Copy
View this email in your browser

Frigiv Sidahmed Lemjayed fra Afrikas sidste koloni


24. oktober 2013

I februar blev Sidahmed Lemjayed idømt livsvarigt fængsel, blot fordi han kritiserer og fredeligt agiterer mod den marokkanske besættelse af hans land, Vestsahara.

Sammen med Sidahmed Lemjayed, blev 24 andre aktivister fra det besatte Vestsahara idømt strenge straffe. Ni blev idømt livsvarigt fængsel.

I dag starter Afrika Kontakt kampagnen ACT NOW: Frigiv Sidahmed Lemjayed for at få Sidahmed og hans medfanger frigivet.

Selvom Sidahmed Lemjayed er civil, blev han idømt livsvarigt fængsel ved en marokkansk militær domstol den 16. februar 2013. Anklagerne var medlemskab af en kriminel bande og vold med døden til følge mod medlemmer af de marokkanske sikkerhedsstyrker under rydningen af Gdeim Izik-protestlejren udenfor El Aaiun i det besatte Vestsahara – en fredelig protest imod de diskriminerende sociale og økonomiske forhold som saharawierne lever under.

Afrika Kontakt betragter Sidahmed som samvittighedsfange, som bliver straffet for at arbejde for at beskytte Vestsaharas naturresurser imod den opfattende illegale udplyndring, begået af den marokkanske kolonimagt.


Tryk her for at kræve Sidahmed Lemjayed og de 24 andre Gdeim Izik fanger frigivet


Resurserne, som Marokko ulovligt stjæler fra Vestsahara, er blandt andet fosfat, der bruges som kunstgødning, og fisk (EU's fiskeriaftale med Marokko, som tillader EU at fiske ud for Vestsaharas kyster, er i gang med at blive fornyet – denne aftale undtager ikke vandene ud for Vestsahara, selvom den ifølge folkeretten burde*).

Som præsident for Committee for the Protection of Natural Resources (CSPRON), arbejder Sidahmed Lemjayed for at stoppe tyveriet af hans lands, Vestsaharas, naturresurser, begået af Marokko og EU.

”Med denne kampagne, ønsker vi at fokusere på, og kræve retfærdighed for, ikke kun Sidahmed Lemjayed, men også de andre saharawier som han blev dømt sammen med. Vi vil gerne sende en besked til den marokkanske regering om at verden ikke vil se til, mens Marokko fortsætter med at kolonisere Vestsahara, brutalisere landets oprindelige befolkning, og stjæle landets naturresurser og ødelægge dets miljø”, udtaler Afrika Kontakts politiske formand, Mads Barbesgaard.

Retssagen er blevet fordømt af blandt andet Amnesty International, Human Rights Watch, og FN's Komité mod Tortur, der blandt andet tog afstand fra, at de 25 saharawier (Vestsaharas oprindelige befolkning) var blev stillet for en militær domstol. Desuden har et væld af parlamentarikere, diplomater og enkeltpersoner – herunder den kendte filmmand Ken Loach - ligeledes fordømt retssagen. Der har desuden været protestaktioner over hele verden foran marokkanske ambassader, herunder i Danmark arrangeret af Afrika Kontakt.

Ifølge Amnesty International og Human Rights Watch benytter de marokkanske myndigheder ofte tortur imod saharawier som de har tilbageholdt, for at tvinge falske tilståelser ud af dem. Metoderne inkluderer tæv, elektrochok, og voldtægt og trusler herom.

De 25 saharawier blev tilbageholdt og varetægtsfængslet i det berygtede Sale fængsel i Marokko uden retssag i to år (mere end et års tilbageholdelse er ulovligt ifølge marokkansk lov). Mange af dem er, som Lemjayed, menneskerettighedsaktivister der er erklærede tilhængere af et frit Vestsahara og imod fornyelsen af Marokkos fiskeriaftale med EU.

Alle de 25 dømte aktivister nægter sig skyldige, og insisterer på, at retssagen imod dem er politisk motiveret, samt at de reelt var kendt skyldige før retssagen overhovedet kom i gang, fordi de var med til at arrangere protestlejren. Fangerne har flere gange sultestrejket for at protestere imod de dårlige forhold og den dårlige behandling af dem i fængslet.

Gdeim Izik-protestlejren var en lejr der blev oprettet for at protestere imod Marokkos diskrimination og rettighedsovertrædelser imod saharwierne, for at bedre levestandarder for saharawierne, imod Marokkos fiskeriaftale med EU, samt for at kræve den lovede folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold, afholdt.

Grunden til at man valgte en protestlejr var, at man gennem en massevandring ud i ørkenen nær El Aaiun (hovedstaden i Vestsahara) kunne undgå politiets ”belejring” af befolkningen i byerne, og dermed tillade folk at demonstrere fredeligt for deres sag.

Marokkanske sikkerhedsstyrker satte indbyggerne under pres fra dag ét ved at overflyve lejren med helikoptere, gradvist at afskære lejren (og hermed forsyninger af mad, vand og medicin) fra omverden gennem først afspærringer og sidenhen en sandvold og et stort opbud af militær- og militærkøretøjer. Blandt andet åbnede soldater ild mod en bil, der kom kørende mod en af disse afspærringer, og dræbte en 14-årig dreng.

Marokkanske sikkerhedsstyrker angreb, næsten uden varsel, lejren, hvor de mellem 5000 og 24.000 (afhængigt af hvem man spørger, FN siger 15.000) protesterende ingen mulighed havde for at flygte. Sikkerhedsstyrkerne brugte blandt andet gummikugler, rigtige kugler, vandkanoner, tåregas, politistave, og stenkast imod indbyggerne i lejren. Dette angreb resulterede i snesevis af drab, forsvindinger, massefængslinger, og tortur af saharawier.

Før, under og efter rydningen af lejren opretholdt Marokko en reel medieblackout, hvor snesevis af journalister, politikere, og andre interessenter blev arresteret og/eller forment adgang til El Aaiun og lejren. Iblandt disse var en gruppe spanske journalister og parlamentsmedlemmer, medlemmer af Europaparlamentet, præsidenten for Democratic World Federation, og diverse internationale observatører og aktivister.

Rydningen af lejren er blevet kritiseret af blandt andet den Afrikanske Union, Europaparlamentet, den Sydafrikanske regering, og FN's Sikkerhedsråd.

*) I 2002 pegede Hans Correll, daværende Under-Secretary-General for Legal Affairs i FN, i en UN Opinion på, at salg af Vestsaharas naturresurser kun kan finde sted, hvis landets befolkning tillader det og drager fordel af det. Europaparlamentets Legal Opinion fra 2009 konkluderede siden hen, at Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, ikke er blevet spurgt om brugen af Vestsaharas naturresurser, herunder fisk, og at der ingen beviser er for at de drager nogen fordel af salget af disse resurser.

Hvis du vil vide mere om Sidahmed Lemjayed eller om situation i Vestsahara, kontakt venligst

Peter Kenworthy, Afrika Kontakt på telefon +45 3535 9232 eller på
peter@afrika.dk
Morten Nielsen, Afrika Kontakt på telefon +45 3535 9232 eller på morten@afrika.dk
 

Denne kampagne er lavet sammen med Afrika Kontakts partner-organisationer.

Sidahmed Lemjayed er præsident for the Committee for the Protection of Natural Resources (CSPRON) i Vestsahara, Afrikas sidste koloni, som har været besat af Marokko siden 1975.


Læs mere om Sidahmed Lemjayed her
Læs mere om CSPRON her