Copy
Vreg - uw gids op de energiemarkt
Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie
Nieuwsbrief energiesector van 12 02 2015
Advies uitvoeringsbesluit aansprakelijkheid netbeheerders
We hebben op onze website een stukje toegevoegd over de schade en de aansprakelijkheid van de netbeheerder.

We maakten een advies met het oog op de opmaak van uitvoeringsbepalingen met betrekking tot de decretale regeling van de vergoedingsplichten van de netbeheerders.
 
In het Energiedecreet werden bepalingen over de aansprakelijkheid van de netbeheerders gevoegd, waaronder enkele vergoedingsplichten. Er is een forfaitaire vergoeding bij laattijdige aansluiting, laattijdige heraansluiting en langdurige stroomonderbreking ingevoegd.
 
Deze regeling trad in werking op 1 januari 2015.
Heel veel leverancierswissels in januari 2015
In december zagen we al een eerste indicatie van een ‘heropleving’ van de globale marktactiviteit voor elektriciteit op basis van het hoge aantal klanten dat van elektriciteitsleverancier wisselde. Deze trend zet zich in januari 2015 sterk door. De globale leverancierswisselgraad voor elektriciteit stijgt in januari tot het 2de hoogste niveau ooit, 2,85%. Enkel in januari 2013 was de switchgraad met 3,18% nog 0,33 procentpunten hoger.
 
Zowel gezinnen als bedrijven wisselen in januari meer van leverancier. Voor de gezinnen is de indicator met 2,08% de tweede hoogste ooit, na januari 2013. In die maand was de switchindicator met 3,27% nog 1,19 procentpunten hoger dan in de afgelopen maand. De redenen voor de hoge switchactiviteit zijn o.a. de nieuwe campagne ‘Durf Vergelijken’, maar ook een aantal groepsaankopen zoals deze van Test-Aankoop, Samen Sterker Limburg,…
 
Voor de kleine bedrijven is de indicator met 6,32% de hoogste ooit. 38.337 kleine bedrijven wisselden in januari van leverancier. Dat is meer dan in de eerste 4 maanden van 2014 en zelfs meer dan in het volledige jaar 2009.
 
Net zoals voor elektriciteit zet de heropleving van de globale wisselactiviteitsgraad op de aardgasmarkt in december 2014 zich sterk voort in januari en resulteert dit ook voor aardgas in de 2de hoogste indicator ooit met 2,62%. In januari 2013 was ook de globale wisselactiviteit voor aardgas nog hoger, 1,46 procentpunten.
 
Voor de gezinnen is de indicator met 2,28% de tweede hoogste ooit en was enkel in januari 2013 met 4,09% de maandelijkse huishoudelijke indicator aardgas hoger.
 
Voor de kleine bedrijven bedraagt de wisselactiviteitsgraad voor aardgas in januari 4,67%. Dit is de hoogste ooit en zelfs 0,60 procentpunten hoger dan de historisch hoge switchcijfers van januari 2013.
Workshop Disclosure
We nodigen u uit voor een workshop en debat op 26 februari over disclosure en de herkomst van groene stroom. 
 
Wij werken aan een transparante markt voor groene stroom.
 
Maar er wordt vaak getwijfeld aan de waarde van deze informatie rond de bronnen van geleverde stroom aan klanten.
 
We willen daarom het debat aangaan.
 
Kom op 26 februari naar onze workshop ‘disclosure’ in het auditorium Maria Baers in Brussel.
 
Programma
 
Inschrijven kan nog tot en met vrijdag 20/2 via www.vreg.be/nl/workshop-disclosure
Energy People in V-test gezinnen
Energy People is sinds enkele maanden een leverancier op de huishoudelijke energiemarkt in Vlaanderen.
 
Sinds november 2014 is hij opgenomen in de V-test voor gezinnen.
Vacatures 
We zijn op zoek naar twee dynamische collega’s (m/v).
  • Toezichthouder distributienettarieven
  • Toezichthouder distributienetbeheer
U kan nog solliciteren tot en met zondag 15/2.