Copy
Vreg - uw gids op de energiemarkt
Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie
Nieuwsbrief gezinnen van 16 04 2015
Record switchgraad in maart!
Na de erg hoge switchgraad in januari 2015 en de terugval in februari zijn er opnieuw heel wat gezinnen en kmo’s die veranderden van elektriciteitsleverancier  in maart (1,27%). Dit is het hoogste niveau ooit in maart. In maart 2012 bedroeg de switchgraad 0,84%, in maart 2013 1,04% en in maart 2014 0,96%.

Vergeleken met de eerste 3 maanden vorig jaar ligt het aantal wissels 1,41 procentpunten hoger. De energieklanten in Vlaanderen zijn dus nog altijd zeer actief!

Opnieuw zijn het vooral de kleine bedrijven die bijzonder actief zijn op het vlak van wisselen van leverancier. Met 2,44% is de switchgraad zelfs de derde hoogste ooit, na januari 2015 en januari 2013.

Voor de gezinnen is de switchindicator 1,01%. Dit niveau is normaal in vergelijking met voorgaande jaren.

Net zoals voor elektriciteit is het aantal gezinnen en kmo’s dat van aardgasleverancier veranderde het hoogste ooit voor een maand maart. Met 1,61% is de switchgraad 0,42 procentpunten hoger dan maart 2013 (1,19%) en 0,43 procentpunten hoger dan maart 2014 (1,18%). 

Voor de gezinnen is de switchindicator 1,24%.
Marktaandelen energieleveranciers
In maart is de grootste winst inzake marktaandeel elektriciteit voor Elegant. Ook Mega, EDF Luminus en Essent zien hun marktaandeel stijgen.

EDF Luminus en Elegant zien hun marktaandeel bij de gezinnen het meest stijgen. Voor alle aardgasklanten samen is het ook Elegant dat het marktaandeel het sterkst ziet stijgen. Verder is er ook een toename van het marktaandeel van EDF Luminus, Antargaz en Total Gas&Power.
Hoeveel kan een gezin besparen? 
Een gezin kon in maart € 86 voor elektriciteit en € 134 voor aardgas besparen (verschil tussen gemiddelde contract en laagste prijs).
Studiedag over Vertrouwen in de oorsprong van geleverde elektriciteit
Op 26 februari organiseerden we een studiedag over de informatie die elektriciteitsklanten krijgen over de oorsprong van hun stroom.

We organiseerden deze studiedag omdat we nood zien aan debat over groene elektriciteit. De vraag “Is mijn energieleverancier duurzaam?” is terecht. Is er controle op informatie voor de consument: is de informatie objectief? Is ze betrouwbaar?

Verder is er vanuit de milieu- en consumentenbewegingen vaak de vraag naar “additionaliteit”. Dit betekent dat u niet alleen weet dat u als klant groene stroom koopt, maar dat u ook direct bijdraagt aan nieuwe investeringen in productiecapaciteit op basis van hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, ...

Het doel was om in Vlaanderen voor het eerst een direct debat tussen consumenten, milieubeweging, overheid en de elektriciteitssector te stimuleren.
Nieuwe leveranciers in de V-test®
Aspiravi Energy is een nieuwe elektriciteitsleverancier in Vlaanderen.

Sinds de update van april staat Aspiravi in de V-test®.

Deze leverancier levert groene elektriciteit.

In de V-test® voor gezinnen zijn 6 contracten opgenomen, waarvan op 4 enkel als coöperant van Limburg wind cvba kan ingetekend worden.

Comfort Energy is een nieuwe elektriciteits- en aardgasleverancier in Vlaanderen.

Sinds de update van april staat Comfort Energy in de V-test®.

In de V-test® voor gezinnen zijn 4 elektriciteits- en 2 aardgasproducten opgenomen.