Copy
Vreg - uw gids op de energiemarkt
Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie
Meterstand doorgeven per 1.000 kWh - ook voor installaties met bandingfactor
Tot nu toe konden eigenaars van zonnepanelen van maximaal 10 kW in dienst genomen vanaf 2013 pas een meterstand doorgeven zodra ze minstens één groenestroomcertificaat hadden verdiend. Doordat de bandingfactoren elke zes maanden opnieuw berekend worden is het onmogelijk te zeggen hoeveel kWh nog geproduceerd moet worden voor dat ene certificaat.

Dat is nu aangepast: nu is het voor alle zonnepanelen van maximaal 10 kW mogelijk een meterstand door te geven zodra de installatie minstens 1.000 kWh bijkomend heeft geproduceerd ten opzichte van de meest recent goedgekeurde meterstand. Levert deze meterstand geen certificaat op, dan weet u toch welke fractie van een certificaat al werd verdiend. Dat ziet u de dag nadat de meterstand werd ingevoerd, zodra de status van de meterstand veranderd is in “goedgekeurd”.

Meer informatie
Rijksregister- en ondernemingsnummer toevoegen in onze databank - Controleer uw contactgegevens
Binnenkort willen we van al onze gebruikers het rijksregisternummer, en van ondernemingen het ondernemingsnummer, opslaan in onze databank. U zal zich daarvoor eenmalig moeten registreren met uw identiteitskaart. We versturen alle nodige informatie binnenkort via e-mail.

Daarom is het erg belangrijk dat we voor iedereen een correct en uniek e-mailadres hebben in onze certificatendatabank. Kijk uw contactgegevens dus zeker nog eens goed na en pas deze aan indien nodig.

Uw e-mailadres aanpassen kan u zelf:
  1. Ga via https://certificatenbeheer.vreg.be naar de certificatendatabank en geef uw gebruikersnaam (van de vorm mb_xxxxx_x) en paswoord in. U vindt deze gegevens in onze e-mail of brief met de goedkeuring van uw installatie.
  2. Voor eigenaars van zonnepanelen van maximaal 10 kW: Klik bovenaan in de groene balk op “Gegevens”.
    Voor eigenaars van zonnepanelen van meer dan 10 kW: Onder de knop “Installaties” bovenaan in de groene balk vindt u de link naar “Mijn Info”.
  3. Klik links onderaan op de knop “Gegevens bewerken”.
  4. Vul in het veld “Email” het juiste e-mailadres in (let op voor typfouten!)
  5. Klik onderaan op de knop “Opslaan”.
Als u hierbij hulp nodig heeft, kan u de VREG contacteren via ons contactformulier. Kies daar de optie “Mijn gegevens of die van mijn zonnepanelen moeten aangepast worden” > “E-mailadres”.
Grootschalig fraudeonderzoek zonnepanelen 
Op 7 mei waren er heel wat mediaberichten over een grootschalig onderzoek naar fraude bij keuringsinstanties en bij installateurs en eigenaars van zonnepanelen.

Wij werken nauw en constructief samen met Eandis, Infrax, de politie en de gerechtelijke diensten om mogelijke gevallen van fraude op te sporen, te controleren en af te handelen.

Als u twijfelt over de echtheid van uw AREI-keuringsverslag of als u een geval van fraude wil melden en laten regulariseren, vragen wij u contact op te nemen met Eandis of Infrax, afhankelijk van waar u woont.

Belangrijk om weten: lokale productie-installaties mogen pas op het distributienet worden aangesloten nadat ze AREI-conform zijn verklaard door een erkende controle-instantie.

U bent verplicht om uw lokale productie-installatie zo snel mogelijk na de keuring aan te melden bij uw distributienetbeheerder. Als u dat niet of niet tijdig doet, kan u de toegang tot het distributienet worden ontzegd.

Contactgegevens Eandis:
www.eandis.be/nl/contact/klantenservice/telefonisch-contact-opnemen of per e-mail naar lokaleproductie@eandis.be

Contactgegevens Infrax:
http://www.infrax.be/nl/over-infrax/contacteer-ons
Binnenkort geen groenestroomcertificaten meer voor nieuwe zonnepanelen ≤ 10 kW
We kondigden al in een vorige nieuwsbrief aan dat nieuwe zonnepanelen van maximaal 10 kW binnenkort geen groenestroomcertificaten meer zullen krijgen. De Vlaamse Regering keurde de afschaffing van deze projectcategorie principieel goed in februari. Op 29 mei werd deze aanpassing definitief goedgekeurd door de Regering.

Wat nu nog moet volgen is een publicatie in het Belgisch Staatsblad. Tien dagen na de publicatie zal de afschaffing dan in praktijk worden ingevoerd. Nieuwe zonnepanelen die vanaf die dag gekeurd worden, krijgen dan geen certificaten meer. Wanneer dat precies zal zijn is moeilijk te voorspellen, maar vermoedelijk zal dit dus niet al te lang meer duren.