Copy
Vreg - uw gids op de energiemarkt
Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie
Nieuwsbrief zonnepanelen - 28 04 2016
Op hoeveel groenestroomcertificaten heb ik recht?
Dit hangt af van wanneer uw zonnepanelen in dienst genomen zijn (= AREI-keuring).
 
Werden uw zonnepanelen vóór 1 januari 2013 in dienst genomen, dan krijgt u één groenestroomcertificaat per 1.000 kWh opgewekte elektriciteit.
Voor zonnepanelen in dienst genomen vanaf 2013 is meer dan 1.000 kWh geproduceerde elektriciteit nodig voor één groenestroomcertificaat.
 
Hoeveel kWh recht geeft op één certificaat is afhankelijk van de zogenaamde “bandingfactor”. De bandingfactor bepaalt het aantal certificaten dat u krijgt per opgewekte hoeveelheid groene stroom.
De factor is onderhevig aan aanpassingen als gevolg van de evolutie van de investeringskosten, brandstofprijzen, elektriciteitsprijs, …
Waar vind ik een overzicht van mijn toegekende certificaten?
Als u wil nakijken hoeveel groenestroomcertifcaten er al zijn toegekend kan dit door in de certificatendatabank te klikken op het tabblad ‘Certificaten’.Dit staat niet in het meetoverzicht. In het meetoverzicht, waar u de meterstanden doorgeeft, heeft elke meterstand een ‘groenfactor’. Deze factor toont hoeveel procent afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen. Voor zonnepanelen is de groenfactor altijd gelijk aan 1: zonnepanelen leveren 100% groene stroom op.
 
Dit is dus niet het overzicht van het aantal toegekende groenestroomcertificaten.