Copy
Vreg - uw gids op de energiemarkt
Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie
Nieuwsbrief van 10 09 2015
Nieuw op vreg.be – de Herkomstvergelijker 
Vanaf vandaag kan u via een nieuwe online module de oorsprong van de stroom vergelijken voor de elektriciteitscontracten die in Vlaanderen worden aangeboden en een vergelijking maken tussen verschillende elektriciteitsleveranciers. Deze module is zowel voor gezinnen als voor bedrijven.
 
Vroeger had het geen belang: elektriciteit was elektriciteit. Die kwam uit het stopcontact, punt uit. In de vrijgemaakte energiemarkt maakt de oorsprong van de stroom die uw elektriciteitsleverancier levert echter wel degelijk iets uit. Als klant hebt u de keuze: welke bron verkiest u: fossiele energie, nucleair of hernieuwbare energie? En hebt u uw hernieuwbare energie liever uit Noorwegen, uit Frankrijk, of uit eigen land…? Wat denkt u van biomassa? Of verkiest u zonne-energie?
 
Als klant heeft u een bijkomend element om de keuze van elektriciteitsleverancier op te baseren. U kan niet alleen de prijs en de dienstverlening van de energieleveranciers vergelijken, maar u kan ook kiezen voor stroom uit een welbepaalde regio/land en opgewekt via bepaalde energiebronnen.
Klanten met een voorkeur voor een specifiek soort (groene) stroom of voor een bepaalde regio of land van herkomst kunnen op basis van de nieuwe module een geïnformeerde keuze voor een groene elektriciteitsleverancier maken.
 
Via deze module kan u:
1. de energiebronnen van de aangeboden elektriciteit per contract bekijken (hernieuwbaar, warmte-krachtkoppeling, fossiel, kernenergie)
Een elektriciteitsleverancier biedt soms meer dan één elektriciteitscontract aan. Bekijk de herkomst van elk contract van één welbepaalde elektriciteitsleverancier uit 2014.
 
2. een vergelijking maken tussen verschillende elektriciteitsleveranciers over de oorsprong van de geleverde stroom in 2014, op basis van:
  • land van herkomst;
  • detail van de energiebronnen.
U kan de vergelijking doen via www.vreg.be/nl/herkomst-stroom   
De gegevens in de module worden elk jaar geactualiseerd.
 
Elk gezin en bedrijf in Vlaanderen dat een contract voor groene elektriciteit afsluit kan vervolgens via de GROENCHECK op vreg.be controleren hoeveel % groene stroom geleverd wordt. Dit is ook een gratis dienst van de VREG.
Meer informatie via www.vreg.be/groencheck.