Copy
Donderdag 10 juli 2014

Nieuwsbrief Linear September 2014

 
Mocht je er als trouwe deelnemer nog aan twijfelen, de kans op een energietekort deze winter maakt een onderzoek als Linear relevanter dan ooit. Het was meteen ook de oorzaak voor heel wat Goeie Vragen. Ondanks deze actualiteit merkten we tot onze teleurstelling een dip in de hoeveelheid flexibiliteit die we konden verzamelen. De vakantieperiode zal daar wel voor iets tussen zitten, maar steken jullie toch liefst terug een flexibel tandje bij zodat we de 200.000 uren nog halen? En houd het zeker vol tot de dag dat we de systemen bij je komen weghalen, dit onderzoek draagt immers bij aan een nieuwe energietoekomst. Daarover ontdek je zeker meer op ons futuristische slotevenement in het Huis van de Toekomst.


 
 

Stand van zaken 

Gemiddeld aantal uren flexibiliteit per week


 

Afronden Linear – de planning

 • Ophalen systemen
  • September tot oktober: de systemen bij de deelnemers zonder slimme meter
  • November: Hombeek, Leest en Bret-Gelieren
 • Uitbetalen bonus:
  • We zullen je hierover contacteren in oktober
  • We maken de afrekening in november;
   voor deelnemers met tweevoudig uurtarief hebben we ook de twee meest recente elektriciteitsfacturen nodig om verschuiving dal>piek te vergoeden: maak een scan en klik hier om deze aan ons te bezorgen
  • Uitbetaling wordt uitgevoerd begin december
 • Niet vergeten: 30 november slotevenement!

 

Mededelingen

 • Blijf flexibiliteit bieden tot het einde, het welslagen van dit onderzoek hangt er van af!
 • Benieuwd naar de resultaten? Wij ook! We zijn ze momenteel volop aan het verzamelen en brengen alvast een eindrapport voor elke deelnemer mee naar het slotevenement.
 • Vergeet je dus niet voor het slotevenement van Linear in te schrijven!
 • Mag het voor jou wel wat technischer? Alle gepubliceerde artikels over het Linear-pilootproject staan in een lijstje op onze website met link naar de artikels die publiek toegankelijk zijn.


Goeie vragen! 

Moeten we panikeren voor stroomtekorten?

De laatste weken stond het nieuws er vol mee: er is een reële kans op een stroomtekort in de komende winter. Dat er gecontroleerde black-outs komen, hoeft voor de gewone consumenten echter geen ramp te zijn, maar economische schade bij bedrijven is er zeker wel, zelfs nu al. Op lange termijn moeten we toch echt werk maken van structurele oplossingen, met ingebouwde flexibiliteit, slimme meters en netten, een verbeterde absorptie van onze hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnetwerk en betere connecties met het buitenland.
Dit is een korte samenvatting van een blog die Professor Driesen (EnergyVille en KU Leuven) schreef voor KU Leuven Blogt. Lees het volledige artikel.


Wat gebeurt er in de winter tussen 18 en 20u?
 
In de zomer zijn er dagen dat we voldoende hebben aan minder dan 8GW stroom. Daarentegen verbruiken we op koude winteravonden soms meer dan 14GW. Dit verschil wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door verwarming en verlichting.
Het vervangen van halogeenspotjes door LED-verlichting en elektrische vuurtjes voor de komende winter opbergen, kan dan ook een relevant verschil maken. http://jouw-energie.com/producten/electriciteit/verlichting-en-sluipverbruikkillers/

Een stroomgenerator als back-up bij een mogelijke black-out?

De informatievragen stromen binnen bij de leveranciers van stroomgeneratoren en ook doe-het-zelf-zaken zullen in de komende maanden waarschijnlijk zulke toestellen aanbieden. Is dit de moeite waard?
Vooreerst kan je je afvragen of je dit wel nodig hebt? Verlichting kan je opvangen met zaklampen en radio’s op batterijen kan je nog beluisteren. De televisie zal sowieso niet werken, evenmin als het internet. Zolang je de deur gesloten houdt, kunnen diepvriezer en koelkast, indien goed gevuld,  vier uur zonder stroom overbruggen. Voor meer energie-intensieve taken zoals wassen, koken en verwarmen, zijn stroomgeneratoren niet aangewezen omdat ze maar een beperkte capaciteit hebben.
Stroomgeneratoren zijn ontworpen voor buitengebruik op bijvoorbeeld werven. Ze hebben met andere woorden ook nadelen. Behalve elektriciteit en uitlaatgassen produceren ze ook heel veel decibels. Je hebt dus een goed plekje buiten nodig om zo’n generator op te stellen. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend om het toestel aan je verdeelbord te koppelen: het mag immers niet met het elektriciteitsnet verbonden zijn worden en de integratie moet door een gecertifieerd elektricien gebeuren. En terecht: verkeerd aangesloten kan je zowel de generator zelf, als de toestellen in je huis en bij je buren beschadigen. De generator moet natuurlijk ook altijd brandstof hebben, iets wat je best niet bijvult bij kaarslicht.
Kortom, misschien is het gemakkelijker om in plaats van in een stroomgenerator in enkele goede zaklampen, een transistorradio op batterijen (of gsm met radio-ontvangst), wat kaarsen en gezelschapsspelletjes te investeren. Houd het vooral veilig!


Heb ik nog stroom van mijn zonnepanelen?

Neen. De omvormer controleert of er netspanning is en zet vervolgens de stroom van de zonnepanelen om zodat die perfect op de netspanning wordt afgestemd. Zonder netspanning heeft de omvormer geen referentie en is er dus ook geen productie van je zonnepanelen.
Er bestaan systemen waarmee je dit wel kan. Je hebt er batterij-opslag en een netkoppelingsmodule voor nodig: De batterij-opslag wordt in Duitsland – waar ze niet met terugdraaiende tellers werken – gebruikt om de zelfconsumptie van fotovoltaïsche panelen te verhogen. De netmodule zorgt ervoor dat je automatisch van het net gekoppeld wordt en creëert ook een referentiespanning, zodat je omvormer en batterijsysteem los van het net kunnen functioneren.



Tsjilp

Vergeet de fabeltjes, Prof. Driesen van KU Leuven zet de oorzaken, gevolgen en oplossingen van de huidige kans op een energietekort op een rijtje. – En Prof. Belmans belicht het probleem vanuit het standpunt van de gridbeheerder: ‘Hoe houden we het licht aan?’ – Elia houdt je dag op dag op de hoogte van onze energiesituatie op www.winterklaar.be– Toen Japan in 2011 door de tsunami alle 50 kernreactors in één keer moest uitschakelen, deed het Japanse volk ons voor hoe je blackouts kan voorkomen: newsmonkey.be/article/19331
 
Copyright © *|2013|* *|Linear|*, Alle rechten voorbehouden.
Ons mailadres: info@linear-smartgrid.be