden elkaar. In mijn huidige werk, maar ook in al die gekke hobby’s, komen die lessen mij nog elke dag uitstekend van pas".
Tips:
• Martin en Inge Riebeek delen de verhalen die ze over de hele wereld hebben verzameld voor hun videokunstproject: The Essential | Pakhuis de Zwijger, 25 januari.
A Digital Nature Design Museum Den Bosch t/m 12 maart.
Kaboom Animation Festival 2023 Utrecht 24 t/m 29, Amsterdam 30 maart t/m 2 april.
Studium Generale Utrecht agenda 2023.
Copyright © 2023 ROZENBROOD. Alle rechten voorbehouden.

https://picturingthefuture.com/

office@rozenbrood.nl

* Klik hier om je af te melden
**Klik hier om je gegevens te wijzigen


         
Facebook
Twitter
Email
Website
Pinterest
Instagram


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ROZENBROOD · Warmoesstraat 155 · Amsterdam, NH 1012 JC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp