Copy
Vreg - uw gids op de energiemarkt
Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie
Nieuwsbrief zonnepanelen - 31 03 2016
Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen rond het veranderen van leverancier voor eigenaars van zonnepanelen: 
Op het juiste moment van elektriciteitsleverancier veranderen
Als u als eigenaar van zonnepanelen van elektriciteitsleverancier wil veranderen doet u dat best op het moment of zo dicht mogelijk tegen de jaarlijkse meteropname. De meteropname is elk jaar rond dezelfde datum en u kan dit moment niet veranderen of zelf kiezen. Het ene jaar komt de netbeheerder langs om de meterstanden op te nemen. Het andere jaar krijgt u een kaartje in de bus met de vraag om de meterstanden door te geven. Na elke jaarlijkse meteropname ontvangt u een jaarafrekening.

Ook als u van leverancier verandert, moet u uw meterstanden doorgeven. U ontvangt dan een tussentijdse afrekening. Verandert u op een lukraak gekozen moment van leverancier, dan kan het zijn dat u één jaar geen voordeel hebt van uw terugdraaiende teller.
  
Uw zonnepanelen produceren immers meer dan 70% van de totale jaarproductie tussen april en september. Uw verbruik is echter veel evenwichtiger verdeeld over het jaar en zal zelfs iets hoger zijn in de winter (de lampen branden meer en de tv staat vaker aan).
Tijdens de zomer produceren uw zonnepanelen meer maar dan verbruikt u iets minder (overschot in de zomer). De teller draait terug en zo bouwt u een ‘reserve’ op. Uw meterstand zal na de zomer lager zijn dan ervoor.
Tijdens de winter is het donkerder en produceren zonnepanelen minder dan gemiddeld. Uw verbruik gaat daarentegen wat omhoog. De teller zal dus vaker vooruit dan achteruit draaien en eindigt na de winter hoger dan ervoor.

Als u de leverancierswissel niet goed plant, staat op die tussentijdse afrekening
  • ofwel een groot overschot aan zelfgeproduceerde energie dat naar 0 herleid wordt (bij een overstap tijdens of net na de zomer)
  • ofwel een groot tekort dat nog niet kon aangezuiverd worden (bij een overstap tijdens of net na de winter)
Verander dus best rond de datum van uw jaarlijkse meteropname zodat de factuur ongeveer 12 maanden omvat en het overschot en tekort in bepaalde periodes van het jaar elkaar compenseren.  
Hoe weet u wie de goedkoopste elektriciteitsleverancier is?
De V-test helpt zonnepaneleneigenaars met een vermogen van de omvormer(s) ≤ 10 kW bij het zoeken naar de meest voordelige leverancier. Als zonnepaneleneigenaar moet u eerst een aantal vragen over uw installatie doorlopen.
Bij het vermogen van de omvormer geeft u een cijfer kleiner dan of gelijk aan 10 kW in. Is het vermogen van uw omvormer 3,5 kW dan geeft u 3,5 in en niet 3.5.
Bij ‘Verbruik’ geeft u niet uw volledige jaarverbruik in, maar enkel uw netto verbruik dat overblijft als u de productie van uw zonnepanelen in mindering brengt. Als uw panelen even veel opwekken dan wat u verbruikt geeft u 0 kWh in. Wekken uw panelen bijvoorbeeld 3000 kWh op en verbruikt u 4000 kWh, dan geeft u 1000 kWh in.
 
In de V-test krijgt u de contracten gesorteerd van goedkoop naar duur.
Hoe van leverancier veranderen?
Als u van elektriciteitsleverancier wil veranderen moet u een contract met een andere leverancier tekenen. U moet uw contract bij uw huidige leverancier niet zelf opzeggen.
Zodra u een nieuw elektriciteitscontract sluit, zal uw nieuwe leverancier uw huidige leverancier contacteren. Zij regelen de overdracht onderling.
 
Als u een ander contract bij uw huidige leverancier wil, moet u uw leverancier contacteren en de naam van het contract doorgeven.
 
Er zijn leveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten. Vraag altijd na vanaf welke datum uw nieuwe leverancier aan u kan beginnen leveren.