Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?   Bekijk in browser
Fluid humanity
We leven in een tijdperk van grote veranderingen. De crises op het gebied van klimaat, energie, vluchtelingen, oorlog en stikstof dwingen ons om ons gedrag aan te passen. Maar ook op andere gebieden passen we ons gedrag aan. Hoe we met elkaar omgaan bijvoorbeeld, hoe we ons lichaam en onze gender beleven. De mensheid en de medemenselijkheid krijgen nieuwe dimensies. De ander krijgt een gezicht en we gaan ons inspannen om de wereld vanuit andere gezichtspunten dan die van onszelf te bekijken. Inspirerende voorbeelden daarvan zie je in onze rubriek 'gespot'.
Verder vertellen we je graag over wat we deden, wat we gaan doen en inspireren we je met onze agendatips onderaan deze nieuwsbrief om zelf andere dingen te beleven!
Gespot
1. Wat als je niet de gemiddelde lichaamslengte hebt? Of je stem te hoog is om goed begrepen te worden door een AI? Maartje van Proosdij ontwerpt om deze tekortkomingen -namelijk geen (gemiddelde) man zijn- op te lossen. Haar absurdistische ontwerpen zijn de aanzet tot 'gender considerate design'.
2. Jian-Da Huang gebruikt een AI om nieuwe gender verhalen te creëren en beelden daarbij, die je kunt dragen als kleding.
3. Wat kun je doen voor medewerkers die de Ramadan in acht nemen? MKB Nederland komt met tips waaruit respect spreekt.
4. Een ongesluierd dansje op een plein met een nummer van Selena Gomez op Tiktok leidde tot de arrestatie van de dansende tieners in Iran. Uit protest zetten andere mensen hun versie op Tiktok onder vermelding van #dance4iran. De video's zijn ondertussen meer dan 10 miljoen keer bekeken en de meisjes vrijgelaten.
5. Steeds meer mannen dragen jurken, parelkettingen en handtassen. Is dat onderdeel van een nieuwe ontwikkeling? Podcast van de Volkskrant.
6. Op een vrolijke manier stelt de webshop "Man who has it all' aan de kaak hoe de wereld op mannen is afgestemd. Zo is er voor mannelijke ingenieurs het t-shirt met het opschrift 'male engineer'. Zij wijken immers af van de norm van vrouwelijke ingenieurs. Omdat het grotere maten zijn, is de prijs ervan ook hoger. 
7. Mannen en vrouwen gebruiken energiebronnen anders en hebben er ook niet even vaak toegang toe. Bijzonder onderzoek van het World Economic Forum over het niet genderneutraal zijn van energie. Gender equity and energy acces in the global south.
8. 'The great break up' zo wordt in de VS het fenomeen genoemd dat vrouwen hun baan opzeggen om werk te gaan doen waarin ze meer voldoening vinden.
9. Voor wie niet (goed) kan zien en toch visuele hulp nodig heeft, is er de app 'be my eyes'. De app koppelt de vrager aan een ziende in dezelfde tijdzone. Deze vrijwilliger kijkt mee via het videogesprek op de telefoon. Zo worden problemen opgelost als gevallen voorwerpen, labels lezen en kleren qua kleur bij elkaar uitzoeken.
Trendacademy Module 1 en 3
Op 8 september starten we zowel een Module 1 als een Module 3. In Module 1 leer je de basis van de trendtheorie, hoe je informatie kunt halen uit beeld en met beeld een trendverhaal kunt gaan vertellen.
Voor wie toe is aan het afronden van het basisprogramma starten we op dezelfde datum een Module 3. Je doet hierin een groot trendonderzoek en geeft de resultaten vorm in een trendproduct naar keuze: een presentatie, magazine, rapport, film, enz. Er zijn nog maar een paar plekken!

Alle data van Module 1 en Module 3
De lessen zijn op vrijdag in Amsterdam.
Inschrijven, een intake plannen of nog vragen? Mail office@rozenbrood.nl
Archeologie van de toekomst • deel 3
'Old future' is de derde workshop in het drieluik 'Archeologie van de toekomst'. In deze workshop kijken we naar futuristisch beeldmateriaal uit het verleden. We analyseren een aantal beelden en zetten ze in om ideeën te genereren voor nieuwe toekomsten. Zin om mee te doen? Meld je aan!

Praktische informatie:
Old Future 21 april 14.00 - 17.00 uur.
Locatie: Room 2 Learn • Utrechtsedwarsstraat 13-1, Amsterdam.
Ingangseisen: Module 1 afgerond of aantoonbare ervaring in het werken met trends.

Let op: voor deze workshops moet je een voorbereidende opdracht doen! In verband daarmee is de uiterste inschrijfdatum 14 dagen voor de workshop.
Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.
One Day
Loop je al jaren met gevoelige trendantennes maar weet je niet zeker of werken met trends iets voor jou is? Volg dan de One Day training! Op 2 juni kun je kennismaken met het vakgebied. Je wordt ondergedompeld in de theorie en gaat het daarna meteen in de praktijk brengen in een trendspottour. De opbrengsten daarvan analyseren we dan gezamenlijk. 'Day one' van een heel nieuw pad?

Aanmelden en/ of vragen via office@rozenbrood.nl.
Voor groepen verzorgen we ook One Day trainingen op andere data en locaties. 
KinderTrendrede
Vorig jaar werkten we mee aan de Trendrede. Maar wist je dat er ook een KinderTrendrede bestaat? En eigenlijk meerdere? In een aantal steden in het zuiden van Nederland werken kinderen en jongeren aan een trendrede voor hun gemeenteraad. De grote Trendrede dient daarbij als inspiratie. Omdat deze qua taalgebruik te moeilijk is voor hen, heeft Rozenbrood filmpjes gemaakt waarin we een aantal begrippen uit de Trendrede op een voor deze doelgroep begrijpelijke manier toelichten. En in beeld brengen natuurlijk!
De filmpjes zijn niet openbaar. Meer informatie over de KinderTrendrede vind je hier.
Waar was Rozenbrood?
Voor onze eigen trendinspiratie gaan we graag op pad naar evenementen, musea of andersoortige trendbijeenkomsten. De afgelopen tijd woonden we vooral online bijeenkomsten bij:
Foresight op Europees niveau
Ook bij de Europese Commissie gaan meer mensen zich bezighouden met het vak foresight. Interne online trainingen moeten mensen uit diverse afdelingen trainen in het werken met foresightmethodieken. Op 9 maart gaven wij op uitnodiging van Erica Bol, Foresight policy analist bij de EU, in zo´n training een buropresentatie. Als voorbeeld van hoe je er in de praktijk mee kunt werken. Erg leuk om te doen! 
Trots op: Ilonka van den Bercken
In deze rubriek dit keer Ilonka van den Bercken aan het woord. Zij werkt als creative businessdeveloper:
"Het moment van de eerste kennismaking met Rozenbrood via een workshop van Djenny en Nanon staat mij nog heel helder voor de geest. Een gevalletje ’turning point’. Het voelde zo als thuiskomen. Alsof je eindelijk in je eigen taal kon spreken: er bestaat een grammatica voor intuïtieve taal!
Die grammatica heb ik me vervolgens eigen gemaakt in de modules die ik, met lang uitstel door corona, heb kunnen volgen. Het uitstel bewees ook dat het geen bevlieging was omdat de interesse is gebleven.
Ik ben het trend-pad gaan bewandelen altijd met de intentie om die taal juist naar de culturele sector te brengen waar ik werkzaam in ben. Ik ervaar daarin een bijzondere mix: enerzijds wordt juist de taal van de kunstenaar binnen de trendwereld vaak aangehaald als voorbeeld van voorlopers; anderzijds ervaar ik vaak een traagheid binnen de culturele sector, zelf als het gaat om beleidsplannen maken en richting bepalen. Daar wil ik met (ver)gezichten en beeld in helpen te accelereren. Bij Rozenbrood heb ik juist veel geleerd over beeldgebruik en de kracht ervan. Daar heb ik, zeker in het begin, door best veel hoepels moeten springen van ongeloof hoe belangrijk dat beeld toch was (dat kán toch niet waar zijn??). Maar vier lagen dieper kom je erachter dat het wel degelijk deuren opent voor de buitenwereld en je helpt een verhaal voor je te zien waar je vervolgens ook mee aan de slag kan".
Tips:
• Wat als we beter zouden luisteren? Het digitaal kunst - en technologiefestival STRP is gewijd aan de kunst van het luisteren. Eindhoven 13-16 april, deels online.
Your brain on art. Wat doet kunst met je brein? Kunst in dienst van onze fysieke en mentale gezondheid en om sterkere gemeenschappen te creëren.
• Wat is de waarheid? Document gemaakt door de werkgroep van de Dutch Future Society over De toekomst van de waarheid.
• Wat als we in de toekomst sexualiteit gaan beleven in de virtuele wereld? Workshop overblijfselen van een sensuele toekomst door Tom Loois, 21 april bij Felix Meritis.
• Wat als je de stad bekijkt door de ogen van de bewoners en niet door de ogen van stedenbouwkundigen? ARCAM stelde de Subjectieve atlas van Amsterdam samen.
• Wat als we neurodiversiteit op de werkvloer omarmen? Nieuw boek van Saskia Schepers, Als alle breinen werken.
Copyright © 2023 ROZENBROOD. Alle rechten voorbehouden.

https://picturingthefuture.com/

office@rozenbrood.nl

* Klik hier om je af te melden
**Klik hier om je gegevens te wijzigen


         
Facebook
Twitter
Email
Website
Pinterest
Instagram






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ROZENBROOD · Warmoesstraat 155 · Amsterdam, NH 1012 JC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp